Verbinding met ons

Wetgewing afval EU

Ooreenkoms bereik oor strenger EU-reëls vir afvalversendings

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Verlede week het die Parlement en die Raad 'n voorlopige ooreenkoms bereik oor die hersiening van EU-prosedures en beheermaatreëls vir afvalverskepings.

Die ooreengekome wet het ten doel om die omgewing en menslike gesondheid meer doeltreffend te beskerm, terwyl dit bydra om die EU se klimaatneutraliteit, sirkulêre ekonomie en geen besoedeling doelwitte te bereik.

Versterking van die reëls vir die uitvoer van afval buite die EU

EU-uitvoere van sekere nie-gevaarlike afval en mengsels van nie-gevaarlike afval vir herwinning (dws om vir ander doeleindes gebruik te word) sal slegs toegelaat word aan daardie nie-OESO-lande wat instem en aan die kriteria voldoen om sulke afval in 'n omgewingsgesonde behandeling te hanteer wyse, insluitend deur te voldoen aan internasionale arbeids- en werkersregte-konvensies. Die Kommissie sal 'n lys van sulke ontvangerlande opstel, wat ten minste elke twee jaar bygewerk moet word.

Die parlement het verseker dat plastiekafval nie meer binne twee en ’n half jaar ná die inwerkingtreding van die regulasie na nie-OESO-lande uitgevoer kan word nie. Die uitvoer van plastiekafval na OESO-lande sal onderhewig wees aan strenger voorwaardes, insluitend 'n verpligting om die prosedure vir vooraf skriftelike kennisgewing en toestemming toe te pas, en nouer nakomingsmonitering.

Beter inligting-uitruiling en duideliker reëls vir verskepings binne die EU

Onderhandelaars het ooreengekom dat alle verskepings van afval wat bestem is vir wegdoening in 'n ander EU-land, oor die algemeen verbode is en slegs in uitsonderlike gevalle toegelaat word. Afvalversendings wat vir herwinningsbedrywighede bestem is, sal aan streng vereistes ten opsigte van vooraf skriftelike kennisgewing, toestemming en inligting moet voldoen.

advertensie

Die nuwe wet voorsien ook, twee jaar na die inwerkingtreding daarvan, dat die uitruil van inligting en data oor afvalverskepings in die EU gedigitaliseer sal word, deur middel van 'n sentrale elektroniese spilpunt, om verslagdoening en deursigtigheid te verbeter.

Versterking van voorkoming en opsporing van onwettige verskepings

Die ooreenkoms onderskryf die stigting van 'n handhawingsgroep om samewerking tussen EU-lande te verbeter om onwettige verskepings te voorkom en op te spoor. Die Kommissie sal inspeksies kan uitvoer, in samewerking met nasionale owerhede, waar daar voldoende vermoede is dat daar onwettige afvalversendings plaasvind.

Rapporteur Pernille Weiss (EPP, DK) gesê: “Die resultaat van ons onderhandelinge sal meer sekerheid vir Europeërs bring dat ons afval behoorlik bestuur sal word, ongeag waarheen dit verskeep word. Die EU sal uiteindelik verantwoordelikheid aanvaar vir sy plastiekafval deur die uitvoer daarvan na nie-OESO-lande te verbied. Weereens volg ons ons visie dat afval 'n hulpbron is wanneer dit behoorlik bestuur word, maar in elk geval nie skade aan die omgewing of menslike gesondheid behoort te veroorsaak nie.”

Volgende stappe

Die Parlement en die Raad moet die ooreenkoms formeel goedkeur voordat dit in werking kan tree.

agtergrond

Op 17 November 2021 het die Kommissie 'n voorstel om die EU se reëls oor afvalversendings te hervorm, wat prosedures en beheermaatreëls vir die verskeping van afval neerlê, afhangende van die oorsprong, bestemming en vervoerroete, die tipe afval wat verskeep word en die tipe afvalbehandeling wat toegepas word wanneer dit sy bestemming bereik.

Op internasionale vlak is die Basel Konvensie reguleer die beheer van oorgrensbewegings van gevaarlike afval en die wegdoening daarvan. Die OESO het ook 'n wetlik bindend aanvaar besluit (die "OESO-beheerstelsel”) om oorgrensbewegings van afval wat vir herwinningsbedrywighede tussen OESO-lande bestem is, te fasiliteer en te beheer.

Meer inligting 

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings