Verbinding met ons

Europese Kommissie

Kommissie raadpleeg lidlande oor 'n voorstel vir 'n gedeeltelike aanpassing van die uitfaseringskedule van die tydelike staatshulp-krisis- en oorgangsraamwerk in die lig van die komende winterverwarmingstydperk

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die Europese Kommissie het 'n konsepvoorstel aan lidlande gestuur vir konsultasie om die uitfaseringskedule van die bepalings van die tydelike krisis- en oorgangsraamwerk vir staatshulp gedeeltelik aan te pas wat daarop gemik is om 'n krisisreaksie te verskaf na aanleiding van Rusland se aggressie teen die Oekraïne en die ongekende toename in energie pryse.

Sedert die begin van Rusland se oorlog teen die Oekraïne en in die konteks van die direkte en indirekte uitwerking daarvan op die EU-ekonomie, is die Tydelike Krisisraamwerk vir staatshulp, aangeneem op 23 Maart 2022, het lidlande in staat gestel om tydige, doelgerigte en proporsionele ondersteuning aan besighede in nood te verskaf. Die Raamwerk het lidlande toegelaat om vinnig en doeltreffend op te tree om maatskappye te help wat geraak word deur die beduidende ekonomiese onsekerhede, ontwrigte handelsvloei en voorsieningskettings, en die buitengewoon groot en onverwagte prysstygings, veral van aardgas, elektrisiteit, talle ander insette en rou materiale en primêre goedere. Hierdie gevolge saam het 'n ernstige versteuring in die ekonomie van alle lidlande oor 'n wye verskeidenheid ekonomiese sektore veroorsaak.

On 9 Maart 2023, het die Kommissie die Tydelike Krisis- en Oorgangsraamwerk aanvaar, wat die Tydelike Krisisraamwerk gedeeltelik gewysig en verleng het, en steunmaatreëls in sektore bevorder wat die sleutel is vir die oorgang na 'n netto-nul-ekonomie, in ooreenstemming met die Green Deal Nywerheidsplan.

Terwyl Rusland se oorlog van aggressie teen die Oekraïne voortduur, toon die EU se ekonomiese situasie veerkragtigheid in die lig van die skokke wat dit verduur het. Die Kommissie se Ekonomiese voorspelling vir somer 2023 merk op dat die EU-ekonomie aanhou groei, alhoewel met verminderde momentum. Dit lyk of die situasie in die energiemarkte en veral gas- en gemiddelde elektrisiteitspryse gestabiliseer het. Boonop het die risiko's van energievoorsieningtekorte afgeneem, onder meer weens die maatreëls wat lidlande getref het om energiebronne te diversifiseer. Terselfdertyd merk die Somer 2023 Ekonomiese Voorspelling op dat Rusland se voortslepende oorlog teen die Oekraïne en wyer geopolitieke spanning, veral in die Midde-Ooste, steeds risiko's inhou en 'n bron van onsekerheid bly.

Teen hierdie agtergrond stel die Kommissie 'n beperkte verlenging van 3 maande van die bepalings wat lidlande in staat stel om voort te gaan om toe te staan beperkte bedrae hulp (artikel 2.1 van die Raamwerk) en hulp om te vergoed vir hoë energiepryse (artikel 2.4 van die Raamwerk), tot 31 Maart 2024. Dit sal lidlande, waar nodig, in staat stel om hul ondersteuningskemas uit te brei en te verseker dat maatskappye wat steeds deur die krisis geraak word, nie afgesny sal word van nodige ondersteuning in die komende winterverhittingstydperk nie. Ingevolge afdeling 2.4 van die Raamwerk kan lidlande voortgaan om ondersteuning te verskaf deur slegs dele van bykomende energiekoste te dek so ver as wat die energiepryse die voor-krisisvlakke aansienlik oorskry.

Die Kommissie se konsepvoorstel wat aan lidlande gestuur is, raak nie die oorblywende bepalings van die Tydelike Krisis- en Oorgangsraamwerk nie. Die ander krisisverwante afdelings van die Raamwerk (dws likiditeitsondersteuning in die vorm van staatswaarborge en gesubsidieerde lenings, en maatreëls wat daarop gemik is om die vermindering van die vraag na elektrisiteit te ondersteun) sal nie na hul huidige vervaldatum verleng word nie, wat is 31 Desember 2023. Die afdelings wat daarop gemik is om die groen oorgang te versnel en brandstofafhanklikhede te verminder, word nie deur die konsepvoorstel geraak nie en sal beskikbaar bly gebaseer op die huidige Raamwerk tot 31 Desember 2025.

Lidstate het nou die moontlikheid om kommentaar te lewer op die konsepvoorstel van die Kommissie. Die Kommissie is van voorneme om die beperkte wysiging aan die Tydelike Krisis- en Oorgangsraamwerk in die komende weke aan te neem, met inagneming van die terugvoer wat van die lidlande ontvang is.

advertensie

agtergrond

Die Staatshulp Tydelike Krisisraamwerk, aangeneem op 23 Maart 2022, het lidlande in staat gestel om die buigsaamheid wat in staatshulpreëls voorsien word, te gebruik om die ekonomie te ondersteun in die konteks van Rusland se oorlog teen die Oekraïne. Die Tydelike Krisisraamwerk is gewysig op 20 Julie 2022 om die Wintervoorbereidingspakket en in lyn met die REPowerEU-plan doelwitte. Die Tydelike Krisisraamwerk is verder gewysig op 28 Oktober 2022 in lyn met die Regulasie oor 'n noodingryping om hoë energiepryse aan te spreek en die Regulasie wat solidariteit versterk deur beter koördinering van gasaankope, betroubare prysmaatstawwe en uitruil van gas oor grense heen.

On 9 Maart 2023, het die Kommissie die huidige aangeneem Tydelike krisis- en oorgangsraamwerk om ondersteuningsmaatreëls te bevorder in sektore wat die sleutel is vir die oorgang na 'n netto-nul ekonomie, in lyn met die Green Deal Nywerheidsplan.

Die Tydelike Krisis- en Oorgangsraamwerk, soos tans van krag, maak voorsiening vir die volgende tipes hulp, wat deur lidlande toegestaan ​​kan word:

  • Beperkte bedrae hulp (afdeling 2.1), in enige vorm, vir maatskappye wat geraak word deur die huidige krisis of deur die daaropvolgende sanksies en teensanksies tot €250,000 en €300,000 in onderskeidelik die landbou-, en vissery- en akwakultuursektore, en tot €2 miljoen in alle ander sektore;
  • Likiditeitsondersteuning in die vorm van staatswaarborge en gesubsidieerde lenings (afdelings 2.2 en 2.3). In uitsonderlike gevalle en onderworpe aan streng voorsorgmaatreëls, kan lidlande openbare waarborge van meer as 90% dekking aan energienutsdienste vir hul handelsaktiwiteite verskaf, waar dit as onbefondsde finansiële kollaterale aan sentrale teenpartye of clearinglede verskaf word;
  • Hulp om te vergoed vir hoë energiepryse (afdeling 2.4). Die hulp, wat in enige vorm toegestaan ​​kan word, sal maatskappye, veral intensiewe energiegebruikers, gedeeltelik vergoed vir bykomende koste as gevolg van buitengewone gas- en elektrisiteitsprysstygings. Die individuele hulpbedrag kan op grond van óf vorige óf huidige verbruik bereken word, met inagneming van die behoefte om markaansporings te behou om energieverbruik te verminder en om die kontinuïteit van ekonomiese aktiwiteite te verseker. Daarbenewens kan lidstate buigsaam ondersteuning bied, insluitend aan veral geaffekteerde energie-intensiewe sektore, onderhewig aan voorsorgmaatreëls om oorvergoeding te vermy en om die vermindering van die koolstofvoetspoor aan te moedig in geval van hulpbedrae bo € 50 miljoen. Lidlande word ook uitgenooi om op 'n nie-diskriminerende wyse te oorweeg om vereistes op te stel wat verband hou met omgewingsbeskerming of voorsieningssekerheid. Verdere besonderhede oor die ondersteuningsmoontlikhede vir hoë energiepryse, insluitend oor die metodologie om individuele hulpbedrae te bereken, is beskikbaar na hierdie skakel;
  • Maatreëls wat die uitrol van hernubare energie versnel (afdeling 2.5). Lidstate kan skemas opstel vir beleggings in alle hernubare energiebronne, insluitend hernubare waterstof, biogas en biometaan, berging en hernubare hitte, insluitend deur hittepompe, met vereenvoudigde tenderprosedures wat vinnig geïmplementeer kan word, terwyl voldoende veiligheidsmaatreëls ingesluit word om die vlak te beskerm. speelveld. In die besonder kan lidlande skemas vir 'n spesifieke tegnologie ontwerp, wat ondersteuning vereis in die lig van die spesifieke nasionale energiemengsel. Die voorwaardes vir die toekenning van hulp aan klein projekte en minder volwasse tegnologieë, soos hernubare waterstof, is vereenvoudig deur die behoefte aan 'n mededingende bodproses op te hef, onderhewig aan sekere voorsorgmaatreëls;
  • Maatreëls wat die ontkarbonisering van industriële prosesse vergemaklik (afdeling 2.6). Om die diversifikasie van energievoorrade verder te versnel, kan lidlande beleggings ondersteun om uit fossielbrandstowwe uit te faseer, veral deur elektrifisering, energiedoeltreffendheid en die oorskakeling na die gebruik van hernubare en elektrisiteitsgebaseerde waterstof wat aan sekere voorwaardes voldoen, met uitgebreide moontlikhede om die dekarbonisering van industriële prosesse wat oorskakel na waterstof-afgeleide brandstof te ondersteun. Lidlande kan óf (i) nuwe tendergebaseerde skemas opstel, óf (ii) projekte direk ondersteun, sonder tenders, met sekere beperkings op die deel van openbare ondersteuning per belegging. Spesifieke aanvullingsbonusse word vir klein en mediumgrootte ondernemings sowel as vir besonder energiedoeltreffende oplossings voorsien. In die afwesigheid van tenders is 'n verdere eenvoudiger metode ingestel om die vlak van maksimum ondersteuning te bepaal;
  • Maatreëls wat daarop gemik is om die vermindering van die vraag na elektrisiteit te ondersteun (afdeling 2.7), in ooreenstemming met die Regulasie oor 'n noodingryping om hoë energiepryse aan te spreek; en
  • Maatreëls om beleggings in sleutelsektore vir die oorgang na 'n netto-nul-ekonomie verder te versnel (afdeling 2.8), wat beleggingsondersteuning moontlik maak vir die vervaardiging van strategiese toerusting, naamlik batterye, sonpanele, windturbines, hittepompe, elektroliseerders en koolstofopvanggebruik en -berging sowel as vir die vervaardiging van sleutelkomponente en vir die vervaardiging en herwinning van verwante kritieke grondstowwe. Meer spesifiek kan lidlande eenvoudige en doeltreffende skemas ontwerp wat ondersteuning bied wat beperk is tot 'n sekere persentasie van die beleggingskoste tot spesifieke nominale bedrae, afhangende van die ligging van die belegging en die grootte van die begunstigde, met hoër ondersteuning moontlik vir klein en mediumgrootte ondernemings ('KMO's') sowel as maatskappye wat in benadeelde streke geleë is, om te verseker dat kohesiedoelwitte behoorlik in ag geneem word. Verder, in uitsonderlike gevalle, kan lidlande hoër ondersteuning aan individuele maatskappye verskaf, waar daar 'n werklike risiko is dat beleggings van Europa herlei word, onderhewig aan 'n aantal voorsorgmaatreëls. Meer inligting oor die ondersteuningsmoontlikhede vir maatreëls om die oorgang na 'n netto-nul-ekonomie te versnel, kan gevind word na hierdie skakel.

Gesanksioneerde Russiese, Wit-Russiese en Iranse entiteite ten opsigte van optrede wat die territoriale integriteit, soewereiniteit en onafhanklikheid van die Oekraïne ondermyn of bedreig, word uitgesluit van die omvang van hierdie maatreëls.

Meer inligting oor die tydelike krisis- en oorgangsraamwerk en ander aksies wat deur die Kommissie geneem is om die ekonomiese impak van Rusland se oorlog teen die Oekraïne aan te spreek en die oorgang na 'n netto-nul-ekonomie te bevorder na hierdie skakel.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.
advertensie

Neigings