Verbinding met ons

Kroasië

Kroasië, Frankryk en Pole sluit aan by die EU se strategiese reserwes vir chemiese, biologiese en radiologiese noodgevalle

DEEL:

Gepubliseer

on

Om die EU-gereedheid en reaksie op chemiese, biologiese, radiologiese en kernbedreigings (CBRN) te verbeter, bou die Kommissie strategiese reserwes van reaksievermoëns deur die EU-burgerbeskermingsmeganisme en die Gesondheidsnoodvoorbereidings- en -reaksieowerheid (HERA). Kroasië, Frankryk en Pole het aangesluit Finland in die aanbieding van die rescEU voorraad ter waarde van in totaal € 545.6 miljoen.

Die reserwes sal teenmiddels, antibiotika, entstowwe, kalmeermiddels en profilaktiese behandelings en spesifieke CBRN-reaksietoerusting insluit, soos detektors en ontsmettingsvoorrade en persoonlike beskermende toerusting (bv. gasmaskers en beskermingspakke).

Die vestiging van die vier voorrade verteenwoordig 'n kruissektorale samewerking tussen die EU se gesondheids- en burgerlike beskermingsowerhede. Sodra dit gevestig is, sal lidlande die mobilisering van relevante voorraad via die Emergency Response Coordination Centre (ERCC) kan versoek. 

Terselfdertyd het die Kommissie pas 'n bykomende oproep vir voorstelle vir 'n totale waarde van € 636m geloods wat hierdie keer fokus op die reaksie op patogene met pandemiese potensiaal, CBRN-bedreigings en antimikrobiese weerstand.

agtergrond

Mense kan blootgestel word aan CBRN-agente as gevolg van onbedoelde rampe (bv. 'n chemiese aanleglek, kernkragsentrale insidente, die verspreiding van 'n aansteeklike siekte) of opsetlike voorvalle (bv. 'n terreuraanval). Boonop het Rusland se oorlog van aggressie teen die Oekraïne die behoefte aan strategiese voorrade van toeganklike kritieke mediese teenmaatreëls en CBRN-reaksietoerusting verder beklemtoon om EU-burgers te beskerm, veral in die geval van CBRN-aanvalle of -ongelukke.

Deur die EU Burgerlike Beskerming meganisme, CBRN-bystand in natura is gemobiliseer vanaf 26 lidlande en uit bestaande rescEU strategiese reserwes. Dit het chemiese detektors, radiometriese instrumente, dekontaminasie en persoonlike beskermende toerusting ingesluit, benewens terapeutiese middels soos kaliumjodiedtablette en teenmiddels.

advertensie

Die pandemie het egter die gebrek aan reserwevermoë van noodsaaklike mediese teenmaatreëls, soos PPE, beklemtoon. Opkomende bedreigings, soos die koronavirus, maar ook CBRN-voorvalle kan die vermoë van EU-lidlande om mekaar te help oorweldig, veral wanneer verskeie Europese lande gelyktydig dieselfde soort ramp in die gesig staar.

Die voorraad word onder toesig gehou deur die Europese Burgerlike Beskerming en Humanitêre Hulpoperasies (ECHO) en die Europese Gesondheidsnoodvoorbereidings- en -reaksie-owerheid (HERA).

HERA is 'n sleutelpilaar van die Europese Gesondheidsunie en 'n fundamentele bate om die EU se gesondheidsnoodreaksie en paraatheid te versterk. 'n Kerndoel van HERA is om die ontwikkeling, vervaardiging, verkryging en billike verspreiding van sleutel mediese teenmaatreëls te verseker om enige moontlike leemte in die beskikbaarheid en toeganklikheid daarvan aan te spreek.

In Julie 2022 het HERA 'n prioriteitslys van top-drie gesondheidsbedreigings wat koördinering van maatreëls op EU-vlak in die konteks van mediese teenmaatreëls vereis. Hierdie drie bedreigings wat die potensiaal het om oor lidlande te versprei, is: (1) patogene met hoë pandemiese potensiaal(2) chemiese, biologiese, radiologiese en kernbedreigings, en (3) dreigemente wat voortspruit uit antimikrobiese weerstand. Die huidige vestiging van strategiese reservate is 'n direkte reaksie op die tweede bedreiging wat geïdentifiseer is. rescEU bied 'n ekstra laag beskerming en verseker 'n vinniger en meer omvattende reaksie op rampe. rescEU-reserwes word 100% EU-gefinansier en die EU-kommissie handhaaf, in noue samewerking met die lande wat die reserwes huisves, beheer oor hul werking. In 'n noodgeval bied rescEU strategiese reserwes bystand hoofsaaklik aan EU-lidlande en deelnemende state van die Europese Burgerlike Beskermingsmeganisme.   

Meer inligting

Stand van gesondheidsvoorbereidingsverslag

Feiteblad Stand van Gesondheidsvoorbereidingsverslag en HERA-werkplan

HERA webwerf

rescEU feiteblad

EU Burgerlike Beskermingsmeganisme feiteblad

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings