Verbinding met ons

Frontpage

aktiwiteite streekontwikkeling in die Europese Parlement en die belangrikheid daarvan vir Litaue

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Justina VITKAUSKAITE ALDE LT MEP 7die parlementêre termyn

advertensie

Justina Vitkauskaite Bernard-parlementslid (ALDE) het onlangs haar setel in die Europese parlement ingeneem ná die verkiesing van die vorige ampsbekleër in die Litause nasionale parlement. Hier praat sy oor haar werk aan die EP se streekontwikkelingskomitee.

Die streeksbeleid van die EU bied 'n reeks projekte en beleggings wat daarop gemik is om ekonomiese en sosiale verskille tussen die streke te verminder en om ekonomiese groei en sosiale kohesie in die EU-lidlande en sy streke aan te moedig. Hierdie beleid het die doel om ekonomiese en sosiale welvaart in die hele EU, sy 28 lidlande te bevorder en om die mededingende posisie van die EU in die algemeen en van die swakste streke in die besonder te verbeter. Streeksbeleid speel ook 'n sleutelrol in die bereiking van die doelstellings van Europa 2020 en het ten doel om volhoubare groei en territoriale, landelike en stedelike ontwikkeling te bevorder, wat die motor van ekonomie, vervaardiging en indiensneming in die EU verteenwoordig. Streeksbeleid funksioneer deur middel van struktuurfondse wat die Europese Streekontwikkelingsfonds (EFRO), die Europese Sosiale Fonds (ESF) en die Cohesion Fund insluit. Met hierdie fondse belê streeksbeleid in groei en werkgeleenthede wat ontwerp is om ekonomiese groei te bevorder, die ekonomiese mededingendheid te versterk en alle streke in staat te stel om doeltreffend in die interne mark van die EU mee te ding. Die Struktuurfonds verseker dat die gaping tussen die ontwikkelingsvlak van die arm streke en die meer ontwikkelde streke nie vermeerder nie.

Streeksbeleid dek baie velde van streeksontwikkeling, soos die bevordering van innovasie en sakeondernemerskap van streke, beskerming van die omgewing en die verbetering van vervoerinfrastruktuur en energie-doeltreffendheid, en die verbetering van navorsings-, administratiewe en ontwikkelingsvermoë van streke. 'N Sterk en goed ontwikkelde EU-streeksbeleid is baie belangrik vir die ontwikkeling van streke en noodsaaklik vir die bereiking van sosiale en ekonomiese samehorigheid in alle lidlande, wat volgens die Verdrag van Lissabon een van die hoofdoelstellings van die EU is.

advertensie

Hierdie beleid is van kardinale belang vir die EU en vir lidlande soos Litaue. Streeksbeleid dra by tot die vermoë van 'n streek om ekonomiese groei te bevorder en moedig streke en stede aan om gemeenskaplike ervarings te deel en om saam te werk op 'n aantal beleidsvelde soos vervoerinfrastruktuur, inligting- en kommunikasietegnologiedienste, energie-doeltreffendheid, klimaatsverandering, oorgang en internasionaal samewerkingsprogramme en ander. Een van die strategiese doelstellings van Litaue ten opsigte van die samehorigheidsbeleid is om die groeiende verskille tussen die streke van Litaue te verminder en om ekonomiese en sosiale samehang tussen hulle te bewerkstellig. Vanweë die steeds bestaande aansienlike ekonomiese verskille tussen die streke van Litaue as gevolg van uiteenlopende bronne, kan 'n goed geïmplementeerde kohesiebeleid in Litaue 'n enorme potensiaal vir die land hê en kan dit bydra tot die vermindering van ekonomiese verskille tussen Litaue se streke. Aangesien Litaue 'n land is waar die meerderheid van die bevolking in stedelike gebiede woon, dra die streeksbeleid ook by tot die vermindering van ekonomiese en sosiale verskille tussen stedelike en landelike gebiede en versterk dit die institusionele vermoëns. Litaue self binne die kohesiebeleid neem aksies om landelike agteruitgang te voorkom en om stedelike en landelike vernuwing te bevorder en aksies te ondersteun om sosio-ekonomiese samehorigheid in sy stedelike en landelike gebiede te versterk. Al hierdie maatreëls is noodsaaklik vir volhoubare groei in Litaue en is nuttig om die potensiaal van die streke van Litaue te ontwikkel. Nog 'n uitdaging waarvoor Litaue te staan ​​kom, is die lae hulpbroneffektiwiteit en energie-intensiteit. 'N Goed toegepaste streeksbeleid kan die hulpbroneffektiwiteit van Litaue versterk en beleggings in hernubare energie bevorder en energie-doeltreffendheid verhoog. Boonop kan hierdie beleid bydra tot ekonomiese groei, waardevolle hulp verleen aan die implementering van volhoubare streeks-, territoriale en stedelike ontwikkeling en kan dit dus die ekonomie van Litaue moderniseer.

Al hierdie streeksprioriteite word weerspieël in my werksaamhede op die Komitee vir Streeksontwikkeling (REGI) wat die beleidsdoelstellings van streeksbeleid vir Litaue en die EU gerig het. Ek het veral die belangrikheid van Riikka Manner se mening "Huidige uitdagings en geleenthede vir hernubare energie in die Europese interne energiemark" verwelkom. Hierdie opinie bevat baie geldige punte en was redelik omvattend. Dit het die belangrikheid van hernubare energie vir die streeksontwikkeling aangeraak en die rol van die lidlande beklemtoon in die bevordering van die energiebronne wat versoenbaar is met die doelwitte van slim, volhoubare en inklusiewe groei. Die opinie het ook die belangrikheid van die integrasie van die hernubare en energie-doeltreffende dimensies in die grensoverschrijdende energieprojekte beklemtoon.

Met inagneming van die strategiese waarde van hierdie opinie in die ontwikkeling van die kohesiebeleid en die bereiking van die EU 2020-teikens, was my wysigings wat by die advies ter tafel gelê is, gerig op die versterking van energie-doeltreffendheid en volhoubaarheid en het die voortdurende behoefte om die EU se afhanklikheid van konvensionele energie te verminder, onderstreep nuwe werkgeleenthede te skep en mededingendheid en territoriale samehorigheid te verhoog. In my wysigings het ek beklemtoon dat dit nodig is om die energie-doeltreffendheidspotensiaal van hernubare energiebronne te benut, sodat hernubare energie ten volle kan bydra tot die energiebeleidsdoelstellings. Ek het ook beklemtoon die noodsaaklikheid om plaaslike en streeksomstandighede in ag te neem by die ontwikkeling van hernubare energiepotensiaal.

Die impak van hierdie mening is nogal beduidend, aangesien die meerderheid van die kwessies wat daar geopper word, relevant is vir die langtermynprioriteite van die Litause energiebeleid, wat strook met die prioriteite van die Europa 2020-strategie vir slim, volhoubare en inklusiewe groei en die teikens van die Energie-padkaart 2050.

Wat die REGI-aktiwiteite in die jeugbeleid betref, skroom ek nie vir die vraag oor jeugwerkloosheid nie. Werkloosheid onder jongmense tref pieke wat amper 20 jaar lank nie gesien is nie, en die risiko van armoede en sosiale uitsluiting onder hierdie bevolkingsgroep neem voortdurend toe. Die situasie is kommerwekkend in Litaue. Litaue word swaar geraak deur die ekonomiese krisis; jeugwerkloosheid in Litaue het gestyg van 13% tot 27.5% - dit is meer as dubbel die land se werkloosheidskoers vir sy totale arbeidsmag. Daarom steun ek Luis Paulo Alves se mening “Die aanpak van werkloosheid onder die jeug: moontlike uitweg”. My wysigings was daarop gemik om moontlike oplossings te bevorder, van die vlak van onderwys en onderrig tot die samewerking tussen lidlande in die konteks van streeksbeleidsinstrumente. Ek is van mening dat 'n jeug-waarborginisiatief Litaue die instrumente kan bied om hierdie tendens te oorkom en die onderwys- en opleidingstandaarde vir jongmense te hervorm. Die instelling van 'n jeugwaarborg in die EU en Litaue kan help om die situasie van jeugwerkloosheid reg te stel en kan 'n sterk instrument word om dit aan te pak. Ek glo dat Litaue 'n proaktiewe benadering in hierdie verband sal volg en die indiensneming van jongmense 'n topprioriteit in sy beleid sal maak.

Ek wou ook die kwessie van kultuurbeleid in die streeksdimensie van die EU die hoof bied. As skadu-rapporteur oor Oldrick Vlasak se opinie "Die bevordering van die Europese kulturele en kreatiewe sektore as bronne van ekonomiese groei en werkgeleenthede", het ek die noodsaaklikheid van die insluiting van kulturele en kreatiewe bedrywe in die EU en die nasionale sosio-ekonomiese strategieë beklemtoon. Ek beskou die kulturele en kreatiewe bedrywe as 'n enorme rol in die streeks- en stedelike ontwikkeling van die EU. Hulle dra by tot die sosiale en territoriale integrasie van die EU en bevorder innovasie en entrepreneurskap. Die kulturele en kreatiewe bedrywe speel ook 'n belangrike rol in die verbetering van kommunikasie en dialoog tussen etniese en sosiale gemeenskappe. Wat belangriker is, dit is 'n groot groeipotensiaal vir entrepreneurs en dra by tot kulturele indiensneming. Daarom is ek van mening dat Litaue entrepreneurs moet ondersteun in die ontwikkeling van nuwe sakemodelle vir die kulturele en kreatiewe bedrywe en om hul kreatiwiteit in verskillende sektore van die ekonomie te stimuleer en te versprei.

Al hierdie vrae is relevant vir Litaue en sy streke. Streeksbeleid help om die potensiaal van elke streek van die lidlande en Litaue te ondersoek om sodoende ekonomiese en sosiale groei en werk te bevorder. Ek erken die belangrikheid van 'n goed gekoördineerde streekbeleid in Litaue wat kan lei tot 'n beter interaksie tussen EU-belanghebbendes met die Litausse burgers, burgers wat moet baat vind by werklike en tasbare positiewe resultate en die resultate van 'n suksesvol geïmplementeerde streekbeleid in Litaue.

Lees verder
advertensie

ekonomie

Die uitreiking van groen effekte sal die internasionale rol van die euro versterk

gepubliseer

on

Ministers van Eurogroep bespreek die internasionale rol van die euro (15 Februarie) na die publikasie van die mededeling van die Europese Kommissie van (19 Januarie) 'Die Europese ekonomiese en finansiële stelsel: die bevordering van krag en veerkragtigheid'.

President van die Eurogroep, Paschal Donohoe, het gesê: “Die doel is om ons afhanklikheid van ander geldeenhede te verminder, en om ons outonomie in verskillende situasies te versterk. Terselfdertyd impliseer verhoogde internasionale gebruik van ons geldeenheid ook potensiële afwegings, wat ons sal bly monitor. Ministers het tydens die bespreking klem gelê op die potensiaal van die uitreiking van groen effekte om die gebruik van die euro deur die markte te bevorder, en ook bydra tot die bereiking van ons klimaatoorgangsdoel.

Die Eurogroep het die afgelope paar jaar sedert die Euro-beraad van Desember 2018 verskeie kere die kwessie bespreek. Klaus Regling, die besturende direkteur van die Europese Stabiliteitsmeganisme, het gesê dat die oormatige vertroue in die dollar risiko's bevat, wat Latyns-Amerika en die Asiatiese krisis van die 90's as voorbeelde gee. Hy het ook skuins verwys na 'meer onlangse aflewerings', waar die dollar se oorheersing beteken het dat EU-maatskappye nie kon voortgaan om met Iran saam te werk in die lig van Amerikaanse sanksies nie. Regling meen dat die internasionale monetêre stelsel stadig beweeg na 'n multipolêre stelsel waar drie of vier geldeenhede belangrik sal wees, insluitend die dollar, euro en renminbi. 

advertensie

Die Europese Kommissaris vir Ekonomie, Paolo Gentiloni, was dit eens dat die rol van die euro kan versterk word deur die uitreiking van groen effekte wat die gebruik van die euro deur die markte kan verbeter, en ook kan bydra tot die bereiking van ons klimaatdoelstellings van die Next Generation EU-fondse.

Ministers was dit eens dat breë optrede ter ondersteuning van die internasionale rol van die euro, wat vordering insluit met onder meer die Ekonomiese en Monetêre Unie, die bankunie en die kapitaalmarkunie, nodig is om die euro se internasionale rol te verseker.

advertensie

Lees verder

EU

Die Europese hof vir menseregte steun Duitsland oor Kunduz-lugaanvalsaak

gepubliseer

on

By

Die Europese Hof vir Menseregte het Dinsdag (2009 Februarie) uitspraak gelewer oor 'n dodelike lugaanval in 16 naby die Afghaanse stad Kunduz na 'n dodelike lugaanval in XNUMX wat deur 'n Duitse bevelvoerder beveel is. skryf .

Die uitspraak van die hof in Straatsburg verwerp 'n klag van die Afghaanse burger Abdul Hanan, wat twee seuns in die aanval verloor het, dat Duitsland nie sy verpligting nagekom het om die voorval effektief te ondersoek nie.

In September 2009 het die Duitse bevelvoerder van die NAVO-troepe in Kunduz 'n Amerikaanse vegvliegtuig ingeroep om twee brandstofvragmotors naby die stad te slaan wat volgens die NAVO gekaap is deur die opstandelinge van die Taliban.

Die Afghaanse regering het destyds gesê 99 mense, waaronder 30 burgerlikes, is dood. Onafhanklike regte groepe is geskat tussen 60 en 70 burgers is dood.

advertensie

Die dodetal het Duitsers geskok en uiteindelik sy minister van verdediging gedwing om te bedank oor die beskuldigings dat hulle die aantal burgerlike slagoffers verdoesel het in aanloop tot Duitsland se verkiesing in 2009.

Die federale aanklaer-generaal van Duitsland het bevind dat die bevelvoerder nie strafregtelik aanspreeklik is nie, veral omdat hy oortuig was toe hy die lugaanval beveel het dat daar geen burgerlikes was nie.

Vir hom om onder die internasionale reg aanspreeklik te wees, sou daar bevind moes word dat hy opgetree het met die doel om buitensporige burgerlike ongevalle te veroorsaak.

advertensie
Die Europese Hof vir Menseregte het die doeltreffendheid van die ondersoek van Duitsland oorweeg, onder meer of dit 'n regverdiging vir dodelike gebruik van geweld daarstel. Dit het nie die wettigheid van die lugaanval oorweeg nie.

Van 9,600 NAVO-troepe in Afghanistan het Duitsland die tweede grootste kontingent agter die Verenigde State.

'N Vredesooreenkoms van 2020 tussen die Taliban en Washington vra dat buitelandse troepe teen 1 Mei moet onttrek, maar die Amerikaanse president Joe Biden se regering hersien die ooreenkoms na 'n verswakking in die veiligheidsituasie in Afghanistan.

Duitsland berei voor om die mandaat vir sy militêre missie in Afghanistan van 31 Maart tot einde vanjaar uit te brei, met die troepvlakke tot 1,300, volgens 'n konsepdokument wat deur Reuters gesien is.

Lees verder

EU

Digitalisering van EU-regstelsels: Kommissie loods openbare konsultasie oor grensoverschrijdende geregtelike samewerking

gepubliseer

on

Op 16 Februarie het die Europese Kommissie 'n openbare raadpleging oor die modernisering van EU-regstelsels. Die EU beoog om lidlande te ondersteun in hul pogings om hul regstelsels aan te pas by die digitale era en te verbeter EU grensoverschrijdende geregtelike samewerking. Justisie-kommissaris Didier Reynders (Foto) het gesê: “Die COVID-19-pandemie het die belangrikheid van digitalisering, ook op die gebied van geregtigheid, verder beklemtoon. Regters en advokate het digitale instrumente nodig om vinniger en doeltreffender te kan saamwerk.

Terselfdertyd het burgers en ondernemings aanlyn-hulpmiddels nodig vir 'n makliker en deursigtiger toegang tot regstelsel teen laer koste. Die Kommissie streef daarna om hierdie proses vorentoe te dryf en lidlande te ondersteun in hul pogings, onder meer om hul samewerking in grensoverschrijdende geregtelike prosedures deur middel van digitale kanale te vergemaklik. In Desember 2020 het die Kommissie a kommunikasie die aksies en inisiatiewe uiteengesit om die digitalisering van regstelsels regoor die EU te bevorder.

Die openbare konsultasie sal menings insamel oor die digitalisering van burgerlike, kommersiële en strafregtelike prosedures in die EU. Die resultate van die openbare konsultasie, waaraan 'n wye verskeidenheid groepe en individue kan deelneem en beskikbaar is hier afgelaai word tot 8 Mei 2021, sal voortgaan met 'n inisiatief oor digitalisering van grensoverschrijdende geregtelike samewerking wat aan die einde van hierdie jaar verwag word, soos aangekondig in die 2021-werkprogram van die Kommissie.

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings