Verbinding met ons

Tabak

Voorgestelde veranderinge in die tabakreël ondermyn beide EU-wetgewing en dreig om lewens in gevaar te stel

DEEL:

Gepubliseer

on


Wanneer die EU-ministers van gesondheid op 21 Junie vergader, sal 'n voorstel van die Deense minister van gesondheid op die laaste oomblik by hul agenda gevoeg word wat poog om die kontrole en teenwigte te ontwrig wat bedoel is om die Europese Unie se benadering tot die aanneming van wette en regulasies te kenmerk. Dit raak die altyd omstrede kwessie van tabak- en nikotienregulering, waar die verkeerde besluit rokers die veiliger alternatiewe kan ontsê wat hulle dikwels nodig het om sigarette op te hou, wat voortgaan om die gesondheid skade te berokken en uiteindelik die lewens van te veel Europese burgers kos.

Die alarm is gemaak deur die nuut herverkose Sweedse MEP Charlie Weimers op sy eerste dag terug in Brussel. "Blykbaar het Denemarke oopgestel vir 'n verbod op die geurmiddels van nuwe nikotienprodukte, insluitend nikotiensakkies," het hy getwiet. "Denemarke probeer om die Hersiening van die Tabakprodukte-richtlijn wat gedurende hierdie termyn verwag word vooruit te loop."

Die Europese Kommissie het versuim om 'n verslag oor die openbare konsultasie oor 'n nuwe Tabakprodukte-richtlijn (TPD 2) te publiseer, nadat president Ursula von der Leyen potensieel omstrede maatreëls voor die verkiesing van die Europese Parlement en die proses van die aanstelling van 'n nuwe Kommissie gestaak het.

Maar 'n openbare versekering is vroeër vanjaar gegee dat die moontlike hersiening van die richtlijn vir tabakprodukte en wat dit sal dek, sal afhang van die bevindinge van 'n wetenskaplike evaluering en die openbare konsultasie, sowel as 'n deeglike impakbeoordeling.

“Die politieke besluite in hierdie verband sal deur die volgende Kommissie geneem word, in die lig van bogenoemde voorbereidende stappe”, het 'n woordvoerder gesê. Maar nou is daar 'n poging om 'n nuwe beleid deur te kry voordat die huidige Kommissie eindig en voordat die liggame verantwoordelik vir Europese wetgewing - die Raad en die Parlement - hul mening kan gee.

Dit sou nie die eerste keer wees dat die Kommissie probeer om die demokratiese proses te kortwiek nie. Howe in lidlande het uitdagings teen binnelandse wetgewing gehandhaaf wat Europese riglyne omgesit het. Regters het bevind dat hulle verder as EU-wetgewing gegaan het in die regulering van verhitte tabakprodukte en ander veiliger alternatiewe vir sigarette.

Maar selfs al verloor die Kommissie wanneer hierdie sake uiteindelik die Europese Hof van Justisie bereik, sal die skade aangerig gewees het. Te veel rokers sal voortgaan om sigarette te gebruik in plaas daarvan om oor te skakel na toestelle, soos vapes en e-sigarette wat hulle die nikotien gee waarna hulle smag sonder om die rook wat kanker veroorsaak, in te asem.

advertensie

Dit is onmoontlik om nie die vingerafdrukke van die Kommissie se Direktoraat-generaal vir Gesondheid en Voedselveiligheid, DG SANTE, te sien op die versoek wat deur die Deense Minister van Gesondheid aan sy EU-eweknieë gestuur is, en vra vir ondersteuning vir radikale voorstelle wat die TPD deurlopende evaluering effektief sal omseil. proses, Denemarke het die slegste rekord vir die vermindering van sigaretrook van enige Nordiese land, met die persentasie van die bevolking wat drie keer hoër rook as in die naburige Swede.

Swede het 'n tradisionele alternatiewe produk vir sigarette, snus, wat toelaat dat nikotien geabsorbeer word sonder dat die tabak verbrand word. Dit hou 'n baie laer risiko van kanker in en die Sweedse regering het beweeg om rokers aan te moedig om die oorskakeling te maak deur die belasting op snus te verminder en dit op sigarette te verhoog. Snus word in die res van die EU verbied, maar Swede het 'n vrystelling gekry toe dit by die Europese Unie aangesluit het. 

Een ironie is dat die Europese Kommissie wel 'n maatreël het wat die richtlijn vir tabakaksyns opdateer, wat dit na vore kan bring voordat 'n behoorlike proses oor 'n wyer hersiening van tabak- en nikotienwetgewing ingestel word. Die voorgestelde nuwe TED, wat daarop gemik is om belastingbeleid oor lidlande te harmoniseer om die funksionering van die interne mark te verbeter, verskans die differensiasie tussen sigarette en verskillende soorte veiliger alternatiewe produkte.

Dit is gestuit toe 'n lekkasie aan 'n koerant aan die lig gebring het dat snus hoogs belas sou word, wat sterk besware van die Sweedse regering uitgelok het. Maar 'n klim deur die Kommissie op daardie punt behoort dit in staat te stel om voort te gaan.

In plaas daarvan het ons 'n laaste-minuut-voorstel van Denemarke. Dit blyk voort te bou op 'n oproep om nuwe tabak- en nikotienprodukte wat deur verskeie lidlande gemaak word, te beperk of te verbied, wat onder 'enige ander sake' op die vergadering van die ministers van gesondheid geopper sou word.

'n Onafhanklike konsultant oor openbare gesondheid en volhoubaarheid en voormalige direkteur van Action on Smoking and Health (ASH) in die VK, Clive Bates, beskou dit as 'n poging deur sommige ministers van gesondheid om tabakbeleidsmaatreëls in te stel waaroor lidlande nie ooreengekom kan word nie. eie jurisdiksies. 

"As hulle dink dat meer beperkings geregverdig is, moet hulle 'n getuienis-gebaseerde saak maak," het hy vir my gesê. “Dit moet die uitwerking op volwassenes in ag neem, die uitwerking op jong mense wat andersins rook, die uitwerking op jong mense wat nie rook nie en die uitwerking van onbedoelde gevolge soos onwettige handel, mense wat hul eie produkte meng, mense wat teruggaan. om te rook…. Dit is 'n baie meer ingewikkelde prentjie as wat hulle uitmaak.

“Hulle beweer gateway-effekte, wanneer al die bewyse in die teenoorgestelde rigting wys - dat hierdie vaping-produkte en ander nikotienprodukte 'n uitgang van rook is. As jy inmenging in die persoonlike gedrag van miljoene Europeërs gaan regverdig, maak jy 'n beter saak daarvoor.

“Jy moet nie oorhaastig reguleer met hierdie soort ding nie, maak goedkoop, populistiese gebare, terwyl werklik lewens op die spel is nie. Dit is 'n lewe-of-dood-kwessie dat dit behoorlik gedoen word, en hulle behandel dit met 'n soort flippenskap. Ons het 'n sterk beraadslagende proses nodig wat lei tot weldeurdagte maatreëls om te lewer vir gesondheid en die interne mark binne die EU, nie verbods wat eintlik skade doen nie."

Clive Bates het met my gepraat by die Global Forum on Nikotine in Warskou, waar daar reeds gevrees is dat -soos die organiseerders dit gestel het - EU-burokrate sal miljoene terugstuur om te rook, met die gevolg dat die EU se Beating Cancer Plan waarskynlik nie sal voldoen nie. sy doel om kanker te verminder.

Beswarende beperkings op nuwe nikotienprodukte wat in die plan uiteengesit word, sluit in geurverbod, verbod op die gebruik van openbare ruimtes, gewone verpakking en hoë belasting op vapes en ander veiliger nikotienprodukte, alles op 'n tydstip waarin rookkoerse in sommige Europese lande reeds toeneem.

“Europa kan soos Australië eindig waar jy, pervers, net wettig tabak kan koop as dit vir rook is”, het dr Colin Mendelsohn, stigtersvoorsitter van die Australian Tobacco Harm Reduction Association-liefdadigheidsorganisasie, gesê. "E-sigarette is so moeilik om te kry dat dit net sowel verbied kan word."

In die VSA is die situasie net so erg, met regulasies so beswarende dat wettige opsies net nie met die swartmark kan meeding nie, terwyl rookkoerse in Nieu-Seeland en Japan met onderskeidelik 'n half en 'n derde gedaal het ná die bekendstelling van verhitte tabakprodukte.  

"Om dit moeiliker te maak om op te hou rook deur mense uit te prys of alternatiewe produkte so onaantreklik te maak dat niemand dit wil gebruik nie, is nie die antwoord nie", sê dr Garett McGovern, Mediese Direkteur by die Prioriteit Mediese Kliniek in Dublin, Ierland.

Die Forum het ook gehoor dat die vermindering van nikotieninhoud in produkte teenproduktief is, omdat mense meer rook, asook die lewensbestaan ​​van Europa se tabakboere bedreig. Lae nikotien tabak kan slegs deur gebruik te maak van geneties gemodifiseerde (GM) gewasse, maar die meeste EU-lidlande verbied of beperk hierdie gewasse. Boere sal nie met hulle kan boer nie, en tabakboerdery sal negatief beïnvloed word.

Dit is net een voorbeeld van die potensieel rampspoedige onbedoelde gevolge van ondeurdagte wetgewing. So wat moet gedoen word? Kenners by die Global Forum on Nikotine was eenparig dat nuwe tabak- en nikotienprodukte nie in die hande van minderjariges behoort te wees nie. Maar dit is naïef om te glo dat verbod of uiterste maatreëls produkte suksesvol uit lande sal verwyder. In baie gevalle is van die produkte wat deur minderjariges opgetel word reeds onwettige invoere. Die kwessie is handhawing en onderwys, nie onvoldoende regulering nie.

Dit is EU-lidlande wat hul eksklusiewe bevoegdheid op die gebied van openbare gesondheid moet gebruik om, wanneer nodig, die gebruik van hierdie produkte deur minderjarige mense aan te spreek. Dit sluit die regulering van geure en verpakking van e-sigarette en nikotiensakkies in, asook die instel van aksynsbelasting om buitensporige lae pryse wat vir minderjariges bekostigbaar is, te vermy, kleinhandelaarslisensies en die versterking van die toepassing van maatreëls vir die voorkoming van jeugtoegang.

Die insameling van waardevolle ondervinding op 'n lidstaatvlak in die regulering van nuwe tabak- en nikotienbevattende produkte is die noodsaaklike voorvereiste om op 'n EU-vlak op te tree. In plaas daarvan probeer die Kommissie om lidlande se ervaring en in sommige gevalle sukses in die vermindering van rookvoorkoms te ignoreer deur innoverende produkte te gebruik, terwyl minderjariges terselfdertyd verhoed om toegang tot hierdie produkte te kry.

Finland, Denemarke, Letland, Litaue en Estland het byvoorbeeld beperkings op e-sigaretgeure en/of sakkies ingestel of is besig om dit in te stel, terwyl sekere geure soos tabak – en in sommige gevalle ook kruisement en menthol – toegelaat word om te verseker dat hierdie produkte 'n aanvaarbare alternatief vir volwasse rokers bly.

Uiteindelik moet die regte balans tussen die potensiaal van nuwe tabak- en nikotienprodukte getref word om die skade wat deur rook veroorsaak word, te verminder en minderjariges te beskerm. Hierdie produkte moet gereguleer word om aanvaarbaar te bly as 'n beter alternatief vir rook vir volwasse rokers, terwyl dit nie veral aantreklik vir minderjariges word nie.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings