Verbinding met ons

gestremdhede

Gelykheid: 12de uitgawe van die EU Access City Award beskikbaar vir aansoeke

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die 12th Toegang tot die toekenning kompetisie is nou oop vir aansoeke. Die toekenning beloon stede wat veral moeite gedoen het om toeganklik en inklusief vir persone met gestremdhede te wees. EU-stede met meer as 50,000 8 inwoners kan aansoek doen tot 2021 September 1. Die wenners van die 2ste, 3de en 150,000de plek ontvang pryse van onderskeidelik € 120,000, € 80,000 en € 2021. Want XNUMX is die Europese Spoorjaar, sal die Kommissie 'n spesiale vermelding gee aan 'n stad wat buitengewone pogings aangewend het om sy treinstasies vir almal toeganklik te maak.

Helena Dalli, kommissaris vir gelykheid, het gesê: “Verskeie stede in die EU lei die weg in die skep van meer toeganklike ruimtes. Met die EU Access City Award beloon ons hierdie pogings en maak dit meer sigbaar. Almal van ons het die verantwoordelikheid om Europa volledig toeganklik te maak. Dit is waarom toeganklikheid een van die prioriteite is in die nuwe strategie van die EU vir die regte van persone met gestremdhede, wat in Maart aangebied is. ”

Verlede jaar se wenner van die Access City-toekenning was Jönköping in Swede. Die pryswenners sal op 3 Desember 2021 op die Europese Dag vir Persone met Gestremdhede-konferensie aangekondig word. Vir meer inligting oor die toekenning en hoe om aansoek te doen, besoek gerus die Toegang tot die City Award 2022 webblad.

advertensie

Lees verder
advertensie

gestremdhede

EESK verwelkom die EU-strategie vir gestremdheidsregte, maar identifiseer swak punte wat aangespreek moet word

gepubliseer

on

Die Europese Ekonomiese en Sosiale Komitee (EESC) beskou die nuwe EU-strategie vir gestremdheidsregte as 'n stap vorentoe in die implementering van die VN-konvensie oor die regte van persone met gestremdhede (UNCRPD). Die strategie het baie van die voorstelle wat deur die EESC, die Europese gestremdheidsbeweging en die burgerlike samelewing voorgestel is, aangeneem. Die voorstelle bevat volledige harmonisering van die nuwe agenda en versterkte toesig op die EU-vlak van die toepassing daarvan. Die EESK is egter bekommerd oor die afwatering van die bindende maatreëls en die implementering van die harde wetgewing van die Strategie.

Die EESC het die advies tydens sy plenêre sitting op 7 Julie goedgekeur Strategie vir die regte van persone met gestremdhede, waarin hy die nuwe strategie van die Europese Kommissie aangewend het, wat die lewens van ongeveer 100 miljoen Europeërs met gestremdhede gedurende die volgende dekade sou verbeter.

Ondanks die feit dat die nuwe strategie as lofwaardig en ambisieus as sy voorganger bestempel is, was die EESK bekommerd oor die vooruitsigte van die gesonde implementering daarvan. Dit betreur ook die afwesigheid van konkrete en spesifieke maatreëls om diskriminasie teen vroue en meisies met gestremdhede te beëindig.

advertensie

"Die strategie vir gestremdheidsregte kan die regte van persone met gestremdhede in die EU bevorder en het potensiaal om werklike verandering te bewerkstellig, maar dit hang heeltemal af van hoe goed dit geïmplementeer word en hoe ambisieus die individuele optrede is. Dit het voorstelle van die Die EESC en die gestremdheidsbeweging. Dit het egter nie ambisie in bindende wetgewing nie, "het die rapporteur gesê. Ioannis Vardakastanis.

"Ons moet woorde in dade omskep. As die Europese Kommissie en die lidstaten nie ambisieus is om op te tree vir aksies wat die status quo uitdaag nie, kan die strategie heelwat minder wees as die verwagtinge van ongeveer 100 miljoen mense met gestremdhede in die EU, 'het hy gewaarsku.

Die EU Recovery and Resilience Facility (RRF) moet sterk gekoppel word aan die EU-strategie vir regte vir gestremdhede en mense met gestremdhede moet help om van die gevolge van die pandemie te herstel, omdat dit een van die ergste getref is. Die verband met die implementering en monitering van die aksieplan vir die EU-pilaar van sosiale regte moet ook verseker en gemaksimeer word, het die EESC in die advies gesê.

advertensie

Daar moet voldoende menslike en finansiële hulpbronne voorsien word vir die huidige moniteringstelsel vir EU-aksies met betrekking tot die UNCRPD. Die EESC het sterk aanbeveel dat die Europese Kommissie ondersoek instel na hoe EU-instellings en lidlande kan saamwerk om mense met gestremdhede beter in te sluit deur die bestaande verklaring van bevoegdhede te hersien en die opsionele protokol aan die UNCRPD te bekragtig. Hierdie stappe sal die EU meer deurslaggewend in die nakoming van die UNCRPD-bepalings gee. Die Kommissie moet ook vasbeslote wees om planne te weerstaan ​​vir beleggings wat in stryd is met die UNCRPD, soos beleggings in instellings vir instellingsorg.

Die EESC het 'n beroep gedoen op spesifieke aksies om die behoeftes van vroue en meisies met gestremdhede aan te spreek deur middel van 'n vlagskipinisiatief in die tweede helfte van die EU-strategie vir gestremdheidsregte om te verseker dat die geslagsdimensie ingesluit word. Die fokus op vroue moet 'n dimensie van geslagsgeweld insluit en vroue as informele versorgers van familielede met gestremdhede.

Die EESC was verheug oor die voorstel vir 'n hulpbronsentrum genaamd AccessibleEU, een van die vooraanstaande inisiatiewe van die nuwe strategie, hoewel dit nie in die versoeking van die EESC vir 'n EU-toegangsraad met breër bevoegdhede val nie. Die doel van AccessibleEU is om nasionale owerhede wat verantwoordelik is vir die implementering en toepassing van toeganklikheidsreëls en toeganklikheidskundiges en professionele persone te versamel, en die implementering van die EU-wette wat voorsiening maak vir toeganklikheid, te monitor. Die Kommissie moet duidelik en deursigtig wees oor hoe sy van plan is om hierdie agentskap te finansier en te personeel, en hoe dit sal verseker dat persone met gestremdhede verteenwoordig word, het die EESC benadruk.

Die EESC onderskryf ten sterkste die vlagskipinisiatief op die EU-gestremdheidskaart en glo dat dit die potensiaal het om groot verandering aan te wakker. Dit betreur egter dat daar nog geen verbintenis bestaan ​​oor hoe om te verseker dat dit deur die lidstaten erken word nie. Die komitee beklemtoon die noodsaaklikheid dat die gestremdheidskaart deur middel van 'n regulasie geïmplementeer word, wat dit regstreeks in die hele EU toepaslik en afdwingbaar sal maak.

Mense met gestremdhede moet die moontlikheid kry om 'n volle rol in die politieke lewe van hul gemeenskappe te speel. Die EESC ondersteun die plan vir 'n gids oor goeie verkiesingspraktyke wat aandag gee aan die deelname van persone met gestremdhede aan die verkiesingsproses om hul politieke waarborg te waarborg. regte.

Dit is belangrik om te fokus op werk van goeie gehalte vir persone met gestremdhede, veral in die lig van die COVID-19-pandemie. Die EESC beklemtoon dat die hoofdoel nie net hoër indiensnemingsyfers is nie, maar ook gehaltewerk wat mense met gestremdhede in staat stel om hul sosiale omstandighede deur werk te verbeter. Die EESC stel voor dat die aanwysers oor die kwaliteit van indiensneming van persone met gestremdhede ingesluit word.

Die EESK doen ook 'n beroep op die gestremdheidsbeweging om proaktief te wees en hulle te beywer vir elke aksie van hierdie strategie om die belofte te bereik. Maatskaplike vennote en burgerlike organisasies moet die implementering van die nuwe strategie ten volle ondersteun. Dit is nie die Strategie self wat werklike verandering vir persone met gestremdhede sal lewer nie, maar eerder die krag van elk van sy komponente gedurende die komende dekade, het die EESC afgesluit.

Lees verder

gestremdhede

'N Nuwe ambisieuse EU-strategie vir gestremdhede vir 2021-2030

gepubliseer

on

Na aanleiding van die parlement se aanbevelings het die Europese Kommissie 'n ambisieuse strategie vir gestremdhede ná 2020 aanvaar. Ontdek die prioriteite daarvan. Samelewing 

Die Europese Parlement het gevra vir 'n inklusiewe samelewing waarin die regte van mense met gestremdhede beskerm word en waar daar geen diskriminasie is nie.

In Junie 2020 het die parlement begin sy prioriteite vir 'n nuwe EU-strategie vir gestremdhede na 2020, bou voort op die Europese strategie vir gestremdhede vir 2010-2020.

advertensie

In Maart 2021 het die Kommissie het die Strategie vir die Regte van Persone met Gestremdhede 2021-2030 aanvaar wat die hoofaanbevelings van die parlement insluit:

 • Die integrering van die regte van alle mense met gestremdhede in alle beleide en gebiede.
 • Herstel- en versagtingsmaatreëls om te voorkom dat gestremdes buitensporig geraak word deur gesondheidskrisisse soos Covid-19.
 • Gelyke toegang vir mense met gestremdhede tot gesondheidsorg, werk, openbare vervoer, behuising.
 • Die implementering en verdere ontwikkeling van die EU-gestremdheidskaart loodsprojek, wat die onderlinge erkenning van gestremdhede in sommige EU-lande moontlik maak.
 • Mense met gestremdhede, hul gesinne en organisasies was deel van die gesprek en sal deel uitmaak van die proses van implementering.

Mense met gestremdhede in Europa: feite en syfers  

 • Daar is na raming 87 miljoen mense met gestremdhede in die EU.
 • Mense met gestremdhede (20-64 jaar) se werkgeleentheid beloop 50.8%, vergeleke met 75% vir mense sonder gestremdhede. 
 • 28.4% van mense met gestremdhede in die EU loop die gevaar van armoede of sosiale uitsluiting, vergeleke met 17.8% van die algemene bevolking.  
'N Man met 'n ander vaardigheid wat in 'n geamputeerde winkel werk vir die vervaardiging van onderdele van prostetiese ledemate. © Hedgehog94 / AdobeStock
'N Man wat in 'n geamputeerde winkel werk aan die vervaardiging van prostetiese ledemate. © Hedgehog94 / AdobeStock  

EU-gestremdheidsmaatreëls tot dusver

Die Europese strategie vir gestremdhede is ingestel om die VN se Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede. VN-konvensie oor die regte van persone met gestremdhede 

advertensie
 • 'N Internasionaal wetlik bindende menseregteverdrag wat minimum standaarde stel om die regte van mense met gestremdhede te beskerm 
 • Die EU en alle lidlande het dit bekragtig 
 • Beide die EU en die lidlande is verplig om die verpligtinge na te kom volgens hul bevoegdhede 

Van die konkrete inisiatiewe wat van stapel gestuur is danksy die Europese strategie vir gestremdhede, is die Europese Wet Toeganklikheid, wat verseker dat meer produkte en dienste soos slimfone, tablette, kitsbanke of e-boeke toeganklik is vir gestremdes.

Die richtlijn oor webtoeganklikheid beteken mense met gestremdhede het makliker toegang tot aanlyn data en dienste aanlyn omdat webwerwe en programme wat deur instellings in die openbare sektor bedryf word, soos hospitale, howe of universiteite, toeganklik moet wees.

Die Erasmus + studente-uitruilprogram bevorder die mobiliteit van deelnemers met gestremdhede.

EU-reëls verseker ook verbeterde toegang tot vervoer en beter passasierregte vir mense met gestremdhede.

Vind meer uit oor die EU-beleid vir 'n meer sosiale Europa.

Vind meer uit 

Lees verder

gestremdhede

Unie van gelykheid: Europese Kommissie bied strategie vir die regte van persone met gestremdhede 2021-2030 aan

gepubliseer

on

Op 3 Maart het die Europese Kommissie 'n ambisieuse voorstelling aangebied Strategie vir die regte van persone met gestremdhede 2021-2030 om hul volle deelname aan die samelewing te verseker, op gelyke basis met ander in die EU en daarbuite, in ooreenstemming met die Verdrag betreffende die werking van die Europese Unie en die Handves van Fundamentele Regte van die Europese Unie, wat gelykheid en nie-diskriminasie daarstel as hoekstene van die EU-beleid. Persone met gestremdhede het die reg om, net soos almal, aan alle lewensterreine deel te neem. Alhoewel die afgelope dekades vooruitgang gebring het in toegang tot gesondheidsorg, onderwys, werk, ontspanningsaktiwiteite en deelname aan die politieke lewe, bly daar baie hindernisse. Dit is tyd om die Europese aksie te vergroot.

Die nuwe strategie bou voort op sy voorganger, die Europese Gestremdheid Strategie 2010-2020, en dra by tot die implementering van die Europese pilaar van die sosiale regte waarvoor 'n aksieplan hierdie week deur die Kommissie aanvaar sal word, wat dien as 'n kompas vir indiensneming en maatskaplike beleid in Europa. Die strategie ondersteun die implementering deur die EU en sy lidstaten van die Verenigde Nasies se Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede op sowel EU- as nasionale vlak.

Waardes en deursigtigheid Vise Jourová, vise-president, het gesê: 'Die beskerming van die regte van persone met gestremdhede moet die middelpunt van ons pogings wees, ook in ons reaksie op die koronavirus. Mense met gestremdhede is onder diegene wat die ergste getref is deur die COVID-19-krisis. Ons moet daarna streef om te sorg dat mense met gestremdhede die lewensgehalte verbeter en hul regte gewaarborg word! ”

advertensie

“Sedert sy ontstaan ​​het die Europese projek gefokus op die verwydering van hindernisse, in lyn met sy visie van 'n Unie in diversiteit. Baie persone met gestremdhede sit egter steeds met struikelblokke, byvoorbeeld wanneer hulle werk soek of openbare vervoer gebruik, ”het Helena Dalli, kommissaris vir gelykheid, gesê. Sy het bygevoeg: 'Mense met gestremdhede moet op alle lewensterreine gelyk kan deelneem. Om onafhanklik te leef, in 'n inklusiewe omgewing te leer en onder toepaslike standaarde te werk, is voorwaardes wat ons aan alle burgers moet verseker om hulle in staat te stel om te floreer en voluit te leef. ”

Die bevordering van gelyke deelname en nie-diskriminasie

Die strategie vir tien jaar bevat belangrike inisiatiewe drie hooftemas:

advertensie
 • EU regte: Persone met gestremdhede het dieselfde reg as ander burgers van die EU om na 'n ander land te verhuis of om aan die politieke lewe deel te neem. Op grond van die ervaring van die loodsprojek wat in agt lande aan die gang is, sal die Europese Kommissie teen die einde van 2023 'n Europese gestremdheidskaart voorstel vir alle EU-lande wat die onderlinge erkenning van die status van gestremdhede tussen die lidstaten sal vergemaklik en sodoende gestremdes sal help om hul reg van vrye beweging. Die Kommissie sal ook nou saamwerk met lidlande om die deelname van persone met gestremdhede aan die verkiesingsproses in 2023 te verseker.
 • Onafhanklike lewe en outonomie: Persone met gestremdhede het die reg om onafhanklik te woon en te kies waar en by wie hulle wil woon. Om onafhanklike lewenswyse en insluiting in die gemeenskap te ondersteun, sal die Kommissie leiding ontwikkel en 'n inisiatief loods om maatskaplike dienste vir persone met gestremdhede te verbeter.
 • Nie-diskriminasie en gelyke geleenthede: Die strategie het ten doel om persone met gestremdhede te beskerm teen enige vorm van diskriminasie en geweld. Dit het ten doel om gelyke geleenthede in en toegang tot geregtigheid, onderwys, kultuur, sport en toerisme te verseker. Gelyke toegang moet ook gewaarborg word vir alle gesondheidsdienste en werk.

Dit is onmoontlik om op gelyke basis met ander aan die samelewing deel te neem as u omgewing - fisies of virtueel - nie toeganklik is nie. Danksy 'n vaste EU-wetlike raamwerk (bv Europese Wet ToeganklikheidWebtoegangsriglynPassasierregte) toegang het verbeter, maar baie gebiede word steeds nie deur die EU-reëls gedek nie, en daar is verskille in die toeganklikheid van geboue, openbare ruimtes en sommige vervoermiddels. Daarom sal die Europese Kommissie in 2022 'n Europese hulpbronsentrum 'AccessibleEU' van stapel stuur om 'n kennisbasis van inligting en goeie praktyke oor toeganklikheid in verskillende sektore op te bou.  

Die uitvoering van die strategie: noue samewerking met EU-lande en integrasie in interne en eksterne beleide

Die uitvoering van die strategie se ambisies sal 'n sterk toewyding van alle lidstaten vereis. EU-lande is sleutelrolspelers in die implementering van die VN-konvensie oor die regte van persone met gestremdhede. Die Kommissie sal die platform vir gestremdhede instel, wat nasionale owerhede wat verantwoordelik is vir die implementering van die Konvensie, organisasies van persone met gestremdhede en die Kommissie byeenbring om die implementering van die strategie te ondersteun en die samewerking en uitruil oor die implementering van die Konvensie te verbeter. Die platform sal 'n omvattende aanlyn-teenwoordigheid hê en die kontinuïteit van aktiwiteite gedurende die jaar verseker. Persone met gestremdhede sal deel uitmaak van die dialoog en deel uitmaak van die proses vir die implementering van die Strategie vir die Regte van Persone met Gestremdhede 2021-2030.

Die Kommissie sal aangeleenthede oor gestremdhede integreer in alle EU-beleid en belangrike inisiatiewe. Omdat die regte van persone met gestremdhede nie aan die Europese grense eindig nie, sal die Kommissie wêreldwyd die regte van persone met gestremdhede bevorder. Met hierdie strategie sal die EU sy rol as advokaat vir die regte van persone met gestremdhede versterk. Die EU sal instrumente soos tegniese hulp en finansiële programme, ondersteuning via EU-afvaardiging, politieke dialoë gebruik en in multilaterale forums werk om vennootlande te ondersteun in hul pogings om die VN-konvensie oor die regte van persone met gestremdhede te implementeer en riglyne te gee om die SDG's op 'n insluitende manier vir gestremdhede.

agtergrond

Soos aangekondig deur president von der Leyen, het die Strategie vir die regte van persone met gestremdhede 2021-2030 dra by tot die bou van die Unie van Gelykheid, tesame met die LGBTIQ-gelykheidstrategie 2020-2025, die EU-aksierplan teen rassisme 2020-2025, die Geslagsgelykheidstrategie 2020-2025 en die EU-strategiese raamwerk vir Roma.

Die Verenigde Nasies se konvensie oor die regte van persone met gestremdhede (UNCRPD), wat in 2006 deur die VN aangeneem is, was 'n deurbraak vir die regte van persone met gestremdhede: alle lidlande is daarby betrokke, en dit is die eerste menseregtekonvensie wat ook deur die EU gesluit is. Daar word van partye by die Konvensie verwag om die menseregte van alle persone met gestremdhede te bevorder, te beskerm en na te kom en hul gelykheid onder die wet te verseker. Met hierdie strategie bied die Kommissie die raamwerk ter ondersteuning van die optrede van die EU en die lidstaten om die UNCRPD te implementeer.

Die  Europese Gestremdheid Strategie 2010-2020 die weg gebaan na 'n versperringsvrye Europa, byvoorbeeld met voorskrifte soos die Europese Wet Toeganklikheid, wat vereis dat sleutelprodukte en -dienste soos telefone, rekenaars, e-boeke, bankdienste en elektroniese kommunikasie toeganklik en bruikbaar is vir persone met 'n verskeidenheid gestremdhede. EU-passasiersregte verseker dat persone met gestremdhede toegang het tot reis-, lug-, spoor- of seereise. Deur middel van beleidsrigtings vir internasionale samewerking het die EU ook die wêreld gelei om die insluiting en volle deelname van persone met gestremdhede te bevorder.

Meer inligting

Kommunikasie: Unie van Gelykheid: Strategie vir die regte van persone met gestremdhede 2021-2030

Maklik om te lees weergawe: Strategie vir die regte van persone met gestremdhede 2021-2030

Vrae en antwoorde: Strategie vir die regte van persone met gestremdhede 2021-2030

Feiteblad: Strategie vir die regte van persone met gestremdhede 2021-2030

Nuus in maklik leesbare: Die Europese Kommissie stel 'n nuwe strategie uit om die regte van persone met gestremdhede te beskerm

Meer inligting oor EU-inisiatiewe vir persone met gestremdhede

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings