Vinayak M Prasad (Wêreldgesondheidsorganisasie) - #BigTobacco moet meer belas word om te betaal vir die gesondheidskoste van rook

| Julie 18, 2019

Daar is meer as 'n 1.1 miljard rokers in die wêreld, en dit word beraam dat 8 miljoen mense elke jaar sterf as gevolg van hul verslawing aan sigarette. Met enige redelike metrieke is rook dalk die grootste en mees belangrike openbare gesondheids nood van ons tyd. Die omvang van hierdie krisis word nog meer versterk deur die deurlopende invloed van tabakmaatskappye, wat tot niks gestop het om regulasies te ontspoor, beleidsmakers verwar en die lot van hul produkte verduister.

Daarom word deur middel van deurlopende pogings deur die Wêreldgesondheidsorganisasie voortgesit, groot deurbrake in die stryd teen rook behaal. Sedert die inwerkingtreding van die Raamwerkkonvensie oor Tabakbeheer (FCTC) in 2005 en sy eerste Protokol om die onwettige handel in tabakprodukte te elimineer In September van 2018 het die stryd teen Big Tobacco se invloed en onderhandse taktiek daarin geslaag om 'n broodnodige oorwinning vir openbare gesondheid te behaal. Die verkiesing in 2017 van dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus in die pos van Direkteur-generaal van die WGO was in hierdie verband deurslaggewend. As die eerste DG uit Afrika, 'n vasteland beskou as die sleutel vir Big Tobacco se wins, Dr. Tedros het tabakbeheer 'n topprioriteit van sy termyn gemaak.

Vir World No Tobacco Day, het EuReporter betrap Dr Vinayak M Prasad, wat die WGO se Tobacco Free Initiative (TFI) lei. Dr. Prasad, een van die argitekte van die FCTC-protokol, is betrokke by tabakbeheerbeleid, met die fokus op die onwettige handel sedert die vroeë 2000s.

1 / Op 'World No Tobacco Day', het jy gesê dat die voorkoms van rook van 27% tot 20% in 2016 afgegaan het. Maar die aantal tabakgebruikers wêreldwyd het stabiel gebly op 1.1 miljard weens bevolkingsgroei. U het ook gesê dat die globale ekonomiese koste van tabak gebruik word, is $ 1.4 triljoen. Terselfdertyd het die totale wins van die 4-tabak hoofvakke voortgegaan om te styg, en bereik € 18 miljard aan die einde van 2018. Kan daar gesê word dat tabakmaatskappye geld verdien deur rokers, maar ook deur nie-rokers wat die sosiale koste van tabak finansier?

Tabak maatskappye betaal nie die sosiale en ekonomiese koste van die verkoop van hul skadelike produkte-rokers nie, maar slegs gedeeltelik. In die meeste lande is tabak-aksynsinkomste laer as die sosiale en ekonomiese koste van tabakprodukte en -verbruik. Om hierdie rede finansier nie-rokers deel van die gesondheidskoste van tabakverwante siektes en voortydige sterftes.

Sosiale en ekonomiese koste van tabak het impak op maatskaplike welsyn en potensiële groei op die mediumtermyn. Koste van tabak verbruik is gewoonlik hoër as voordele, die welsyn verlies word betaal deur rokers en nie-rokers. Daarbenewens word dinamiese welvaartsverlies met betrekking tot voortydige sterftes en produktiwiteitsvermindering deur samelewings betaal in terme van laer potensiële ekonomiese groei.

2 / Is dit moontlik om tabakvervaardigers te verplig om 'n deel van die gesondheidskoste van tabak in die lande waar hulle teenwoordig is, te betaal? Sommige lande / gesondheidstelsels in die Amerikas (na die VSA en Kanada, Brasilië het net 'n regsgeding bekendgestel) gaan so, maar dit lyk nie moontlik in alle jurisdiksies nie. Moet daar nie 'n verenigde internasionale front wees teen dit soos onder die FCTC nie? Bowendien behoort die aandelemarkwaarde van die 4-tabakmaatskappye nie 'n aanduiding te wees van die doeltreffendheid van tabakbeleid nie. As die waarde styg, is dit omdat anti-tabak-beleid nie doeltreffend genoeg is nie, as dit dompel, is dit omdat hulle word effektief?

Een manier om tabakvervaardigers te verplig om 'n deel van die huidige en toekomstige gesondheidskoste te betaal, sal deur 'n spesiale koers van korporatiewe inkomstebelasting wees. Maar verplig tabakvervaardigers om deel van die gesondheidsorgkoste van tabak te betaal, sal waarskynlik nie in alle jurisdiksies werk nie.

Aandelepryse weerspieël 'n aantal veranderlikes buiten die voorkoms van tabakgebruik. Met bevolkingsgroei weerspieël dalings in die voorkoms van tabakgebruik nie noodwendig 'n afname in totale gebruik nie. Daarbenewens het tabakmaatskappye baie strategieë om hul winsgewendheid te verhoog en die beperkings van tabakbeheerbeleid te vermy. As globale besit, is hul winste afhanklik van die balans van lande met goed geïmplementeer en swak geïmplementeerde tabakbeheerbeleid.

Die bedryf reageer op beperkings op tabakbeheer en belastingbeleid deur die winsmarge per verpakking te verhoog. Op nasionale vlak kan maatskappye hul winsgewendheid verhoog deur uitvoer na minder beheerde lande of alternatiewelik hoë winsmarges per pak sigarette. In hierdie geval kan 'n land streng beleid vir tabakbeheer hê, maar tabakprodukte kan hoogs winsgewend wees met 'n hoë aandelemarkwaarde.

Die WHO-verslag oor tabak en die omgewingsimpak daarvan beklemtoon die aanspreeklikheid van die bedryf, die potensiaal vir die produsent om gedeeltelike of al die uitgawes te dek vir die insameling, herwinning of finale verkoop van produkte wat vervaardig word as deel van produsentverantwoordelikheid.

Die beste manier om dit aan te spreek, is deur die tabakbeheerbeleid wat in die WHO FCTC uiteengesit word, voort te sit om die vraag na tabak te verminder, sowel as die negatiewe impak daarvan op individue en samelewings.

Artikel 19 van die WHO FCTC oor aanspreeklikheid gee partye die geleentheid om gesondheidsorgkoste te verhaal, mits hulle die nodige nasionale wetgewing in hul eie regstelsels het. Dit beteken dat in sommige partye dit moontlik is om litigasieverrigtinge op hierdie grondslag te begin, maar in ander is dit nie.

3 / Wat is die status van implementering van die protokol "om die onwettige handel in tabak te elimineer"

Die protokol om die onwettige handel in tabakprodukte te elimineer, het in 2018 in werking getree. Enige verdere opdatering van die implementering van die Protokol kan verkry word by die sekretariaat van die FCTC. (EU verslaggewer e-posse aan die sekretariaat van die FCTC is nie beantwoord nie).

4 / Hoe beskerm die WGO hom teen direkte of indirekte lobbying deur die tabakbedryf? is die befondsing van die Gates Foundation sowel as Bloomberg-filantrope voldoende om te verseker dat die proses immuun is teen indirekte industriële invloed?

Tydens die negentiende negentiende Wêreldgesondheidsvergadering het die WGO die Raamwerk van Verbintenis met Nie-Staatsaktore (FENSA) aangeneem, waar 'n spesifieke bepaling ingestel is wat verbintenis tussen WGO en tabakmaatskappye, asook hul ondersteuners, verbied. Wanneer 'n verbintenis met nie-staats-akteurs oorweeg word, word standaard due diligence en risikobepaling deur die tegniese eenheid begin om vas te stel of sodanige betrokkenheid in die belang van die Organisasie sal wees en in ooreenstemming met die beginsels van WGO se betrokkenheid by nie- Staatsaktore. Voor die aanneming van FENSA, het die WGO 'n volledige brandmuur teen die tabakbedryf ingestel, gebou op die sterk grondslag van artikel 5.3 van die Raamwerkkonvensie oor Tabakbeheer en sy riglyne.

5 / Die WGO doen 'n ongelooflike werk in die regulering van tabakbeheer, maar is die beskerming van die omgewing ook by hierdie werk ingesluit? Ons is bewus van die enorme omgewingskwessies wat met tabakmaatskappye verband hou. Moet die Verenigde Nasies dalk nie die uitbreiding van die WGO se omvang tot omgewingskwessies (dws die Wêreldgesondheid en Omgewingsorganisasie) oorweeg nie?

Die VN-Omgewingsprogram (UNEP) is die voorste globale omgewingsowerheid wat die globale omgewingsagenda stel. Binne die WHO is daar werk gedoen om die omgewings- en maatskaplike risikofaktore te verminder, en daar is ook werk gedoen om die omgewingskwessies van tabak aan te spreek. WIE het die uitskakeling van plastiek vir eenmalige gebruik, wat in tabakprodukte gevind is, met filters soos sigaretstompe ondersteun en die aandag gevestig op die ernstige omgewingsgevolge van ontbossing vir die tabak van tabak[1].

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Sigarette, gesondheid, Wêreldgesondheidsorganisasie

Kommentaar gesluit.