Verbinding met ons

EU

#EUFoodSekuriteitstelsel staak, sê ouditeure

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Alhoewel die EU-stelsel om verbruikers te beskerm teen chemiese gevare in voedsel, wêreldwyd deeglik gebaseer en gerespekteer word, is dit tans oormatig, volgens 'n nuwe verslag van die Europese Rekenkamer. Volgens die ouditeure het die Europese Kommissie en die lidlande nie die vermoë om die stelsel volledig te implementeer nie.

Die EU-voedselveiligheidsbeleid het ten doel om 'n hoë vlak van beskerming vir die menslike lewe en gesondheid te waarborg, en om EU-burgers te beskerm teen drie soorte gevare in voedsel: fisies, biologies en chemies. Hierdie oudit het op chemiese gevare gekonsentreer.

Die ouditeure het bevind dat die EU se voedselveiligheidsmodel wêreldwyd respek afdwing, maar dat dit tans te sterk is. Die wetlike raamwerk vir chemikalieë in voedsel, voer en plante en lewende diere bly volgens hulle 'n werk en is nog nie geïmplementeer op die vlak wat in die EU-wette vir voedselproduksie beoog word nie. Die Europese voedselveiligheidsowerheid, wat wetenskaplike advies verskaf om die Europese beleidsvorming in kennis te stel, het ook agterstande in sy werk in verband met chemikalieë. Dit beïnvloed die funksionering van dele van die stelsel en die volhoubaarheid van die model as geheel.

“Voedselveiligheid is 'n hoë prioriteit vir die EU; dit raak alle burgers en is nou gekoppel aan handel ”, het Janusz Wojciechowski, die lid van die Europese Rekenkamer wat verantwoordelik is vir die verslag, gesê. "Maar die huidige EU-stelsel staar 'n aantal teenstrydighede en uitdagings in die gesig."

Sommige lande se kontroles dek meer gereeld chemikalieë as ander, en hul wetlike raamwerke is so omvangryk dat openbare owerhede dit moeilik vind om al hul verantwoordelikhede na te kom. Kontroles deur openbare instansies kan net 'n klein deel van alle uitgevoerde kontroles uitmaak, sê die ouditeure, en die EU-model kan die beste geloofwaardig bly as die openbare en private beheerstelsels mekaar aanvul. Daar is egter eers begin om sinergieë tussen die twee te ondersoek.

Die EU het die gebruik van sekere plaagdoders beperk op grond van gevaarkriteria. Verduidelik die ouditeure nietemin, die residue van sulke plaagdoders kan geduld word in produkte wat na die EU ingevoer word as 'n risikobeoordeling getoon het dat daar geen risiko vir verbruikers is nie.

Die ouditeure het ook beperkings in die beheerstelsel geïdentifiseer, aangesien die lidstaten probleme ondervind om die aard van handhawingsaksies te bepaal in geval van nie-nakoming.

advertensie

Die ouditeure beveel aan dat die Europese Kommissie:

  • Evalueer potensiële veranderinge aan die wetgewing wat chemiese gevare beheer, in die lig van die vermoë om dit konsekwent toe te pas;
  • komplementariteit verder aan te moedig, sodat openbare owerhede in die land in groter mate kan staatmaak op kontroles wat deur die private sektor uitgevoer word;
  • te verduidelik watter stappe plaagdoderresidue in voedsel sal neem om dieselfde vlak van versekering te handhaaf vir sowel EU-geproduseerde as ingevoerde voedsel terwyl dit aan die WTO-reëls voldoen, en;
  • gee lidlande verdere leiding oor die toepassing van afdwingingsmaatreëls en die verbetering van die prosedures vir die monitering van die nakoming van die EU-voedselreëls. Volgens die Wêreldgesondheidsorganisasie geniet Europese burgers een van die hoogste vlakke van versekering ter wêreld oor die veiligheid van hul voedsel. Die sterkte van die EU-model is gebaseer op:
  • 'N Bestuurstruktuur met die verdeling van verantwoordelikhede tussen die twee EU-gedesentraliseerde agentskappe en die Kommissie, wat die risikobeoordeling van die risikobestuur skei;
  • die doel om die veiligheid van chemikalieë te bepaal voordat dit in die voedselketting gebruik word;
  • die duidelike verdeling van verantwoordelikhede tussen die private sektor en openbare beheerowerhede.

Daarbenewens vereis die EU dat nie-EU-lande aan die EU-standaarde voldoen om te verseker dat voedsel wat na die EU ingevoer word, aan dieselfde hoë standaarde van veiligheid voldoen.

Die ECA bied sy spesiale verslae aan aan die Europees Parlement en die Raad van die EU, sowel as aan ander belanghebbende partye soos die nasionale parlementen, belanghebbendes van die industrie en verteenwoordigers van die burgerlike samelewing. Die oorgrote meerderheid van die aanbevelings wat ons in ons verslae maak, word in die praktyk toegepas. Hierdie hoë vlak van opname onderstreep die voordeel van ons werk aan EU-burgers.

Spesiale verslag 2 / 2019 Chemiese gevare in ons voedsel: die EU-voedselveiligheidsbeleid beskerm ons, maar kom voor uitdagings te staan is beskikbaar op die ECA webwerf in 23 EU-tale.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings