Die EU se #OrganicFood-mark: Feite en reëls

| April 16, 2018

Nuwe EU-reëls vir organiese produksie sal voedselkwaliteit, omgewingsbeskerming en welsyn in die hele voorsieningsketting waarborg.

Meer en meer EU-verbruikers koop produkte wat met natuurlike stowwe en prosesse geproduseer word. Organiese voedsel is nie meer 'n nismark nie, alhoewel dit steeds net 'n geringe deel van die totale landbouproduksie in die EU verteenwoordig. Maar wat beteken "organies" presies?

EU-definisie van organiese boerdery
  • Organiese produksie beteken 'n volhoubare landboustelsel wat die omgewing en welsyn van diere behartig, maar sluit ook alle ander stadiums van die voedselvoorsieningsketting in.
organiese boerdery

EU-reëls vir produksie

Die EU-regulasies vir organiese produksie en etikettering van organiese produkte verseker dat dieselfde hoë gehalte standaarde in die hele EU gerespekteer word. Die reëls verwys na landbou- en akwakultuurboerderypraktyke, voedselverwerking en etikettering, sertifiseringsprosedures vir boere sowel as die invoer van nie-EU-organiese produkte.

Organiese boere in die EU gebruik op 'n verantwoordelike manier energie en natuurlike hulpbronne, bevorder die gesondheid van diere en dra by tot die handhawing van biodiversiteit, ekologiese balans en water / grondkwaliteit. Organiese boerderypraktyke in die EU sluit in:

  • Gewasrotasie vir 'n doeltreffende gebruik van hulpbronne;
  • 'n verbod op die gebruik van chemiese plaagdoders en kunsmisstowwe;
  • baie streng perke op lewendehawe antibiotika;
  • verbod op geneties gemodifiseerde organismes (GMO's);
  • gebruik van hulpbronne op die terrein vir natuurlike kunsmis en voer;
  • lewende hawe in 'n vrye omgewing, buitelugomgewing en die gebruik van organiese voer, en;
  • aangepaste veeteeltpraktyke.
organiese boerdery

Organiese etikettering en logo

Die EU se organiese logo Op voedselprodukte word gewaarborg dat die EU-reëls vir organiese produksie nagekom word. Dit is verpligtend vir voorafverpakte kos. In die geval van verwerkte voedsel beteken dit dat minstens 95% van die bestanddele van landbou oorsprong organies is. Supermarkte en ander kleinhandelaars kan hul produkte slegs met die term organies etiket indien hulle voldoen aan die reëls.

Organiese mark en landbougrond

Die EU se organiese mark het voortdurend uitgebrei en is nou sowat € 30.7 miljard per jaar werd. Alhoewel die EU se organiese landbougrond oor die jare toegeneem het, gebruik dit steeds slegs 7% van die totale landbougrond. Die verskil tussen vraag en produksie word gedek deur toenemende invoer.

organiese boerdery

Hoofpunte van die nuwe reëls

Die EU werk aan 'n opdatering van bestaande reëls vir organiese produksie en etikettering in reaksie op groot veranderinge wat die sektor verander het.

Voorgestelde wysigings sluit in:

Strenger kontroles: alle operateurs regdeur die voedselvoorsieningsketting (boere, telers, verwerkers, handelaars, invoerders) word minstens een keer per jaar nagegaan.

Fairer kompetisie: produsente van nie-EU-lande wat hul produkte in die EU wil verkoop, moet aan dieselfde reëls voldoen as produsente in die EU.

Voorkoming van besoedeling met plaagdoders: Boere moet voorsorgmaatreëls tref om toevallige besoedeling met nie-gemagtigde plaagdoders of kunsmis te voorkom. 'N Produk verloor sy organiese status as die besmetting te danke is aan bedrog of nalatige gedrag. EU-lande wat drempels het vir nie-gemagtigde stowwe in organiese kos, kan dit voortgaan, maar hulle moet ander organiese voedsel van ander EU-lande op hul markte toelaat. Die Europese Kommissie sal die anti-besoedeling reëls in 2025 assesseer.

Beter aanbod organiese sade en diere: 'N Rekenaardatabasis oor die beskikbaarheid van organiese sade en diere is in elke EU-land opgestel.
Gemengde plase: Boere word toegelaat om bykomend tot organiese produkte konvensionele produkte te produseer, maar moet hul boerdery aktiwiteite duidelik skei.

Sertifiseringsprosedures vir klein boere word makliker gemaak.

Nuwe produkte soos sout, kurk en essensiële olies is ingesluit. Ander kan later bygevoeg word.

Volgende stappe

MEPs sal Dinsdag 17 April oor die nuwe reëls debatteer en die volgende dag oor hulle stem. Sodra formeel deur die Parlement en die Raad goedgekeur is, sal die nuwe regulasie in werking tree op 1 Januarie 2021.German Greens / EFA lid Martin Häusling is die MEP verantwoordelik vir die bestuur van die opgedateerde reëls deur die Parlement.

Meer inligting

Tags: ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, EU, Europees Parlement, Kos, gesondheid, Organiese kos