Verbinding met ons

Armenië

Armeense kapitulasies

gepubliseer

on

"WOns moet ons geskiedenis verstaan ​​om die foute van die verlede nie te herhaal nie. Ek het te veel gevalle gesien waar mense steeds verkeerde optrede volg, omdat hulle nie die tyd neem om krities te dink oor wat in die verlede gebeur het nie." - Winston Churchill.

In April 1920, Kemal Atatürk, die stigtervader van die moderne Turkye, beroep Vladimir Lenin met 'n voorstel om 'n gemeenskaplike militêre strategie in die Kaukasus te ontwikkel vir beskerming teen imperialistiese gevare. Dit was om te wees a "Kaukasusversperring" geskep deur die Dashnaks, Georgiese Mensjewiste en die Britse as 'n hindernis tussen Turkye en Sowjet-Rusland, skryf Gary Cartwright.

Na die nederlaag van die Ottomaanse Ryk in die Eerste Wêreldoorlog, Armenië, wat op die politieke kaart van die wêreld verskyn het ten koste van die Ottomaanse Ryk (in die Kaukasus, en op die gebiede van ander state) nie sy aptyt verloor nie vir uitbreiding.

Thy oorlog voortgegaan met die nuutgestigte Turkye en met die hulp van die VSA en die Entente (die Russiese Ryk, die Franse Derde Republiek en Groot-Brittanje). Op 10 Augustus 1920, die Vrede van Sèvres is onderteken, wat die verdeling van Arabiese en Europese besittings van die Ottomaanse Ryk geformaliseer het. Alhoewel die lede van die Entente die meeste bereik het van die Verdrag van Sèvres, Turkye het Sirië, Libanon, Palestina, Mesopotamië en die Arabiese Skiereiland verloor.

Armenië, wat gedoen het nie ontvang die beloofde lande, is uitgelaat: Antanta - die drievoudige entente - moes het Armenië slegs nodig gehad as 'n tydelike instrument om Turkye tot vrede te verswak en te dwing.

Op 24 September 1920, 'n staat onder die naam Armenië was gevestig op die lande van Azerbeidjaniërs: tydens die daaropvolgende konflik Armeniëse jongste die leër is vernietig en die hele gebied van die Dashnak-regering, behalwe Erivan en die Gokca-meer (nou Sevan), gekom vir Turkse beheer.

On 15th November 1920 het die regering van Armenië die Grand National Assembly of Turkey (GNA) versoek om met die vredesonderhandelinge te begin.

On 3rd Desember 1920 in die stad Gyumri (Alexandropol) is 'n vredesverdrag onderteken tussen Armenië en Turkye, waarvolgens die gebied van die Republiek Armenië beperk was tot die streek Erivan en die Gokcha-meer. Armenië was verplig om verpligte diensplig af te skaf en het 'n leër van tot 1500 bajonette en 20 masjiengewere. Turkye het die reg verkry om vrylik deur te voer en militêre operasies op die gebied van hierdie staat uit te voer. Armenië het ook belowe om al sy diplomatieke afvaardigings te onttrek.

Thus thy eerste Republiek van Armenië geëindig in ontevredenheid. As gevolg van die kapitulasie, die Armeense regering het sy gesag aan die Sowjetunie oorgedra. Die droom of a "Groter Armenië" het net 'n droom gebly.

Maar die Sowjets was nie van plan om die Armeense aanstoot te gee nie, en hulle het vir hulle 'n geskenk gegee of Zangezur (historiese land van Azerbeidjan) asook outonomie oor Karabakh binne die Azerbeidjanse SSR. Die besluit was dat Karabakh wOuld bly outonomeou binne Azerbeidjan, en is nie as sommige aan Armenië gegee nie Armeense historici beweer nou.

so Armenië skuld sy huidige internasionale erkenningsed grense aan Lenin se Sowjetunie.

Die Karabakh oorlog wat Armenië begin met Azerbeidjan in die 90's kan gesien word as 'n tweede fase van die "Armeense droom". Teen 1994 het Armenië egter slegs 14% van Nagorno-Karabakh beheer, nadat die oorlog uitgeveg is Azerbeidjanse leër al die pad.

In die huidige konflik, wat die oggend van 27 September met Armeense artillerievleugels uitgebreek het, blyk die geskiedenis homself inderdaad te herhaal, terwyl Azerbeidjaanse troepe reeds op die eerste dag van die geveg verlore gebied herstel het.

Dit bied Rusland 'n dilemma: to brandstof die Armeense droom met gee gratis wapens en om en verhoudings met sy naastes aan die suidelike grense, of om Azerbeidjan tot 'n groot konflik, teken in Turkye en Pakistan?

As die eerste opsie Rusland bedreig met die voortgesette verlies van sy militêre-industriële kompleks van 'n miljoen miljard dollar, is die tweede opsie die einde van sy teenwoordigheid in die Suid-Kaukasus as 'n streeksleier.

Benewens al die ydele druk van Rusland, is die behoefte om 'n nuwe militêre blok te skep met die deelname van Azerbeidjan, Turkye, Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan en Oekraïne, wat die strategiese grense van Europa en Asië volledig sal dek.

In vandag se geopolitieke landskap, so 'n militêre blok wOuld vind vinnig waardige beskermhere om die groeiende bedreigings van China en Rusland effektief in bedwang te bring.

En kan Rusland dit regtig bekostig verloor sy opregte vennoot Azerbeidjan, wie se buitelandse beleid nie verder gaan as goeie buurverhoudinge met Rusland nie, ten spyte van al die druk wat deur die jare heen van alle kante was?

Die alternatief vir hierdie katastrofe is 'n nuwe, baie meer gebalanseerde en dus stabiele, voorspelbare politieke en ekonomiese magsbalans in die streek gebaseer op net een konsensus - die territoriale integriteit van Azerbeidjan binne sy erkenningsed grens met die volledige bevryding van alle besette gebiede.

Azerbeidjan was en sal steeds daartoe verbind wees om eerlike en verwante betrekkinge met sy bure te betree, en het nie toegelaat of sal derde lande toelaat om sy gebied te gebruik om buurlande te benadeel nie. Dit is hoofsaaklik omdat Azerbeidjan, anders as Armenië, 'n soewereine staat in die volle sin van die woord is.

Die geskiedenis herhaal homself, gevolgtrekkings nie wat geteken, en dit is skrikwekkend. om sluit af met dieselfde proefskrif as we begin, en Armeense en Russe uitgenooi om gevolgtrekkings te maak en die werklike toedrag van sake as 'n basis nie vir begeerte nie, maar vir die werklikheid te neem.

Die menings wat in die artikel hierbo uitgespreek word, is van die outeur en weerspieël geen opinies van die kant van die artikel nie EU verslaggewer.

Armenië

Nagorno-Karabakh: Wat volgende?

gepubliseer

on

Verlede week het Armenië die wapen neergelê en ingestem tot 'n wapenstilstand met Rusland wat deur Azerbeidjan bemiddel is om die dertig jaar lange Nagorno-Karabakh-konflik te beëindig. Dit moet nog gesien word of die twee gemeenskappe ooit sal leer om in vrede langs mekaar te leef. Terwyl ons voorberei vir die volgende hoofstuk in hierdie pynlike verhaal, moet ons 'n hoofoorsaak van die konflik aanspreek - Armeense nasionalisme, skryf Tale Heydarov.

Deur die onlangse geskiedenis het baie konflik ontstaan ​​as gevolg van 'nasionalisme'. Hierdie 18theeuse ideologie het die skepping van baie moderne nasiestate moontlik gemaak, maar was ook die hoofoorsaak van baie tragedies in die verlede, insluitend die nagmerrie van die 'Derde Ryk'. Ongelukkig lyk dit asof hierdie mantra steeds die politieke elite in Jerevan heers, soos bevestig deur die gewelddadige tonele in die Armeense hoofstad na die aankondiging van die vredesooreenkoms.

Daar kan geargumenteer word dat Armeense nasionalisme selfs verander het in 'n vorm van 'ultra-nasionalisme' wat poog om ander minderhede, nasionaliteite en godsdienste uit te sluit. Dit is duidelik in die demografiese realiteit van Armenië van vandag, met etniese Armeniërs wat 98 persent van die burgers van die land uitmaak, nadat hulle gedurende die afgelope 100 jaar honderdduisende Azerbeidjaners verdryf het.

Voormalige Armeense president, Robert Kocharyan, het eenkeer gesê dat die Armeense nie saam met Azerbaijanis kon woon nie, was dat hulle 'geneties onversoenbaar' was. Vergelyk die rekord van Armenië met die rekord van Azerbeidjan, waar dertigduisend Armeense tot vandag toe saam met hul Kaukasiese bure saam met 'n oorvloed ander etniese minderheidsgroepe en gelowe in die Republiek Azerbeidjan bly woon. Buiten Azerbeidjan, die naburige Georgië is gasheer vir beide 'n groot Armeense en Azerbeidjanse diaspora wat jare lank gelukkig langs mekaar geleef het, wat bewys dat vreedsame naasbestaan ​​moontlik is.

Ondanks universele erkenning dat Nagorno-Karabakh 'n integrale deel van Azerbeidjan is, het Armeniërs die uitgangspunt van territoriale integriteit deurgaans 'misgekyk' soos dit onder internasionale reg erken word. Die nou baie onder-premier premier van Armenië, Nikol Pashinyan, wat deur baie van sy landgenote as verraaier bestempel is omdat hy hom in die oorlog oorgegee het, het konsekwent genoem 'n 'eenwording' tussen Nagorno-Karabakh en Armenië, wat voorheen verklaar het dat 'Artsakh [Nagorno-Karabakh] Armenië is - die einde'.

In 'n Facebook-video-adres aan Armeniërs het Pashinyan gesê dat hoewel die bepalings van die vredesooreenkoms "ongelooflik pynlik was vir my en my volk", dit nodig was as gevolg van 'n diepgaande ontleding van die militêre situasie. Dit moet dus nog gesien word of Armeense territoriale aansprake op Karabakh nou eens en vir altyd op 'n einde is (gefasiliteer deur ongeveer 1900 Russiese ontplooide vredesmagte).

Armeense territoriale eise is egter nie beperk tot Nagorno-Karabakh nie. In Augustus 2020 het Pashinyan die Verdrag van Sèvres (nooit bekragtig nie) as 'historiese feit' gekenmerk, wat aanspraak maak op lande wat al meer as 100 jaar deel uitmaak van Turkye. Die strewe van Armenië eindig nie daar nie.

Die Georgiese provinsie Javakheti word ook beskryf as 'n integrale deel van 'n 'Verenigde Armenië'. Hierdie eise teen bure toon 'n patroon van gedrag. Sodanige miskenning van die internasionale reg tesame met antagonistiese beleidsposisies, is nie bevorderlik vir die handhawing van vreedsame betrekkinge in die breër streek nie. Armenië moet die soewereiniteit van die gebiede van sy bure respekteer om te verseker dat die vrede gehandhaaf word.

Openbare gesprek en uitruil van inligting in die media en aanlyn is ook van besondere belang vir die vrede. Dwarsdeur die geskiedenis het nasies propaganda gebruik om burgers agter 'n regering saam te trek, of om die nasionale moraal te bevorder. Die leiding van Armenië het deurgaans desinformasie en opruiende opmerkings gebruik om die openbare sentiment vir die oorlogspoging op te kikker, onder meer deur Turkye te beskuldig dat hulle 'n doel het om 'herstel van die Turkse ryk”En 'n voorneme om" terug te keer na die Suid-Kaukasus om die Armeense volksmoord voort te sit ". Verantwoordelike joernalistiek moet poog om ongegronde aansprake soos hierdie uit te daag en uit te roep. Politici en die media het die verantwoordelikheid om die pruttende spanning tussen die twee gemeenskappe af te koel, en moet hulle nie opruiende opmerkings maak om enige hoop op vrede te hê nie.

Ons moet die lesse uit die verlede leer, terwyl Europa die perfekte voorbeeld is van hoe lande en 'n kontinent daarin kan slaag om konflik en geskille te verminder na aanleiding van die na-oorlogse reaksie op fascisme.

My tuisland Azerbeidjan het nog nooit oorlog gesoek nie. Die hele volk is verlig dat ons uiteindelik weer 'n kans het om vrede in die streek te ervaar. Ons vlugtelinge en internasionaal ontwortelde mense (GOP's) sal mettertyd na hul huise en lande kan terugkeer. Ons verhouding met die res van ons nabye omgewing is 'n voorbeeld van vreedsame naasbestaan. Enige verbitterde sentiment in Azerbeidjan reageer direk op die aggressiewe en mense wat die beleid van Armenië die afgelope dertig jaar verdring het in hul strewe na 'n 'Groter Armenië'. Dit moet eindig.

Slegs deur vernietigende en xenofobiese nasionalisme te bestry, kan Armenië vrede vind met sowel sy bure as sy eie nasionale identiteit. Armenië sal dit nie alleen kan doen nie. Die internasionale gemeenskap het 'n deurslaggewende rol om te verseker dat die ergste fasette van nasionalisme uitgeroep word en veroordeel word onder die internasionaal aanvaarde norme van 'n reëlgebaseerde stelsel. Ons moet die lesse van Duitsland na die oorlog en die rol van onderwys in die bevrydende lande van fascistiese ideologie leer en prys. As ons dit bereik, is daar dalk net 'n kans op blywende vrede in die streek.

Tale Heydarov is baie bekend in Azerbeidjan en in Londen. 'N Voormalige president van die Azerbeidzjan Premier League-sokkerklub Gabala en stigter van die Azerbeidjan-sentrum vir onderwysersontwikkeling, huidige voorsitter van Gilan Holding, stigter van die Europese Azerbeidjanskool, die Europese Azerbeidjanvereniging, asook verskeie uitgewersorganisasies, tydskrifte en boekwinkels.  

Lees verder

Armenië

Nagorno-Karabakh: Verklaring deur die hoë verteenwoordiger namens die Europese Unie

gepubliseer

on

Na die staking van die vyandelikhede in en rondom Nagorno-Karabakh na die Rusland-bemiddelde skietstilstand van 9 November wat tussen Armenië en Azerbeidjan ooreengekom is, het die EU 'n verklaring uitgereik waarin hy die staking van die vyandelikhede verwelkom en 'n beroep op alle partye gedoen om voort te gaan om die skietstilstand streng te respekteer. voorkom lewensverlies.

Die EU doen 'n beroep op alle plaaslike akteurs om hulself te weerhou van aksies of retoriek wat die skietstilstand in gevaar kan stel. Die EU vra ook vir die volledige en vinnige onttrekking van alle buitelandse vegters uit die streek.

Die EU sal die implementering van die bepalings van die skietstilstand noukeurig volg, veral met betrekking tot sy moniteringsmeganisme.

Die staking van vyandelikhede is slegs 'n eerste stap om die jarelange Nagorno-Karabakh-konflik te beëindig. Die EU is van mening dat die pogings moet hernu word vir 'n onderhandelde, omvattende en volhoubare oplossing van die konflik, insluitend oor die status van Nagorno-Karabakh.

Die EU herhaal dus sy volle steun aan die internasionale formaat van die OSSE Minsk-groep onder leiding van sy medevoorsitters en aan die persoonlike verteenwoordiger van die OSSE-voorsitter om hierdie doel te bereik. Die EU staan ​​gereed om effektief by te dra tot die vorming van 'n duursame en omvattende oplossing van die konflik, insluitend waar moontlik deur ondersteuning vir stabilisering, rehabilitasie ná konflik en die bou van vertroue.

Die EU herinner aan sy sterk opposisie teen die gebruik van geweld, in die besonder die gebruik van tros-ammunisie en vuurwapens, as 'n manier om geskille te besleg. Die EU benadruk dat die internasionale humanitêre reg gerespekteer moet word en doen 'n beroep op die partye om die ooreenkomste oor die uitruil van krygsgevangenes en die repatriëring van menslike oorskot binne die OSSE Minsk Group Co-Chairs-formaat op 30 Oktober in Genève te implementeer.

Die EU beklemtoon die belangrikheid van die waarborg van humanitêre toegang en die beste moontlike voorwaardes vir die vrywillige, veilige, waardige en volhoubare terugkeer van die ontheemde bevolking in en om Nagorno-Karabakh. Dit beklemtoon die belangrikheid van die behoud en herstel van die kulturele en godsdienstige erfenis in en rondom Nagorno-Karabakh. Enige oorlogsmisdade wat moontlik gepleeg is, moet ondersoek word.

Die Europese Unie en sy lidlande verleen reeds beduidende humanitêre hulp om die onmiddellike behoeftes van die burgerbevolking wat deur die konflik geraak word, aan te spreek en is gereed om verdere hulp te verleen.

Besoek die webwerf

Lees verder

Armenië

Armenië en Azerbeidjan uiteindelik in vrede? Is dit waar?

gepubliseer

on

Rusland het verrassend en baie vinnig 'n vredemaker geword in die konflik tussen Armenië en Azerbeidjan oor Nagorno-Karabakh. Die ou wysheid sê dat 'n swak vrede beter is as 'n nederlaag. As gevolg van die moeilike humanitêre situasie in Karabakh, het Rusland dringend ingegryp en die ondertekening van 'n wapenstilstand-ooreenkoms deur die leiers van Armenië en Azerbeidjan op 9 November verseker en die ontplooiing van Russiese vredesmagte in die streek, skryf Moskou korrespondent Alexi Ivanov. 

Betogings het onmiddellik in Armenië begin, en daar is beslag gelê op die parlementsgebou. Skares wat ontevrede was met die uitslag van die oorlog, wat sedert 27 September geduur het en meer as 2 duisend Armeense soldate die tol geëis het, het Artsakh vernietig en 'n ramp gebring, en eis nou die bedanking van premier Pashinyan, wat van verraad beskuldig word.

Byna dertig jaar van konflik het nie Armenië of Azerbeidjan se vrede gebring nie. Hierdie jare het net interetniese vyandigheid aangewakker, wat ongekende afmetings bereik het.

Turkye het 'n aktiewe rol gespeel in hierdie streekskonflik, wat Azerbeidjans as sy naaste familielede beskou, alhoewel die meerderheid van die bevolking van die Shia-Islam daar rekening hou met die Iranse wortels van die Azerbeidjaanse bevolking.

Turkye het onlangs meer aktief geword op internasionale en streeksvlak en het 'n ernstige konfrontasie met Europa, veral Frankryk, betree teen die optrede om Moslem-ekstremisme hok te slaan.

Die Suid-Kaukasus bly egter tradisioneel in Rusland se invloedssone, aangesien dit gebiede is waar Moskou eeue lank oorheers het.

Poetin, te midde van die pandemie en verwarring in Europa, het die situasie met sy bure baie vinnig benut en die oorlog in 'n beskaafde raamwerk verander.

Die wapenstilstand is nie deur alle partye verwelkom nie. Die Armeense moet die gebiede wat in die vroeë 90's gevang is, na Azerbeidjan terugbring, nie almal nie, maar die verliese sal aansienlik wees.

Armeniërs verlaat die gebiede wat in groot getalle onder die beheer van Azerbeidjan moet kom. Hulle haal eiendom uit en verbrand hul huise. Nie een van die Armeense wil onder die regering van die Azerbeidjanse owerhede bly nie, omdat hulle nie in hul eie veiligheid glo nie. Baie jare van vyandigheid het wantroue en haat veroorsaak. Nie die beste voorbeeld is Turkye, waar die term "Armeens" as 'n belediging beskou word, helaas. Alhoewel Turkye al jare lank aan die deur van die EU klop en aanspraak maak op die status van 'n beskaafde Europese moondheid.

President van Azerbeidjan Ilham Aliyev beloof beskerming aan die Armeniërs van Karabakh, en hy beloof ook om talle Armeense kerke en kloosters in hierdie ou gebied te beskerm, insluitend die groot Heilige klooster Dadivank, wat 'n bedevaartsplek is. Tans word dit beskerm deur Russiese vredesmagte.

Russiese vredesmagte is reeds in Karabakh. Daar sal 2 duisend van hulle wees en hulle moet toesien dat die wapenstilstand nagekom word en die staking van vyandelikhede.

Intussen trek groot kolomme vlugtelinge na Armenië, waarvan daar hopelik verwag word om hul historiese vaderland sonder probleme te bereik.

Dit is te vroeg om oor 'n nuwe wending in die Karabakh-konflik te praat. Premier Pashinyan het reeds verklaar dat hy verantwoordelik is vir die nederlaag van Armenië in Artsakh. Maar dit is waarskynlik nie die laaste punt nie. Armenië betoog, protesteer teen Pashinyan, teen die skandelike kapitulasie, hoewel almal verstaan ​​dat die konflik in Karabakh opgelos moet word.

Baie Azerbeidjaners, daar is duisende, droom daarvan om na hul huise in Karabakh en nabygeleë streke terug te keer, wat voorheen deur Armeense magte beheer is. Hierdie opinie kan skaars geïgnoreer word. Daar woon al eeue mense - Armeniërs en Azerbeidjaners - en dit is baie moeilik om die perfekte oplossing vir hierdie tragedie te vind.

Dit is voor die hand liggend dat dit nog baie jare sal duur totdat ou wonde, wrokke en ongeregtighede vergeet word. Maar daar moet vrede in hierdie land kom, en die bloedvergieting moet gestop word.

Lees verder
advertensie

Facebook

Twitter

Neigings