#EUEkodesign en energietikette wat #Energie-doeltreffendheid verbeter, sê ouditeure

| 16 Januarie 2020

EU-optrede ten opsigte van ekodesign en energiemerking het bygedra tot groter energie-doeltreffendheid, aldus 'n nuwe verslag van die Europese Rekenkamer. Daar was egter beduidende vertragings in die reguleringsproses en die gevolge van die risiko waarin die beleid gevaar het oorskat. Daarbenewens bly die nie-nakoming van die regulasie deur vervaardigers en kleinhandelaars 'n belangrike probleem, sê die ouditeure.

As deel van sy stryd teen klimaatsverandering is die EU daartoe verbind om sy energie-doeltreffendheid teen 20% teen 2020 en 32.5% teen 2030 te verbeter. Om die doelwitte te bereik, het die Europese Kommissie maatreëls getref wat fokus op groener produkontwerp (ekodesign) en verbruikersinligting oor energieverbruik en omgewingsprestasie (energie-etikettering).

Die ouditeure het bevestig dat die Kommissie gesonde en deursigtige metodologieë gebruik het om die gereguleerde produkte te kies. Dit het daartoe gelei dat die EU-beleid meer as 30 produkgroepe met die grootste energiebesparingspotensiaal geprioritiseer het. Terselfdertyd het die ouditeure vermybare vertragings in die reguleringsproses opgemerk, wat die impak van die beleid verminder het, aangesien die vereistes vir ekologiese ontwerp waarskynlik verouderd was en dat energietikette nie meer relevant is om verbruikers te help om te onderskei tussen die beste produkte en die beste produkte nie. Intussen neem die Kommissie stappe om energietikette te verbeter. Die integrasie van die sirkulêre ekonomie bly egter ad hoc, sê die ouditeure.

Die Kommissie doen gereeld verslag oor die resultate van sy beleid oor ekologiese ontwerp en energie-etikettering. Sommige aannames wat gebruik word, sal waarskynlik die impak van die beleid oorskat het. Hulle oorweeg byvoorbeeld nie die nakoming van die regulasies nie, en ook nie vertragings met implementering nie. Die Ecodesign Impact Accounting (OIA) neem ook nie die verskil in ag tussen teoretiese verbruik, afgelei van geharmoniseerde standaarde en lewensverbruik in die werklike lewe nie. Byvoorbeeld, yskas-vrieskaste word getoets sonder om die deure oop te maak en sonder kos binne. Die risiko bestaan ​​dus dat die besparing oorskat word, waarsku die ouditeure.

In die EU-lidlande is die toesigowerhede vir markte (MSA's) verantwoordelik om toe te sien dat produkte wat op hul grondgebied verkoop word, voldoen aan die wetgewing rakende energie-etikettering en ekologiese ontwerp. Die Kommissie speel egter 'n belangrike rol in die fasilitering van samewerking tussen MSA's. Die inligting- en kommunikasiestelsel oor markbewaking is bedoel om inspeksieresultate te deel, hoewel sommige funksionele beperkings die doeltreffendheid daarvan verminder.

Die kommissie het ook die afgelope dekade verskeie projekte befonds om die toesig oor eko-ontwerp en energiemerking te versterk, met positiewe resultate, sê die ouditeure. Dit bly egter te betwyfel of dit die manier waarop die lidstate hul markte toesighoudende pligte uitvoer, regtig verander het. In die praktyk is die aantal produksiemodelle wat in laboratoriums getoets is nog steeds relatief klein. In die algemeen het die kommissie onlangs beraam dat 10 tot 25% van die produkte wat verkoop word nie aan die EU-wetgewing voldoen nie. Die ouditeure kom tot die gevolgtrekking dat die nie-nakoming deur vervaardigers en kleinhandelaars 'n belangrike probleem bly.

Om die impak van die beleid oor ekologiese ontwerp en energie-etikettering vir die periode na 2020 te verbeter, doen die ouditeure 'n aantal aanbevelings aan die Europese Kommissie wat handel oor:

  • maatreëls om die reguleringsproses te bespoedig, byvoorbeeld deur implementeringsmaatreëls in te stel wanneer dit gereed is, eerder as wanneer 'n pakket voltooi is;
  • verbeteringe in die manier waarop die impak van die beleid gemeet en gerapporteer word, deur aannames te verbeter en 'n metodologie te gebruik wat die werklike energieverbruik deur eindgebruikers meet; en
  • optrede om die uitruil van inligting tussen markbewakingsowerhede in lidlande te vergemaklik en om die nakoming van die beleid te verbeter. Dit moet insluit die verbetering van toepaslike instrumente vir lidlande, die verspreiding van beste praktyke en opleiding op versoek aanbied.

Ekologiese ontwerp- en energietikette is aanvullend

  • EU-wetgewing oor die ontwerp van ecodesign werk deur energie-doeltreffendheid en ander vereistes vir die ontwerp van produkte neer te lê en sodoende die omgewingprestasie te verbeter. Produkte wat nie aan hierdie vereistes voldoen nie, kan nie in die EU verkoop word nie, en sodoende word die produkte wat die swakste is, van die mark verwyder.
  • EU-energietikette wys hoe 'n toestel op 'n skaal van A tot G volgens die energieverbruik daarvan rangskik. Hulle skat die jaarlikse energieverbruik deur elke produk en rangskik soortgelyke produkte volgens hul energie-effektiwiteitsklas. Dit stel verbruikers in staat om ingeligte besluite te neem.

Spesiale verslag 01/2020 "EU-optrede met betrekking tot ekodesign en energiemerking: belangrike bydrae tot groter energiedoeltreffendheid verminder deur beduidende vertragings en nie-nakoming" is beskikbaar op die ECA webwerf in 23 EU-tale.

Die ECA bied sy spesiale verslae aan aan die Europees Parlement en die Raad van die EU, sowel as aan ander belanghebbende partye soos die nasionale parlemente, belanghebbendes van die bedryf en verteenwoordigers van die burgerlike samelewing. Die oorgrote meerderheid van die aanbevelings wat ons in ons verslae maak, word in die praktyk toegepas.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Europese Rekenkamer

Kommentaar gesluit.