Stede versoek om voorwaardes te skep om #ClimateChange te bekamp

| November 8, 2019


Is stede die oorsaak of katalisator vir verandering in die aanpak van die wêreldwye klimaatsnood? Dit blyk die kruispad te wees waar ons nou bevind en is 'n vraag wat vir stadsbeplanners en burgemeesters óf kommerwekkend óf inspirerend is,
skryf Tom Mitchell, hoofstrategiebeampte van EIT Climate-KC, Europa se grootste publiek-private vennootskap wat klimaatsverandering aanspreek
(op die foto hierbo).

Stede lewer 'n groot bydrae tot klimaatsverandering en is verantwoordelik vir ongeveer 70 persent van alle kweekhuisgasvrystellings, en tog is dit ook die voorste punt van die gevolge van oorstromings, uiterste hitte en droogte.

Navorsing deur wetenskaplikes by die Crowther Lab het voorspel dat 77 persent van stede regoor die wêreld dramatiese veranderinge in klimaatstoestande in die volgende 30 jaar sal ervaar.

Vir ons begin die doeltreffendste reaksie deur stede te help om die noodsaaklike rol wat hulle speel, te omhels. Stede is 'n kritieke rolspeler in effektiewe klimaatsaksie, en baie is reeds besig om te vaar waar ander agter raak.

Stede regoor die wêreld is groot bakens van vindingrykheid en innovasie as dit kom by die aanpak van klimaatsuitdagings. Hul kruisende stelsels, konsentrasies van progressiewe denke - en die duidelike realiteit van die moontlike toekoms wat ons in ons stedelike gebiede in die gesig staar - beteken dat stede dikwels vinniger kan beweeg as ander dele van die samelewing.

Stadsleiers en burgemeesters word waarskynlik belangriker en meer effektief as nasionale regerings in hul strewe na sinvolle klimaatsaksie.

Stedelike burgemeesters stel ambisieuse teikens vir die uitfasering van alle emissies en soek aktief maniere om vinniger ontknoping te bereik as hul leiers op die staatvlak. Burgemeesters in Londen en Birmingham, die Verenigde Koninkryk se twee grootste stede, het die Britse regering onlangs versoek om meer verantwoordelikheid vir plaaslike omgewingskwessies te neem.

Tog het die afgelope 20-jare getoon dat stede meer hulp nodig het om die leidende rol wat hulle moet speel, ten volle te omhels. Terwyl ons 'n wye verskeidenheid gereedskap, hulpbronne en kundigheid bymekaargemaak het, moet ons stede nog nie die soort ondersteuning bied om te eksperimenteer, te leer en vaster stappe te doen om hierdie ernstigste wêreldprobleme aan te pak nie.

In Milaan werk EIT Climate-KIC en ons vennote aan 'n stadswye eksperiment om te demonstreer hoe 'n stad klimaatsweerstand kan bewerkstellig deur 'n tien jaar lange strategie gebaseer op innovasie en leer. Milaan het 'n portefeulje van inisiatiewe wat geïmplementeer word. Hierdie inisiatiewe dra egter nie by tot die omvang van die nodige aksie nie.

Saam bou ons daarop om 'n nuwe strategie te skep, wat insluit hoe om 3 miljoen bome regoor die stad te plant; die gebruik van opkomende tegnologieë om stedelike hitte-eilandeffekte te bekamp; en die bekendstelling van 'n fonds van € 500 miljoen vir verskeie klimaatprojekte, insluitend die oprig van 17,000-geboue om meer volhoubaar te maak.

'N Nuwe bekostigbare behuisingsontwikkeling in Milaan word ook gebou met die vermindering van afval, koolstofbesparing en die gebruik van hernubare energie. Dit het ook inwoners se betrokkenheid gebruik om stedelike mobiliteit te verhoog en motorverbruik te verminder.

Met so 'n kort tydjie om op te tree teen die klimaatkrisis, kan burgemeesters nie meer op tradisionele benaderings staatmaak nie. Lang konsultasies, sektor-vir-sektor-beplanning, top-up besluitneming, lang oefeninge vir openbare aankope en tradisionele finansieringsmodelle sal dit nie besnoei nie.

In plaas daarvan soek stadsleiers na iets vinniger en potensieel meer transformatief.

Modelle vir burgerbetrokkenheid, nuwe vorme van bemagtiging en besluitneming, verskeie soorte optrede wat gelyktydig plaasvind - oor beleid, finansies, regulering en tegnologie - kan lei tot suksesvolle transformasie op stadsvlak, waar state misluk het.

Dit is waarom EIT Climate-KIC vir die eerste keer 'n beroep op stede regoor die wêreld doen om deur die 'Climathon Global Awards' deel te neem aan klimaatsaksie.

Hierdie toekennings sal die leiers van klimaatsinnovasie en vindingrykheid in stede erken. Wenende stede sal saadfinansiering, vinnige afrigting en ondersteuning van wêreldkundiges op hul gebied ontvang, sowel as 'n geleentheid om met EIT Climate-KIC se netwerk van 'Gesonde, skoon stede diep demonstrasie' te skakel en uit te ruil.

Gebruik 'n sistemiese benadering, werk oor silo's en grense, betrek mense van die grond af en leer van ongewone akteurs: dit is slegs enkele maniere waarop ons stede kan ondersteun om die skaal van die uitdaging wat deur klimaatsverandering aangebied word, te bevorder.

Die boodskap is dat dit slegs is deur as 'n beweging saam te werk, dat stede kan voortbou op bestaande vordering en die voorwaardes kan skep vir transformasie en klimaatsveerkragtigheid.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Klimaatverandering, CO2 uitstoot, Emissiehandel stelsel (ETS), omgewing, EU

Kommentaar gesluit.