#Oceana doen 'n beroep op die EU om visvang op die oostelike Baltiese kabeljou te verbied #StopOverfishing #SaveTheCod

| Oktober 10, 2019

Op 14 Oktober vergader die EU se Raad vir Landbou en Visserye (AGRIFISH) in Luxemburg om te besluit oor die visvangperke vir 2020 vir kommersiële spesies in die Oossee. Oceana dring 'n beroep op ministers aan om vangsperke in te stel in ooreenstemming met wetenskaplike advies. Dit is die laaste geleentheid vir die EU om die vinnig naderende sperdatum te bereik om onvolhoubare visvang in die Oossee teen 2020 te beëindig.

“Die Raadsvergadering is die laaste kans vir die EU om teen 2020 die wettig bindende teiken te bereik om oorvissing in die Oossee te beëindig. Dit is nou tyd om streng wetenskaplike vangsgrense in te stel ten einde 'n volhoubare toekoms van die streek se visserye te verseker, 'het Andrzej Białaś, 'n beleidskonsultant van Oceana Europa, gesê. Kabeljou is die hoeksteen van die Oosterse mariene ekosisteem. Na die ineenstorting van kabeljou in die Oostelike Baltiese Oseaan vroeër hierdie jaar, moet die EU-ministers die visverbod handhaaf en die risiko van byvangste verwyder, terwyl die beheer- en moniteringspogings verhoog word, sodat hierdie ikoniese vis kan herstel. “As kabeljou weg is, sal die visbedryf wat daarop vertrou eenvoudig verdwyn,” het Białaś bygevoeg.

Die Europese Kommissie het in Augustus die jaarlikse vrystelling daarvan uitgereik voorstel vir visvanggeleenthede in die Baltiese See vir volgende jaar. Ongelukkig oortref die voorstel van die EG die wetenskaplike aanbeveling vir die westelike Baltiese haring en Baltiese salm. Dit laat ook deurlopende oorbevissing van die bedreigde oostelike Baltiese kabeljoubevolking toe. Dit is in stryd met die hoofdoelstellings van die gemeenskaplike visserybeleid wat die landelike wettige verbintenis tot die oorbeweiding van die EU-waters teen 2020 beëindig het nadat die EU-ministers die aanvanklike 2015-sperdatum misgeloop het.

As gevolg van die ineenstorting van kabeljou in die oostelike Oossee, het die Europese Kommissie bekendgestel in Julie 'n onmiddellike tydelike verbod op visvang tot 31 Desember. Hierdie besluit was 'n goeie stap na herstel van kabeljou. Maar 'n langtermynherstelplan is steeds belangrik om 'n volhoubare toekoms van die voorraad te waarborg. Die Kommissie se voorstel vir volgende jaar is 2,000 ton vir byvangste, wat in die geval van 'n swak oostelike Baltiese kabeljou die vee moontlik tot op die punt van terugkeer sal stoot. Daarom beveel Oceana ten sterkste aan vir 'n "zero" TAC (sluiting van die vissery) vir 2020, tesame met die instelling van bykomende maatreëls (bv. Verlenging van die paaivoorsiening, maksimum vermindering van kabeljou byvangs ens.).

Vir die westelike Baltiese kabeljou stem Oceana saam met die voorstel van die Kommissie om die TTV met 68% te verlaag, wat die vangste vir die volgende jaar tot 3,065 ton beperk, indien 'n periode vir die sluiting van die paaier geïmplementeer word. Oceana beveel egter aan dat die vangste nie meer as 2,329 ton mag oorskry nie, as daar nie 'n sluiting van die paaier ingestel word nie. In net 10 jaar het die kommersiële vangste van die westelike kabeljouvoorraad met meer as die helfte gedaal, grootliks as gevolg van voortdurende oorbevissing.

Vir die westelike haringbestand was wetenskaplike advies duidelik: 'n “nul” TAC. Oceana doen 'n beroep op die Raad om op te hou om hierdie vangs te vang - volgens die doelstellings van die gemeenskaplike visserye-beleid - anders hou die streek gevaar vir ernstige, permanente sosio-ekonomiese gevolge.

Gesamentlike NRO-aanbevelings oor 2020 Oossee-visvangs

Oceana se reaksie op die EU se sluiting van kabeljou in die Oossee

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Konferensie van Perifere Maritieme Streke van Europa (CPMR), EU, onwettige visvang, Maritieme, Oceana, oorbevissing

Kommentaar gesluit.