Op pad na 'n wêreld vry van #NuclearWeapons - die ambisie van #Kazakhstan

| September 11, 2019

In die lig van die huidige politieke klimaat en toenemende geopolitieke spanning, is dialoog nodig. Die belangstelling hiervan is groot dat die kernkragtransaksie van Iran ernstig bedreig word, terwyl die VSA en Rusland die INF-verdrag opgeskort het, en met internasionale pogings (veral dié van die Amerikaanse president Trump) om 'n kernooreenkoms met Noord-Korea te bereik, voortdurend misluk. Die ambisie om 'n wêreld vry van kernwapens te bewerkstellig, was sedert die einde van die Koue Oorlog nog nie so belangrik en aktueel nie.

In hierdie moeilike tye wil Kazakstan 'n bemoedigende voorbeeld stel in die ondersteuning van die internasionale poging om kernwapens uit te skakel. Kazakstan vorm deel van die Sentraal-Asiatiese kernwapenvrye sone, wat 'n wettig bindende verbintenis geskep het deur al die lande in Sentraal-Asië om nie kernwapens te vervaardig, te bekom, te toets of te besit nie. In vorige tye het Kazakhstan gedurende die Koue Oorlog Sowjet-strategiese en taktiese kernwapens besit, wat dit vrywillig prysgegee het en in 1995 na die Russiese Federasie oorgedra is. Om sy saak te versterk, het Kazakstan 'n resolusie van die Algemene Vergadering van die VN ingestel waarin gevra word vir 'n jaarlikse Internasionale Dag teen Kerntoetse (wat op 29 Augustus plaasvind), wat in 2010 ingehuldig is ter ondersteuning van die Verdrag vir uitgebreide kerntoetsverbod (CTBT). Kazakhstan sal sy rol as 'n lewensvatbare en betroubare internasionale vennoot vergroot in die stryd teen kernwapens, waarin die EU 'n belangrike rol speel.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Kazakstan, Kazakstan

Kommentaar gesluit.