Geregtigheidskloof: #Rasisme deurdringend in strafregstelsels regoor Europa

| September 11, 2019

Institusionele rassisme heers in strafregstelsels regdeur die EU en beïnvloed hoe rassistiese misdade (nie) aangeteken, ondersoek en vervolg word nie, volgens 'n nuwe verslag wat vandag deur die European Network Against Racism (ENAR) gepubliseer is (11 September).

"Twintig jaar nadat die Macpherson-verslag aan die lig gebring het dat die Britse polisie institusioneel rassisties was, vind ons nou dat strafregstelsels regoor die Europese Unie nie slagoffers van rassistiese misdade beskerm nie - dit ondanks die toename in gewelddadige rasgemotiveerde misdade", het Karen Taylor gesê, voorsitter van die European Network Against Racism.

ENAR se verslag, wat betrekking het op die 24-EU-lidstate, bevat inligting oor rassistiese misdade tussen 2014 en 2018, en dokumenteer die institusionele praktyk tydens die opneem, ondersoek en vervolging van haatmisdade met 'n rasse-vooroordeel. Dit onthul hoe subtiele vorme van rassisme aanhoudend in die strafregstelsel voorkom vanaf die oomblik dat 'n slagoffer 'n rasgemotiveerde misdaad by die polisie aanmeld, tot ondersoek en vervolging. Dit lei tot 'n 'geregtigheidskloof': 'n aansienlike aantal gevalle van haatmisdaad word as 'n haatmisdaad laat vaar.

Data oor die periode 2014-2018 dui daarop dat rasse-gemotiveerde misdade in baie EU-lidstate aan die toeneem is. Boonop kan groot gebeure soos terreurdade - en die politieke retoriek en reaksies op hierdie aanvalle - spykers veroorsaak in die aantal aangetekende rassistiese misdade.

Die meeste EU-lidlande het wette oor haatmisdaad, sowel as beleid en riglyne om op rassistiese misdaad te reageer, maar dit word nie afgedwing as gevolg van 'n konteks van diepgewortelde institusionele rassisme binne wetstoepassingsowerhede nie.

Die mishandeling van rasgemotiveerde misdade deur die owerhede, en veral die polisie, begin met die opneem van rassistiese misdade. Die getuienis dui daarop dat die polisie nie berigte oor rassistiese misdaad ernstig opneem nie, of dat hulle nie die slagoffer van sulke misdade glo nie. Hierdie praktyk blyk veral waar te wees as sekere groepe, soos Roma en swart mense, hierdie misdade aanmeld. Rassestereotipering is deurdringend in polisiëring op alle vlakke.

Boonop beteken die gebrek aan institusionele reaksie en negatiewe ervarings van slagoffers by die polisie dat organisasies uit die burgerlike samelewing die leemte moet invul om te verseker dat rasgemotiveerde misdade behoorlik aangeteken word.

Die rassevooroordeel kan 'verdwyn' in die loop van die polisie wat die misdaad opneem en ondersoek. Die polisie vind dit makliker om misdade, soos die skending van openbare orde of misdade teen eiendom, te ondersoek as om die bewyse van die partydige motivering te ontbloot.

Daar is ook verskeie faktore wat die suksesvolle vervolging en vonnisoplegging van 'n haatmisdaad met 'n rasse-vooroordeel belemmer, insluitend 'n gebrek aan duidelike definisies van haatmisdade met 'n rasse-vooroordeel; gebrek aan opleiding en beperkte kapasiteit; en onderbenutting van die verergerde 'haat' -klousule.

“Ons het 'n wesenlike verandering in die strafregstelsel nodig as rassegeregtigheid vir die slagoffers van rassistiese misdaad in Europa sal heers. Regerings en instellings kan beter reageer op haatmisdade as hulle daartoe verbind is om die praktyk, beleid en prosedures wat sekere groepe benadeel, te hersien, ”sê Karen Taylor. 'Mense se veiligheid is op die spel en reg moet geskied - vir alle lede van die samelewing.'

  1. ENAR se 2014-18 skaduverslag oor rassistiese misdaad en institusionele rassisme is gebaseer op data en inligting van die 24-EU-lidlande: Oostenryk, Bulgarye, Kroasië, die Tsjeggiese Republiek, Ciprus, Denemarke, Estland, Finland, Frankryk, Duitsland, Griekeland, Hongarye, Ierland, Italië, Letland, Litaue, Malta, Nederland, Pole, Portugal, Roemenië, Slowakye, Spanje en die Verenigde Koninkryk.
  2. Die verslag en die belangrikste bevindings is hier beskikbaar. Die verslag bevat ook gevallestudies en getuienisse wat die ervarings van slagoffers van rasgemotiveerde misdaad, die gebrek aan beskerming en mislukking van maatreëls vir geregtigheid vir hierdie slagoffers insluit.
  3. Die Macpherson-verslag, wat deur die Britse regering bestel is en in 1999 gepubliseer is, is die verslag van 'n openbare ondersoek na die rassistiese moord op Stephen Lawrence, 'n swart tiener, en die daaropvolgende polisie-ondersoek. Dit het tot die gevolgtrekking gekom dat die Metropolitaanse Polisie “institusioneel rassisties” was en 70-aanbevelings gemaak het vir hervorming, wat sowel polisiëring as strafreg insluit.
  4. Die Europese netwerk teen rassisme (ENAR aisbl) is teen rassisme en diskriminasie en bepleit gelykheid en solidariteit vir almal in Europa. Ons verbind plaaslike en nasionale anti-rassistiese NRO's regdeur Europa en spreek die kommer van etniese en godsdienstige minderhede tydens Europese en nasionale beleidsdebatte uit.

Geselekteerde gevallestudies

Lenient-vonnis vir moordenaar van 'n Nigeriese vlugteling (Italië)

Die belangrikste oortreder van die rasgemotiveerde moord op 'n Nigeriese man, verbonde aan 'n regse groep, is gearresteer op aanklag van manslag, vererger deur rassistiese motiewe. Sy prokureur, tesame met 'n deel van die plaaslike en nasionale media, het egter 'n wettige verdediging gepleit. Die man het later 'n verminderde vonnis van vier jaar in huisarres gekry.

Die polisie misluk die slagoffer van 'n rassistiese en homofobiese aanval (Nederland)

'Ek moet 24 / 7 dophou net omdat ek is, dit dreineer my. Ek is net nie belangrik nie. '

Omair is geteister op grond van sy herkoms en seksuele oriëntasie in 'n bus in Utrecht. Die polisiebeampte wou nie die getuies se verklarings dokumenteer of die buskamera-beelde nagaan nie. Vier maande later het Omair 'n verklaring deur die polisie ontvang dat die saak nie gevolg kan word nie weens 'n gebrek aan bewyse. Omair het 'n vergadering by sy polisiekantoor versoek om die verklaring met 'n lid van die Pink in Blue Network, 'n netwerk van LGBTQI-polisiebeamptes, te bespreek. Die beampte het erken dat die saak as 'n haatmisdaad ondersoek moes word en dat die voorval verkeerdelik opgeneem is.

Polisiemishandeling van Roma-mense (Slowakye)

Meer as 60-polisiebeamptes het 30 Roma-mense, insluitend vroue en kinders, fisies tydens 'n polisie-aanval aangeval. Die polisie het die huise sonder toestemming binnegegaan en wesenlike skade aangerig. Verskeie klagtes is by die polisie se inspeksie ingedien vir ondersoek. Die polisie-inspeksie het bevind dat die polisie volgens die wet opgetree het. Die ondersoek was slegs gebaseer op die ondersoek van inligting deur polisiebeamptes. Geen ander getuie is by die inspeksie opgeneem nie. Een slagoffer het 'n kriminele klag ingedien, maar dit is ongegrond.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Italië, Nederland, Slowakye

Kommentaar gesluit.