Die Franse president kan wel hoog staan ​​teenoor sy Europese eweknieë, maar sy omwentelinge teenoor die Kremlin herhaal die foute van soveel ander Westerse leiers, van toe en nou.
Hoof, Rusland en Eurasië program, Chatham House
Navorsingsgenoot, Rusland en Eurasië

Emmanuel Macron en Vladimir Poetin tydens 'n vergadering in die Fort de Bregancon, 'n somerhuis van die president van Frankryk. Foto deur Alexei Druzhinin \ TASS via Getty Images.

Emmanuel Macron en Vladimir Poetin tydens 'n vergadering in die Fort de Bregancon, 'n somerhuis van die president van Frankryk. Foto deur Alexei Druzhinin \ TASS via Getty Images.

Daar is geen wêreldleier met 'n meer teenstrydige houding teenoor Rusland as Emmanuel Macron nie.

Die Franse president was skynbaar die 'minste apologeet' kandidaat van diegene wat aan die eerste ronde van die 2016-verkiesing deelgeneem het. In vergelyking met die Russiese befondsde Marine Le Pen aan die een kant van die spektrum, en die radikale linkses Jean-Luc Mélenchon aan die ander kant, het Macron 'n model van moderering gelyk.

Vir die Kremlin moet hy gesien word as die kandidaat wat die minste wenslik is vir sy belange, en daarom het hulle die bedieners van sy party, En Marche, net voor die stemming gekap in 'n laaste poging om die veldtog te ontspoor. Moskou hoef nie bang te wees nie.

Dit het alles so belowend begin. Alhoewel Vladimir Poetin 'n kommerwekkende vroeë besoeker aan Frankryk was in Macron se eerste weke as president, het die Franse leier gelyk of hy 'n vroeë ruggraat het.

Op die hoogs-simboliese lokaal van Château de Versailles, wat op 'n perskonferensie 'n meter van sy Russiese eweknie af staan uitgeroep Rusland Vandag en Sputnik as agente van invloed en propaganda - 'n buitengewone gewaagde houding wat staatshoofde oorweeg, is meestal meer geneig tot diplomatieke skoonheid oor regstreekse optrede as hulle eweknieë ontmoet. Dit was ook indrukwekkend met die groot verskil in die ervaring tussen die twee mans.

Die prentjie sedertdien is, om vrygewig te wees, gemeng. Die aansienlike mandaat van die Franse leier, gekombineer met die onverstandige strewe na 'die wen van Rusland-ronde', het die beginsels en oor die getuienis gewen.

Macron se onlangse ontmoeting met Poetin in Brégançon direk voor die G7-beraad, en die Biarritz-beraad self, het talle bewerings gelewer oor Rusland wat, of hulle nou met hulle saamstem of nie, mekaar eenvoudig weerspreek.

Neem 'n paar proklamasies van Macron by G7: hy het Rusland geteister oor die onderdrukking van betogings in Moskou en versoek dat die Kremlin 'by die fundamentele demokratiese beginsels moet hou'. Terselfdertyd maak hy ouvertures dat 'Rusland en Europa [moet weer saamgevoeg word'].

Ongelukkig - maar logies - is dit nie juis geskik om 'terug' met Europa te wees nie (en dit is nie seker of hulle ooit saam was nie). Die interessante vraag is of dit Macron is bewus dat sy stellings onderling uitsluitend is.

Om soos Macron te sê dat 'ons' Rusland uit Europa wegstoot 'sonder om so 'n bewysvrye stelling uit te brei (aangesien dit Rusland was wat homself gedistansieer het deur sy eie optrede), is 'n beroep op diegene wat 'n bietjie weet oor Rusland en internasionale betrekkinge. Maar dit is feitelik verkeerd vir iemand wat die moeite doen om 'n lys te maak van Rusland se onlangse oortredings van die internasionale reg.

Dialoog ter wille van dialoog - sonder beginsels of konkrete doelstellings - is 'n gladde helling om die belange van Rusland te akkommodeer. Frankryk was reeds instrumenteel om Rusland weer in die 2019 in die Parlementêre Vergadering van die Raad van Europa in te stel. En tydens die tradisionele help ambassadeurs op 27 Augustus, Macron het verder gegaan deur Rusland effektief te verskoon van enige verantwoordelikheid vir die bevrore konflikte rondom sy periferie.

Dit kan nie saak maak nie as Macron nie die eerste plek onder Europese gelykes was nie. Met Angela Merkel in die skemer van haar loopbaan en al die onlangse Britse eerste ministers wat deur Brexit afgelei is (behalwe miskien vir twee weke na die sluipmoord op Sergei Skripal), het die lot en ambisie Macron 'n groot kans gegee.

In ieder geval is die posisie van die Duitse en die Britse posisie oor Rusland in die gedrang gebring deur Nordstream II en die rol van die Stad van Londen in die bekamping van Russiese kriminele opbrengste. Die gevaar bestaan ​​dat hierdie Franse stokperdjie vertaal word in beleid wat op sy beurt weer die verlaging van verdediging en die opoffer van bondgenote, soos die Oekraïne en Georgië, beteken.

Die teenstrydige houding van Macron teenoor Rusland kan verklaar word deur die Franse buitelandse beleidstradisie en deur die president se eie hubris. Dit is al lankal gebruiklik dat Frankryk erkenning gee aan die rol van Rusland in die Europese veiligheidsargitektuur van 'Lissabon tot Vladivostok', en die status van 'groot mag' te respekteer (selfs al word hy self aangekondig).

Macron self is 'n duidelike teken van 'n groter neiging in die Franse politiek en besigheid - op soek na brûe met die Kremlin te bou, ongeag hoe breed die kloof tussen hulle is.

Die hubris kom met Macron se persoonlike droom dat 'Frankryk is terug'en in sy oortuiging dat dit slegs kan slaag as Rusland ook terug is - beide in Europa en as 'n buffer teen China. Dit is baie duidelik gemaak in die land help ambassadeurs.

Dat olyfvertakkings die afgelope 20-jare talle kere na Vladimir Poetin uitgebrei is, beteken nie noodwendig dat daar nooit meer opkom nie, sou 'n toekomstige Kremlin-leierskap 'n betekenisvolle toegewing bied. Wat dit egter beslis beteken, is dat die lesse geleer moet word oor die redes waarom dit tot dusver verwerp is: omdat 'wat Rusland wil' is, nie versoenbaar is met die gevestigde Westerse opvattings oor die Europese veiligheidsorde nie.

Die aanname van die Franse president dat hy 'n manier kan vind om Rusland in die kollig te bring (of uit die koue ...), is verkeerd omdat Rusland nie wil ingebring word nie, al sê hy dit wel. En beslis nie op die voorwaardes van die EU nie. Wanneer G7-leiers soos Donald Trump blitsig roep vir die terugkeer van Rusland, word onvoldoende oorweging geskenk aan die breër strategiese doelstellings van Rusland. In plaas daarvan is die grootste versoeking om te neem wat Poetin op perskonferensies sê saam met ander staatshoofde.

Frankryk om sonder selfdissipline of voorwaardes 'n dialoog met Moskou aan te dring, beteken dat hulle buite-Russiese belange akkommodeer. Al is Macron onverskillig daarmee, besef hy miskien nie dat Frankryk in 'n wêreld waar groot moondhede weer invloedsfere opneem, verloor nie.