#Brexit - Planne in plek om die impak van geen ooreenkoms te versag nie

| September 6, 2019
Brexit, deal of geen deal illustrasie beeld. © AP Images / Europese Unie-EP

As die Verenigde Koninkryk die EU sonder 'n ooreenkoms verlaat, sal die gevolge deur mense en maatskappye in Europa gevoel word. Die EU het maatreëls aangeneem om die impak van 'n wanordelike onttrekking te versag.

Die EU het herhaaldelik beklemtoon dat dit 'n ordelike onttrekking van die Verenigde Koninkryk van die Unie bevoordeel. Dit het 'n onttrekkingsooreenkoms met die Verenigde Koninkryk gesluit om te verseker dat die twee partye kan voortgaan om saam te werk aan verskeie kwessies tot hul wedersydse voordeel. Tog het die EU maatreëls getref om die impak van 'n moontlike Brexit-ooreenkoms te verminder.

Hierdie maatreëls kan nie die voordele van deel van die EU herhaal nie. Hulle is tydelike, eensydige maatreëls. Sommige sal die wederkerigheid van die Verenigde Koninkryk vereis om hulle van krag te maak.

Langtermyn oplossings hang af van toekomstige gesprekke tussen die EU en die Verenigde Koninkryk.

Kyk hieronder vir die maatreëls wat die EU voorberei vir 'n no-deal Brexit:

'n visum

Brits sal in staat wees om betree die EU sonder 'n visum vir kort tydperke wat voorsien word, geld dieselfde vir mense van die EU wat na die Verenigde Koninkryk reis.

Aviation

VK-lugdienste sal dienste aan EU-lande kan lewer, mits die EU-maatskappye dit ook in die Verenigde Koninkryk kan doen.

Spoordienste

Die geldigheid van spoorveiligheidsmagtigings sal uitgebrei word om die kontinuïteit van spoordienste tussen die Verenigde Koninkryk en die EU, mits die Verenigde Koninkryk dieselfde doen.

Vervoer oor die weg

Vragvervoer en bus- en busbestuurders uit die Verenigde Koninkryk sal in staat wees om te voorsien dienste tussen Brittanje en die EU, op voorwaarde dat die Verenigde Koninkryk gelyke toegang tot EU-maatskappye bied.

Sosiale sekerheid

EU-burgers in die Verenigde Koninkryk en Britse burgers in die EU sal hou sosiale sekerheidsvoordele verkry voor die onttrekking.

Erasmus +

Studente en onderwysers In of vanaf die VK sal hulle voortgesette leer in die buiteland as deel van die Erasmus + program.

Vredesproses in Noord-Ierland

Befondsing vir bilaterale vrede programme in Noord-Ierland sal voortduur tot minstens 2020 om die vrede- en versoeningsproses wat deur die Goeie Vrydag-ooreenkoms begin is, te ondersteun.

Hengel

As die Verenigde Koninkryk instem tot volle wederkerigheid van toegang tot visvang waters, 'n maklike proses is in plek vir maatskappye om magtiging vir vis te verkry. Kwota-ruil sal steeds toegelaat word totdat hierdie maatreëls eindig op 31 Desember.

As die Verenigde Koninkryk nie saamstem nie, kan EU-maatskappye wat uit Britse waters verban is, in aanmerking kom vir vergoeding van die Europese Maritieme en Visseryfonds.

Verdediging

EU-maatskappye sal steeds sekere items waarvoor gebruik word, kan uitvoer burgerlike en militêre doeleindes na die Verenigde Koninkryk.

In sommige gebiede: GEEN SPESIALE MAATREËLS IN PLAAS

Op baie gebiede is daar geen spesiale maatreëls in plek om die bestaande verhouding met die Verenigde Koninkryk te vervang in geval van 'n no-deal. Dit kan lei tot addisionele koste en ekstra papierwerk en dit sal 'n goeie idee wees om met die relevante owerhede van u land of streek te kyk.

Bestuurslisensies

Bestuurslisensies wat deur een EU-land uitgereik word, word outomaties deur ander lidlande erken. Wanneer die Verenigde Koninkryk vertrek, sal dit nie meer van toepassing wees op Britse lisensies nie. EU-burgers wat in die Verenigde Koninkryk wil ry, moet met die Britse owerhede kontroleer indien hul lisensie geldig is, terwyl Brits moet kontroleer met die nasionale owerhede van elke EU-land waarin hulle wil ry. Internasionale bestuurslisensies is geldig in die Verenigde Koninkryk en die EU.

Troeteldiere

Die EU-troeteldierpaspoort, wat jou troeteldier toelaat om met jou na 'n ander EU-land te reis, sal nie meer geldig wees in die Verenigde Koninkryk nie. Dit is waarskynlik meer papierwerk nodig as jy jou troeteldier na of van die VK neem.

Mediese behandeling

Onder EU-reëls geniet mense toegang tot gesondheidsorg tydens 'n tydelike verblyf in ander lidlande deur gebruik te maak van die Europese Gesondheidsversekeringskaart (EHIC). Hierdie reëls sal nie meer van toepassing wees op die Verenigde Koninkryk nie. Beide EU-onderdane wat na die Verenigde Koninkryk en Brits na die EU-lande reis, moet seker maak of hul versekering die koste van mediese behandeling in die buiteland dek. Indien nie, moet hulle oorweeg om privaat reisversekering uit te neem.

Vir meer inligting oor die reis na en van die Verenigde Koninkryk, kyk na hierdie webwerf van die Europese Kommissie.

Rol van die Parlement

Al hierdie maatreëls kan slegs in werking tree met die goedkeuring van die Europees Parlement.

Enige ooreenkoms wat deur die EU en die VK bereik is, insluitende die onttrekkingsooreenkoms en enige ooreenkoms oor toekomstige betrekkinge, moet deur die Parlement ooreengekom word voordat dit in werking kan tree.

Volgende stappe

Geen van hierdie tydelike maatreëls kan die werklike ooreenkomste vervang nie. Eers as die Verenigde Koninkryk die EU, die EU en die Verenigde Koninkryk, as derde land, verlaat het, kan hulle na die toekomstige verhoudings kyk en wil hulle handel sluit om te verseker dat hulle kan voortgaan om saam te werk aan sake wat wissel van handel na veiligheid, migrasie en verdediging. Die politieke verklaring wat aan die onttrekkingsooreenkoms geheg is, indien dit deur die Verenigde Koninkryk bekragtig word, gee die algemene raamwerk oor hoe hierdie verhoudings kan lyk.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, EU, Europees Parlement, UK

Kommentaar gesluit.