#FORATOM - EU moet meer fondse toewys aan kernnavorsing en innovasie

| September 4, 2019
Projekte vir kernnavorsing en innovasie (R&I) moet 'n hoër vlak van finansiële steun van die Europese Unie (EU) ontvang om die blok te help om sy klimaat- en energiedoelwitte te bereik, volgens 'n nuwe posstuk wat deur FORATOM uitgereik is. Meer EU-befondsing moet toegeken word aan die gebiede wat die meeste toegevoegde waarde bied, en wat veral die EU kan help om sy ekonomie te ontwater. Daarbenewens moet sinergieë tussen die verskillende EU-ontwikkelings- en ontwikkelingsprogramme, soos Horizon Europe en Euratom Research and Training 2021-2025, verseker word om samewerking tussen sektorale innovasies moontlik te maak.

"As die EU ernstig is oor die ontknoping van sy ekonomie deur 2050, moet meer EU-befondsing aan R&I in koolstofarme kernkrag toegewys word, aangesien dit die EU sal help om sy doel te bereik," het Yves Desbazeille, direkteur-generaal van FORATOM, gesê. "Die Euratom-navorsings- en -opleidingsprogramme en Horizon Europe-programme moet die ontwikkeling van kern-R&I ondersteun, aangesien dit nie net die EU sal help om sy kragsektor te ontbonde nie, maar dit sal ook die energiesekuriteit van die blok verhoog deur die afhanklikheid van energie-invoer te verminder."

Verskeie internasionale organisasies het onlangs die rol van kernenergie in die stryd teen klimaatsverandering uitgelig. Die VN se interregeringspaneel oor klimaatsverandering verklaar dat kernkrag noodsaaklik is as die aardverwarming tot onder 1.5 grade moet bly. Die Internasionale Energieagentskap onderstreep ook dat ''n skerp afname in kernkrag energiesekuriteits- en klimaatsdoelwitte sou bedreig', en die Europese Kommissie se onlangse 2050-strategiese langtermynvisie 'Clean Planet for All' erken dat kernkrag, tesame met hernubare energie, vorm die ruggraat van 'n 2050-koolstofvrye Europa. Daarbenewens lui die EU se strategie vir energie-unie dat “die EU moet verseker dat hy tegnologiese leierskap in die kerndomein handhaaf om nie energie- en tegnologieafhanklikheid te verhoog nie”. Dit hou 'n ernstige uitdaging in, aangesien die EU tans agterbly by ander wêreldspelers soos China, Rusland en die VSA wat die vlak van belegging in kern-R&I betref.

Die EU-instellings is tans besig met die ontwikkeling van die eerste strategiese plan wat die implementering van Horizon Europe sal vergemaklik en bande tussen die spesifieke program en die toekomstige, meerjarige werkprogramme (2021-2024) sal skep. Die plan sal sleutelareas vir die R & I-ondersteuning identifiseer. FORATOM benut die geleentheid om die volgende beleidsaanbevelings te stuur wat die EU kan help om die huidige uitdagings aan te pak:

  1. Die Euratom 2021-2025-befondsingskoevert vir O & O-splitsing moet verhoog word om groter pariteit op internasionale vlak moontlik te maak om kern-innovasie uit die EU te bevorder.
  2. Horizon Europe en Euratom 2021-2025 moet mekaar werklik aanvul. Dit beteken om gemeenskaplike temas en deurgaans aspekte in elke program te koppel om belanghebbendes in staat te stel om innoverend te wees in gebiede onder Horizon Europe “missies” sonder vooroordeel of uitsluiting.
  3. Samehorigheid met R&I soos uiteengesit in die SET-plan Aksie 10 'Nuclear' moet ook oorweeg word en ondersteuning word verleen aan gedeelde voordele oor R & I-programme.
  4. Die omvang van die Euratom R & T 2021-2025-program moet die aksies weerspieël wat deur die lidstate, die nywerheid en die akademie onderneem word.

Lees FORATOM's posisie papier meer uit te vind.

Die Europese Atoomforum (FORATOM) is die Brusselse handelsvereniging vir die kernenergiebedryf in Europa. Die lidmaatskap van FORATOM bestaan ​​uit 15 nasionale kernverenigings. FORATOM verteenwoordig byna 3,000 Europese maatskappye wat in die bedryf werk, wat steun bied aan 1,100,000-werksgeleenthede in die Europese Unie.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, energie, EU, Kern energie

Kommentaar gesluit.