Aangesien 'n nuwe Europese Kommissie die amp aanvaar, moet dit nie die strategie laat vaar nie.
Mede-Genoot, Rusland en Eurasië program, Chatham House
EU en Oekraïne vlae in die stadsaal van Lviv. Foto via Getty Images.

Sedert die Euromaidan-rewolusie in die winter van 2013 – 14, het die EU 'n aansienlik meer strategiese benadering tot hervorming in die Oekraïne ingestel om fundamentele swakhede in die Oekraïense staatsinstellings aan te spreek.

Die EU-kommissie van 2014 – 19 het 'n aantal van stapel gestuur belangrikste innovasies om die Oekraïne te ondersteun, wat 'n stapverandering in die EU-steun vir binnelandse hervormings in 'n buurland verteenwoordig.

Die belangrikste hiervan was die stigting van die Ondersteuningsgroep vir Oekraïne (SGUA), 'n spesiale taakmag om hulp te verleen en die Oekraïne te ondersteun, wat in werking getree het tydens Jean-Claude Juncker-presidentskap van die Kommissie. Die SGUA, gelei deur Peter Wagner sedert 2016, bestaan ​​uit amptenare van 35-40 wat 'n diepgaande kennis van die Oekraïne ontwikkel het en geëksperimenteer het met nuwe benaderings ter ondersteuning van hervormings.

Oekraïne is die enigste derde land wat aan so 'n toegewyde taakmag toegewys is. Voor 2014 was die steun vir die Oekraïne van internasionale skenkers, insluitend die EU, hoofsaaklik in die vorm van geïsoleerde, korttermyn tegniese projekte wat binne swak binnelandse instellings uitgevoer is en wat nie aan professionele en gemotiveerde personeel behoort nie. Aangesien hierdie projekte nie met die fundamentele hervorming van staatsinstellings gewerk het nie, het hulle op die beste korttermyn- en nie-volhoubare impak gehad.

Die SGUA was 'n innovering in die hart van 'n reeks inisiatiewe wat ontwerp is om sterk instellings te skep, professionele, bekwame en gemotiveerde personeel te werf, en 'n omvattende stel hervormingstrategieë te ontwikkel wat die hervormingstappe vir desentralisasie, openbare administrasie, Openbare Finansiële Bestuur, die energiesektor, vervoer en die omgewing.

As gevolg hiervan word die omvang van die bystand nou gekoppel aan die doeltreffendheid daarvan. In samewerking met ander donateurs, soos die Europese Bank vir Heropbou en Ontwikkeling, het die EU die proses gelei om die Oekraïense staat (her) op te bou. Deur die leiding oor koördinering te neem, kon die EU die beskikbare hulpbronne meer doeltreffend ontplooi en duplisering en fragmentering vermy. Dit het merkbaar op die hervorming van openbare administrasie gefokus deur die Oekraïne-hervormingsargitektuur - 'n groot poging met veel skenkers.

Hierdie soort ondersteuning is slegs moontlik danksy 'n deeglike begrip van die behoeftes van die Oekraïne deur EU-amptenare, wat 'n gedetailleerde insig verkry het oor die werking van die Oekraïense regering en die aard van die uitdagings en probleme in elke sektor. Dit is hierdie insig wat hulle in staat gestel het om spesifieke en doelgerigte ondersteuningsmaatreëls te bedink en, in wese, meganismes te monitor wat na langtermynuitkomste kyk. Die feit dat hierdie pogings gekoördineer word met ander donateurs ('n werklike prestasie self) vergroot die impak van hul werk.

Die grondslag van hierdie pogings is 'n begrip dat die heropbou van die Oekraïense staat tyd sal verg en dat dit geduld en 'n gereedheid verg om die lokmiddel van kosmetiese veranderinge wat slegs belange belemmer, te vermy. Die diepgaande kennis van die EU-amptenare stel hulle ook in staat om hervormingsmaatreëls op te volg en om hervormers binne die regering te ondersteun, terwyl hulle druk op die agterstand plaas.

Met 'n nuwe leierskap in Oekraïne en die EU, is dit veral belangrik om hierdie innovasies te behou en vol te hou. Ironies genoeg begryp baie in die EU-instellings nie die belangrikheid van daardie innovasies nie. Die heersende gebrek aan begrip en waardering vir hul deurslaggewende aard binne die EU self, beteken dat daar 'n toenemende risiko bestaan ​​dat hulle in die steek gelaat kan word, al is dit ook per ongeluk.

Dit is belangrik dat dit nie gebeur nie. Terwyl wedywerings in die EU-instellings kan lei tot die gevoel dat Kiev spesiale behandeling ontvang, kan die staatsboustrategieë wat in die Oekraïne werk, ook help met die beplande EU-inisiatiewe in die rigting van Georgië en Moldawië.

Die volhoubaarheid van die steun van die EU is belangrik omdat dit tyd neem om kundigheid te ontwikkel, bande te skep en geloofwaardigheid te verkry teenoor nasionale amptenare en kundiges. Die onlangse presidents- en parlementsverkiesings verteenwoordig 'n volledige hernuwing van politieke elite in die Oekraïne. Dit is baie wenslik en agterstallig. Tydens hierdie oorgang is die steun van die EU van uiterste belang, en deur die afgelope vyf jaar sou dit amper beter geposisioneer kon word.