#Kazakhstan vier Internasionale Dag teen Kerntoetse met die nie-verspreidingstoekenning, internasionale konferensie

| Augustus 31, 2019

Die eerste president, Nursultan Nazarbayev, Kazakstan, het in Augustus 29 die Nazarbayev-prys vir 'n kernvrye wêreldwye en wêreldwye veiligheid oorhandig aan die familielede van die voormalige Internasionale Atoomenergieagentskap (IAEA) se direkteur-generaal, Yukiya Amano, wat in Julie oorlede is, en aan die omvattende kernkrag Uitvoerende sekretaris van die Verdragsorganisasie (CTBTO), Lassina Zerbo in Nur-Sultan - skryf ASSEL SATUBALDINA van Astana Times.

Die Nazarbayev-prys, wat in 2016 gestig is, word aan prominente individue toegeken vir hul bydrae tot kernontwapening en wêreldwye veiligheid.

Foto krediet: akorda.kz.Kazakse president Kassym-Jomart Tokayev het die aansienlike pogings wat Amano en Zerbo onderneem het om nie-verspreiding en veiligheid van kernkrag te onderneem, geprys.

“Onder die IAEA het Yukiya Amano 'n sleutelrol gespeel in die totstandkoming van die laag verrykte uraanbank in Kazakstan en het bygedra tot die oplossing van Iran se kernkwessie. Die aktiwiteite en pogings van Lassina Zerbo het daartoe gelei dat die internasionale moniteringsnetwerk vir die omvattende kerntoetsverbodverdrag byna voltooi is. Hy het ook die inisiatief geneem om die CTBTO-groep van standhoudende persone en die CTBTO-jeuggroep te stig, ”sê Tokayev.

"Hierdie jaar is die 25ste herdenking sedert Kazakstan die Verdrag oor die nie-verspreiding van kernwapens, ons land se lidmaatskap in die IAEA sowel as die 10ste herdenking sedert die totstandkoming van 'n kernwapenvrye sone in Sentraal-Asië onderteken het," Tokayev.

Die prysuitdeling het saamgeval met die Augustus 29 Internasionale Dag teen Kerntoetse, wat eenparig deur die Verenigde Nasies in 2009 aangewys is.

Die datum herdenk die sluiting van die Semipalatinsk-toetsterrein, waar 456 Sowjet-kerntoetse gedurende 40 jaar uitgevoer is. Bykans 1.5 miljoen mense in Kazakstan het die gevolge ondervind.

Onder die gaste was die voormalige Italiaanse Minister van Buitelandse Sake en lid van die toekenningskomitee Franco Frattini, die IAEA se adjunkdirekteur-generaal Mary Alice Hayward, voormalige direkteur-generaal van die Organisasie vir die Verbod op Chemiese Wapens (OPCW) Ahmet Uzumcu, ondervoorsitter van die Nuclear Threat Initiative Foundation en voormalige minister van verdediging, Lord Desmond Browne, van die Verenigde Koninkryk.

Tokayev merk op dat die besluit om die Semipalatinsk-toetsterrein te sluit 'historiese betekenis' het.

“In teenstelling met die weerstand van die Sowjet-militêre elite en individuele politici, was die besluit van die Eerste President Nazarbayev om die kerntoetsplek te sluit baie moed en 'n sterk wil. Dit het die hele antinukleêre beweging vergemaklik, 'het Tokayev bygevoeg.

Op sy beurt het Nazarbayev gesê dat die stygende konfrontasie tussen die twee kernmagte, die Verenigde State en Rusland, en hul uittrede uit die Verdrag oor die Intermediêre Reeks kernkragmagte 'ernstige negatiewe gevolge' meebring.

“Die hernieude kernwapenwedloop, ook in die ruimte, wat die twee lande begin het, is baie kommerwekkend. Die tussentydse kernmagverdrag het nie meer in werking getree nie en Kazakstan was deel van hierdie verdrag, ”het Nazarbayev gesê.

Die risiko dat terroristegroepe kernwapens bekom, is die grootste bedreiging.

“Meer as 20 lande van die wêreld hou potensieel gevaarlike kernmateriaal in en elk van hulle kan 'n teiken word vir vernietigende magte,” sê Nazarbayev.

Die wêreld se nege kernwapenstate, het hy opgemerk, is nie van plan om hul programme te beperk nie. Met die toenemende wêreldwye wantroue en geopolitieke konfrontasie lei die wêreld in die ongekende moeilike stadium.

Nazarbayev het die byeenkoms en die internasionale gemeenskap aangespoor om kragtiger stappe te neem in die rigting van 'n kernwapenvrye wêreld.

“Ons moet die argaïese konsep van strategiese stabiliteit op kernwapens hersien. Ons moet 'n nuwe kernwapenbeheerstelsel skep. Dit is belangrik om te onderhandel oor die ontwikkeling van die Universele Verdrag vir die vermindering van kernwapens, ”het Nazarbayev gesê.

Hy het die behoefte beklemtoon om 'n effektiewe stelsel van wettig bindende negatiewe veiligheidswaarborge van die kernmagte in te stel.

“Terselfdertyd moet lede van die kernklub hulself verbind tot 'n pakket verpligtinge en beperkings om hul beleid op die gebied van massavernietigingswapens aan te pas. Dit is eerstens belangrik dat hulle die tradisionele praktyk om kernfasiliteite in stand te hou en te moderniseer, beperk, ”het hy gesê.

Nazarbayev het gesê die toekenning dien as 'n herinnering dat die toekoms 'n wêreld sonder kernwapens moet behels.

In die video-toespraak na die byeenkoms bedank Antonio Guterres, sekretaris-generaal van die Verenigde Nasies, Kazakstan vir die pogings.

“'N Wêreld vry van kernwapens, insluitend die verbod op kerntoetse, is steeds die grootste ontwapeningsprioriteit van die VN. Kazakstan was 'n sterk ondersteuner in hierdie taak. Ek bedank die voormalige president Nursultan Nazarbayev vir sy toewyding aan hierdie saak en die instelling van hierdie prys. Vanjaar se presteerders, Yukio Amano en Lassina Zerbo, verdien hierdie erkenning ryklik, ”sê Guterres.

Die ontwapening en die kern-nie-verspreidingsregime staar 'diep en groeiende uitdagings in die gesig'.

“Die internasionale gemeenskap moet in sy samewerking beklemtoon om ons kollektiewe doel te bereik - die wêreld sonder kernwapens. Ek vertrou op u ondersteuning om ons toekoms te verseker, 'het hy afgesluit.

Die Kazakse hoofstad verwelkom ook Augustus 28 die verteenwoordigers van die kernwapenvrye sones van Latyns-Amerika en die Karibiese Eilande, Afrika, Suid-Stille Oseaan, Sentraal-Asië en Suidoos-Asië vir die seminaar met die tema “Ontwikkeling en versterking van konsultasiemeganismes tussen bestaande kern- Wapenvrye sones. ”

Die verteenwoordigers van die IAEA, die CTBTO en Mongolië het ook die geleentheid bygewoon.

Mongolië het kernwapenvrye status in 1992 verklaar en dit is internasionaal erken deur die resolusie van die Algemene Vergadering van die Verenigde Nasies 55 / 33S oor "Mongolië se internasionale veiligheid en kernwapenvrye status" in 2000.

Die deelnemers aan die seminaar het die belangrikste uitdagings in nie-verspreiding en kapasiteitsbou op kernvlak ondersoek, maniere om samewerking te versterk en die rol van kernwapenvrye sones in die breër poging om kernontwapening en nie-verspreiding te bevorder. Hulle het ook voorstelle ondersoek om die inter-sone-samewerking tussen die gebiede te institusionaliseer en pogings om die geografie van die sones uit te brei.

Die seminaar is gereël in vennootskap met die Verenigde Nasies se kantoor vir ontwapeningsake (UNODA) en is deel van die voorbereidingswerk vir die vierde konferensie van die staatspartye na kernwapenvrye sones wat beplan word vir April 24, 2020 in New York.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Kazakstan

Kommentaar gesluit.