Gevaarlike denke wat #EUASEAN-handelstransaksie bedreig

| Augustus 27, 2019

Gevaarlike wetenskaplike denke kan 'n Europese Unie met sy derde grootste handelsvennoot - die Vereniging van Suidoos-Asiatiese Nasies (ASEAN) - in gevaar stel. Erger nog, dit kan klimaatsverandering verhoog wat 'n beduidende impak op toekomstige geslagte sal hê. Erkenning van nuwe wetenskaplike studies kan ontbossing verminder, wat klimaatsverandering dryf. Die EU is tans nogtans verbind tot 'n beleid om palmolie-biobrandstof as 'n probleem te beskou - nie 'n oplossing vir die probleme met biobrandstof nie, skryf Nik Nazmi, LP van Maleisië (op die foto hieronder).

Europese Unie en ASEAN-diplomate werk al meer as 'n dekade ywerig aan 'n handelsooreenkoms. So 'n ooreenkoms sou 'n belangrike ekonomiese, omgewings- en maatskaplike voordeel vir 'n gesamentlike bevolking van meer as 1.1 miljard mense inhou. Hierdie planne het in Junie nog 'n stap vorentoe geneem met die ooreenkoms van 'n nuwe handelsooreenkoms tussen die EU en Viëtnam en 'n ooreenkoms met Singapoer vroeër vanjaar. Aangesien die EU 'n breër ooreenkoms met die ASEAN beywer, bly 'n meningsverskil oor die palmolie 'n belangrike punt.

As parlementslid vir Maleisië, die derde grootste ekonomie in ASEAN, steun ek die doel van 'n vryhandelsooreenkoms wat ons almal sal bevoordeel. Die Europese Unie het egter vandag 'n vyandigheid teenoor palmolie aangeneem as 'n bron van biobrandstof wat die werklike omgewingsbelange in hierdie vraag verkeerd voorgestel het. Beleggers in die landbou wat baie te make het, het hierdie verwronge wetenskap met veel wins ondersteun as die EU sy biobrandstofmandate van raapsaad en sojabone nakom.

Daar is geen twyfel dat woude 'n stabiliserende rol ten opsigte van ons klimaat speel nie. Studies het egter getoon dat die terugtog van palmbrandstowwe ontbossing oor die hele wêreld sal dryf. Dit is omdat die raapsaadolie en sojaboonproduksie aan die EU-biobrandstofmandate moet voldoen.

Volgens 'n verslag van die International Union for the Conservation of Nature (IUCN) het hierdie alternatiewe gewasse nog meer grond nodig (inderdaad vier tot tien keer meer, afhangende van die plaaslike toestande). In werklikheid strek sulke bevindings jare terug.

Ontbossing veroorsaak deur bees- en sojaboonproduksie (hoofsaaklik in Latyns-Amerika) is verantwoordelik vir meer as die helfte van die koolstofvrystellings van ontbossing wêreldwyd - volgens 'n studie van Global Environmental Change wat verlede jaar vrygestel is.

In Maleisië is ons baie bekommerd oor die ontbossing en het die opdrag dat 50% van ons landmassa onder bosbedekking moet bly. Sommige in die huidige regering, waaronder ek, dring aan op verdere mandate om die gebiede van palmolieproduksie te beperk.

Eerder as om die deur na palmolie toe te slaan, het die regulering van die bedryf 'n beter kans om te slaag as die EU en ASEAN saamwerk. Die EU moet sy regstreekse opposisie teen palmolie laat vaar en in plaas daarvan met ASEAN saamwerk om regulatoriese oplossings vir bestaande kwessies te vind. So 'n oplossing sal 'n beduidende invloed hê op die wêreldwye stryd teen klimaatsverandering. Een waarvoor ons kleinkinders ons bedank.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU

Kommentaar gesluit.