AQAP en ISIS vul vakuum in #Yemen

| Augustus 25, 2019

Die onlangse toename in geweld in Jemen tussen magte wat lojaal was aan die wettige regering van president Abdrabbuh Mansur Hadi en groepe wat die afskeiding van die suide van Jemen wou, het nuwe ruimte geskep vir terreurgroepe, waaronder ISIS en AQAP, om in die land op te tree..

Volgens die woordvoerder van die VN se Menseregte-kantoor (OHCHR), Ravina Shamdasani, het gewapende groepe verbonde aan AQAP en ISIS-terreurgroepe het die afgelope paar weke hul aktiwiteite in Jemen versterk, aktiwiteite “wat burgerlikes ernstig beïnvloed het”. Die VN-amptenaar het hierdie hernude aktiwiteite as 'n 'uiters kommerwekkende ontwikkeling' beskryf.

In 'n interessante draai kan die hergroei van die groepe uiteindelik in die guns van president Hadi werk, omdat hy voordeel trek uit hul hernude krag om die Houthi-rebelle enersyds teë te werk. Behalwe dat dit slegs 'n begunstigde is, het verskeie media in die streek en ontleders op sosiale media blykbare konkrete bande tussen elemente van Hadi se regering en die terreurgroepe uitgelig, wat moontlik selfs deur die kantoor van vise-president, Abdul Muhsin Al Ahmar, gevoer is.

Die aantygings van samewerking tussen AQAP en ISIS-terreurselle en die VN-erkende regering het meer geloofwaardig geword nadat die internasionaal-gewilde ISIS-leier Abu Al Bara Al Baidani was uitgebeeld veg saam met die magte van president Hadi teen die magte van die Suidelike Oorgangsraad (SBM) in die provinsie Shabwa. Die Shabwa Elite Forces, 'n gewapende groep wat aan die SBM behoort, het daarin geslaag om Al Baidani in hegtenis te neem ná botsings.

Verskeie bykomende afsetpunte het foto's van bekende Al-Qaeda-elemente gepubliseer wat saam met die lede van die Al Islah Party teen die SBM-magte in Shabwa veg. Die party Al Islah, verbonde aan die Moslem-broederskap, is deur verskeie afsetpunte geïdentifiseer as die instroming van terroriste-vegters in die regering se geledere.

In 'n poging om skade te berokken, beweer Yasar Al Hosaini, 'n mediabeampte by die kantoor van President Hadi, dat die aanvalle op die SBM-magte deur die Jemenitiese leër gemonteer is, maar teen druktyd het foto's van Al-Qaeda-vegters wat Afgaanse klere gedra het wyd versprei.

Selfs terwyl die regering pogings aangewend het om die teenwoordigheid van Al-Qaeda-lede in hul midde te ontken, het Ansar Al Sharia, 'n terroriste-sambreelnetwerk wat AQAP insluit, 'n verklaring gepubliseer waarin hulle hul rol in die aanval op die SBM-magte beweer.

Die onlangse uitbreek van gevegte tussen voormalige bondgenote het die reeds baie ingewikkelde situasie in die land bemoeilik.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, politiek, Jemen

Kommentaar gesluit.