#Brexit - Is 'n U-draai in sig?

| Augustus 20, 2019

Informele vergadering van die Raad van Buitelandse Sake (Gymnich) 15 / 02 / 18, Sofia

Boris Johnson het op 19 Augustus aan die president van die Europese Raad, Donald Tusk, geskryf oor die standpunt van die Britse regering oor 'sleutelaspekte' van Brexit, veral met betrekking tot die 'backstop'-bepalings in die protokol oor Ierland en Noord-Ierland. Die brief kom voor een-tot-een vergaderings met die Duitse kanselier Angela Merkel en die Franse president Emmanuel Macron, en die G7-beraad van regeringshoofde in Biarritz aan die einde van die week, skryf Catherine Feore.

Die brief bevestig dat die grootste bekommernis van die Verenigde Koninkryk steeds die Ierse grensvoorwaardes op die agtergrond is wat daarop gemik is om 'n sagte grens tussen Noord-Ierland en die Republiek Ierland te handhaaf. Johnson voer aan dat die Verenigde Koninkryk nie “infrastruktuur, kontroles of beheermaatreëls” op die grens sal instel nie. Die brief maak egter ook duidelik dat die Verenigde Koninkryk 'potensieel wil afwyk' van 'n wye reeks EU-reëls, wat onvermydelik lei tot die behoefte aan die beheermaatreëls wat die UK wil vermy. Dit beteken ook dat die Ierse regering gedwing sal word om tjeks in te stel om die Europese interne mark te beskerm.

Johnson skryf dat die Verenigde Koninkryk nie kan voortgaan om spesifieke verpligtinge van die gesamentlike verslag EU-UK te onderskryf nie, wat die Verenigde Koninkryk verbind het tot 'volledige aansluiting' met baie EU-reëls, insluitend die vele vereistes om 'n gelyke speelveld te verseker. Johnson was buitelandse sekretaris en daarom 'n senior lid van die kabinet van premier Theresa May toe dit oor die Gesamentlike Verslag in Desember 2017 ooreengekom het. Hy het 'n lid van dieselfde regering gebly toe hy sy verbintenis tot hierdie verslag in Maart 2018 herbevestig het, maar eers in Julie 2018 bedank het. Alhoewel die lede van die Konserwatiewe Party sy elastiese verhouding met die waarheid en die lekkernye bekoorlik vind, is die EU 'n baie nugtere reëlsgebaseerde organisasie wat hierdie gedokumenteerde leuenaar met 'n meer skeptiese oog sal beskou.

Die U-draai op hierdie verbintenisse bevestig gerugte dat die Britse besware verder strek as die Ierse agtergrond en gaan ook oor die Verenigde Koninkryk se vryheid vir meer radikale afwyking van die EU-reëls. Die Europese Unie gaan onder geen omstandighede toelaat dat 'n ekonomie van die Verenigde Koninkryk van groot skaal en nabyheid 'n Europese 'Singapore-on-Thames' word nie. En uiteindelik, as hulle gekies word tussen die amputasie van 'n gangreenbeen of 'n hartstilstand, sal hulle - hoewel onwillig - instem tot die amputasie.

Is 'n U-draai in sig?

Daar is slegs twee maniere om hierdie brief te lees; as 'n duidelike verklaring dat die Verenigde Koninkryk van voorneme is om die EU sonder 'n ooreenkoms te verlaat, of as die grondslag om 'n ooreenkoms te bereik gebaseer op die toekomstige verhouding - waarvoor reeds voorsiening gemaak is in die onttrekkingsooreenkoms.

Johnson stel moedig iets voor wat reeds deur die EU ooreengekom is:

'Ek stel voor dat die rugstop vervang moet word met 'n verbintenis om sulke reëlings sover moontlik voor die einde van die oorgangsperiode in plek te stel, as deel van die toekomstige verhouding.'

Die protokol bepaal reeds dat die backstop slegs van toepassing is "tensy totdat" dit vervang word, geheel of gedeeltelik deur enige daaropvolgende ooreenkoms, met die aanvanklike doel om die ooreenkoms teen 1 Julie 2020 te bereik.

Ingeval daar nie 'n ooreenkoms binne die oorgangstydperk is nie, verklaar Johnson dat die Verenigde Koninkryk 'gereed sou wees om opbouend en buigsaam' te kyk na watter verpligtinge 'n mate van vertroue kan bied as 'n ooreenkoms nie bestaan ​​nie.

Watter verbintenisse nodig sou wees, en waarop die EU-27 kan instem, moet nog gesien word. 'N Tydsbeperking is nie aanvaarbaar vir Ierland of die EU-27 nie; toegewings vir die UK se buigsaamheid om af te wyk van regulasies en bepalings op gelyke speelveld, sou nie aanvaarbaar wees vir die EU-27 as geheel nie. Daar is nie veel nuut hier nie, maar daar is 'n gesinkte lig; die Verenigde Koninkryk het nie nodig dat die onttrekkingsooreenkoms heropen word nie; verbintenisse kan aangegaan word deur die onbeperkte politieke verklaring. Al wat nodig is, is dat premier Johnson dit aan 'n Britse publiek moet verkoop wat al hoe meer bekommerd raak oor die werklike vooruitsig op 'n 'no deal' Brexit.

Per slot van rekening is dit Johnson wat die vooruitsig op 'n 'no deal' -uitslag as 'n miljoen tot een 'van die hand gewys het.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, EU, EU, Europese Kommissie, Gewilde, Gewilde artikel, UK

Kommentaar gesluit.