Eggenote van Nederlandse vegvlieëniers wat in die Baltiese state ontplooi is, het na bewering teisterende oproepe van bellers met Russiese aksente ontvang. Dit mag geen verrassing wees nie, maar die duidelike terughoudendheid om hierdie voorvalle te publiseer, is onverklaarbaar.
Senior Raadgewende Genoot, Rusland en Eurasië-program, Chatham House
Vieringe in Maart ter viering van die 20-jare van Pole as 'n NAVO-lid. Foto: Getty Images.

Vieringe in Maart ter viering van die 20-jare van Pole as 'n NAVO-lid. Foto: Getty Images.
Kragtens die NAVO se program "versterkte voorwaartse teenwoordigheid" sluit klein bykomende voorwaardes van ander NAVO-bondgenote by die troepe van die gasheerland in Pole en die Baltiese state aan om afskrikmiddel teen verdere Russiese militêre avonturisme te versterk.

Hierdie voorwaardes het onvermydelik die teikens geword vir kwaadaardige Russiese inligtingsaktiwiteite. Maar net so moet hul gemeenskappe en gesinne tuis hou.

Volgens die Russiese siening van inligtingsoorlogvoering is daar geen voorste en agterliggende gebiede nie, en ook geen vegters nie. Volgens die Russiese stafhoof van generaal personeel, Valeriy Gerasimov, is die sleutelkenmerk van moderne oorlogvoering in die inligtingsgebied 'gelyktydige gevolge vir die hele diepte van die vyandelike gebied'.

Onlangse voorvalle in Nederland bevestig dat teëstanders inligting versamel het oor die families en huise van individue wat in die Baltiese state ontplooi is met die doel om hoogs gepersonifiseerde disinformasie of intimidasie te lewer.

A NAVO-studie oor Russiese inligtingsoorlogvoering wat in 2016 gepubliseer is, het tot die gevolgtrekking gekom dat 'dit nie net die NAVO-dienspligtiges is wat die teikens sal wees nie; maar hul gesinne, hul gemeenskappe, hul samelewings en hul vaderland, hoe veilig hulle ook al ver van Rusland af mag wees, hulself tans as 'beskou.' Maar in hierdie geval, soos in ander, was daar geen amptelike opmerking van nasionale of NAVO-owerhede oor die omvang van die vyandige Russiese veldtog nie.

Na bewering het die oproepe na die gesinne van die Nederlandse F-16-vlieëniers begin nadat vlieëniers self met hul eie selfone vanuit die Baltiese state huis toe gebel het. Gedetailleerde riglyne oor die gebruik van sosiale media en die vermyding van die aanbieding van kwesbaarhede deur middel van 'n onskuldige plasing, moet die norm wees vir personeel van die NAVO-diens sowel as hul onmiddellike families.

Maar boonop, selfs om slimfone en ander gekoppelde toestelle binne die bereik van Russiese onderskepgereedskap te bring, is vyandige ingryping. Gevolglik word troepe uit verskillende lande verbied om hul eie telefone op 'verhoogde voorwaartse teenwoordigheid' -ontplooiings te neem. Diegene wat wel 'n reeks onaangename gevolge noem, dui daarop openlike Russiese inmenging met die inhoud op hul telefone. Meer geheime aanvalle op hul toestelle kan intussen ongemerk geraak word.

Russiese praktyk

Dit word weereens verwag: spesifieke Russiese stelsels wat ontwerp is om die burgerlike mobiele telefoonkommunikasie te onderskep, vas te snap of te bedrieg, is wyd gebruik in Oekraïne en Sirië, sowel as oor die grense van die Baltiese state.

En Rusland gebruik wel die versamelde inligting. Pogings om die Oekraïense troepe via hul telefone te demoraliseer, bevat gepersonaliseerde verwysings na hul gesinne en kinders. Veldtogte is waargeneem wat die militêre personeel van die NAVO direk via LinkedIn teiken, sowel as om militêre gades te teiken deur middel van aanlyn-teistering, intimidasie en geteikende kuberaanvalle.

Die implikasie is al 'n geruime tyd duidelik: dat nie net dienspersoneel wat ontplooi word in die buurlande van Rusland nie, maar ook hul bande met hul tuislande as teikens beskou moet word.

NAVO-magte moet teen hierdie tyd oefen en oefen met die veronderstelling dat hulle nie net onder elektroniese en kuberaanval sal verkeer nie, maar ook op individuele en verpersoonlikte inligtingsaanvalle, met inbegrip van die ontginning van persoonlike data wat geoes word vanaf enige gekoppelde toestel wat in 'n operasionele gebied gebring word.

Die baie persoonlike impak van vyandige Russiese belangstelling word geïllustreer deur voorvalle soos onbevestigde aantygings van verkragting van kinders in Russies gesteunde media teen spesifieke benoemde Amerikaanse leërbeamptes wat die Oekraïne besoek. Die potensiële effek van ingrype soos hierdie nie net op militêre eenhede nie, maar ook op gesinne en gemeenskappe tuis is onmiddellik en voor die hand liggend.

Die effek kan die belangrikste wees by die teiken van vliegtuie, soos in Nederland. Vir al die gevorderde vermoëns van die NAVO se vegvliegtuie bly die vlieëniers menslik, en in gemeen met ander militêre personeel, vatbaar vir menslike kwesbaarhede.

Die betreklik klein getal opgeleide snelvlieëniers in die kleiner NAVO-lande moet van hulle 'n besondere hoë waardedoelwit maak vir inmenging deur teenspoedige intelligensiedienste. Dit hoef hulle nie eens op die tradisionele styl te spits nie; alles wat hulle verhinder om hul werk op 'n kritieke oomblik doeltreffend te verrig, of dit ingrypings teen hulself of hul huise of gesinne is, sou 'n hoë opbrengs op die belegging vir die teëparty wees.

Daarbenewens het Rusland die vermoë beoefen om individue op 'n massa skaal te rig, met inligting wat vir hulle blyk te wees van 'n betroubare bron, hetsy per SMS, op sosiale media of per e-pos.

Toe hierdie vermoë eers aan die lig kom, was die kommer dat die potensiaal om verwarring te saai 'n kritieke uitskakelende faktor vir frontlinie-state in die belangrike en beslissende eerste paar uur wat 'n konflik met Rusland kan beslis. Die lande wat die grootste gevaar het, het stappe gedoen om hierdie kwesbaarheid te versag, maar dit hang deels af van nie net gewapende magte nie, maar ook van 'n burgerlike bevolking wat goed ingelig is oor die moontlike bedreiging.

Geen kommentaar

Nietemin het die Nederlandse militêre inligtingsdiens geweier om kommentaar te lewer op die mediaberigte van teistering van vlieëniersgesinne. Dit pas by die patroon van stilte oor Russiese aktiwiteite van sowel die Alliansie as sy individuele lidlande.

Die resultaat is dat inligting oor gevalle van Russiese intimidasie teen dienspersoneel en hul families fragmentêr en anekdoties bly. Die situasie is soortgelyk aan voorvalle op see en in die lug, waar die beperkte inligting wat in die openbaar beskikbaar is oor Russiese aktiwiteite lei tot 'n verdraaide - en potensieel veels te goedaardige - beeld van waarvoor Rusland oefen, en hoe. Soos met die voorval met die Russiese minister van Verdediging Sergey Shoygu se vliegtuie en 'n Spaanse vegter hierdie week, laat die NAVO se terughoudendheid Moskou toe om sy verhaal van onskuldige slagoffer onbetwiste na vore te bring.

Daar is 'n sterk belangstelling in die publiek dat hierdie inligting meer beskikbaar is, sodat hulle nie net die dienspersoneel en gesinne wat die grootste risiko loop, maar ook die breë publiek inlig, sodat hulle die werklike vlak van vyandigheid wat daarby betrokke is beter kan meet nie. in die daaglikse interaksie met Rusland. Die NAVO en nasionale regerings kan 'n duidelike rede hê om te swyg; maar op die oomblik bly die rasionaal ongestate.