Bevorder #USBalkanStudentExchanges

| Augustus 15, 2019
Op die herdenking van twee hoogwatermerke van multilateralisme voltooi die NAVO 70 jaar, die Kosovo-oorlog voltooi 20 jaar en die Weste het 'n eksistensiële krisis, skryf Gregory Melus.

Tans verbrand die populistiese politieke ster helder, kulturele en politieke neigings herlei hulself na binne, samelewings verskil en mense verdwyn. In hierdie stil oomblikke van self-besinning, is die behoefte om kulturele diplomasie te bevorder, die grootste. Pogings om onsself te herinner aan ons gedeelde geskiedenis en kultuur is nodig om menseregte, demokrasie en die oppergesag van die reg in die toekoms te handhaaf en op te bou.

As sosiale wesens wat outomaties hartlike verhoudings soek, neem ons as mense die moeitevolle kulturele uitruilings as gevolg van die vlei van ons nabootsing as vanselfsprekend. In omstandighede waarin ons verdeeldheid groei en ons probeer om verskille te definieer, moet formele pogings aangewend word om kulture en samelewings met mekaar te verbind. Tydens die Moskou-beraad van 1988 het president Reagan en die algemene sekretaris Gorbatsjof die belangrikheid van sulke bande erken deur 'n ooreenkoms oor die uitruil van studente met ander verdrae soos die Verdrag vir Intermediêre Reeks Nuclear Forces (INF) in te sluit.

Dit is algemeen bekend dat die Weste terugtrek na 'n populistiese identiteit en onttrek uit sy eie omgewing in Oos-Europa. Nou is dit meer as ooit, wanneer dit nodig is om onsself toe te wy aan die fundamentele beginsels van demokrasie, vryheid van individue en vrye samelewings. Idees gebore in Europa wat in die Verenigde State floreer het en die basis vorm van die Westerse samelewing. Opvoedkundige uitruil is vanuit ons oogpunt sentrale elemente in die opbou en versterking van ons demokratiese grondslae.

Ondanks die wêreldwye pogings van Europa en die VSA om die voordele van modernisme na die wêreld te bring, is baie van ons naaste bure verwaarloos. In die afgelope dekades het die Balkan 'n onsekere weg na demokrasie beleef, wat die gevare van kommunistiese totalitarisme en aaklige nasionalisme deurkruis. Die prestasies van die streek is geweldig, maar daar moet meer gewerk word aan die weg na streeks- en internasionale integrasie. Boonop moet die beperking van hulpbronne op 'n Europese buurman met 'n diep historiese verband nie populistiese gevoelens beledig nie.

In hierdie gees word die US-Balkan-opleidingsinisiatief toegewyd om opvoedkundige uitruilings tussen die voorste akademiese armature in Europa, die VSA en die Balkan te bevorder. Dit is geskep om akademiese uitruilings tussen akademiese armature op verskillende terreine soos ekonomie, politiek en kuns te bevorder om die basis van Westerse waardes en beginsels te bevorder.

Professor Vladimir Krulj lei hierdie inisiatief en sal lesings aanbied oor ekonomiese hervormings op die Balkan op uitnodiging van professor Rudy Aernoudt van die Universty of Ghent. Verder konsulteer ons met professor Michael Krull in Washington DC en ander universiteite om fakulteits- en studente-uitruilings te begin. Uitsprake van die einde is altyd verkeerd, die toekoms moet gebou word.

Die skrywer, Gregory Melus, is die uitvoerende direkteur van die US-Balkan Education Initiative.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Wêreld

Kommentaar gesluit.