#ECB - Draghi se afskeidsgeskenk om Lagarde se hande vas te bind

| Augustus 14, 2019
Die dreigende pakket van die Europese Sentrale Bank sal waarskynlik nie 'n rekord lae leenkoste veel verder besnoei nie, maar sal die nuwe president se hande vir die grootste deel van die volgende jaar bind, wat haar 'n bietjie ruimte sal gee om op te tree terwyl die ekonomie sukkel, skryf Balazs Koranyi.

Met die krimpende enorme vervaardigingsektor van die blok, 'n wêreldwye handel- en geldeenheidsoorlog en 'n harde Brexit wat groot is, het die ECB reeds meer steun vir die ekonomie van die eurosone aangedui in die hoop om 'n gevaarlike afwaartse spiraal te arresteer wat tot 'n resessie kan lei.

Maar daar is twee groot probleme: die probleme van die blok word so grootliks ingevoer buite die beheer van monetêre beleid, en die oorblywende instrumente van die bank is van beperkte doeltreffendheid gegewe rekord lae leenkoste.

Inderdaad, die wydverspreide soveelste rondte van die monetêre verligting van die ECB sedert 2011 kan die bietjie krag wat die sentrale bank nog oor het, uitwis en die geloofwaardigheid van sy eis dat hy eendag die geldkraan sou kon afskakel, ondermyn.

Duitsland kan reeds tien jaar teen minus 0.6% leen, en die interbankmark bemark die komende jare 30-basispunte van ECB se deposito-koersverlagings tot minus 0.7% en plaas dit in die voorsprong van die omkeringskoers waarteen meer verlagings teenproduktief word.

Die president van die ECB, Mario Draghi, wat einde Oktober die roer aan Christine Lagarde oorhandig, lyk gretig om enige praatjies te vermy dat die bank se vuurkrag beperk is, wat daarop dui dat beleidmakers verskeie matige stappe in 'n pakket op September 12 sal kombineer om markte te gee die indruk van 'n groot skuif.

Frederik Ducrozet, 'n strateeg van Pictet Wealth Management, het gesê die hoofdoel van die pakket is om die finansiële verligting wat hulle reeds behaal het, te bewaar. “Dit sal onaanvaarbaar wees vir die ECB om te erken dat enige nuwe verligting minder effektief sou wees as gevolg van die afnemende opbrengste.”

Die pakket bevat waarskynlik 'n vermindering van die depositokoers en aankope van vars bates, en moontlik 'n veelvuldige depositokoers, wat banke sal beskerm teen sommige van die negatiewe newe-effekte van super lae rentekoerse.

Die vermindering van die besnoeiing is marginaal gegewe hoe laag die koers reeds is. En die ECB se balansstaat is reeds op € 4.7 triljoen, wat daarop dui dat bateverkope enorm moet wees - en dus polities omstrede - om 'n tasbare impak te hê.

JPMorgan skat dat die inflasieverwagtinge die ECB se verligtingpakket ongeveer die helfte van sy gekombineerde maatreëls sedert 2014 sal moet gelykstel, dus € 1.25trn aan bate-aankope en nog 'n € 350 miljard (£ 325bn) ultra goedkoop lenings aan banke. En dit is miskien nie genoeg om inflasie weer op die teiken te plaas nie.

'N Swakker euro sal beslis help, maar dit is moeilik om te bereik as die Federale Reserweraad ook verslap en die Amerikaanse regering sukkel oor 'n sterk dollar.

Tiering sou die banke onmiddellik help, maar dit is die moeilikste van die maatreëls om om te keer, gegewe die kompleksiteit daarvan, en sal die Lagarde se hande dus die langste bind.

Die afskeidspakket van Draghi sal baie van die bank se oorblywende vuurkrag verbruik, wat dit vir Lagarde moeilik maak om 'n groot eerste indruk te maak - die einste ding wat Draghi agt jaar gelede gedoen het toe hy koerse op sy eerste vergadering verlaag het, het hy 'n vroeëre wanopvatting gemaak.

Carsten Brzeski, 'n ekonoom van ING, het gesê dit is al amper so dom soos dit word.

“As u die September-pakket meestal as 'n vertrouensverhoger beskou, bind u ook Lagarde se hande, want die ekonomie sal nie beduidend verander tussen September en haar eerste vergadering in Desember nie."

Die ECB het ook geen invloed op die handelsoorlog tussen China en die VSA nie, en geen invloed op Brexit nie.

Lagarde se beweegruimte vir rentekoerse sal ook meestal gekoppel word aan die voorspelling van die ECB, wat die koerspad deur middel van 2020 definieer en ook volgende maand verander.

Die ECB kan 'n selfs meer akkommoderende standpunt inneem. Maar elke daaropvolgende skuif kos koste, sou aansienlike voorbereidingswerk verg, en dit kan selfs 'n breër oorsig bevat van waarheen die bank op pad is.

Byvoorbeeld, om bankobligasies te koop, kan 'n vinnige uitwerking hê, en sal leners help wat die maklike beleid van die ECB aan die reële ekonomie oordra.

Maar die koop van skuld by instellings wat direk deur die ECB toesig hou, is polities en wettig omstrede, wat vrae laat ontstaan ​​oor botsing van belange.

Dit kan ook meer privaatskuld koop, maar die bank het reeds uitgebrande korporatiewe effekte gekoop, wat 'n bietjie aptyt vir meer risiko laat. Voorrade is ook 'n moontlikheid, maar dit kan moontlik min beskuldigings lewer dat die ECB slegs die rykes help.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Europese Sentrale Bank (ECB), Europese Kommissie

Kommentaar gesluit.