#Brexit - Barnier doen 'n beroep op EU-27 om kalm te bly, by hul beginsels te hou en eenheid te toon

| Julie 25, 2019

In antwoord op die verklaring van die Britse premier Boris Johnson in die House of Commons waarin hy sy prioriteite vir die regering opgesom het en sy verbintenis tot die verlaat van die EU op 31 Oktober verder verhard, het Michel Barnier (Foto) - die hoofonderhandelaar van die EU - het 'n boodskap gestuur aan die EU-lande wat hulle vermaan om kalm te bly, by die beginsels van die EU-27 te bly en solidariteit en eenheid te toon, skryf Catherine Feore.

Barnier het geskryf dat die doel van die premier se verklaring was om die druk op die EU-27 te verhoog deur 'n hoë prioriteit te gee aan paraatheid vir geen ooreenkoms. Die Hoofonderhandelaar het 'n beroep op die state gedoen om op “verdere politieke en ekonomiese reaksies” te wag - moontlik om aan te dui dat dit met 'n klein meerderheid van vier nie moeilik sou wees om hierdie benadering te benadeel nie.

Die Europese Kommissie en die EU-27 was nog altyd baie besig met hierdie proses; in ooreenstemming met Donald Tusk se gelukwensingsbrief aan die premier, waar die president van die Europese Raad geskryf het dat hy uitsien om in detail oor toekomstige samewerking te hoor, het Barnier aan lidlande geskryf dat hy die kommissie se ontleding van die UK se verdere voorstelle sal deel sodra hy hulle ontvang, voordat hy uitteken en hom 'alles vir die somer' toewens.

Eerste minister Johnson se verklaring

Soos hy herhaaldelik gesê het tydens die veldtog vir die konserwatiewe leierskap, is die nuwe premier daartoe verbind om die EU op 31 Oktober, sonder enige ooreenkoms, te verlaat.

Ondanks die 'geen-deal Brexit'-gelaatskleur van die nuwe kabinet, vorm 'n tabel opgestel oor hoe die kabinetslede in die verskillende stemme oor die Onttrekking-ooreenkoms deur die Instituut vir Regering gestem het, 'n ander prentjie. Van die huidige kabinet het slegs twee van die 32-lede in die derde herhaling van die ooreenkoms gestem: Priti Patel en Theresa Villiers.


Terwyl Johnson verklaar dat hy verkies om met 'n ooreenkoms weg te gaan. Hy het 'n onversetlike posisie ingeneem op die agtergrond aan die Ierse grens, wat hy gister voor No. 10 as 'anti-demokraties' beskryf het. Hy het vandag bygevoeg dat 'n tydsbeperking wat die EU reeds verwerp het, in elk geval sou wees , onvoldoende wees en 'n beroep gedoen word op die afskaffing van die rugstop. Hy het beweer dat ander reëlings heeltemal moontlik is en verenigbaar is met die Belfast- of Goeie Vrydag-ooreenkoms, waaraan ons natuurlik standvastig verbind is.

Barnier beskryf in sy brief aan lidlande die uitskakeling van die agterstand as onaanvaarbaar en nie binne sy mandaat soos ooreengekom deur die EU-27-lidlande nie.

Johnson het ook 'n beroep op die EU gedoen om “hul huidige weiering om enige veranderinge aan die onttrekkingsooreenkoms aan te bring, te heroorweeg”, maar het bygevoeg dat hoewel die Verenigde Koninkryk nie so gereed was soos wat dit moes wees nie: “In die 98 dae wat nog oorbly, moet ons turbo- vra ons voorbereidings om seker te maak dat die nasionale lewe so min as moontlik ontwrig word. Ek glo dat dit moontlik is met die soort nasionale poging wat die Britse volk al voorheen gedoen het en weer sal doen. In hierdie omstandighede sou ons natuurlik ook die £ 39 miljard in die onttrekkingsooreenkoms beskikbaar hê om die gevolge te help hanteer. ”

Die hoofonderhandelaar van die EU, die president van die Europese Kommissie, die Brexit Steering Group en die Europese Raad - in hul ooreenkoms om die artikel 50 uit te brei - het dit herhaaldelik duidelik gemaak dat heronderhandeling van die onttrekkingsooreenkoms nie 'n opsie is nie. Alle partye het dit egter duidelik gemaak dat hulle bereid sou wees om veranderinge aan te bring in die gepaardgaande politieke verklaring waarin die toekoms vir betrekkinge tussen die EU en die Verenigde Koninkryk uiteengesit word.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, Konserwatiewe Party, EU, Gewilde artikel, UK

Kommentaar gesluit.