Geval teen #RomanianIntelligenceServices versterk

| Julie 16, 2019

Ek het onlangs geskryf dat terwyl die Alexander Adamescu-saak pas by die profiel van iets wat die SRI sou inmeng, kon ons nie seker wees nie. Nou weet ons seker hy was een van SRI se teikens, skryf Emily Gars.

Alexandar Adamescu is die onderwerp van 'n Europese Arrestasie-bevel uitgereik deur Roemenië. Hy word daarvan beskuldig dat hy 'n regter in 'n insolvensie-saak met betrekking tot 'n familiebesigheid in Roemenië byt. Sy pa, Dan Adamescu, is skuldig bevind aan dieselfde aanklagte in 2014, in wat deur menseregteveldtogte as 'n "verhoorproef" beskryf is. Dan Adamescu is later in die tronk dood nadat hy behoorlike mediese behandeling geweier het.

Ek is geslaag om 'n reeks regsdokumente en vertroulike getuienis wat die Roemeense Inligtingsdiens se (SRI) betrokkenheid in die Adamescu-saak duidelik openbaar. Die SRI is die gevreesde opvolger van die kommunistiese era Securitate en behou 'n aantal skakels na die ou regime - insluitend baie van dieselfde operasies en metodes.

Die verhaal begin in die laat 2013, waar 'n ondersoek deur die intelligensie-deskundiges, Sir John Scarlett en Lord Carlile, bewys het dat toe premier Victor Ponta 'n vergadering van die hoof van die nasionale polisie, die hoof van die DNA-kantoor (korrupsie-aanklaer se kantoor) , en die adjunk-generaal van die SRI.

Op hierdie vergadering het Ponta die familie Adamescu as 'n bedreiging geïdentifiseer, met verwysing na Roemenië Libera, die koerant in besit van die Adamescus, wat 'n toegewyde veldtog vir demokrasie en die oppergesag van die reg was. Roemenië Libera (vertaal as 'Free Roemenië') het 'n reeks ondersoeke teen politieke korrupsie in Ponta se regering en Ponta se ongrondwetlike aanval op president Basescu geloods.

Ponta het die ondersoek van die Adamescus vir politieke doeleindes aangevuur en sy betrokkenheid het voortgegaan. In Mei het 2014 Ponta op nasionale televisie verskyn om Dan Adamescu van korrupsie-oortredings te beskuldig, en verklaar met vertroue dat die DNA binnekort iets oor die saak sal hê. Net twee weke later is hy reg bewys, aangesien die DNA Dan Adamescu in hegtenis geneem het en aanklagte van korrupsie teen hom gelê het.

Hierdie soort politieke betrokkenheid by strafregtelike verrigtinge is hier in die Verenigde Koninkryk ondenkbaar, waar ons politieke leiers versigtig is om enige kommentaar te vermy wat kriminele sake kan benadeel. Die politieke betrokkenheid by die strafregstelsel in Roemenië is meer as herinner aan die kommunistiese era praktyk.

Gedeeltelik afgeklassifiseerde dokumente toon dat beoordelaars kabeldranke teen Dan en Alexander Adamescu bestel het, asook verskeie ander wat met hulle verbind is. In die Verenigde Koninkryk word draadkragbewyse versigtig bestuur en ons kan oor die algemeen geregtelike toesig vertrou. Nie so in Roemenië nie, waar inmenging deur beide die DNA en SRI beteken dat hierdie skaduwee organisasies roetine druk toepas op regters om hulle te laat doen.

Hierdie bevele vir draadkrane word slegs gedeeltelik afgeklassifiseer, met die name van die beoordelaars en liggame wat die oorblywende krane uitgevoer het. 'N Deskundige regsopvatting vervat in die regsdokumente wat ek gesien het, verklaar dat daar geen goeie rede is vir hierdie om te bly geklassifiseer nie. Om hulle te verberg, stel belangrike vrae. Eerstens, watter beoordelaars het hierdie bevele gemaak en hoekom is hulle versteek? Dit is moontlik dat daar belangebotsings in die spel is. Tweedens, kennis van die liggame wat die lasbrief uitgevoer het, is van kritieke belang om vas te stel of die getuienis ooreenkomstig die wet versamel is al dan nie.

Dit is nie net akademies nie: 'n Weggetuie in Roemenië is onderhewig aan toenemende ondersoeke, en aangesien 2016-draadafluistering ongrondwetlik in 'n reeks verrigtinge beheer is, het dit tot gevolg dat sake uitgegooi word. Dieselfde regsdokumente toon ook die vlak van samewerking tussen die DNA en SRI, met die DNS se hoofuitreike-bestellings vir draadafluisterdata met gereelde tussenposes met die SRI.

Miskien selfs meer interessant is die gebrek aan draadskakelbewyse dat aanklaers nuttig bevind is. Ten spyte van die uitgebreide toesig van die Adamescus en sleutelfigure rondom hulle, hang die hele saak teen Dan Adamescu, en nou Alexander Adamescu, af van die woord van een getuie - wat self van verduistering beskuldig is en sy storie baie keer verander het. Nie 'n enkele kraan in bewyse hou direk verband met Alexander Adamescu nie.

Die SRI se betrokkenheid by die Adamescu-saak eindig nie daar nie. 'N Reeks vertroulike getuienisverklarings van belangrike politieke, intelligensiediens en ander figure beskryf die samespanning tussen die SRI en DNA om onwettige prosesse te gebruik om die Adamescu-familie na te streef. Teiken geïdentifiseer, hierdie organisasies het ingestem om - of eerder - vervaardiging van bewyse teen die Adamescus te vind.

Dit was nie net op politieke onderrig nie: die SRI het sy eie motiewe om die Adamescus te rig, volgens hierdie vertroulike getuies. Eerstens, die ideologiese skeiding tussen die kommunistiese SRI en die middelregter, liberale demokratiese Adamescu-familie, en tweedens, die ondersoek deur Roemenië Libera, wat onwettige praktyke in die Roemeens-intelligensiedienste ontbloot het.

Miskien sal hierdie getuies eendag in staat wees om in die openbaar uit te spreek, maar vir eers vrees hulle vir hul lewens - en met goeie rede, met inagneming van die getalle mense wat deur die DNA en SRI geteiken is wat skuldig bevind is en later gesterf het. nie die minste nie Dan Adamescu.

Vir die toevallige waarnemer kan hierdie eise dapper en skandelik lyk, maar kyk na die konteks. Roemenië is te midde van 'n konstitusionele krisis waar geheime protokolle tussen die SRI en feitlik elke ander tak van die regering ontbloot is, en nog meer aan die lig kom. Daar is nou sterk en spesifieke bewyse dat die SRI direk betrokke was by die Adamescu-saak, en dus moet die Britse regering optree.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Roemenië

Kommentaar gesluit.