LP's beplan om 'n no-deal #Brexit push te verhoed

| Julie 11, 2019

Britse wetgewers het Dinsdag (9 Julie) 'n maatreël goedgekeur wat dit moeiliker maak vir die volgende eerste minister om deur 'n noemde Brexit te dwing deur die parlement op te skort, alhoewel die skuif kort van 'n regstreekse blok gestop het, skryf William James.

Boris Johnson, die gunsteling om oor te neem as konserwatiewe party leier en Brittanje se vertrek uit die Europese Unie, het aangevoer die land moet die EU op 31 Oktober verlaat, selfs al is daar geen formele oorgangsooreenkoms aangegaan nie.

Dit het spekulasie opgewek dat Johnson die parlement kan opskort om wetgewers te voorkom, waarvan die meerderheid hul teenstand teen 'n geen-Brexit uitgespreek het, van die afwyking van sy "do or die" exit plan.

Dinsdag het die wetgewers 294-293 gestem ten gunste van 'n verandering in wetgewing wat deur die parlement verloop, wat sou vereis dat ministers twee-en-twintig verslae maak oor die vordering om die ineenstortende uitvoerende beampte van Noord-Ierland te herstel.

Dit kan bemoeilik enige poging om die parlement later in die jaar op te skort as 'n manier om te verhoed dat wetgewers probeer om 'n no-Brexit op Okt. 31 te laat sak. Aanvullende maatreëls wat bedoel is om die plan te versterk, is verwerp.

Nietemin, diegene wat hoop om 'n nie-transaksie te beëindig, glo dat hul plan die parlement in die aanloop tot die Brexit-dag sal benodig, en dat enige bod deur Brittanje se nuwe premier ingewikkeld sal wees om die wetgewer te "verordineer" of op te skort.

"Ek erken vrylik dat een van die doelwitte agter hierdie wysigings is om te probeer verseker dat hierdie buitengewone bedreiging - wat ons gepresteer moet word - op die kop geslaan kan word," sê Dominic Grieve, die konserwatiewe wetgewer agter die voorstel, voor die stemme.

As die parlement sit, is diegene wat gekant is teen 'n noemenswaardige Brexit, van mening dat hulle 'n manier kan vind om 'n onbeheerde afrit te sluit wat beleggers vrees, 'n groot ontwrigting van die wêreld se vyfde grootste ekonomie en sy handelsvennote kan veroorsaak.

Brittanje se volgende eerste minister sal op Julie 23 aangekondig word na aanleiding van 'n posverkiesing van lede van die Konserwatiewe Party.

Johnson het nie uitgesluit om die parlement te skors nie, maar hoop eerder om 'n Brexit-ooreenkoms te heroorweeg wat deur wetgewers goedgekeur kan word. Brussel het gesê die bestaande ooreenkoms, wat die parlement drie keer verwerp het, kan nie heropen word nie.

Terwyl een element van die plan om 'n skorsing van die parlement te voorkom, goedgekeur is, is ander verwerp en die mees verreikende deel is gediskwalifiseer deur die Speaker se kantoor voordat dit bespreek is. In ooreenstemming met die konvensie is geen rede vir die diskwalifikasie gegee nie.

Die wetgewing moet nog 'n paar verdere stadiums van ondersoek voltooi voordat dit afgehandel en reg word.

Nietemin beklemtoon dit beide die parlement se opposisie teen geen ooreenkoms en die potensiaal vir regsuitdaging nie, en voeg ons meer onsekerheid as Johnson oor mag en moet ons onontginde maatreëls toevlug om sy Oct. 31-uittredingsbelofte aan die breedvoerige, konserwatiewe konserwatiewe party-lidmaatskap van Prox Brexit te vereer.

"Dit sal regsrisiko skep as dit verorden word. Ek is seker of daar 'n poging sou wees om die parlement te veroordeel, sou daar litigasie wees, en ek dink die howe sal in 'n stewige posisie wees," het Richard Ekins, Medeprofessor aan die Universiteit van Oxford en hoof van die Binnelandse Tenk se "Regspraakprojek".

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, Konserwatiewe Party, EU, Jeremy Corbyn, Arbeid, UK

Kommentaar gesluit.