#EBA stres toetse moet meer fokus op EU-wye stelsel risiko's, sê ouditeure

| Julie 11, 2019

Die jongste bankstrestoets deur die Europese Bankowerheid (EBA) moes meer veeleisend wees om die veerkragtigheid van banke op sistemiese risiko's in die EU te toets, volgens 'n nuwe verslag van die Europese Rekenkamer. Die gesimuleerde skokke was eintlik milder as dié wat tydens die finansiële krisis 2008 ervaar is en die negatiewe scenario wat gebruik is, het nie alle relevante sistemiese risiko's op die finansiële stelsel van die EU weerspieël nie, sê die ouditeure. Daarbenewens het die EBA by die ontwerp en uitvoering van die toets sterk op nasionale toesighouers staatgemaak, maar daar was geen hulpbronne beskikbaar nie en kon hulle nie effektief toesig hou nie.

Sedert 2011 het die EBA die stres toetse in die hele EU uitgevoer om die veerkragtigheid van banke aan skokke te evalueer, soos 'n ernstige resessie, aandelemarkte-ongeluk of 'n verlies aan vertroue. Die ouditeure het ondersoek ingestel of die 2018-toets geskik was vir die doel. Hulle het gekyk na kriteria vir die kies van banke en die proses om risiko's te identifiseer.

"Europese banke moes getoets word teen meer ernstige finansiële skokke," het mnr. Neven Mates, lid van die Europese Rekenkamer, verantwoordelik vir die verslag gesê. "Daarbenewens word sleutelbesluite by die EBA geneem deur verteenwoordigers van nasionale toesighouers en 'n EU-wye perspektief is nie voldoende in ag geneem in die manier waarop die toets ontwerp en uitgevoer is nie."

Die 2018-strestoets het minder ernstige negatiewe scenario's opgelê in lande met swakker ekonomieë en meer kwesbare finansiële stelsels. Om hierdie rede is die lae impak op sekere banke dalk te danke aan hul beter gesondheid, maar eerder tot 'n laer stresvlak wat toegepas word. Die ouditeurs het ook bevind dat nie alle kwesbare banke in die toets ingesluit is nie en dat sekere banke met 'n hoër risikovlak uitgesluit is.

Die EBA was suksesvol om die toets binne streng spertye te koördineer, waarby baie belanghebbendes betrokke was. Terselfdertyd het die Europese Sentrale Bank (ECB), nasionale sentrale banke en owerhede 'n baie prominente rol in die ontwerp van die toets gespeel. Verder het die EBA besluit om volledig te staatmaak op die nasionale toesighouers en die ECB om te verifieer hoe banke die impak daarvan beoordeel. Tesame met die EBA se beperkte vermoë om die stres-toetsproses te beheer, sy beperkte hulpbronne en komplekse bestuursreëlings, was dit nie bevorderlik om vergelykbare, onbevooroordeelde en betroubare resultate vir banke in verskeie lidstaten te verseker nie.

Alhoewel die EBA 'n ongeëwenaarde hoeveelheid data op banke toeganklik gemaak het, het 'n paar kritiese inligting, naamlik die kapitale vereistes vir elke bank en hoeveel banke hulle onder stres gekruip het, ontbreek.

Die ouditeure beveel aan dat die Europese Kommissie die EBA se bestuursreëlings hersien en versterk en sy hulpbronne verhoog sodat toekomstige stres toetse nie aan soortgelyke tekortkominge ly nie. Terselfdertyd moet die EBA:

  • Verhoog die geografiese verspreiding van sy toetse en kies banke wat ook gebaseer is op sistemiese risiko's, eerder as net op grootte.
  • definieer die minimum stresvlakke vir die EU as geheel en beskou risiko's vanuit die oogpunt van 'n finansiële stelsel in die hele EU en;
  • verbeter sy beheer oor die toetsontwerp en versterk sy toesighoudende benadering.

Die EBA is gestig in 2010, met een van sy take om stres toetse in die hele EU te bedryf, wat dit in 2011, 2014, 2016 en 2018 gedoen het. Die 2018-stresstoets het 48-banke in 15-lande ingesluit. Die negatiewe scenario was 'n negatiewe driejaarprojeksie van makro-ekonomiese toestande, insluitend BBP, werkloosheid, huispryse en rentekoerse.

Sedert 2014, het die EU-ouditeure 'n aantal verslae gepubliseer wat verband hou met die bankbond, insluitende die EBA en die veranderende konteks daarvan, die Enkele Toesighoudingsmeganisme, die Eenvormige Besluitsraad en die ECB se krisisbestuur vir banke. Die ECA bied sy spesiale verslae aan aan die Europees Parlement en die Raad van die EU, asook aan ander belanghebbende partye soos die nasionale parlementen, belanghebbendes van die industrie en verteenwoordigers van die burgerlike samelewing.

Spesiale verslag 10 / 2019 EU-wye stres toetse vir banke: ongekende hoeveelheid inligting oor banke verskaf, maar groter koördinasie en fokus op risiko's wat nodig is is beskikbaar op die ECA webwerf in 23 EU-tale.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Europese Rekenkamer

Kommentaar gesluit.