#Brexit: Hammond waarsku 'katastrofe' vir Ierland situasie as geen EU-ooreenkoms

| April 16, 2018

Britse Kanselier Philip Hammond (Foto) het aan 'n Duitse koerant gesê dat dit 'n "ramp" vir die situasie in Ierland sou wees as Brittanje en die Europese Unie nie 'n oplossing kon vind tydens gesprekke oor Brexit nie, skryf Michael Nienaber en Madeline Chambers.

Noord-Ierland, wat Brittanje se enigste landgrens word met die EU na Brexit in Maart 2019, bly die moeilikste probleem in gesprekke tussen Brussel en Londen en 'n bedreiging vir die vrede in die Britse provinsie.

"Die slegste gevolg vir die Goeie Vrydag-ooreenkoms sal geen oplossing wees tussen die EU en Brittanje nie, dit sal 'n katastrofe wees vir die situasie in Ierland," het Hammond gesê. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) in 'n onderhoud wat verlede week gepubliseer is.

Hammond het nie gesê of hy spesifiek verwys na 'n oplossing vir die Ierse grensvraag nie, of 'n omvattende ooreenkoms vir Brittanje se egskeiding van die Europese Unie.

Brittanje en die EU is daartoe verbind om 'n vrye vloei van mense en goedere oor die Ierse grens te hou sonder om terug te keer na kontrolepunte wat 'n herinnering sou wees aan die drie dekades van geweld wat grootliks beëindig is deur die Goeie Vrydag-ooreenkoms van 1998.

Daar is egter nog geen oplossing gevind vir enige doeane-kontrole wat na Brexit benodig word nie en 'n backstop-plan kan die Noord-Ierse ekonomie effektief van die vasteland van Brittanje isoleer.

Hammond het ook gesê Brittanje sal sy finansiële verpligtinge na die EU na sy vertrek vereer en die betalings kan tot 39 miljard pond beloop.

"Die betalings strek oor 'n baie lang tydperk, omdat hulle ook pensioenregte insluit," het Hammond, wat die Duitse minister van finansies, Olaf Scholz, vandeesweek ontmoet het, aan die FAZ gesê.

Brittanje en die EU het ooreengekom oor 'n oorgangstydperk van 21 maande wat Brittanje se vertrek uit die blok sal volg, waartydens firmas onveranderde toegang tot die blok se markte sal hê.

Hammond het gesê die Britse volk se besluit om die EU te verlaat, sal nie omgekeer word nie.

"Dit sal die beste wees as ons in 'n noue verhouding met Europese vennote bly, wat ons sal toelaat om voort te gaan om 'n verenigde front in internasionale handelskwessies aan te pak," het hy die Duitse daagliks gesê.

Gratis handel en oop markte het vir Europeërs "groot rykdom" gebring, het Hammond gesê en bygevoeg: "Ons moet dit voortduur."

Hammond het gesê hy het gehoop dat handelstransaksies tussen Washington en Brussel sal lei tot 'n ooreenkoms waarin die Verenigde State die EU permanent sal vrystel van Amerikaanse staal- en aluminiumtariewe wat verlede maand aangekondig is.

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, EU, Noord-Ierland, UK