#Brexit: Die impak op #Ireland

| Februarie 1, 2018 | 0 Comments

Die Parlement dring daarop aan dat die unieke omstandighede van Ierland, waaronder die kwessie van vrede in Noord-Ierland, in die besprekings van Brexit aangespreek moet word.

Daar is ongeveer 275 grensoverschrijdende grensoverschrijdingen tussen Noord-Ierland en die Republiek van Ierland, vergeleke met 137-kruispunten op die hele EU-oostelike grens van Finland na Griekeland. Die Verenigde Koninkryk se stem in 2016 om die EU te verlaat, beteken dat hierdie 500-kilometer grens binnekort 'n eksterne EU-grens kan word. Dit is 'n belangrike kwessie wat deur die Brexit onderhandelinge.

Vermindering van die impak op Ierland

Onmiddellik volgende die snellering van artikel 50 in Maart 2017, Parlement het sy kommer uitgespreek op die gevolge van Brexit op Ierland: Noord en Suid. MEP's het ook beklemtoon die belangrikheid van die behoud van die Goeie Vrydag-vredesooreenkoms wat drie dekades van konflik in Noord-Ierland beëindig het en deur die kiesers oor die eiland in 1998 goedgekeur is.

Ierland word verwag om die lidmaatskap te wees wat die meeste geraak word deur die Verenigde Koninkryk se onttrekking uit die Europese Unie en die Parlement het aangedring op alles wat gedoen moet word om die effekte van Brexit op beide dele van die eiland te versag.

Geen harde grens nie

In April sowel as in a resolusie aangeneem op 3 Oktober 2017, Het die parlementslede beklemtoon dat 'n verharding van die Ierse grens vermy moet word. Na twee dekades van relatiewe vrede in Ierland is die wachttorings en laer-kontrolepunte van die verlede afgebreek en tienduisende mense reis elke dag oor die oop grens. Aangesien Ierland of die Verenigde Koninkryk nie deel uitmaak van die Schengen-gebied, is daar 'n gemeenskaplike reisgebied tussen die twee lande.

Patiënten uit die Republiek ontvang radiotherapie in Noord-Ierland, terwyl siek kinders van Belfast na Dublin reis vir hartoperasie. Ongeveer 'n derde van die melk wat in Noord-Ierland geproduseer word, word in die Republiek verwerk, terwyl 40% van die hoender wat in die suide geproduseer word, noord van die grens verwerk word.

Guinness is beroemd in Dublin, maar dit kruis die grens om gebottel en ingemaak te word voordat dit suid vir uitvoer terugkeer. 'N Enkele elektrisiteitsmark werk oor die hele eiland. Sedert die Goeie Vrydag-ooreenkoms van 1998, bemark een toerisme-liggaam sowel Noord-Ierland as die Republiek.

"Ons sal nooit toelaat dat Ierland ly nie"

Aanspreek van lede van die Ierse parlement in Dublin, die parlement Brexit koördineerder Guy Verhofstadt het gesê: "Hierdie grens het chaos, haat en geweld geskep. Om dit te verminder tot 'n lyn op 'n kaart, was 'n belangrike prestasie. "Hy het bygevoeg:" Ons sal nooit toelaat dat Ierland die Britse besluit om die EU te verlaat, laat ly nie. "

Alle mense wat in Noord-Ierland gebore is, is geregtig op Ierse, en dus EU-burgerskap. In die resolusie wat op 3 Oktober goedgekeur is, het MEP's beklemtoon dat "geen hindernisse of belemmerings" moet voorkom dat mense in Noord-Ierland hul regte op EU-burgerskap ten volle uitoefen. Die Parlement het ook beklemtoon dat 'n "unieke" oplossing nodig sal wees om die grens te verhard.

Die EU het gesê dat dit beduidende vordering wil sien drie spesifieke kwessies voordat dit begin met besprekings oor die toekomstige verhouding: naamlik burgers se regte, die finansiële nedersetting en Ierland. In 'n resolusie wat op 3 Oktober aanvaar is, het die parlementslede gesê sulke vordering is nie gemaak nie. Enige onttrekkingsooreenkoms aan die einde van die onderhandel tussen die Verenigde Koninkryk en die EU sal die goedkeuring van die Europees Parlement voordat dit in werking kan tree.

Meer inligting oor die rol van die Parlement op Brexit.

Agtergrondstudies

Tags: , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, EU, Europees Parlement, Ierland, UK