Europese Kommissie verwelkom eerste operasionele stappe na 'n #EuropeanDefenceUnion

| Desember 12, 2017 | 0 Comments

Die Europese Commissie het die besluit van 11 Desember verwelkom deur die Raad formeel tot stigting van permanente gestruktureerde samewerking (PESCO) en die planne wat deur 25 EU-lande aangebied word om saam te werk aan 'n eerste stel 17-gesamentlike verdedigingsprojekte.

President Juncker het gesê: "In Junie het ek gesê dit is tyd om die Slaapskoonheid van die Lissabon-verdrag op te wek: permanente gestruktureerde samewerking. Ses maande later gebeur dit. Ek is bly met die stappe wat die lidstaten vandag het geneem om die grondslag van 'n Europese Verdediging Unie te lê. Europa kan en moet nie ons sekuriteit en verdediging uitkontrakteer nie. Die Europese Verdediging Fonds wat die Europese Kommissie voorgestel het, sal hierdie pogings aanvul en sal dien as 'n verdere aansporing vir verdediging samewerking - insluitende potensiële befondsing vir sommige van die projekte wat vandag aangebied word.

Permanente Gestruktureerde Samewerking (PESCO) is 'n instrument in die EU-Verdrag om gewillige lidlande in staat te stel om groter samewerking in verdediging en sekuriteit na te streef. Op 13 November, 23-lidstaten (Oostenryk, België, Bulgarye, Tsjeggië, Kroasië, Ciprus, Estland, Finland, Frankryk, Duitsland, Griekeland, Hongarye, Italië, Letland, Litaue, Luxemburg, Nederland, Pole, Roemenië, Slowenië, Slowakye, Spanje en Swede) het 'n eerste stap geneem om permanente gestruktureerde samewerking op verdediging te begin deur 'n gesamentlike kennisgewing te onderteken en aan die hoë verteenwoordiger Federica Mogherini oorhandig. Sedertdien het Ierland en Portugal ook bygedra om die totale aantal deelnemende lande na 25 te bring. Vandag, minder as 'n maand na die gesamentlike kennisgewing, het die Raad 'n besluit aangeneem om formeel PESCO te stig. Die 25-deelnemende lidlande het ook 'n verklaring aanvaar waarin die voorbereiding van eerste samewerkingsprojekte op gebiede soos die opstel van 'n mediese bevel van die EU, militêre mobiliteit, maritieme toesig en kuberveiligheid.

Terwyl PESCO suiwer interregerings is, is die Europese Verdediging Fonds voorgestel deur die Europese Kommissie in Junie sal aansporings vir lidlande tot gevolg hê om saam te werk oor gesamentlike ontwikkeling en die verkryging van verdedigingstoerusting en -tegnologie deur medefinansiering uit die EU-begroting en praktiese ondersteuning van die Kommissie. Dit kan sommige van die projekte wat deur lidlande vandag in die raamwerk van PESCO aangebied word, insluit. Daarbenewens finansier die Fonds ten volle befondsings vir samewerkende navorsingsprojekte, met die eerste toekenningsooreenkomste wat voor die einde van 2017 verwag word. Daar word van die lidstaten verwag om op 'n Raadsvergadering vandag (12 Desember) 'n ooreenkoms te bereik oor die Europese Verdedigingfonds.

agtergrond

President Juncker het 'n sterker Europa vir veiligheid en verdediging gevra sedert sy verkiesingsveldtog. Hy het in April 2014 gesê: "Ek glo dat ons die bepalings van die bestaande Verdrag ernstiger moet neem om die Europese lande wat dit wil doen, toe te laat om geleidelik opbou van 'n gemeenskaplike Europese verdediging. Ek weet dit is nie vir almal nie. Maar die lande wat graag wil voortgaan, moet aangemoedig word om dit te doen. Die versoening van verdedigingsvermoëns in Europa maak volmaakte ekonomiese sin. "Hierdie ambisie is uiteengesit in sy driepuntplan vir buitelandse beleid, wat in die Politieke riglyne - die Juncker-kommissie se politieke kontrak met die Europese Parlement en die Europese Raad.

Permanente Gestruktureerde Samewerking (PESCO) is 'n raamwerk en proses wat op verdrag gebaseer is om verdediging samewerking tussen EU-lande te verdiep wat dit in staat en bereid is om dit te doen. Dit stel lidstate in staat om gesamentlik verdedigingskapasiteite te ontwikkel, in gedeelde projekte te belê en die operasionele gereedheid en bydrae van hul gewapende magte te verbeter. Hierdie aanvanklike projekte sal na verwagting formeel deur die Raad aanvaar word in die vroeë 2018.

Die Europese Verdediging Fonds, aangekondig deur president Juncker in September 2016 en van stapel gestuur in Junie 2017, sal verdere samewerkingsprojekte op die gebied van verdedigingsnavorsing, prototipe-ontwikkeling en die verkryging van vermoëns bevorder. As deel van die Europese Verdediging Fonds het die Kommissie 'n wetgewende voorstel vir 'n toegewyde program vir defensie en industriële ontwikkeling voorgelê. Slegs gesamentlike projekte sal in aanmerking kom, en 'n deel van die totale begroting sal geoormerk word vir projekte wat grensoverschrijdende deelname van KMO's insluit.

Die Fonds poog om die moontlike moontlike ondersteuning aan die PESCO-pylkolom te verseker. In praktiese terme sal die Fonds meer medefinansieringsvlakke vir verdedigingsprojekte wat binne die gestruktureerde samewerking ontwikkel is, sal toelaat en sodoende die deelname van die lidstate in hierdie raamwerk fasiliteer en aanspoor. Deelname aan hierdie gestruktureerde samewerking sal egter nie 'n voorvereiste wees vir die verkryging van ondersteuning onder die program nie.

Gebou op die Kommissie se Witskrif oor die toekoms van Europa, die Refleksie papier die bekendstelling van 'n openbare debat oor hoe die EU by 27 kan ontwikkel deur 2025 op die gebied van verdediging, en sy toespraak by die Verdediging en Sekuriteitskonferensie in Praagin sy Staat van die Unie-adres op 13 September 2017 President Juncker het die saak gemaak om 2025 'n volwaardige Europese Verdedigingsunie te skep.

Meer inligting

Permanente Gestruktureerde Samewerking - Feiteblad

Persverklaring: Europees Verdediging Fonds

Persverklaring: Kommissie open openbare debat oor die toekoms van verdediging

Feiteblad oor die saak vir groter EU-samewerking oor veiligheid en verdediging

Feiteblad oor die Europese Verdediging Fonds

Die Europese Verdediging Fonds - Algemene vrae

Vrae en antwoorde - Die toekoms van die Europese verdediging

Persverklaring: Die Raad stel Permanente Gestruktureerde Samewerking (PESCO) in

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Verdediging, EU, Europese Kommissie, Europese Agentskap Verdediging (EDA), Europese Vredeskorps, Gewilde artikel

Los Kommentaar

Jou e-pos adres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde is gemerk *