Anahit Shirinyan
Soortgelyk aan ander Eurasiese plaaslike groepe, die Russiese-geleide gesamentlike veiligheid Verdrag Organisasie (CSTO) is 'n alliansie van ongerief op sy beste. Maar vir Armenië, wat 'n sekuriteit sambreel soek - en vir die Suid-Kaukasus streek in die algemeen - die mislukking van die CSTO het breër gevolge. mislukking van die organisasie se om op te tree as 'n samehangende militêre blok kan die versuim om die volgende oorlog in die Kaukasus te voorkom word.

Die teenstrydighede wat inherent in die CSTO is aan die lig gebring in Desember, wanneer die lidlande - Armenië, Wit-Rusland, Kasakstan, Kirgisië, Rusland en Tadjikistan - nie eens op 'n sekretaris-generaal van die Rusland plig, Nikolay Bordyuzha vervang. Die posisie is gestig om te draai na 'n Armeense kandidaat, maar dit is uitgestel tot April wanneer die presidente van Kazakstan en Wit-Rusland het misluk om te wys om die organisasie se Oktober en Desember 2016 berade onderskeidelik, die voorkoming van die byeenkomste van die bereiking van 'n kworum.

Dit het bygedra tot die vermoede dat Wit-Rusland en Kazakstan prioritiseer spesiale bande met Azerbaijan oor hul meer formele alliansie met Armenië. Yerevan is gefrustreerd in die afgelope jaar met CSTO bondgenote verkoop wapens aan sy teenstander (en nie-lid), asook 'n gebrek aan reaksie op militêre voorvalle langs die Armenië-Azerbaijan grens.

advertensie

Hierdie vermoedens is verder aangeblaas aanleiding van 'n berig militêre inval op 29 Desember. Terwyl Armenië en Azerbeidjan elke blameer die ander vir die voorval, 'n Aserbeidjans soldaat se liggaam opgespoor in die gebied van Armenië ondersteun die eis van 'n Aserbeidjans inval in Armenian land. Die uittredende Russiese sekretaris-generaal gelyk aan die kant van Armenië, veroordeel die voorval as 'n oorsaak. Maar hy uitgetree dae later, en die verklaring is nie bevestig deur ander lede CSTO.

In enige toekomstige botsings tussen Armenian en Aserbeidjans magte, sou 'n Armeense sekretaris-generaal verwag word om 'n meer harde standpunt in te neem. Dit is iets Wit-Rusland, Kasakstan en selfs Rusland bang - niks van Azerbaijan sê.

Maar die ironie is dat terwyl die CSTO probeer om te vermy om by die Armeense-Aserbeidjans konflik, kan sy disfunksionaliteit steeds sleep dit na die deurlopende Nagorny Karabach dispuut. Hoewel daardie geskil buite bestek van die CSTO se val, sy versuim om op te tree as 'n afskrikmiddel teen herhalende geweld saam Armenië-Azerbaijan grens dra by tot die negatiewe dinamika rondom die konflik en verhoog die algehele onsekerheid van die streek. Verder is daar 'n hoë risiko dat eskalasie tussen Azerbaijan en Nagorny Karabach kan oorspoel in Armenië, vra vir 'n CSTO reaksie.

advertensie

Daarbenewens pogings Rusland se aan die CSTO posisioneer as 'n teenwig vir die NAVO kan verder antagoniseer Armenië. Die land is besig om sy verdediging bande balans tussen die twee blokke, en is die enigste CSTO lid dra by tot NAVO vredesoperasies. Is die verhouding tussen die twee blokke om openlik konfrontasie te kry, sal dit 'n groot uitdaging vir Yerevan beweegruimte tussen die twee wees.

Die waarheid is dat die CSTO is 'n seremoniële komponent van Armenian-Russiese bilaterale verhoudinge; dit is die militêre alliansie met Rusland wat veronderstel is om te tel vir sekuriteit Armenië se. Dit lei tot die vraag of die politieke, finansiële en menslike kapitaal Armenië belê in die CSTO is die moeite werd om die koste van wat vas in so 'n disfunksionele en ondoeltreffend militêre blok. Ter wille van die self en die streek, kan 'n heroorweging ter verdediging beleid ten einde.