Verbinding met ons

Brexit

#StrongerIn: Sentrum vir Europese Hervorming bespreek ekonomiese gevolge van die onttrekking van die EU

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

160421 BritanniaRulesWaves2Die Sentrum vir Europese hervorming het toonaangewende ekonome, joernaliste, sakelui en EU-kundiges genooi om 'n kommissie te vorm om die ekonomiese gevolge van onttrekking uit die EU te bespreek. Die jongste dokument bevat verdere bewyse oor die mate van ekonomiese integrasie tussen Brittanje en die res van die EU; die veranderinge in die verhouding tussen die Britse sektor en die eurosone; en die impak van immigrasie uit die EU op Britse lone en indiensneming. 

In Maart 2016 verskyn drie studies oor die ekonomiese impak van 'Brexit' binne vier dae - van die London School of Economics 'Centre for Economic Performance, Oxford Economics en PwC. (1) Al drie organisasies het gepoog om verskillende ekonomiese verhoudings tussen die EU en die Verenigde Koninkryk na die Brexit te modelleer, waarvan die resultate in grafiek 0.1 gevind kan word. Hulle beste gevalle was diegene wat die huidige verhouding die beste herhaal het - hetsy deur lidmaatskap van die Europese Ekonomiese Ruimte, soos Noorweë, of om binne 'n doeane-unie soos Turkye te bly. Hul ergste gevalle was die gevalle waarin Brittanje nie 'n vryhandelsooreenkoms onderteken het nie, en vertrou op 'n verhouding wat onder die reëls van die Wêreldhandelsorganisasie (WTO) geregeer is. Dit behels die grootste toename in tariefversperrings - en, nog belangriker, nie-tariefbelemmerings - vir handel, wat die produktiwiteit van die Britse ekonomie verminder en die innerlike belegging beperk.

Oxford Economics het bevind dat deregulering - een van die voordele van die Brexit wat die kritici van die EU beklemtoon - beperk sou wees en die produksievlak met 0.13 persent sou verhoog. PwC se skatting was groter, met 0.3 persent. Maar volgens hul WHO-scenario wat vergoed is deur groter verliese as gevolg van hoër handelsversperrings, deels as gevolg van verskillende regulasies tussen die EU en die Verenigde Koninkryk, op 2.1 persent van die BBP.

En beide Oxford Economics en PwC het bevind dat die verminderde migrasievloei as gevolg van Brexit die BBP-vlak teen 2030 met meer as die BBP per capita sou verlaag. 'N Kleiner bevolking beteken minder produksie, maar sal die inkomste van die inwoners net 'n bietjie verminder. Oxford Economics en PwC skat dat volgehoue ​​vrye beweging tot 0.2 sal veroorsaak dat die BBP per capita 0.1 persent en 2030 persent hoër sal wees. (2)

advertensie

Hulle bevindings stem ooreen met die ontleding van ons kommissie, wat hieronder uitgebrei en opgedateer word. Hierdie verslag het twee doelwitte. Die eerste is om vas te stel hoeveel Brittanje voordeel trek uit vrye handel in goedere en dienste en die vrye beweging van die faktore van produksie, kapitaal en arbeid, regoor die EU.

Die tweede doelwit is om 'deur die kontra te deurdink': volgens wat ons weet van die koste en voordele van handel en buitelandse beleggings, is die EU-regulering, vrye verkeer van werknemers en die EU-begroting die potensiële winste van Brexit groot of klein - en hoe vergelyk dit met die koste? En aangesien die EU se interne mark 'n groot winskoop is, waarin lidlande soewereiniteit deel in die strewe na wedersydse voordeel, wat sou die EU in ruil daarvoor eis as Brittanje voortgesette toegang tot die interne mark sou soek na onttrekking?

Brittanje is baie ekonomies met die EU geïntegreer

In hierdie opgedateerde verslag toon ons die omvang van die ekonomiese integrasie tussen die Verenigde Koninkryk en die EU aan die hand van die World Input-Output Database van die Universiteit van Groningen. Die databasis stel ons in staat om Brittanje se uitvoer na die EU en die voorsieningskettings wat tussenprodukte en dienste aan uitvoerders lewer, in ag te neem. Met al hierdie effekte beloop die aandeel aan Britse verkope aan die EU in 9.8 2011 persent. Om die syfer in perspektief te plaas, is Londen se aandeel in die Britse produksie 22 persent en die Suidooster (Londen uitgesluit) persent. Maar elke ander Britse streek dra minder by tot die Britse BBP as die aandeel wat aan die EU verkoop word. Handel met die VSA of China dra baie minder by tot die Britse ekonomie as die EU. Die VSA koop 15 persent van Brittanje se produksie, en China, 3.4 persent.

Die Verenigde Koninkryk het 'n vergelykende voordeel in die produksie van besigheids- en finansiële dienste - sowel as bemarkings-, ontwerp-, ingenieurs- en ander dienste. Die databasis van Groningen toon dat die uitvoer van Brittanje en dienste wat plaaslike ondernemings aan uitvoerende maatskappye lewer, sterk in die rigting van die EU is. Die EU voorsien twee vyfdes van die buitelandse vraag na Britse dienste, terwyl die Amerikaanse aandeel 17 persent is en die 'BRIC'-opkomende ekonomieë net 10 persent. (3)

Maar hoeveel van die integrasie kan ons aan die EU toewys - eerder as die gevolg van 'n eenvoudige feit van ekonomiese geografie: die nabyheid van die Verenigde Koninkryk tot die res van Europa?

  • Die CER het 'n 'swaartekrag'-model opgestel om te bepaal hoeveel handel die EU het. Dit toon dat Brittanje se EU-lidmaatskap sy handel in goedere met ander lidlande met 55 persent verhoog het. In 2015 was Brittanje se goederehandel met die EU £ 364 miljard, dus hierdie 'EU-effek' het ongeveer £ 130 miljard beloop. Ter vergelyking, die waarde van Brittanje se bilaterale handel met China was daardie jaar £ 43 miljard.

Brittanje is op ander maniere sterk geïntegreer met die res van die EU se ekonomie.

  • In 1997 was ander EU-lidlande 30 persent van die opgehoopte voorraad direkte buitelandse beleggings (FDI) in Brittanje; hierdie persentasie het in 50 tot 2014 persent gestyg.
  • In 2015 was die waarde van Britse banke se bates in die eurosone 45 persent hoër as hul Amerikaanse bates, hoewel die ekonomie van die eurosone slegs 'n driekwart van die Amerikaanse ekonomie was. Die City of London het 'n groot begunstigde van die interne mark in finansiële dienste gehad: die eurosone is 'n veel groter mark vir lenings wat in Brittanje afkomstig is as wat die ekonomiese omvang daarop dui.

Sou Brexit Brittanje bevry?

Daar kan min twyfel bestaan ​​dat sommige van die EU-regulasies meer koste as voordele inhou. Maar baie is geregverdig: daar sal geen enkele mark sonder hulle wees nie. Boonop is Europese reëls nie 'n groot beperking op die Britse ekonomie nie.

  • Volgens die OESO het Brittanje die tweede minste gereguleerde produkmarkte in die ontwikkelde wêreld, na Nederland. Albei is EU-lede.
  • Die OESO se arbeidsmarkbeskermingsindeks toon dat Brittanje soortgelyke vlakke van arbeidsmarkregulering het as die VSA, Kanada of Australië - en baie laer as kontinentale Europese lande. Die EU-reëls vir indiensneming belemmer dus weinig Brittanje se buigsame arbeidsmark.

Hieruit volg dat die verlaat van die EU en die 'de-Europeanisering' van Britse regulering weinig sal help om die ekonomie 'n hupstoot te gee. In elk geval sal Brittanje dit moeilik vind om die EU-regulering te vermy, selfs al verlaat hy die klub. Buite die Unie sou die Verenigde Koninkryk volle toegang tot die interne mark verloor, tensy hy onderteken het by die EU-reëls. Die lidmaatskap van die Europese Ekonomiese Ruimte (EER) sou weinig besleg het. Hierdie groep, wat Noorweë, Ysland en Liechtenstein insluit, het byna volle toegang tot die interne mark, maar moet al sy reëls aanmeld ondanks dat hulle min sê daaroor het. Die Switserse verhouding is nie veel beter nie: hoewel dit 'n stel bilaterale ooreenkomste het om toegang tot sommige dele van die interne mark te verleen, moet hy sy standaarde gereeld bywerk volgens die standaarde van die EU, of die opskorting van toegang waag. Hieruit volg dat indien Brittanje 'n omvattende vryhandelsooreenkoms met die EU sou onderteken, hy die meeste van die acquis communautaire - die EU-wetgewing - moes nakom. En Brittanje sal slegs volle toegang tot die markte vir finansiële dienste in die EU kry as dit ooreenstem met die EU-reëls. Aangesien toegang tot die interne mark van kardinale belang is, kan Brittanje pervers in 'n posisie gelaat word waar hulle 'EU-regulering sonder verteenwoordiging' sou hê.

Inderdaad, buite die EU, kan die Verenigde Koninkryk min beheer oor finansiële reëls hê. Die EU dring daarop aan dat die regulasies van nie-lede gelykstaande is aan hul eie, in ruil vir beperkte toegang tot die interne mark. As gevolg hiervan sal die City of London - die grootste groothandelsfinansiële sentrum van die eurosone - waarskynlik nie onbeperkte toegang tot die finansiële markte in die eurosone geniet as dit buite die Unie is nie. Eurosone-owerhede verkies dat groothandelsaktiwiteite - handel en uitleen tussen banke, eerder as tussen banke en klante - onder hul toesig gehou word. In Maart 2015 het die Britse regering 'n saak teen die Europese Sentrale Bank (ECB) by die Europese Hof van Justisie gewen oor die poging van die ECB om verrekeningshuise wat spesialiseer in handel in euro, na die eurosone te laat verhuis. As hy die EU verlaat en nie by die EER aansluit nie, sal die Verenigde Koninkryk min gebruik maak van instellings wat die interne mark polisieer. Banke, uitruilings en private-ekwiteit en verskansingsfondse sal van hul aktiwiteite na Frankfurt, Parys of elders verskuif.

Maar hou die EU nie Brittanje se handel met nie-Europese lande terug deur byvoorbeeld tariewe op hul goedere in te stel nie? Die handelsmodel van die CER bied geen bewyse dat Brittanje se handel met die res van die wêreld deur sy EU-lidmaatskap beperk word nie. Die EU beperk ook nie uitvoerders nie: die uitvoer van Duitsland na China het so vinnig gegroei dat China nou die tweede grootste uitvoermark is, na die res van die EU. En namate multilaterale handelsonderhandelinge afgebreek is, het bilaterale handelsooreenkomste al hoe belangriker geword. In sulke ooreenkomste is ekonomiese grootte belangrik: dit is moeilik om te dink dat die VSA so 'n ingrypende ooreenkoms soos die Transatlantiese handels- en beleggingsvennootskap (TTIP) met Brittanje alleen oorweeg.

Fiskale winste?

Die beëindiging van Brittanje se bydrae tot die EU-begroting is die maklikste kwantifisering van die uittrede uit die Unie. Die Verenigde Koninkryk kan 0.5 persent van die BBP bespaar. Dieselfde kompromis geld egter: die EU dring daarop aan dat die prys van onbeperkte marktoegang 'n fiskale bydrae tot die EU is. EER-lede en Switserland help om die ekonomiese ontwikkeling van die armer oostelike helfte van die Unie te finansier deur te betaal vir infrastruktuur-, O & O- en opleidingsprojekte. As die Verenigde Koninkryk op dieselfde basis as die Noorweërs of die Switsers in die EU-begroting sou betaal, sou die netto bydrae onderskeidelik met 9 persent of 55 persent daal.

Deur die EU te verlaat, kan die Verenigde Koninkryk ook die gemeenskaplike landboubeleid verlaat, wat deur die tariewe en subsidies die koste van voedsel vir Britse verbruikers verhoog. Maar dit sal moeilik wees om landbousubsidies tot nul te verminder. Die landbouportaal is kragtig en kan weerstaan ​​word. Op sy beurt is Wallis 'n netto begunstigde van die EU-begroting. Sy ekonomie, veral in landelike gebiede, sou gebuk gaan onder die verlies aan landbousubsidies en streeksontwikkelingsfondse, en die Britse regering sou ten minste 'n deel van die tekort moes vergoed. Dit geld ook vir Cornwall en ander armer streke in die Verenigde Koninkryk.

Gratis migrasie is 'n voordeel vir Brittanje

Behalwe die frustrasie oor die regulering deur 'Brussel', is immigrasie uit Sentraal- en Oos-Europa die ander hoofoorsaak van Britse ontevredenheid met die EU-lidmaatskap. Baie mense vrees dat Sentraal- en Oos-Europeërs die vooruitsigte vir indiensneming van lae-geskoolde Britte skade berokken en die lone verlaag. Alhoewel daar bewyse is van 'n neerdrukkende uitwerking op die lone van lae-geskoolde Britse werkers, is die effek baie klein - ons beste skatting is dat immigrasie uit die EU tussen 2004 en 2015 die lone van lae-geskoolde dienswerkers met 0.8 verlaag het. persent. Ter vergelyking sal die regering se belastingverhogings en voordeelverlagings tussen 2010 en 2019 die armste tiende Britte se inkomste met 10.6 persent verminder, volgens die Britse instituut vir fiskale studies. Baie Britte vergeet dat daar baie hooggeskoolde Europese immigrante in die Verenigde Koninkryk is wat die produktiwiteit van Britse werkers verhoog en dus hul lone. Maar akademiese navorsing toon dat die gesamentlike impak van hoë- en laaggeskoolde immigrante op Britse lone klein is.

EU-immigrasie is egter goed vir die openbare finansies, aangesien immigrante meer belasting betaal as wat hulle aan openbare uitgawes ontvang. Daar is 'n paar koste as gevolg van die hoër vraag na behuising en openbare dienste. Maar die huidige vlakke van immigrasie help Brittanje om die koste van 'n ouer wordende bevolking te hanteer deur vervangende werkers te vervang en deur meer belasting te verhoog om gesondheids- en pensioenkoste te betaal. Aangesien die vyandigheid teen immigrasie Brittanje na die uitgangsdeur stoot, is dit waarskynlik dat die Verenigde Koninkryk die immigrasie uit die EU by die uittrede sou beperk. Dit sal van Brittanje vereis om belasting te verhoog of besteding te verminder.

Boonop kan Britse mense elders in die EU vry woon, en dit is 'n groot voordeel vir die 1.8 miljoen mense wat dit doen. Die groot arbeidsmark van die EU gee aan Britte 'n groter verskeidenheid van werk om uit te kies as dié in die Verenigde Koninkryk. As hul vaardighede in 'n ander lidstaat minder is as in die Verenigde Koninkryk, kan hul inkomste hoër wees as hulle beweeg as hulle bly. En die res van die EU - veral Frankryk en Spanje - is 'n belangrike bestemming vir Britse pensioentrekkers: meer as 400,000 XNUMX woon in ander EU-lidlande.

Kortom, die hoë mate van ekonomiese integrasie tussen die Verenigde Koninkryk en die EU sal altyd 'n stelsel van gedeelde bestuur vereis. Die EU sal nie toelaat dat die Verenigde Koninkryk met sy vertrek dieselfde vlak van marktoegang het as nou sonder om 'n prys te betaal nie. Brittanje sal nie in staat wees om die EU te verlaat en in die interne mark te bly nie, tensy hy bereid is om aan te teken by die EU-reëls wat dit nie gehelp het om te skryf nie.

Skrywers: John Springford, Simon Tilford, Christian Odendahl, Philip McCann

Klik vir die volledige verslag hier afgelaai word.

(1) Swati Dinghra en andere, 'Die ekonomiese gevolge van Brexit vir handel en lewenstandaarde', London School of Economics, Maart 2016; Oxford Economics, 'Assessering van die ekonomiese implikasies van Brexit', Maart 2016; PwC, 'Verlaat die EU: implikasies vir die Britse ekonomie', Maart 2016.
(2) In vergelyking met 'n scenario waarin die immigrasie-regime van die Verenigde Koninkryk vir immigrante buite die EU toegepas is op inwoners van die EU.
(3) Brasilië, China, Indië en Rusland.

Brexit

Die impak van Brexit sal 'erger word' met 'n supermark om meer te kos en sommige EU -produkte verdwyn uit die rakke

gepubliseer

on

Die volle impak van Brexit 'n Vooraanstaande doeane -deskundige beweer dat beide ondernemings en verbruikers eers volgende jaar gevoel sal word, met 'n tekort wat vererger in sektore wat wissel van voedsel tot boumateriaal, skryf David Pietersielie.

Simon Sutcliffe, 'n vennoot by die belasting- en adviesfirma Blick Rothenberg, meen dat die regering se vertragings met die implementering van die douanewette na die Brexit 'die impak' versag het van die uittrede van die Verenigde Koninkryk uit die Europese Unie, en dat 'dinge erger sal word' as dit uiteindelik is vanaf Januarie 2022 ingebring.

Ondanks die uittrede uit die EU op 1 Januarie 2020, het die regering baie daarvan vertraag doeanewette wat verlede jaar in werking sou tree.

advertensie

Die vereiste om vooraf in kennis te stel van aankoms in die Verenigde Koninkryk vir die invoer van landbou-voedsel, sal op 1 Januarie 2022 ingestel word in teenstelling met die reeds vertraagde datum van 1 Oktober vanjaar.

Die nuwe vereistes vir Uitvoergesondheidsertifikate sal nou nog later, op 1 Julie volgende jaar, bekendgestel word.

Beheer om diere en plante teen siektes, plae of besmettings te beskerm, word ook tot 1 Julie 2022 vertraag, net soos die vereiste vir veiligheids- en sekuriteitsverklarings oor invoer.

advertensie

Sutcliffe glo dat die tekorte aan voedsel en grondstowwe wat reeds tot 'n mate ondervind is, veral in Noord -Ierland, op die vasteland sal toeneem wanneer hierdie wette, wat ook die doeane -aangifte -stelsel insluit, ingebring word. sommige produkte verdwyn in die afsienbare toekoms uit die supermarkrakke.

Sutcliffe, wat onder die eerstes was wat die tekort aan die vragmotorbestuurder voorspel het and grenskwessies in Noord -Ierland, het gesê: 'Sodra hierdie ekstra uitbreidings tot 'n einde kom, gaan ons in 'n hele wêreld van pyn verkeer totdat invoerders dit regkry, net soos die uitvoerders van die Verenigde Koninkryk na die EU al moes.

'Die koste van die betrokke burokrasie sal beteken dat baie kleinhandelaars sommige produkte uit die EU eenvoudig nie meer sal verkoop nie.

As u weet dat u vrugte -aflewering 10 dae lank in 'n Britse hawe sit en wag om nagegaan te word, dan is dit nie die moeite om dit in te voer nie, want dit sal afloop voordat dit eers by die winkel kom.

'Ons kyk na allerhande produkte wat uit supermarkte verdwyn, van salami tot kase, want dit sal net te duur wees om in te stuur.' vind. ”

Hy het bygevoeg dat die supermark ook skerp prysstygings in die gesig staar, aangesien die koste van die invoer van selfs basiese produkte soos vars vleis, melk, eiers en groente kleinhandelaars meer sal kos.

"Die kleinhandelaars het nie veel ander keuse as om ten minste sommige van die verhoogde koste aan die verbruiker deur te dra nie," het Sutcliffe gesê. "Met ander woorde, verbruikers sal minder keuse hê en meer vir hul weeklikse winkel moet betaal."

'N Woordvoerder van nommer 10 sê:' Ons wil hê dat ondernemings moet fokus op hul herstel van die pandemie, eerder as om aan die vereistes aan die grens te voldoen, en daarom het ons 'n pragmatiese nuwe rooster opgestel om volledige grensbeheer in te stel.

'Besighede sal nou meer tyd hê om voor te berei op hierdie kontroles wat gedurende 2022 ingefaseer sal word.'

Lees verder

Brexit

Ministers in Europa sê vertroue in die Verenigde Koninkryk is laag

gepubliseer

on

Visepresident van die kommissie, Maroš Šefčovič, wat die ministers opgedateer het oor die nuutste verwikkelinge, het gesê dat vertroue herbou moet word en dat hy hoop om voor die einde van die jaar oplossings met die Verenigde Koninkryk te vind. 

Europese ministers wat vergader vir die Raad vir Algemene Sake (21 September) is opgedateer oor die stand van sake in die betrekkinge tussen die EU en die Verenigde Koninkryk, veral met betrekking tot die implementering van die protokol oor Ierland/Noord-Ierland.

Šefčovič het ministers opgedateer oor die nuutste verwikkelinge, insluitend sy onlangse besoek aan Ierland en Noord -Ierland, en ministers herhaal hul steun vir die benadering van die Europese Kommissie: 'Die EU sal voortgaan om met die Verenigde Koninkryk in gesprek te tree om oplossings te vind binne die raamwerk van die protokol. Ons sal ons uiterste bes doen om voorspelbaarheid en stabiliteit vir die burgers en besighede in Noord -Ierland terug te bring en om te verseker dat hulle die moontlikhede wat deur die protokol gebied word, benut, insluitend toegang tot die interne mark. ”

advertensie

Die vise -president het gesê dat baie ministers tydens die raadsvergadering tydens die debat gepraat het met kommer oor die vraag of die Verenigde Koninkryk 'n betroubare vennoot is. Die Franse minister van Europa, Clement Beaune, het op pad na die vergadering gesê dat Brexit en die onlangse geskil met Frankryk oor die AUKUS -duikbootooreenkoms nie deurmekaar moet wees nie. Hy het egter gesê dat daar 'n kwessie van vertroue is, en gesê dat die Verenigde Koninkryk 'n noue bondgenoot is, maar dat die Brexit -ooreenkoms nie ten volle gerespekteer word nie en dat vertroue nodig is om voort te gaan. 

Šefčovič streef daarna om alle uitstaande probleme met die Verenigde Koninkryk teen die einde van die jaar op te los. Oor die dreigement van die Verenigde Koninkryk om gebruik te maak van artikel 16 in die protokol wat die Verenigde Koninkryk in staat stel om spesifieke beskermingsmaatreëls te tref as die protokol ernstige ekonomiese, sosiale of omgewingsprobleme tot gevolg kan hê, of 'n afwyking van handel kan veroorsaak, het Šefčovič gesê dat die Die EU sal moet reageer en dat ministers die Kommissie gevra het om voor te berei op enige gebeurlikheid. Nietemin hoop Šefčovič dat dit vermy kan word.

Noord -Ierland ondervind reeds handelsverspreiding, beide in sy invoer en uitvoer. Dit is grootliks toe te skryf aan die baie dun handelsooreenkoms wat die Verenigde Koninkryk gekies het om met die EU na te kom, ondanks die feit dat dit minder skadelike opsies gebied word. Enige beskermingsmaatreëls moet beperk word ten opsigte van omvang en duur. Daar is ook 'n ingewikkelde prosedure vir die bespreking van beskermingsmaatreëls uiteengesit in bylae sewe van die protokol, wat die kennisgewing aan die Gesamentlike Komitee in kennis stel, 'n maand wag om enige voorsorgmaatreëls toe te pas, tensy daar buitengewone omstandighede is (wat die Verenigde Koninkryk ongetwyfeld sal beweer) . Die maatreëls word dan elke drie maande hersien, in die onwaarskynlike geval dat dit goed gegrond is.

advertensie

Lees verder

Brexit

Brittanje vertraag die implementering van handelsbeheer na die Brexit

gepubliseer

on

Brittanje het Dinsdag (14 September) gesê dat dit die uitvoering van sommige invoerbeheer na die Brexit vertraag, die tweede keer dat dit teruggedruk word, met verwysing na druk op ondernemings van die pandemie en die wêreldwye verskaffingsketting.

Brittanje het einde verlede jaar die interne mark van die Europese Unie verlaat, maar anders as Brussel wat onmiddellik grensbeheer ingestel het, het dit die invoering van invoertjek op goedere soos voedsel vererger om besighede tyd te gee om aan te pas.

Nadat die invoering van tjeks vanaf 1 April reeds met ses maande vertraag is, het die regering nou die behoefte aan volledige doeane -aangawes en kontroles teruggestoot na 1 Januarie 2022. Veiligheids- en veiligheidsverklarings sal vanaf 1 Julie volgende jaar vereis word.

advertensie

"Ons wil hê dat ondernemings op hul herstel van die pandemie moet fokus eerder as om aan die vereistes aan die grens te voldoen, en daarom het ons 'n pragmatiese nuwe rooster opgestel om volledige grensbeheer in te stel," het David Frost, minister van Brexit, gesê.

"Ondernemings sal nou meer tyd hê om voor te berei op hierdie kontroles wat gedurende 2022 ingefaseer sal word."

Bedryfsbronne in die logistieke en doeane -sektor het ook gesê dat die regering se infrastruktuur nie gereed is om volledige kontrole op te lê nie.

advertensie

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings