Verbinding met ons

Gestremdheid

Gestremdheid beweging oproepe vir inklusiewe volhoubare ontwikkeling

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

3D3ZXexaAXwQ2nlpdk5rdFsI2JAEGynSX05nnd0XQ4UDie gestremdheidsbeweging het op 16-17 November in Vilnius, Litaue, vergader en verteenwoordigers van sy lidorganisasies regoor Europa versamel, asook verteenwoordigers van die Litause Republiek en Europese instellings. Op die eerste dag van die Raadsvergadering het 'n Europese konferensie plaasgevind wat fokus op: 'Gestremdheid en volhoubare ontwikkeling. 'N Perspektief uit die VN-konvensie oor die regte van persone met gestremdhede.

Met die opening van die konferensie, verwelkom die Litaus Forum vir gestremdes, Dovilé Juodkaité, die geleentheid as die enigste wat fokus op die regte van persone met gestremdhede binne die drie pilare: sosiale, ekonomiese en omgewing van volhoubare ontwikkeling en binne die raam van die program van die Litaus Presidensie van die EU.

Europese Gestremdheid Forum (EDF) President Yannis Vardakastanis het die belangrikheid van inklusiewe ontwikkeling beklemtoon: “Dit word al hoe meer verstaanbaar dat inklusiewe ontwikkeling nie as sodanig beskou kan word nie, tensy dit persone met gestremdhede in ag neem. Ontwikkeling wat nie persone met gestremdhede insluit nie, is 'n direkte skending van die VN se Konvensie vir die Regte van Persone met Gestremdhede (VN-CRPD). Ontwikkeling moet elke burger in die samelewing raak sonder enige uitsluiting of diskriminasie. ”

advertensie

In die opening van die konferensie het die Litausse minister van maatskaplike sekerheid en die arbeid, Algimanta Pabedinskiene, ook die toewyding van die Litause presidentskap tot 'n volhoubare groei vir Europa beklemtoon met die insluiting en aktiewe deelname van persone met gestremdhede: 'Persone met gestremdhede staar steeds sosiale uitsluiting in die gesig. Om dit te vermy, moet ons hulle voorsien van voldoende en voldoende voorsiening, sodat hulle gelyke burgers in ons samelewings word met toegang tot alle lewensfere. As ons oor Millennium-ontwikkelingsdoelwitte praat, moet ons persone met gestremdhede insluit wat veral aandag gee aan vroue met gestremdhede. Litaue doen sy bes om die VN-CRPD volledig te implementeer. Ondanks die krisis, moet ons nuwe maniere vind om te veg en te werk aan die integrasie van persone met gestremdhede. Ons moet die strukturele fondse van die EU op 'n doeltreffende manier gebruik, 'het sy gesê.

'Ons is aktiewe burgers'

In die raamwerk van 2013 European Year of Citizens het die EDF-raad 'n verklaring aangeneem wat die Europese Raad, die Europese Kommissie, die Europese Parlement en alle lidlande versoek om persone met gestremdhede en hul verteenwoordigende organisasies te betrek by alle besluitnemingsprosesse op alle vlakke .

  woorddokument Vind die verklaring van die gestremdheidsbeweging hier

advertensie

Hoeveel te meer voor 'n Europese toeganklikheidswet?

Tydens sy raadsvergadering het die gestremdheidsbeweging ook 'n resolusie aangeneem oor die Europese toeganklikheidswet wat onder meer aandring op:

- 'n Sterk, bindende wetgewing met 'n holistiese en breë benadering om soveel moontlik dienste en goedere te dek;

- skakels met internasionale en EU-standaarde as instrumente om toeganklikheid te waarborg;

- 'n voorstel wat in die toekoms bewys sal word deur te fokus op areas van aksie, en;

- die behoefte om beide goedere en dienste en hul ingeboude omgewingsaspekte te dek.

EDF doen 'n beroep op die Europese Kommissie om sy verbintenis tot 80 miljoen burgers met gestremdhede na te kom en om sy wetgewende voorstel van die wet voor te lê voor die einde van die huidige termyn van die Europese Parlement.

woorddokument Vind die resolusie van die EDF hier

Lees hier meer oor EDF se Vryheid van Beweging-topveldtog

gestremdhede

EESK verwelkom die EU-strategie vir gestremdheidsregte, maar identifiseer swak punte wat aangespreek moet word

gepubliseer

on

Die Europese Ekonomiese en Sosiale Komitee (EESC) beskou die nuwe EU-strategie vir gestremdheidsregte as 'n stap vorentoe in die implementering van die VN-konvensie oor die regte van persone met gestremdhede (UNCRPD). Die strategie het baie van die voorstelle wat deur die EESC, die Europese gestremdheidsbeweging en die burgerlike samelewing voorgestel is, aangeneem. Die voorstelle bevat volledige harmonisering van die nuwe agenda en versterkte toesig op die EU-vlak van die toepassing daarvan. Die EESK is egter bekommerd oor die afwatering van die bindende maatreëls en die implementering van die harde wetgewing van die Strategie.

Die EESC het die advies tydens sy plenêre sitting op 7 Julie goedgekeur Strategie vir die regte van persone met gestremdhede, waarin hy die nuwe strategie van die Europese Kommissie aangewend het, wat die lewens van ongeveer 100 miljoen Europeërs met gestremdhede gedurende die volgende dekade sou verbeter.

Ondanks die feit dat die nuwe strategie as lofwaardig en ambisieus as sy voorganger bestempel is, was die EESK bekommerd oor die vooruitsigte van die gesonde implementering daarvan. Dit betreur ook die afwesigheid van konkrete en spesifieke maatreëls om diskriminasie teen vroue en meisies met gestremdhede te beëindig.

advertensie

"Die strategie vir gestremdheidsregte kan die regte van persone met gestremdhede in die EU bevorder en het potensiaal om werklike verandering te bewerkstellig, maar dit hang heeltemal af van hoe goed dit geïmplementeer word en hoe ambisieus die individuele optrede is. Dit het voorstelle van die Die EESC en die gestremdheidsbeweging. Dit het egter nie ambisie in bindende wetgewing nie, "het die rapporteur gesê. Ioannis Vardakastanis.

"Ons moet woorde in dade omskep. As die Europese Kommissie en die lidstaten nie ambisieus is om op te tree vir aksies wat die status quo uitdaag nie, kan die strategie heelwat minder wees as die verwagtinge van ongeveer 100 miljoen mense met gestremdhede in die EU, 'het hy gewaarsku.

Die EU Recovery and Resilience Facility (RRF) moet sterk gekoppel word aan die EU-strategie vir regte vir gestremdhede en mense met gestremdhede moet help om van die gevolge van die pandemie te herstel, omdat dit een van die ergste getref is. Die verband met die implementering en monitering van die aksieplan vir die EU-pilaar van sosiale regte moet ook verseker en gemaksimeer word, het die EESC in die advies gesê.

advertensie

Daar moet voldoende menslike en finansiële hulpbronne voorsien word vir die huidige moniteringstelsel vir EU-aksies met betrekking tot die UNCRPD. Die EESC het sterk aanbeveel dat die Europese Kommissie ondersoek instel na hoe EU-instellings en lidlande kan saamwerk om mense met gestremdhede beter in te sluit deur die bestaande verklaring van bevoegdhede te hersien en die opsionele protokol aan die UNCRPD te bekragtig. Hierdie stappe sal die EU meer deurslaggewend in die nakoming van die UNCRPD-bepalings gee. Die Kommissie moet ook vasbeslote wees om planne te weerstaan ​​vir beleggings wat in stryd is met die UNCRPD, soos beleggings in instellings vir instellingsorg.

Die EESC het 'n beroep gedoen op spesifieke aksies om die behoeftes van vroue en meisies met gestremdhede aan te spreek deur middel van 'n vlagskipinisiatief in die tweede helfte van die EU-strategie vir gestremdheidsregte om te verseker dat die geslagsdimensie ingesluit word. Die fokus op vroue moet 'n dimensie van geslagsgeweld insluit en vroue as informele versorgers van familielede met gestremdhede.

Die EESC was verheug oor die voorstel vir 'n hulpbronsentrum genaamd AccessibleEU, een van die vooraanstaande inisiatiewe van die nuwe strategie, hoewel dit nie in die versoeking van die EESC vir 'n EU-toegangsraad met breër bevoegdhede val nie. Die doel van AccessibleEU is om nasionale owerhede wat verantwoordelik is vir die implementering en toepassing van toeganklikheidsreëls en toeganklikheidskundiges en professionele persone te versamel, en die implementering van die EU-wette wat voorsiening maak vir toeganklikheid, te monitor. Die Kommissie moet duidelik en deursigtig wees oor hoe sy van plan is om hierdie agentskap te finansier en te personeel, en hoe dit sal verseker dat persone met gestremdhede verteenwoordig word, het die EESC benadruk.

Die EESC onderskryf ten sterkste die vlagskipinisiatief op die EU-gestremdheidskaart en glo dat dit die potensiaal het om groot verandering aan te wakker. Dit betreur egter dat daar nog geen verbintenis bestaan ​​oor hoe om te verseker dat dit deur die lidstaten erken word nie. Die komitee beklemtoon die noodsaaklikheid dat die gestremdheidskaart deur middel van 'n regulasie geïmplementeer word, wat dit regstreeks in die hele EU toepaslik en afdwingbaar sal maak.

Mense met gestremdhede moet die moontlikheid kry om 'n volle rol in die politieke lewe van hul gemeenskappe te speel. Die EESC ondersteun die plan vir 'n gids oor goeie verkiesingspraktyke wat aandag gee aan die deelname van persone met gestremdhede aan die verkiesingsproses om hul politieke waarborg te waarborg. regte.

Dit is belangrik om te fokus op werk van goeie gehalte vir persone met gestremdhede, veral in die lig van die COVID-19-pandemie. Die EESC beklemtoon dat die hoofdoel nie net hoër indiensnemingsyfers is nie, maar ook gehaltewerk wat mense met gestremdhede in staat stel om hul sosiale omstandighede deur werk te verbeter. Die EESC stel voor dat die aanwysers oor die kwaliteit van indiensneming van persone met gestremdhede ingesluit word.

Die EESK doen ook 'n beroep op die gestremdheidsbeweging om proaktief te wees en hulle te beywer vir elke aksie van hierdie strategie om die belofte te bereik. Maatskaplike vennote en burgerlike organisasies moet die implementering van die nuwe strategie ten volle ondersteun. Dit is nie die Strategie self wat werklike verandering vir persone met gestremdhede sal lewer nie, maar eerder die krag van elk van sy komponente gedurende die komende dekade, het die EESC afgesluit.

Lees verder

gestremdhede

Gelykheid: 12de uitgawe van die EU Access City Award beskikbaar vir aansoeke

gepubliseer

on

Die 12th Toegang tot die toekenning kompetisie is nou oop vir aansoeke. Die toekenning beloon stede wat veral moeite gedoen het om toeganklik en inklusief vir persone met gestremdhede te wees. EU-stede met meer as 50,000 8 inwoners kan aansoek doen tot 2021 September 1. Die wenners van die 2ste, 3de en 150,000de plek ontvang pryse van onderskeidelik € 120,000, € 80,000 en € 2021. Want XNUMX is die Europese Spoorjaar, sal die Kommissie 'n spesiale vermelding gee aan 'n stad wat buitengewone pogings aangewend het om sy treinstasies vir almal toeganklik te maak.

Helena Dalli, kommissaris vir gelykheid, het gesê: “Verskeie stede in die EU lei die weg in die skep van meer toeganklike ruimtes. Met die EU Access City Award beloon ons hierdie pogings en maak dit meer sigbaar. Almal van ons het die verantwoordelikheid om Europa volledig toeganklik te maak. Dit is waarom toeganklikheid een van die prioriteite is in die nuwe strategie van die EU vir die regte van persone met gestremdhede, wat in Maart aangebied is. ”

Verlede jaar se wenner van die Access City-toekenning was Jönköping in Swede. Die pryswenners sal op 3 Desember 2021 op die Europese Dag vir Persone met Gestremdhede-konferensie aangekondig word. Vir meer inligting oor die toekenning en hoe om aansoek te doen, besoek gerus die Toegang tot die City Award 2022 webblad.

advertensie

Lees verder

gestremdhede

'N Nuwe ambisieuse EU-strategie vir gestremdhede vir 2021-2030

gepubliseer

on

Na aanleiding van die parlement se aanbevelings het die Europese Kommissie 'n ambisieuse strategie vir gestremdhede ná 2020 aanvaar. Ontdek die prioriteite daarvan. Samelewing 

Die Europese Parlement het gevra vir 'n inklusiewe samelewing waarin die regte van mense met gestremdhede beskerm word en waar daar geen diskriminasie is nie.

In Junie 2020 het die parlement begin sy prioriteite vir 'n nuwe EU-strategie vir gestremdhede na 2020, bou voort op die Europese strategie vir gestremdhede vir 2010-2020.

advertensie

In Maart 2021 het die Kommissie het die Strategie vir die Regte van Persone met Gestremdhede 2021-2030 aanvaar wat die hoofaanbevelings van die parlement insluit:

 • Die integrering van die regte van alle mense met gestremdhede in alle beleide en gebiede.
 • Herstel- en versagtingsmaatreëls om te voorkom dat gestremdes buitensporig geraak word deur gesondheidskrisisse soos Covid-19.
 • Gelyke toegang vir mense met gestremdhede tot gesondheidsorg, werk, openbare vervoer, behuising.
 • Die implementering en verdere ontwikkeling van die EU-gestremdheidskaart loodsprojek, wat die onderlinge erkenning van gestremdhede in sommige EU-lande moontlik maak.
 • Mense met gestremdhede, hul gesinne en organisasies was deel van die gesprek en sal deel uitmaak van die proses van implementering.

Mense met gestremdhede in Europa: feite en syfers  

 • Daar is na raming 87 miljoen mense met gestremdhede in die EU.
 • Mense met gestremdhede (20-64 jaar) se werkgeleentheid beloop 50.8%, vergeleke met 75% vir mense sonder gestremdhede. 
 • 28.4% van mense met gestremdhede in die EU loop die gevaar van armoede of sosiale uitsluiting, vergeleke met 17.8% van die algemene bevolking.  
'N Man met 'n ander vaardigheid wat in 'n geamputeerde winkel werk vir die vervaardiging van onderdele van prostetiese ledemate. © Hedgehog94 / AdobeStock
'N Man wat in 'n geamputeerde winkel werk aan die vervaardiging van prostetiese ledemate. © Hedgehog94 / AdobeStock  

EU-gestremdheidsmaatreëls tot dusver

Die Europese strategie vir gestremdhede is ingestel om die VN se Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede. VN-konvensie oor die regte van persone met gestremdhede 

advertensie
 • 'N Internasionaal wetlik bindende menseregteverdrag wat minimum standaarde stel om die regte van mense met gestremdhede te beskerm 
 • Die EU en alle lidlande het dit bekragtig 
 • Beide die EU en die lidlande is verplig om die verpligtinge na te kom volgens hul bevoegdhede 

Van die konkrete inisiatiewe wat van stapel gestuur is danksy die Europese strategie vir gestremdhede, is die Europese Wet Toeganklikheid, wat verseker dat meer produkte en dienste soos slimfone, tablette, kitsbanke of e-boeke toeganklik is vir gestremdes.

Die richtlijn oor webtoeganklikheid beteken mense met gestremdhede het makliker toegang tot aanlyn data en dienste aanlyn omdat webwerwe en programme wat deur instellings in die openbare sektor bedryf word, soos hospitale, howe of universiteite, toeganklik moet wees.

Die Erasmus + studente-uitruilprogram bevorder die mobiliteit van deelnemers met gestremdhede.

EU-reëls verseker ook verbeterde toegang tot vervoer en beter passasierregte vir mense met gestremdhede.

Vind meer uit oor die EU-beleid vir 'n meer sosiale Europa.

Vind meer uit 

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings