#BrexitDeal - Europese Kommissie bereik 'n ooreenkoms met die UK

| Oktober 17, 2019

Die Europese Kommissie het vandag (17 Oktober) die Europese Raad (artikel 50) aanbeveel om die ooreenkoms te bereik wat op onderhandelingsvlak bereik is oor die onttrekkingsooreenkoms, insluitend 'n hersiene protokol oor Ierland / Noord-Ierland, en 'n hersiene politieke verklaring oor die raamwerk van die toekomstige verhouding tussen die EU en die UK. Die Kommissie beveel ook aan dat die Europese Parlement toestemming gee tot hierdie ooreenkoms. Dit volg op 'n reeks intensiewe onderhandelings tussen die Europese Kommissie en die Britse onderhandelaars die afgelope paar dae.

Jean-Claude Juncker, president van die Europese Kommissie, het gesê:

“Hierdie ooreenkoms is 'n billike kompromie tussen die EU en die Verenigde Koninkryk. Dit is 'n bewys van albei partye se toewyding en bereidwilligheid om te doen wat die beste vir die EU- en Britse burgers is. Ons het nou 'n nuut ooreengekome protokol wat vrede en stabiliteit op die eiland Ierland beskerm en ons interne mark ten volle beskerm. Ek hoop dat ons dit nou oor die weg kan bring en die sekerheid kan bied wat ons burgers en besighede so verdien. ”

Michel Barnier, hoofonderhandelaar van die Europese Kommissie, het gesê:

'Ons het die afgelope dae moeilike besprekings gehad. Ons het daarin geslaag om oplossings te vind wat die integriteit van die interne mark ten volle respekteer. Ons het 'n nuwe en wettig-operatiewe oplossing geskep om 'n probleem te vermy grens, en vrede en stabiliteit op die eiland Ierland te beskerm. Dit is 'n oplossing wat werk vir die EU, vir die Verenigde Koninkryk en vir mense en ondernemings in Noord-Ierland. ”

Die hersiene protokol bied 'n wettige operasionele oplossing wat 'n harde grens op die eiland Ierland vermy, die ekonomie van die hele eiland beskerm en die Goeie Vrydag-ooreenkoms (Belfast) in al sy dimensies en die integriteit van die interne mark beskerm. Hierdie oplossing reageer op die unieke omstandighede op die eiland Ierland met die doel om vrede en stabiliteit te beskerm.

Alle ander elemente van die onttrekkingsooreenkoms bly wesenlik onveranderd, volgens die ooreenkoms wat op 14 November 2018 bereik is. Die onttrekkingsooreenkoms bring regsekerheid waar die onttrekking van die VK aan die EU onsekerheid veroorsaak: burgerregte, die finansiële skikking, 'n oorgangstydperk tot die einde van 2020, bestuur, protokolle oor Gibraltar en Ciprus, sowel as 'n reeks ander skeidingskwessies.

Die hersiene protokol

Ingevolge regulasies sal Noord-Ierland in lyn bly met 'n beperkte stel reëls wat verband hou met die interne mark van die EU om 'n harde grens te vermy: wetgewing oor goedere, sanitêre reëls vir veeartsenykundige beheermaatreëls ("SPS-reëls"), reëls oor landbouproduksie / bemarking, BTW en aksyns ten opsigte van goedere, en reëls vir staatshulp.

Wat die doeane betref, is die EU-UK Britse Doeane-gebied, soos ooreengekom in November 2018, op versoek van die huidige Britse regering uit die Protokol oor Ierland / Noord-Ierland verwyder. Onderhandelaars van die EU en die Verenigde Koninkryk het nou 'n nuwe manier gevind om die doel te bereik om 'n doeanegrens op die eiland Ierland te vermy, en terselfdertyd te verseker dat Noord-Ierland deel van die Britse doeanegebied bly. Hierdie ooreenkoms beskerm ten volle die integriteit van die EU se interne mark en Doeane-unie, en vermy enige regulatoriese en doeane-tjeks op die grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Uiteindelik het die EU en die Verenigde Koninkryk ooreengekom om 'n nuwe meganisme vir 'toestemming' in te stel, wat die lede van die Noord-Ierland se Vergadering 'n beslissende stem sal gee oor die langtermyn-toepassing van die toepaslike EU-wetgewing in Noord-Ierland. Die Kommissie was op hierdie punt in noue kontak met die Ierse regering.

Die hersiene politieke verklaring

Die belangrikste verandering in die politieke Verklaring hou verband tot die toekomstige ekonomiese verhouding tussen die EU en die UK, waar die huidige Britse regering gekies het vir 'n model gebaseer op 'n vryehandelsooreenkoms (VHB). Die politieke verklaring maak voorsiening vir 'n ambisieuse FTA met geen tariewe en kwotas tussen die EU en die Verenigde Koninkryk nie. Dit lui dat sterk verbintenisse op gelyke speelveld 'n oop en regverdige mededinging moet verseker. Die presiese aard van verbintenisse sal ooreenstem met die ambisie van die toekomstige verhouding en in ag neem die ekonomiese verbondenheid en geografiese nabyheid van die Verenigde Koninkryk.

Volgende stappe

Die Europese Raad (artikel 50) moet die hersiene ooreenkoms vir onttrekking in sy geheel onderskryf, asook die hersiene politieke verklaring oor die raamwerk van die toekomstige verhouding goedkeur.

Voordat die onttrekkingsooreenkoms in werking tree, moet dit deur die EU en die UK bekragtig word. Vir die EU moet die Raad van die Europese Unie magtig die ondertekening van die onttrekkingsooreenkoms voordat dit aan die Europese parlement gestuur word vir toestemming. Die Verenigde Koninkryk moet die ooreenkoms volgens sy eie grondwetlike reëlings bekragtig

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, ekonomie, EU, EU, Europese Kommissie, Gewilde, Gewilde artikel, politiek, UK

Kommentaar gesluit.