Verbinding met ons

Feitjek

Nova Resistência in Brasilië: Identifiseer gevaarlike narratiewe en stamp hul invloed

DEEL:

Gepubliseer

on

In onlangse jare was Brasilië getuie van die opkoms van die verregse organisasie Nova Resistência (NR), wat daarin geslaag het om nie net 'n noemenswaardige teenwoordigheid op die land se sosio-geopolitieke landskap uit te kerf nie, maar wat ook sy idees suksesvol deurdring het in die Brasiliaanse samelewing waar sy radikale vertellings redelik vrylik sirkuleer met die hulp van sy Kremlin-verbindings. Om die kern van die verhale wat deur Nova Resistência gepropageer word te verstaan ​​en die bereik wat hulle daarin geslaag het om vir hul werk met die ondersteuning van Rusland, oor verskeie segmente van die Brasiliaanse samelewing heen, veral deur Telegram, te verstaan, is belangrik vir die begrip van die groot verskeidenheid risiko's wat hierdie groep poseer vir samelewingsamehang. Dit is ook belangrik om verby Brasilië te kyk na die manier waarop die suksesvolle verspreiding van hierdie radikale ideologie in Brasilië moontlik elders herhaal kan word.

Voordat jy in die risiko's delf, is dit noodsaaklik om die primêre stories waaroor Nova Resistência se agenda draai, beter te begryp. Elkeen hiervan is verweef met verskeie sub-narratiewe wat gesamentlik die organisasie se kragtige en veels te dikwels geïgnoreer goed-geoliede propagandameganisme aanvuur, wat die Brasiliaanse samelewing suksesvol binnegedring het met die hulp van sy Kremlin-ondersteuners. Hierdie meta-narratiewe is nie bloot abstrakte konsepte nie; hulle is sorgvuldig vervaardig om spesifieke doeleindes te dien wie se uiteindelike doel is om die openbare mening regoor die land te hervorm (met die oog daarop om soortgelyke modelle te gebruik om die streek breër sowel as lande buite die streek te beïnvloed), en 'n klimaat te bevorder wat bevorderlik is vir die inkubasie van ekstremistiese ideologieë.

Wanneer dit bespreek word, is dit belangrik om eers te kyk na wat die grootste potensiële impak het om onenigheid te saai en sosiale orde op te hef, naamlik Nova Resistência se militarisme en sy verbintenis met Moskou. Inderdaad, hoe Nova Resistência se volgelinge se groot klem op militarisme die meeste gesien kan word deur die swaar kenmerk in sy propaganda van Rusland se gerapporteerde “triomfe” in die Oekraïne-konflik. Rusland word uitgebeeld as 'n voorbeeld van nasionalisme om na te streef, met Nova Resistência wat openlik, en dikwels stilweg suggereer dat Brasilië baie het om uit die Russiese nasionalistiese model te leer.

Verhale, 'n integrale deel van enige so 'n organisasie se pogings, wat hierdie verhaal onderlê, omraam Oekraïne as 'n middelpunt van Nazi-rassisme en morele verval in die breë. Die organisasie verheerlik indirek verdelende politieke figure, soos Donald Trump, wat in hul gedagtes aansluit by hierdie ekstreme wêreldbeskouings. Dit is 'n fout om hierdie narratief bloot te sien oor buitelandse beleid. Die breër strategiese doelwitte van sulke pogings is eerder om die omhelsing van 'n veel meer aggressiewe vorm van nasionalisme in Brasilië aan te moedig; spesifiek 'n vorm van nasionalisme wat militêre mag en outoritêre leierskap vereer as sleutelbeginsels om na te streef. Dit is presies hierdie soort nasionalisme, wat goed pas by Rusland se eie agenda om onenigheid te saai en samelewingsamehorigheid in uitgesoekte geografiese wêreldwyd te verbeter.

As ons verby hierdie baie konkrete beginsels van Nova Resistência se ideologie kyk, is dit belangrik om die pseudo-intellektualistiese wyse waarop die organisasie funksioneer te verstaan, wat 'n bekende konsep genaamd "Multipolariteit" bevorder. Soos met enige pseudo-intellektualistiese agenda, poog hierdie narratief om 'n intellektuele fineer aan Nova Resistência se ekstreme agenda te verskaf deur gebruik te maak van reeds bestaande (en algemeen in Brasilië), konserwatiewe perspektiewe op kwessies soos geslagsrolle, anti-LGBTQIA+ sentiment en deurdringende stereotipes , saam met regverdigings vir geweld teen minderhede. Sulke kwessies is inderdaad versigtig gekies, nie net vanweë die rol wat hulle kan speel om die Brasiliaanse samelewing te verdeel nie, maar ook in hul potensiële relevansie in ander plekke.

Dit word dikwels verweef met godsdienstige ondertone wat by baie godsdienstige Brasiliane aanklank vind, byvoorbeeld, wat die Weste as onder die invloed van "Satan" uitbeeld. Hierdie narratief het ten doel om 'n meer intellektueel ingestelde godsdienstige gehoor aan te trek. Nova Resistência het gebruik gemaak van 'n instrument wat menige ekstremistiese organisasie gebruik het, naamlik die legitimering van ekstreme posisies onder die dekmantel van teoretiese diskoers, die generering van 'n illusie van gesofistikeerdheid rondom regressiewe en gevaarlike ideologieë.

advertensie

Dit sluit natuurlik aan by 'n verdere punt wat deur Nova Resistência gedruk word; sy diepe wantroue in die tradisionele media. Nadat hy getoon het dat hy op 'n intellektuele vlak baie beter is as dié van die "hoofstroommedia", beweer Nova Resistência se testament byvoorbeeld dat Westerse media-afsetpunte doelbewus entiteite soos Rusland wanvoorstel om hul eie elite, VSA-gedrewe hegemonie te handhaaf. Deur gebruik te maak van reeds heersende bestaande skeptisisme teenoor die hoofstroommedia, werk dit om verdeeldheid te vererger en 'n anders-gebaseerde "ons teenoor hulle"-mentaliteit te bevorder. Volgens hulle moet Nova Resistência as niks anders as 'n baken van waarheid gesien word nie, wat 'n kruistog lei teen 'n groot wêreldwye sameswering wat die werklikheid probeer verdoesel. Dit diskrediteer nie net dikwels goed gevestigde nuusbronne nie. Dit posisioneer ook Nova Resistência as die enigste verskaffer van onvervalste waarheid.

Navorsing is gedoen oor die netwerk vir verspreiding wat gebou is om die Nova Resistência-vertelling te versprei. Dit was hoofsaaklik gesentreer rondom die geënkripteerde boodskaptoepassing, Telegram, en het getoon dat Nova Resistência-inhoud gedurende een jaar van navorsing op 752 kanale gedeel is. Daar moet kennis geneem word dat hierdie kanale glad nie monolities is nie, maar eerder as deel van 'n komplekse ekosisteem werk waar nie net narratiewe wat met Nova Resistência geïdentifiseer word, gedruk word nie. Dit is eerder gemeng met soortgelyke ideologieë, alles aangepas om te resoneer met spesifieke sleutelteikendemografie wat Nova Resistência beoog om te bereik.

Soos met enige sosiale media-poging, speel beïnvloeders wat reeds 'n gevestigde teenwoordigheid op hierdie kanale het, 'n deurslaggewende rol. Hulle stel hulself meer as nie voor as intellektuele, as 'n manier om geloofwaardigheid te verleen aan Nova Resistência pseudo-intellektuele narratiewe. Die operasie is kompleks, met verdere kanale wat as kurators optree, wat inhoud regoor die netwerk versterk en legitimeer, ondersteuners mobiliseer en optrede aanhits. Dit is inderdaad soortgelyk aan taktiek wat elders deur die Kremlin gebruik word.

Die implikasies en potensiële bedreigings van Nova Resistência se optrede is verreikend, en versprei narratiewe wat geweld regverdig en ekstremistiese neigings aanmoedig. Dit radikaliseer natuurlik individue, maar, meer kommerwekkend, destabiliseer 'n reeds gefragmenteerde Brasiliaanse samelewing verder, wat gesamentlik 'n omgewing skep wat ryp is vir ekstremistiese optrede en die opbloei van outoritarisme. Soos opgemerk, het hulle ook die potensiaal om in ander risikogebiede deur Nova Resistência se Russiese ondersteuners gerepliseer te word.

Om hierdie verraderlike invloed te bestry, verg 'n veelsydige benadering met talle stappe. Dit moet die verbetering van mediageletterdheid insluit, wat ongetwyfeld sal help om verkeerde inligting te bekamp, ​​die bevordering van inklusiewe narratiewe wat verdelende retoriek teenwerk, en die versterking van wetlike raamwerke, wat die instrumente kan wees waarmee Nova Resistência se optrede aanlyn bekamp word.

Hierdie goed gekoördineerde organisasie kan nie geïgnoreer word nie. Die agenda is duidelik; die hervorming van Brasilië se politieke en sosiale landskap, met die Kremlin se skerp oog altyd om hierdie suksesvolle model in ander lande weer op te stel. Om dit te ignoreer word nie net onmoontlik nie, dit is gevaarlik. In plaas daarvan moet ons nie net verstaan ​​nie, maar werk om vertellings en metodes bloot te lê, en enige stappe te neem wat nodig is om die verenigde struktuur van ons demokratiese samelewing te beskerm.

Bernardo Almeida is 'n vryskut-ontleder gebaseer in Rio de Janeiro, gefokus op Russiese groot strategie in Latyns-Amerika. Hy het 'n MA in konflikstudies van die Universiteit van São Paulo.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings