Verbinding met ons

Feitjek

Hoe Rusland Suid-Afrikaners mislei het oor die Rusland-Oekraïne-oorlog

DEEL:

Gepubliseer

on

Rusland se inval in die Oekraïne op 24 Februarie 2022 was die voortsetting van sy streekverowering wat in 2014 begin het. Aanvanklik met die doel om Oekraïne geheel en al te annekseer, het Rusland se ambisies vinnig wankel, wat gelei het tot 'n langdurige konflik wat in die oostelike Donbas-streek gekonsentreer is. - skryf Štephan Dubček.

Hierdie oorlog, wat nou al 2 jaar aan die gang is, het ernstige ongevalle onder Oekraïense burgerlikes gesien, kritieke infrastruktuur vernietig en massaverplasing veroorsaak wat nie sedert die Tweede Wêreldoorlog gesien is nie. Intussen is Rusland se reputasie in die internasionale gemeenskap, waaronder dit nou as 'n pariastaat beskou word, erg geknou deur berigte van uitgebreide oortredings van die oorlogswette. Sy ambassades regoor die wêreld, insluitend in Pretoria, is besig met 'n gesofistikeerde verkeerde inligtingsveldtog wat daarop gemik is om die openbare mening, veral in die ontwikkelende wêreld, positief in Moskou se guns te kantel.

Soos met baie Russiese sendings in die buiteland, is die Russiese ambassade in Pretoria betrokke by 'n aggressiewe sosiale media-veldtog op X (voorheen Twitter) wat poog om die tafel om te draai en Moskou as 'n slagoffer van Westerse en NAVO-aggressie uit te beeld. Tussen Februarie en April 2024 was die ambassade verantwoordelik vir die publikasies van 466 poste, ook die herplasing van 231 ou stukke inhoud, en die versterking van 66 stukke propaganda van die Russiese Ministerie van Buitelandse Sake (MFA) na sy 171,000 24 volgelinge. Hierdie pogings het gelei tot byna 800,000 miljoen kyke en byna XNUMX XNUMX betrokkenheid, wat die aansienlike omvang van hul veldtog ten toon stel.

Visuele voorstelling van die temas en vertellings wat geïdentifiseer is in die X (voorheen Twitter) plasings wat deur die Russiese Ambassade in Suid-Afrika gedeel is. Hoe groter die woord, hoe hoër voorkoms van die woord of frase.

'n Ontleding deur die Oekraïne Crisis Media Center (UCMC) beklemtoon die ambassade se strategiese fokus. In plaas daarvan om bilaterale betrekkinge tussen Moskou en Pretoria te bevorder, of die land se ekonomiese oogmerke te bevorder in 'n tyd van ernstige krisis, het die ambassade se aktiwiteit op sosiale media eerder daarop gefokus om twee primêre narratiewe te bevorder, naamlik om die VSA en die Weste meer algemeen as imperiale aggressors uit te beeld. . Hierdie narratief gebruik Suid-Afrika se historiese griewe en poog om Rusland in lyn te bring met anti-koloniale sentiment wat die ambassade glo by burgers sal aanklank vind. Poste verheerlik ook Rusland se militêre bekwaamheid en beeld Oekraïne se leierskap uit as 'n "Nazi"-regime wat deur Westerse imperialisme ondersteun word.

Die sentrale boodskap wat hierdie pogings probeer bevorder, is dat Rusland is nie 'n aggressor nie enigsins. Moskou moet eerder met reg gesien word as die laaste enigste verdediger teen Westerse indringing, wat sy bondgenote in veral die ontwikkelende wêreld verdedig teen moderne imperialistiese neigings. Poste beweer dikwels dat NAVO basisse in die Oekraïne vestig met die oog daarop om Rusland en sy bondgenote te bedreig en dat die regering van Oekraïne geen legitimiteit het nie, maar eerder 'n terroriste-regime is. Boaan die agenda, volgens die ambassade, behoort die "denazifisering" en "demilitarisering" van Oekraïne te wees.

advertensie

Deur hierdie sosiale media-pogings word die Russiese weermag geprys omdat hulle hierdie dreigemente weerstaan. President Poetin se retoriek word versterk en trek “vanselfsprekende” verbande met Rusland se historiese weerstand teen Westerse pogings tot oorheersing. Pogings word voortgesit sonder enige agting vir Russiese verliese deur die loop van die konflik, en sonder enige inagneming van die ernstige ekonomiese impak. 'n Rand Corporation-verslag beraam dat die oorlog Rusland tussen $81 miljard en $104 miljard se BBP-verliese in 2022 alleen gekos het. Dit is nie eens verantwoordelik vir die blote koste van sy militêre veldtog nie, net fokus op die koste vir die ekonomie. Die Militêre Balans in a 2024 verslag, het opgemerk dat Rusland meer as 2,900 XNUMX gevegstenks verloor het, omtrent soveel as wat dit in aktiewe voorraad gehad het aan die begin van die operasie in die Oekraïne.

Die Ambassade in Suid-Afrika skakel met plaaslike beïnvloeders, met die oog daarop dat hulle relevante narratiewe versterk. Julius Malema, die leier van die radikale Ekonomiese Vryheidsvegters (EFF) organisasie, het die oproep aanvaar en Rusland uitdruklik ondersteun en die konflik voorgestel as iets wat ondersteun moet word, aangesien dit 'n standpunt teen imperialisme is. In 'n onderhoud met die BBC, het Malema sy begeerte uitgespreek om Rusland te "belyn en te bewapen" teen imperialistiese magte, soos die Verenigde State, Europa en hul bondgenote. Net so het studenteleier Nkosinathi Mabilane van UNISA, die grootste korrespondensie-universiteit ter wêreld, Rusland se historiese veerkragtigheid teen Westerse ekspansionisme geprys. Dit is gedoen deur die trekking van vergesogte parallelle tussen Rusland se huidige optrede en sy vorige weerstand teen Westerse koloniale magte. Mabilane, tydens 'n diplomatieke geleentheid met die Russiese ambassadeur Ilya Rogachev, die studenteleier geprys Rusland se standpunt teen Westerse imperialisme, wat medeburgers van Suid-Afrika aanspoor om Rusland te sien as 'n model van soewereiniteit en onafhanklikheid wat nagevolg en herhaal moet word.

TikTok is ook gebruik as 'n manier om die boodskap oor te dra. Beïnvloeders soos Lulama Anderson is gewerf om Russiese propaganda te versprei. Een so 'n video, wat gelok het ongeveer 1.8 miljoen kyke, het die valse bewering gemaak dat Rusland die oorlog wen ten spyte van Westerse militêre steun. Nog so 'n video die saak gemaak teen Oekraïne wat by NAVO aansluit, aangesien dit die potensiaal het om die Derde Wêreldoorlog aan die brand te steek. Dit weerspieël verder Mabilane se vroeëre opmerkings oor die Weste wat kleiner nasies na wêreldwye konflik stoot, wat 'n gekoördineerde poging identifiseer om soortgelyke boodskappe te dryf.

Die Oekraïense ambassade in Suid-Afrika se sosiale media bied 'n heel ander werklikheid, met 'n minimale teenwoordigheid. Van Januarie tot April 2024 was enigiets wat dit wel geplaas het hoofsaaklik gefokus op die dokumentasie van Russiese aggressie. Dit het 'n punt daarvan gemaak om die vernietiging van kritieke infrastruktuur uit te lig, en 'n beroep op 'n einde aan die oorlog langs die terugkeer van krygsgevangenes en ontvoerde kinders in ooreenstemming met internasionale reg. Selfs die poste deur die Russiese ambassade se rekening wat nie direk met die oorlog verband hou nie, het uiteindelik 'n militêre verband gevind. So was die twee plasings wat Suid-Afrika se Vryheidsdag gevier het, wat uiteindelik plasings was wat met nostalgies aan Rusland se steun tydens Suid-Afrika se bevrydingstryd herinner het, en natuurlik Rusland as 'n jarelange bondgenoot uitgebeeld het.

Die ongelykheid in die bundel op die onderskeie sosiale media-rekeninge onderstreep die Russiese ambassade se taamlik aggressiewe strategie om die aanlyn ruimte en denke te oorheers, om Suid-Afrikaanse harte en gedagtes te wen. Deur die realiteit op die grond te ignoreer in wat 'n blatante poging is om die werklikheid te dikteer soos Moskou dit sien, betaal die ambassade se twiets dikwels Rusland en president Poetin vir pogings om wat dit noem, die "Nazi Kiev-regime" uit te skakel, alhoewel hulle heeltemal die swaar tol op Rusland se ekonomie en militêre kapasiteit. 'n Pos op 9 Meith byvoorbeeld, aangehaal Poetin, wat beweer dat die Russiese Gewapende Magte se optrede in die Oekraïne bewys is van Russiese militêre dapperheid, wat soldate vergelyk met hul voorvaders wat in die Groot Patriotiese Oorlog geveg het.

Hierdie aggressiewe verkeerde inligtingsveldtog is versterk deur plaaslike beïnvloeders en politieke figure, met 'n baie duidelike doel voor oë; die verdraaiing van openbare begrip van die oorlog. Dit is van kardinale belang vir Suid-Afrikaners om die inligting wat hulle in die aanlyn-sfeer kry krities te evalueer, teen-balanserende perspektiewe te soek, en bowenal net op geloofwaardige bronne staat te maak. Dit word al hoe belangriker namate globale konflikte in die digitale ryk afspeel. Mediageletterdheid en kritiese denke word dus uiters belangrik om die deurdringende invloed van propaganda teë te werk.

Rusland se strategie in Suid-Afrika weerspieël 'n breër geopolitieke taktiek wat dit ook in ander plekke gebruik; dié van narratiewe beheer. Deur die onbeskaamde manipulasie van historiese feite en met die hulp van plaaslike beïnvloeders wat deur die publiek as betroubaar beskou word, poog Rusland om internasionale steun vir Oekraïne te ondermyn en homself te herposisioneer as die ware slagoffer van Westerse aggressie. Die integriteit van die globale inligtingsomgewing is afhanklik van ons vermoë om te onderskei tussen waarheid en manipulasie met die oog op die bevordering van meer ingeligte begrip en, indien nodig, debat, in hierdie era van giftige verkeerde inligting.

Štephan Dubček het sy nagraadse graadstudent aan die Universiteit van Suid-Bohemië in České Budějovice ontvang en is tans besig om sy navorsing oor die geskiedenis van koloniale nalatenskappe in Afrika te bevorder.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings