Verbinding met ons

Feitjek

Verstaan ​​​​die knoop van Suid-Afrika se standpunt oor Rusland/Oekraïne-oorlog

DEEL:

Gepubliseer

on

Ter viering van die tweede herdenking van Rusland se volskaalse inval in die Oekraïne, is die aandag gesentreer op die geopolitieke spanning tussen die Oekraïne en sy bondgenote, NAVO-lande en die VSA, met betrekking tot Rusland en die voortslepende oorlog sedert sy eerste dag - skryf Ali Hisham.

Kiëf het Westerse leiers verwelkom om president Zelenskyy te ontmoet en die virtuele konferensie met die Groep van Sewe (G7)-landleiers en EU-bondgenote by te woon om hul aansienlike steun vir die Oekraïne te bevestig, wat gemanifesteer word in die beloftes om tekorte in aminering en ander ondersteuning te vul.[1] Nog 'n kritieke, dog dikwels oor die hoof gesien aspek is die golwe van disinformasie en geopolitieke sagte magsdinamika, wat blykbaar aansienlik help om Pro-Kremlin-narratiewe te posisioneer.

Een van die mees onderskatte magte is Afrika, of -om die slaggat van Afro-pessimisme te vermy- die invloed van 54 Afrika-lande, wat dikwels onvoldoende as 'n homogene entiteit aangespreek word. Daarteenoor waardeer Afrosentriese perspektiewe die uniekheid van elke Afrika-land, en erken dat hulle nie dieselfde is nie. Dit word duidelik bewys in die konteks van die Russies/Oekraïnse konflik, waar die stemme teen die veroordeling van Rusland by die VN tussen Afrikalande verskil het. Om weg te beweeg van enige monolitiese sienings van Afrika, beklee Suid-Afrika 'n kritiese en invloedryke posisie in hierdie konteks, miskien die meeste, vanweë sy BRICS-lidmaatskap met Rusland, die land se historiese konteks in terme van Apartheid, en sy onlangse unieke skuif na die Internasionale Hof van Justisie (ICJ) lê 'n volksmoordsaak teen Israel voor.

Suid-Afrika het langdurige sterk historiese bande met Rusland gehandhaaf, en het die eerste Afrika-land geword wat amptelike diplomatieke betrekkinge met die Russiese Federasie op 28 Februarie 1992, ná die ontbinding van die Sowjetunie, aangegaan het. Die verhouding tussen Suid-Afrika se huidige leierskap en Rusland is tydens die Apartheidsera versterk toe die Sowjetunie militêre opleiding, finansiële hulp en diplomatieke steun aan Suid-Afrikaanse bevrydingsbewegings soos die huidige regerende party, die African National Congress (ANC) verskaf het. Afrika verteenwoordig 'n verwelkomende strategiese gebied om oorheersing te vestig, anti-Westerse sentimente te bevorder en internasionaal gesteunde beskerming te verseker om sy globale aansien in die geopolitieke landskap na die Koue Oorlog te verbeter.

Ten spyte van Afrika se afhanklikheid van beide Rusland en Oekraïne vir voedselsekerheid as hoofinvoerbronne van koring, is Rusland se bydrae meer as dubbel dié van Oekraïne, volgens statistieke. Verder, op 17 November 2023, het Rusland se minister van landbou Moskou se eerste besending koring aangekondig, wat president Poetin se belofte aan Afrika-lande se leiers vervul het tydens die beraad wat in Julie 2023 gehou is. Die skuif was bedoel om die impak van koringtekorte in Afrika te verlig ná Moskou se onttrekking aan die ooreenkoms wat Oekraïne toegelaat het om graan uit Swartsee-hawens te verskeep.[2]

Toe die Russiese volskaalse inval in die Oekraïne in Februarie 2022 begin het, was Suid-Afrika se amptelike standpunt een van “neutraliteit”. Ten spyte van hierdie neutraliteit het die oorlog op paradoksale wyse Russiese superioriteit en gewildheid in Afrika beklemtoon, veral in vergelyking met die Oekraïne, wat mettertyd in baie aspekte duidelik geword het.

advertensie

Terwyl Johannesburg gereed was om die BRICS-beraad in Augustus 2023 aan te bied, sou Suid-Afrika na verwagting president Vladimir Poetin arresteer ooreenkomstig die Internasionale Strafhof (ICC) se lasbrief vir arrestasie wat in Maart van dieselfde jaar uitgereik is. Daar was egter geldige twyfel dat die land se wetstoepassingsowerhede dit sou gehoorsaam, veral gegewe hul vorige weiering om voormalige president Omar El-Basjir in 2015 in hegtenis te neem. Bashir het soortgelyke beskuldigings van die ICC in die gesig gestaar dat hy volksmoord in Darfoer tussen 2003 en 2008 gepleeg het, met twee inhegtenisnemingsbevele wat in 2009 en 2010 uitgereik is[3]. Destyds het Suid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hierdie onsekerhede gestaaf deur die ICC te versoek om artikel 97 te beroep, wat lande toelaat om vrystelling van lasbriefnakoming te soek indien dit beduidende kwessies kan veroorsaak, insluitend die risiko van oorlog[4]. Sodoende het Pretoria geïmpliseer dat die arrestasie van Poetin gelykstaande sou wees aan 'n 'oorlogsverklaring' teen Rusland, soos Ramaphosa gesê het.[5].

Teen Julie het dit egter duidelik geword dat daar bykomende redes vir hierdie standpunt was, aangesien Ramaphosa na St. Petersburg gereis het om met Poetin te vergader by die tweede Rusland-Afrika-beraad, waar hulle baie naby gelyk het. Ramaphosa se toespraak aan Poetin was besonder warm en het dankbaarheid uitgespreek vir sy 'voortdurende ondersteuning'. Die sterkte van hul bande het verder duidelik geword toe Ramaphosa sy toespraak afgesluit het deur Poetin in die openbaar te bedank vir die 'verwelkomingsdinee en die kulturele vertonings wat St. Petersburg se kultuur ten toon gestel het'.

Aan die ander kant het die hooggeregshof in Pretoria die Suid-Afrikaanse regering beveel om aan die ICC-besluit te voldoen en Poetin in hegtenis te neem sodra hy aankom [6]. Opposisiestemme in Suid-Afrika het intern druk op die regering geplaas om Poetin in hegtenis te neem.

Een noemenswaardige aspek van die Suid-Afrikaanse publiek se perspektief op die Rusland/Oekraïne-oorlog is duidelik deur hul betrokkenheid op sosiale media-platforms. Baie kommentaar oor hierdie konflik dui daarop dat Suid-Afrikaners die oorlog as buite hul kommersfeer beskou, met die argument dat Afrika, en veral Suid-Afrika, sy eie krisisse het om te hanteer.

 'n Beduidende deel van hierdie opmerkings spreek ook agterdog uit teenoor Westerse pogings om hul regering te swaai om óf Rusland óf Oekraïne te ondersteun. Hierdie sienings word veral weerspieël in die opmerkings wat die meeste laaiks gekry het en gereeld herhaal is.

Maar steeds behou Suid-Afrika sy invloedryke teenwoordigheid en ingryping in die internasionale arena, en gaan voort met sy historiese nalatenskap van beduidende globale betrokkenheid. Hierdie invloed word onderstreep deur sy beslissende standpunt oor die oorlog in Palestina, geïllustreer deur die begin van 'n volksmoordsaak teen Israel by die Internasionale Hof van Justisie (ICJ). Die meerderheid Suid-Afrikaners ondersteun hul regering se optrede vurig en beskou dit as 'n verlengstuk van hul blywende stryd teen kolonialisme en 'n manifestasie van die beginsels uit die anti-apartheidsera.

Die Palestynse strewe na geregtigheid is lank reeds parallel met Suid-Afrika se anti-koloniale en anti-apartheidstryd, 'n vergelyking wat in die geskiedenis gewortel is, en voor enige van die huidige oorloë. Hierdie perspektief word nie net deur aktiviste en advokate gehuldig nie; dit word ook deur die Verenigde Nasies erken. In 2020 het die VN 'n persverklaring gepubliseer oor die Israeliese anneksasie van dele van die Palestynse Wesoewer[7]. Die verklaring deur die VN het verklaar dat Israel die internasionale reg oortree. Die VN het Palestina duidelik en eksplisiet as 'die 21ste-eeuse apartheid' beskou.[8].

Afgesien van die sterk historiese bande met die Sowjetunie, beskou Suid-Afrika hoofsaaklik beide Oekraïne en Rusland as sleutelbronne van graanvoorrade, wat deurslaggewend is in die konteks van voedselsekerheid. Rusland se teenwoordigheid in Afrika is egter meer uitgesproke as die Oekraïne. Al belê Moskou minder as 1 persent van sy buitelandse direkte beleggingsbronne in die hele vasteland, is dit steeds meer as Oekraïne[9].

Op die ou end is dit nie verbasend dat Suid-Afrika neutraliteit handhaaf om te verhoed dat diplomatieke betrekkinge met die Oekraïne verloor word nie, terwyl dit steeds nouer bande met Rusland behou. Die VSA het egter deur sy ambassadeur in die Republiek van Suid-Afrika, Reuben Brigety, Suid-Afrika daarvan beskuldig dat hulle Rusland ernstiger ondersteun deur wapens na die land te stuur. Die Suid-Afrikaanse regering het hierdie bewerings ten sterkste ontken.

Afrika-lande het lank gemarginaliseer binne die internasionale gemeenskap deur die meeste magsentrums, wat dikwels as "derdewêreld" lande bestempel word, veral ná hul stryd om soewereiniteit na-kolonialisme te herwin. Suid-Afrika se reis deur Apartheid is 'n direkte nalatenskap van koloniale onderdrukking, 'n beproewing wat steeds 'n lang skadu in die 21ste eeu werp. Behalwe historiese griewe, worstel Afrika-lande met armoede, hulpbronskaarste, onvoldoende onderwys en 'n gebrek aan basiese benodigdhede soos voedsel en geregtigheid. Die vasteland se diverse en ryk kulturele erfenis is dikwels oorskadu deur 'n monolitiese perspektief, wat die unieke Afrosentriese kenmerke van elke nasie verwaarloos.

In vandag se globale landskap, gekenmerk deur toenemende konflikte, oorlogsmisdade, en die Internasionale Strafhof se uitreiking van arrestasie lasbriewe vir sittende presidente, word die reperkussies van langdurige onreg teenoor Afrika al hoe duideliker. Die kontinent, met die letsels van eeue-oue ongeregtighede, bevind homself nou 'n fokuspunt vir globale moondhede wat getrouheid soek in hul geopolitieke konfrontasies. Tog, net soos Suid-Afrika Apartheid oorwin het en nou die Palestynse saak teen volksmoord verdedig, is daar 'n les in veerkragtigheid en die strewe na geregtigheid. Die kritiek en bewerings van dubbele standaarde wat die Pretoriase regering in die gesig gestaar het, beklemtoon die komplekse wisselwerking van geskiedenis, huidige uitdagings en toekomstige implikasies. Om hierdie verband te verstaan ​​is noodsaaklik, aangesien dit 'n siklus van onreg openbaar wat geen nasie bevoordeel nie. In ons strewe na 'n wêreld waar alle lande met gelyke respek behandel word, kan ons hierdie siklus breek en 'n meer regverdige globale orde bevorder.

Ali Hisham, 'n Egiptiese mediaspesialis, fokus op die dissekteer van narratiewe en die bekamping van haatspraak en disinformasie. Hy skryf sedert 2009, met verskeie suksesvolle titels op sy kerfstok. Hisham se insigte het op akademiese referate gepryk en hom lof besorg, soos die gesogte Chevening-beurs vir sy MA in Media, Veldtog en Sosiale Verandering aan die Universiteit van Westminster, Londen.


[1] 'Westerse leiers in Kiev, G7 beloof ondersteuning vir Oekraïne op oorlogsherdenking | Reuters', verkry op 2 Maart 2024, https://www.reuters.com/world/europe/western-leaders-kyiv-g7-pledge-support-ukraine-war-anniversary-2024-02-24/.

[2] 'Rusland sê eerste gratis graanversending na Afrika is op pad | Reuters', verkry op 13 Maart 2024, https://www.reuters.com/markets/commodities/russia-begins-supplying-free-grain-african-countries-agriculture-minister-2023-11-17/.

[3] 'ICC Rules against South Africa on Shameful Failure to Arrest President Al-Bashir - Amnesty International', geraadpleeg op 2 Maart 2024, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/07/icc-rules-against -suid-afrika-op-skandelike-versuim-om-in hegtenis te neem-president-al-bashir/.

[4] 'Suid-Afrika vra die ICC om dit vry te stel van Poetin-arrestasie om oorlog met Rusland te vermy | Reuters', verkry op 2 Maart 2024, https://www.reuters.com/article/idUSKBN2YY1E6/.

[5] 'Om Wladimir Poetin in Suid-Afrika in hegtenis te neem, sou 'oorlogsverklaring' wees, sê Ramaphosa. BBC News, 18 Julie 2023, art. Afrika, https://www.bbc.com/news/world-africa-66238766.

[6] 'Suid-Afrika: Menseregte-organisasies gryp in hofsaak in om die Russiese president, Vladimir Poetin, te laat arresteer | International Commission of Jurists', verkry op 2 Maart 2024, https://www.icj.org/south-africa-human-rights-organizations-intervene-in-court-case-to-have-russian-president-vladimir-putin -in hegtenis geneem/.

[7] 'Israeliese anneksasie van dele van die Palestynse Wesoewer sou internasionale reg oortree - VN-kundiges doen 'n beroep op die internasionale gemeenskap om aanspreeklikheid te verseker - Persverklaring - Vraag oor Palestina', verkry op 2 Maart 2024, https://www.un.org/unispal /dokument/israeliese-anneksasie-van-dele-van-die-Palestynse-wes-bank-sal-internasionale-wet-on-kundiges-op-die-internasionale-gemeenskap-oproep-om-verantwoordbaarheid-pers te verseker -vrylating/.

[8] Volgens Mbalula sal die ANC die Russiese president Vladimir Poetin hartlik in Suid-Afrika verwelkom, 2023, https://www.youtube.com/watch?v=c0aP3171Gag.

[9] 'Rusland se groeiende voetspoor in Afrika | Council on Foreign Relations', verkry op 2 Maart 2024, https://www.cfr.org/backgrounder/russias-growing-footprint-africa.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings