Verbinding met ons

omgewing

Kommissie stel nuwe EU-raamwerk voor om gasmarkte te ontkarboniseer, waterstof te bevorder en metaanvrystellings te verminder

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die Kommissie het 'n stel wetgewende voorstelle aangeneem om die EU-gasmark te ontkoolstof deur die opname van hernubare en lae-koolstofgasse, insluitend waterstof, te fasiliteer en om energiesekuriteit vir alle burgers in Europa te verseker. Die Kommissie volg ook die EU-metaanstrategie en sy internasionale verbintenisse op met voorstelle om metaanvrystellings in die energiesektor in Europa en in ons globale voorsieningsketting te verminder. Die Europese Unie moet die energie wat dit verbruik ontgas om kweekhuisgasvrystellings teen 55 met minstens 2030% te verminder en teen 2050 klimaatneutraal te word, en hierdie voorstelle sal help om daardie doelwit te bereik.

Frans Timmermans, uitvoerende vise-president van die Europese Green Deal, het gesê: “Europa moet die blad oor fossielbrandstowwe omdraai en na skoner energiebronne beweeg. Dit sluit in die vervanging van fossielgas met hernubare en lae-koolstofgasse, soos waterstof. Vandag stel ons die reëls voor om hierdie oorgang moontlik te maak en die nodige markte, netwerke en infrastruktuur te bou. Om metaanvrystellings aan te spreek, stel ons ook ’n soliede wetlike raamwerk voor om hierdie kragtige kweekhuisgas beter op te spoor en te verminder, wat ons help om die Global Metaan-belofte na te kom en die klimaatkrisis aan te pak.”

Energiekommissaris Kadri Simson het gesê: “Met vandag se voorstelle skep ons die toestande vir die groen oorgang in ons gassektor, wat die gebruik van skoon gasse ’n hupstoot gee. 'n Sleutelelement van hierdie oorgang is die vestiging van 'n mededingende waterstofmark met toegewyde infrastruktuur. Ons wil hê dat Europa die pad moet lei en die eerste ter wêreld moet wees wat die markreëls vir hierdie belangrike bron van energie en berging neerlê. Ons stel ook streng reëls voor oor metaanvrystellings van gas, olie en steenkool, om vrystellings in hierdie sektore teen 80 met 2030% te verminder en om aksie teen metaan buite die EU te veroorsaak. Ons voorstelle versterk ook die sekuriteit van gasvoorsiening en versterk solidariteit tussen lidlande, om prysskokke teë te werk en ons energiestelsel meer veerkragtig te maak. Soos deur lidlande versoek, verbeter ons die EU se gasbergingskoördinering en skep die opsie vir vrywillige gesamentlike aankoop van gasreserwes.”

Die Kommissie se voorstelle (regulasie en richtlijn) skep die voorwaardes vir a verskuiwing van fossielaardgas na hernubare en lae-koolstofgasse, veral biometaan en waterstof, en versterk die veerkragtigheid van die gasstelsel. Een van die hoofdoelwitte is om 'n mark vir waterstof te vestig, skep die regte omgewing vir belegging, en maak die ontwikkeling van toegewyde infrastruktuur moontlik, insluitend vir handel met derde lande. Die markreëls sal in twee fases toegepas word, voor en na 2030, en dek veral toegang tot waterstofinfrastruktuur, skeiding van waterstofproduksie- en vervoeraktiwiteite en tariefstelling. ’n Nuwe bestuurstruktuur in die vorm van die Europese netwerk van netwerkoperateurs vir waterstof (ENNOH) sal geskep word om ’n toegewyde waterstofinfrastruktuur, oorgrens-koördinasie en interkonneksienetwerkkonstruksie te bevorder, en uit te brei oor spesifieke tegniese reëls.

advertensie

Die voorstel voorsien dat die nasionale netwerkontwikkelingsplanne moet gebaseer wees op a gesamentlike scenario vir elektrisiteit, gas en waterstof. Dit moet in lyn gebring word met Nasionale Energie- en Klimaatplanne, sowel as EU-wye Tienjaar-netwerkontwikkelingsplan. Gasnetwerkoperateurs moet inligting insluit oor infrastruktuur wat uit diens gestel of hergebruik kan word, en daar sal aparte waterstofnetwerkontwikkelingsverslagdoening wees om te verseker dat die konstruksie van die waterstofstelsel op 'n realistiese vraagprojeksie gebaseer is.

Die nuwe reëls sal maak dit makliker vir hernubare en lae-koolstofgasse om toegang tot die bestaande gasnetwerk te kry, deur tariewe vir oorgrensverbindings te verwyder en tariewe by inspuitpunte te verlaag. Hulle skep ook 'n sertifiseringstelsel vir laekoolstofgasse, om die werk wat in die begin is, te voltooi Hernubare energie richtlijn met die sertifisering van hernubare gasse. Dit sal 'n gelyke speelveld verseker in die beoordeling van die volle kweekhuisgasvrystellings-voetspoor van verskillende gasse en laat lidlande toe om dit effektief te vergelyk en in hul energiemengsel te oorweeg. Om te verhoed dat Europa met fossielaardgas vasgesluit word en om meer ruimte vir skoon gasse in die Europese gasmark te maak, stel die Kommissie voor dat langtermynkontrakte vir onverminderde fossielaardgas behoort nie na 2049 verleng te word nie.  

Nog 'n prioriteit van die pakket is verbruikersbemagtiging en -beskerming. As weerspieëling van die bepalings wat reeds in die elektrisiteitsmark van toepassing is, kan verbruikers makliker van verskaffer verander, effektiewe prysvergelykingsinstrumente gebruik, akkurate, regverdige en deursigtige faktuurinligting kry, en beter toegang tot data en nuwe slim tegnologie hê. Verbruikers moet in staat wees om hernubare en lae-koolstofgasse bo fossielbrandstowwe te kies.

advertensie

Hoë energiepryse die afgelope maande het die aandag gevestig op die belangrikheid van energiesekerheid, veral in tye wanneer globale markte wisselvallig is. Die Kommissie het vandag voorgestel om die veerkragtigheid van die gasstelsel te verbeter en die bestaande voorsieningssekerheidsbepalings te versterk, soos belowe in die Kommunikasie en Gereedskapkas oor Energiepryse van 13 Oktober, en soos versoek deur lidlande. In die geval van tekorte sal geen huishouding in Europa alleen gelaat word nie, met versterkte outomatiese solidariteit oor grense heen deur nuwe voorafbepaalde reëlings en verduidelikings oor beheermaatreëls en vergoeding binne die interne energiemark. Die voorstel brei huidige reëls uit na hernubare energie en lae-koolstofgasse en stel nuwe bepalings in om ontluikende kuberveiligheidsrisiko's te dek. Uiteindelik sal dit bevorder 'n meer strategiese benadering tot gasberging, die integrasie van bergingsoorwegings in risikobepaling op streeksvlak. Die voorstel ook stel vrywillige gesamentlike verkryging deur lidlande in staat om strategiese voorrade te hê, in ooreenstemming met die EU-mededingingsreëls.

Die aanpak van metaanvrystellings

In parallel, in 'n eerste EU-wetgewende ooit voorstel oor die vermindering van metaanvrystellings in die energiesektor, sal die Kommissie van die olie-, gas- en steenkoolsektore vereis om metaanvrystellings te meet, aan te meld en te verifieer, en stel streng reëls voor om metaanlekke op te spoor en te herstel en om beperk ventilasie en opvlam. Dit stel ook globale moniteringsinstrumente voor wat deursigtigheid van metaanvrystellings van die invoer van olie, gas en steenkool in die EU verseker, wat die Kommissie in staat sal stel om verdere aksies in die toekoms te oorweeg.

Die voorstel sal 'n nuwe EU-wetlike raamwerk tot stand bring verseker die hoogste standaard van meting, verslagdoening en verifikasie (MRV) van metaanvrystellings. Die nuwe reëls sal van maatskappye vereis om hul batevlak-metaanvrystellings by die bron te meet en te kwantifiseer en omvattende opnames te doen om metaanlekke op te spoor en te herstel in hul bedrywighede. Daarbenewens het die voorstel verbied uitblaas en opvlam praktyke, wat metaan in die atmosfeer vrystel, behalwe in eng omskrewe omstandighede. Lidstate moet ook versagtingsplanne opstel, met inagneming van metaanversagting en meting van verlate mynmetaan en onaktiewe putte.

Ten slotte, met betrekking tot die metaanvrystellings van die EU se energie-invoere, stel die Kommissie 'n tweestap-benadering voor. Eerstens sal daar van invoerders van fossielbrandstowwe vereis word om inligting in te dien oor hoe hul verskaffers meting, verslagdoening en verifikasie van hul emissies uitvoer en hoe hulle daardie emissies versag. Die Kommissie sal twee instel deursigtigheidsinstrumente wat die prestasie en verminderingspogings van lande en energiemaatskappye regoor die wêreld sal wys in die bekamping van hul metaanvrystellings: 'n deursigtigheidsdatabasis, waar die data wat deur invoerders en EU-operateurs gerapporteer word, aan die publiek beskikbaar gestel sal word; en 'n wêreldwye moniteringsinstrument om metaanvrystelling-hot-kolle binne en buite die EU te wys, wat ons wêreldleierskap in omgewingsmonitering via satelliete inspan.

As 'n tweede stap, om die vrystelling van ingevoerde fossielbrandstowwe langs die voorsieningsketting na Europa effektief aan te pak, het die Kommissie sal betrokke te raak in 'n diplomatieke dialoog met ons internasionale vennote en hersien die metaanregulasie teen 2025 met die oog op die instelling van strenger maatreëls oor die invoer van fossielbrandstowwe sodra alle data beskikbaar is.

agtergrond

Vandag se voorstelle, tesame met die wetgewende pakket aangebied op 14 Julie 2021 en die hersiening van die Richtlijn Energieprestasie van Geboue wat vandag onthul is, verteenwoordig 'n belangrike stap in Europa se ontkarboniseringspad en sal help om die doelwit te bereik om kweekhuisgasvrystellings met minstens 55% teen 2030 te verminder en teen 2050 klimaatneutraal te word.

Die wetsvoorstelle wat vandag aanvaar is, volg uit die strategiese visie wat in die EU-energiestelselintegrasiestrategie, EU-waterstofstrategie en die EU-metaanstrategie in 2020. Die EU lei internasionale optrede om metaanvrystellings aan te pak. By die COP26 VN-klimaatkonferensie het ons die Globale metaanbelofte in vennootskap met die Verenigde State, waardeur meer as 100 lande daartoe verbind het om hul metaanvrystellings teen 30 met 2030% te verminder in vergelyking met 2020-vlakke.

Meer inligting

V&A oor die gasmarkte en waterstofpakket

V&A oor metaanvrystellings

Feiteblad oor die gasmarkte en waterstofpakket

Feiteblad oor metaanvrystellings

Voorstel van die hersiene gasmarkte en waterstof richtlijn

Bylae tot die hersiene gasmarkte en waterstof-richtlijn

Voorstel van die hersiene gasmarkte en waterstofregulering

Bylae tot die hersiene gasmarkte en waterstofregulering

Voorstel van die metaanvrystellingsregulasie

Waterstof- en ontkoolstofgasmarkpakket-webblad

Metaanvrystellings-webblad

EU-metaanstrategie

Waterstof webblad

EU-waterstofstrategie

Europese Green Deal

Deel hierdie artikel:

advertensie
advertensie

Neigings