Verbinding met ons

omsendbrief ekonomie

Die parlement streef na koolstofneutrale, volhoubare, toksievrye en volledig sirkulêre ekonomie

EU Reporter Korrespondent

gepubliseer

on

Parlementslede vra vir bindende 2030-teikens vir die gebruik van materiaal en verbruiksvoetspoor © AdobeStock_Fotoschlick  

Die parlement het omvattende beleidsaanbevelings aangeneem om 'n koolstofneutrale, volhoubare, toksievrye en volledig sirkulêre ekonomie te bereik teen 2050. Die verslag, wat vandag (10 Februarie) met 574 stemme, 22 teen en 95 onthoudings, aanvaar is, is 'n antwoord op die Kommissie se Omsendbrief Ekonomie aksieplan. Bindende 2030-teikens is nodig vir die gebruik van materiaal en ons verbruiksvoetspoor, wat die hele lewensiklus van elke produkkategorie dek wat op die EU-mark geplaas word, beklemtoon die parlementslede. Hulle doen ook 'n beroep op die Kommissie om produkte-spesifieke en / of sektorspesifieke bindende teikens vir herwonne inhoud voor te stel.

Die parlement doen 'n beroep op die Kommissie om in 2021 nuwe wetgewing voor te stel, wat die omvang van die Richtlijn Ecodesign om nie-energieverwante produkte in te sluit. Dit moet produkspesifieke standaarde stel, sodat produkte wat op die EU-mark geplaas word, duursaam, herbruikbaar is, maklik herstel kan word, nie giftig is nie, opgegradeer en herwin kan word, herwonne inhoud bevat, en dat dit hulpbron- en energie- doeltreffend. Ander belangrike aanbevelings word uiteengesit hier afgelaai word.

Rapporteur Jan Huitema (Renew Europe, NL) het gesê: 'Die oorgang na 'n sirkulêre ekonomie is 'n ekonomiese geleentheid vir Europa wat ons moet aangryp. Europa is nie 'n ryk kontinent nie, maar ons het die vaardighede, kundigheid en die vermoë om die tegnologieë te innoveer en te ontwikkel wat nodig is om lusse te sluit en 'n afvalvrye samelewing te bou. Dit sal werk en ekonomiese groei skep en ons nader aan die bereiking van ons klimaatdoelwitte bring: dit is 'n wen-wen. ' Kyk video verklaring.

In die plenaire debat het EP-lede ook benadruk dat die bereiking van die Green Deal-doelstellings slegs moontlik sal wees as die EU oorskakel na 'n sirkulêre ekonomie-model, en dat hierdie verandering nuwe werkgeleenthede en sakegeleenthede sal skep. Bestaande wetgewing oor afval moet deegliker geïmplementeer word, en verdere maatreëls is nodig vir sleutelsektore en produkte, soos tekstiel, plastiek, verpakking en elektronika, het EP-lede bygevoeg. Kyk na die volledige opname van die debat hier afgelaai word.

Konteks

In Maart 2020 het die Kommissie 'n nuwe "Omsendbrief Ekonomie aksieplan vir 'n skoner en mededingender Europa ”. A debat in die omgewingskomitee plaasgevind het in Oktober 2020, en die verslag is op 27 Januarie 2021 aanvaar.

Tot 80% van die omgewingsimpak van produkte word in die ontwerpfase bepaal. Die wêreldwye verbruik van materiale sal na verwagting in die volgende veertig jaar verdubbel, terwyl die hoeveelheid afval wat jaarliks ​​opgewek word na verwagting met 70% sal toeneem teen 2050. Die helfte van die totale uitstoot van kweekhuisgasse en meer as 90% van die verlies aan biodiversiteit en water stres, kom uit die ontginning en verwerking van hulpbronne.

omsendbrief ekonomie

Hoe die EU teen 2050 'n sirkulêre ekonomie wil bereik  

EU Reporter Korrespondent

gepubliseer

on

Ontdek die aksieplan van die EU vir sirkulêre ekonomie en watter aanvullende maatreëls parlementslede wil verminder en produkte meer volhoubaar maak. As ons aanhou om bronne te benut soos nou, sal ons dit teen 2050 doen benodig die hulpbronne van drie Aardes. Eindige hulpbronne en klimaatkwessies vereis dat ons teen 2050 van 'n 'take-make-dispose'-samelewing na 'n koolstofneutrale, omgewingsvolhoubare, toksievrye en volledig sirkulêre ekonomie moet beweeg.

Die huidige krisis het swak punte in hulpbron- en waardekettings beklemtoon MKBenbedryf. 'N Sirkulêre ekonomie sal die uitstoot van CO2 verminder, terwyl dit ekonomiese groei stimuleer en werksgeleenthede skep.

Lees meer oor die definisie en voordele van die sirkulêre ekonomie.

Die EU-aksieplan vir sirkulêre ekonomie

In ooreenstemming met die EU 2050-klimaatneutraliteitsdoel onder die Green Deal, het die Europese Kommissie 'n nuwe voorstel Omsendbrief Ekonomie aksieplan in Maart 2020, met die fokus op die voorkoming en bestuur van afval, en gerig op die bevordering van groei, mededingendheid en die wêreldwye leierskap van die EU.

Op 27 Januarie het die parlement se omgewingskomitee die plan gesteun en gevra bindende 2030-teikens vir die gebruik en verbruik van materiale. EP-lede sal tydens die plenêre sitting in Februarie oor die verslag stem.

Beweeg na volhoubare produkte

Om 'n EU - mark van volhoubare, klimaatneutrale en hulpbroneffektiewe produkte, stel die Kommissie voor dat die Ecodesign Directive produkte wat nie met energie verband hou nie. Parlementslede wil hê dat die nuwe reëls in 2021 moet geld.

MEP's ondersteun ook inisiatiewe om beplande veroudering te beveg, die duursaamheid en herstelbaarheid van produkte te verbeter en om verbruikersregte met die reg om te herstel. Hulle dring daarop aan dat verbruikers die reg het om behoorlik ingelig te word oor die omgewingsimpak van die produkte en dienste wat hulle koop, en het die Kommissie gevra om voorstelle te maak om die sogenaamde groenspoeling te beveg, wanneer maatskappye hulself meer omgewingsvriendelik voordoen as wat hulle regtig is.

Om belangrike sektore sirkulêr te maak

Omsendheid en volhoubaarheid moet in alle fases van 'n waardeketting opgeneem word om 'n volledig sirkulêre ekonomie te bewerkstellig: van ontwerp tot produksie en tot by die verbruiker. Die aksieplan van die Kommissie bevat sewe sleutelareas wat noodsaaklik is vir die bereiking van 'n sirkulêre ekonomie: plastiek; tekstiele; e-afval; voedsel, water en voedingstowwe; verpakking; batterye en voertuie; geboue en konstruksie.
Plastics

Parlementslede steun die Europese strategie vir plastiek in 'n sirkulêre ekonomiey, wat die gebruik van microplastics.

Lees meer oor die EU-strategie om plastiekafval te verminder.

Tekstiele

Tekstiele gebruik baie grondstowwe en water, met minder as 1% herwin. Parlementslede wil nuwe maatreëls hê teen die verlies van mikrovesel en strenger standaarde vir watergebruik.

Vind hoe die tekstielproduksie en afval die omgewing beïnvloed.

Elektronika en IKT

Elektroniese en elektriese afval, of e-afval, is die vinnigste groeiende afvalstroom in die EU en minder as 40% word herwin. EP-lede wil hê dat die EU langer produklewe moet bevorder deur hergebruik en herstelbaarheid.

Leer sommige E-vermors feite en syfers.

Voedsel, water en voedingstowwe

Na raming gaan 20% voedsel in die EU verlore of vermors. Parlementslede doen 'n beroep op die halvering van voedselafval teen 2030 Plaas-tot-vurk-strategie.

Packaging

Verpakkingsafval in Europa het in 2017 'n rekordhoogtepunt bereik. Nuwe reëls het ten doel om te verseker dat alle verpakkings op die EU-mark teen 2030 ekonomies herbruikbaar of herwinbaar is.

Batterye en voertuie

Parlementslede kyk na voorstelle wat die produksie en materiaal van all batterye op die EU-mark 'n lae koolstofvoetspoor het en menseregte-, sosiale en ekologiese standaarde respekteer.

Konstruksie en geboue

Konstruksie is verantwoordelik vir meer as 35% van die totale EU-afval. Parlementslede wil die lewensduur van geboue verhoog, die verminderingsteikens vir die koolstofvoetspoor van materiale opstel en minimum vereistes vir hulpbron- en energie-doeltreffendheid daarstel.

Afvalbestuur en versending

Die EU genereer meer as 2.5 miljard ton afval per jaar, hoofsaaklik van huishoudings. Parlementslede doen 'n beroep op EU-lande om herwinning van hoë gehalte te verhoog, weg te gaan van storting en verbranding te verminder.

Vind uit oor vullis- en herwinningsstatistieke in die EU.

Lees verder

omsendbrief ekonomie

Die impak van tekstielproduksie en afval op die omgewing

EU Reporter Korrespondent

gepubliseer

on

Klere, skoene en huishoudelike tekstiele is verantwoordelik vir waterbesoedeling, kweekhuisgasvrystellings en stortingsterreine. Vind meer uit in die infografie. Vinnige mode - die voortdurende verskaffing van nuwe style teen baie lae pryse - het gelei tot 'n groot toename in die hoeveelheid klere wat geproduseer en weggegooi word.

Om die impak op die omgewing aan te pak, wil die EU die EU bespoedig beweeg na 'n sirkulêre ekonomie.

In Maart 2020, die Die Europese Kommissie het 'n nuwe aksieplan vir sirkulêre ekonomie aanvaar, wat 'n EU-strategie vir tekstiele insluit, wat ten doel het om innovasie te stimuleer en hergebruik binne die sektor te bevorder. Die parlement gaan stem 'n inisiatiefverslag oor die aksieplan vir die sirkulêre ekonomie vroeg in 2021.

Omsendingsbeginsels moet in alle fases van 'n waardeketting geïmplementeer word om die sirkulêre ekonomie 'n sukses te maak. Van ontwerp tot produksie, tot by die verbruiker.

Jan Huitema (Renew Europe, Nederland), llees MEP oor die aksieplan vir die sirkulêre ekonomie.
infografies met feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele Feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele  

Watergebruik

Daar is baie water nodig om tekstiel te vervaardig, plus land om katoen en ander vesels te verbou. Daar word beraam dat die wêreldwye tekstiel- en kledingindustrie gebruik word 79 miljard kubieke meter water in 2015, terwyl die behoeftes van die hele ekonomie van die EU neerkom op 266 miljard kubieke meter in 2017. Om 'n enkele t-hemp van katoen te maak, 2,700 XNUMX liter vars water word benodig volgens ramings genoeg vir 2.5 jaar om aan die drinkbehoeftes van een persoon te voldoen.

Infografies met feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstieleFeite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele  

Waterbesoedeling

Daar word beraam dat tekstielproduksie verantwoordelik is vir ongeveer 20% van die wêreldwye besoedeling van skoon water deur verf- en afwerkingsprodukte.

Wasmiddels word vrygestel 'n beraamde 0.5 miljoen ton mikrovesels per oseaan die oseaan in.

Wassery van sintetiese klere is verantwoordelik vir 35% van die primêre mikroplastiek word in die omgewing vrygestel. 'N Enkele wasgoed poliësterklere kan 700,000 XNUMX mikroplastiese vesels aflaai wat in die voedselketting kan beland.

Infografies met feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele     

Kweekhuisgasvrystellings

Daar word beraam dat die modebedryf verantwoordelik is vir 10% van die wêreldwye koolstofvrystelling - meer as internasionale vlugte en seevaart gekombineer.

Volgens die Europese Omgewingsagentskap, het tekstielaankope in 2017 in die EU ongeveer gegenereer 654 kg CO2-uitstoot per persoon.

Tekstielafval op stortingsterreine

Die manier waarop mense van ongewenste klere ontslae raak, het ook verander, en items word weggegooi eerder as geskenk.

Sedert 1996 het die hoeveelheid klere per persoon in die EU per persoon met 40% toegeneem na 'n skerp daling in pryse, wat die lewensduur van klere verminder het. Europeërs gebruik bykans 26 kilo tekstiele en gooi jaarliks ​​ongeveer 11 kilo daarvan weg. Gebruikte klere kan buite die EU uitgevoer word, maar word meestal (87%) verbrand of gestort.

Wêreldwyd word minder as 1% van die klere as klere herwin, deels as gevolg van onvoldoende tegnologie.

Die aanpak van tekstielafval in die EU

Die nuwe strategie het ten doel om vinnige mode aan te spreek en riglyne te bied om hoë vlakke van afsonderlike versameling van tekstielafval te bereik.

Onder die afvalriglyn goedgekeur deur die Parlement in 2018, sal die EU-lande verplig wees om tekstiele teen 2025 afsonderlik te versamel. Die nuwe Kommissie-strategie bevat ook maatreëls om sirkulêre materiaal en produksieprosesse te ondersteun, die aanwesigheid van gevaarlike chemikalieë aan te pak en verbruikers te help om volhoubare tekstiele te kies.

Die EU het 'n EU Ecolabel dat produsente wat ekologiese kriteria nakom, van toepassing kan wees op items, wat 'n beperkte gebruik van skadelike stowwe en verminderde water- en lugbesoedeling verseker.

Die EU het ook 'n paar maatreëls ingestel om die impak van tekstielafval op die omgewing te verminder. Horizon 2020-fondse RESYNTEX, 'n projek wat chemiese herwinning gebruik, wat 'n sakemodel vir die sirkelekonomie vir die tekstielbedryf kan bied.

'N Meer volhoubare model van tekstielproduksie kan ook die ekonomie bevorder. "Europa bevind hom in 'n ongekende gesondheids- en ekonomiese krisis, wat die broosheid van ons wêreldwye verskaffingskettings openbaar," het die hoof-parlementslid Huitema gesê. "Die stimulering van nuwe innoverende sakemodelle sal op sy beurt nuwe ekonomiese groei skep en die werksgeleenthede wat Europa sal moet herstel."

Meer oor afval in die EU

Lees verder

omsendbrief ekonomie

E-afval in die EU: feite en syfers  

EU Reporter Korrespondent

gepubliseer

on

E-afval is die vinnigste groeiende afvalstroom in die EU en minder as 40% word herwin. Elektroniese toestelle en elektriese toerusting definieer die moderne lewe. Van wasmasjiene en stofsuiers tot slimfone en rekenaars, dit is moeilik om die lewe daarsonder voor te stel. Maar die afval wat hulle genereer, het 'n struikelblok geword vir die pogings van die EU om die ekologiese voetspoor daarvan te verminder. Lees meer om uit te vind hoe die EU e-afval aanpak in sy stap na 'n meer omsendbrief ekonomie.

Wat is e-afval?

Elektroniese en elektriese afval, of e-afval, dek 'n verskeidenheid verskillende produkte wat na gebruik weggegooi word.

Groot huishoudelike toestelle, soos wasmasjiene en elektriese stowe, word die meeste versamel, wat meer as die helfte van alle versamelde e-afval uitmaak.

Dit word gevolg deur IT- en telekommunikasietoerusting (skootrekenaars, drukkers), verbruikerstoerusting en fotovoltaïese panele (videokameras, fluoresserende lampe) en klein huishoudelike toestelle (stofsuiers, broodroosters).

Al die ander kategorieë, soos elektriese gereedskap en mediese toestelle, vorm saam net 7.2% van die versamelde e-afval.

Infografiese inligting oor elektroniese en elektriese afval in die EU Infografiese weergawe van die persentasie e-afval per tipe apparaat in die EU  

Herwinningskoers vir e-afval in die EU

Minder as 40% van alle e-afval in die EU word herwin, die res is nie gesorteer nie. Herwinningspraktyke wissel tussen EU-lande. In 2017 het Kroasië 81% van alle elektroniese en elektriese afval herwin, terwyl dit op Malta 21% was.

Infografies oor die herwinningskoers van e-afval in die EU Infografiese pryse vir herwinning van e-afval per EU-land  

Waarom moet ons elektroniese en elektriese afval herwin?

Weggegooide elektroniese en elektriese toerusting bevat potensieel skadelike materiale wat die omgewing besoedel en die risiko's verhoog vir mense wat betrokke is by die herwinning van e-afval. Om hierdie probleem die hoof te bied, het die EU geslaag wetgewing om die gebruik van sekere chemikalieë, soos lood, te voorkom.

Baie seldsame minerale wat benodig word in moderne tegnologie, kom van lande wat nie menseregte respekteer nie. Parlementslede het aangeneem om te voorkom dat hulle gewapende konflik en menseregteskendings per ongeluk ondersteun reëls wat Europese invoerders van seldsame aardminerale vereis om agtergrondkontroles by hul verskaffers uit te voer.

Wat doen die EU verminder e-afval?

In Maart 2020 het die Europese Kommissie 'n nuwe aanbieding aangebied aksieplan vir sirkulêre ekonomie dit het as een van sy prioriteite die vermindering van elektroniese en elektriese afval. Die voorstel skets spesifiek onmiddellike doelstellings, soos die skep van 'die reg om te herstel' en die verbetering van herbruikbaarheid in die algemeen, die bekendstelling van 'n gemeenskaplike laaier en die daarstelling van 'n beloningstelsel om elektroniese herwinning aan te moedig.

Parlement se standpunt

Die parlement gaan stem daaroor 'n inisiatiefverslag oor die aksieplan vir die sirkulêre ekonomie in Februarie 2021.

Die Nederlandse Renew Europe-lid Jan Huitema, die hoof-parlementslid oor hierdie kwessie, het gesê dat dit belangrik is om die aksieplan van die Kommissie “holisties” te benader: “Sirkeliteitsbeginsels moet in alle fases van 'n waardeketting geïmplementeer word om die sirkulêre ekonomie suksesvol te maak. ”

Hy het gesê dat die e-afval-sektor veral aandag moet gee, aangesien die herwinning agterbly by die produksie. "In 2017 het die wêreld 44.7 miljoen ton e-afval gegenereer en slegs 20% is behoorlik herwin."

Huitema sê ook die aksieplan kan help met die ekonomiese herstel. 'Die stimulering van nuwe innoverende sakemodelle sal weer die nuwe ekonomiese groei en werksgeleenthede skep wat Europa sal moet herstel.

Lees meer oor die sirkulêre ekonomie en afval

Vind meer uit 

Lees verder

Twitter

Facebook

Neigings