Verbinding met ons

omsendbrief ekonomie

Waarom moet lande en streke kyk na 'n sirkulêre benadering om hul ekonomieë te herbou en te transformeer?

gepubliseer

on

Teen 2050 sal die wêreld bronne verbruik wat gelykstaande is aan drie planeet Aarde. Met 'n toenemende onvolhoubare verbruik van eindige hulpbronne, is vinnige en doelbewuste optrede van kritieke belang om op hierdie uitdaging te reageer. En tog het ons in 2019 gestuur minder as 'n tiende (a slegs 8.6%) van al die materiaal wat in die siklus geproduseer word, om hergebruik en herwin te word. Dit is met 1% laer as 9.1% in 2018, om aan te toon dat vordering nie eksponensieel is nie, skryf Cliona Howie en Laura Nolan.

'N Ontwikkelingspad vir sirkulêre ekonomie in Europa kan lei tot 'n 32% vermindering van die primêre materiaalverbruik teen 2030 en 53% teen 2050. Wat belemmer dapper optrede om hierdie teikens te bereik?

In Maart 2020 het die EU 'n nuwe aksieplan vir sirkulêre ekonomie in reaksie daarop om Europa “skoner en mededingender” te maak, met Ursula von der Leyen, president van die Europese Kommissie verklaar dat 'n 'sirkulêre ekonomie ons minder afhanklik sal maak en ons veerkrag sal verhoog. Dit is nie net goed vir ons omgewing nie, maar dit verminder die afhanklikheid deur voorsieningskettings te verkort en te diversifiseer. ” In September het von der Leyen voorgestel om die teikens vir die vermindering van emissies met meer as 'n derde te verhoog op die pad na die EU om teen 2050 koolstofneutraal te word.

Terselfdertyd veg plaaslike en nasionale regerings die gevolge van die Covid-19-pandemie om hul ekonomieë te herbou, werk te skep en te bespaar. 'N Omskakeling in die sirkulêre ekonomie is die sleutel tot die herbou, terwyl die netto-emissiedoelwitte bereik word wat in die Parys-ooreenkoms en die onlangse EU Green Deal gestel is om te verseker dat ons ekonomie 'n volhoubare pad vir ons toekoms stel.

Verbind u tot 'n sirkulêre ekonomie om werk en finansiering te verseker

'N Sirkulêre ekonomie kan nuwe ekonomiese geleenthede skep, verseker dat nywerhede materiaal bespaar en ekstra waarde uit produkte en dienste genereer. Van 2012 tot 2018 die aantal poste gekoppel aan die sirkulêre ekonomie in die EU met 5% gegroei. 'N Sirkulêre oorgang op Europese skaal kan veroorsaak 700,000 2030 nuwe poste teen XNUMX en verhoog die BBP van die EU met addisionele 0.5%.

'N Sirkulêre ekonomie kan beleggings bevorder, nuwe finansiering verseker en bespoedig herstelplanne na die pandemie. Streke wat die sirkulêre ekonomie omhels, sal dit kan doen oesbefondsing van die Europese Unie se instrumente vir herstel en veerkragtigheid vir die volgende generasie EU, insluitend die Europese Green Deal-beleggingsplan, InvestEU en fondse wat die aksieplan vir die sirkulêre ekonomie ondersteun. Die Europese Streekontwikkelingsfonds sal die finansiering van private innovasies aanvul om nuwe oplossings op die mark te bring. Politieke en ekonomiese steun van die Europese Unie en sy lidstaten om plaaslike beleid ten gunste van 'n sirkulêre ekonomie te ontwikkel, bevorder die ontwikkeling van nasionale en streeksstrategieë en instrumente vir samewerking, soos in Slowenië en die Wes-Balkan lande.

Om te beweeg na stelselinnovasie om die oorgang te versnel

Vandag kan ons baie groot enkele inisiatiewe in stede en streke in Europa sien. Maar 'konvensionele benaderings sal nie voldoende wees nie', het die Kommissie verlede Desember daarop gewys toe sy die European Green Deal gepubliseer het voorstelle. Kommissaris omgewing Virginijus Sinkevičius gesê ''n meer sistemiese verandering sal nodig wees om verder te gaan as net afvalbestuur en 'n ware oorgang na 'n sirkulêre ekonomie te bewerkstellig.'

Alhoewel bestaande innovasieprojekte waarde toevoeg tot die oorgang na 'n sirkulêre ekonomie, is die uitdaging wat ons nog steeds ondervind moet oor baie dissiplines en waardekettings werk gelyktydig. Hierdie deurlopende benadering vereis gesofistikeerde en formele koördinasie. Die oorgang na 'n sirkulêre ekonomie moet sistemies en ingebed wees in alle dele van die samelewing om werklik transformerend te wees.

Daar is geen sjabloon nie, maar wel 'n metodologie

Mense kyk vinnig na 'n probleem en vind 'n onmiddellike oplossing. Oplossings vir enkele uitdagings sal die huidige status inkrementeel verbeter, maar sal ons nie help om ons ambisieuse doelwitte te bereik met die groot prentjie in gedagte nie. Verder het whoed kan in een stad of streek werk, en dalk nie in 'n ander mark nie. "Sjablone en planne om stede te verander om sirkelvormig te word, is 'n lineêre manier van dink," het Ladeja Godina Košir, direkteur Circular Change, voorsitter van die Europese belanghebbende platform vir sirkulêre ekonomie, verduidelik. 'Ons moet van mekaar leer en verstaan ​​wat gewerk het. Ons moet ook waag om te sien hoe elke stad uniek is om modelle vir sirkulêre ekonomie vir elke stad te ontwikkel. ”

Ons het meganismes nodig wat ons kan help om by ander te leer, maar ook in unieke omgewings en voortdurend ontwikkelende behoeftes voorsien. Die proses wat ons gebruik om dit te doen, word by EIT Climate-KIC Deep Demonstration genoem. Dit is 'n hulpmiddel vir stelselontwerpe wat gebiede en waardekettings omskakel in lewende laboratoriums vir sirkulêre ekonomie en innovasie wat gereed is vir grootskaalse, aksiegebaseerde implementering.

Diep demonstrasies: 'n oordraagbare metodologie

Slowenië is een voorbeeld onder baie lande wat hulle verbind tot grootskaalse sirkulêre oorgang, en werk saam met EIT Climate-KIC om 'n demonstrasieproef te ontwikkel en te lewer wat die hele waardekettingtransformasie sal aanpak deur gebruik te maak van beleid, onderwys, finansies, entrepreneurskap en gemeenskapsbetrokkenheid. Elemente van hierdie ervarings kan op ander Europese toetswerwe herhaal word: tans werk ons ​​aan die ontwikkeling van 'n oorgangsbenadering vir sirkulêre ekonomie met lande soos Italië, Bulgarye en Ierland, streke soos Cantabrië in Spanje en stede soos Milaan en Leuven, wat bewys dat 'n verskeidenheid ekonomieë kan oorgang op groot skaal aanpak en bewerkstellig.

Om sistemiese sirkeloplossings in plek te stel, moet belanghebbendes oor die EU-, staats-, streeks- en plaaslike vlak saamwerk. EIT Climate-KIC is benutting van kollektiewe leer oor komplekse kwessies en uitdagings heen, insluitend die aanbied van verskeie werksessies met akteurs uit die industrie, administrasie, NRO's, die openbare en private sektore, en navorsing en die akademie.

Laat niemand agter nie

Die belangrikste begunstigdes van 'n volhoubare, lae koolstof-oorgang is die plaaslike gemeenskappe, die industrie en besighede asook ander belanghebbendes van verskillende sektore en waardekettings. Dit is van kritieke belang om eienaarskap van hierdie transformasie en sy aksieplanne aan alle burgers toe te ken, waarsonder effektiewe oorgang nie plaasvind nie. Dit sluit gemeenskapslede, staatsamptenare, akademici, entrepreneurs, studente en beleidmakers in.

Hierdie integrasie van alle akteurs in soveel dele van ons samelewing verseker dat ontvanklike en vloeiende koppelvlakraamwerke in die portefeulje-benadering ingebou word. Tog, vandag beleids- en fiskale raamwerke is ontwerp vir 'n lineêre ekonomie. Deur saam te werk met die openbare administrasie en die Europese Kommissie om dialoog met meerbelanghebbendes te bevorder, gebruik EIT Climate-KIC aksie op verskillende vlakke van bestuur en sektore: as ons die hele stelsel moet verander, sal dit net met een ministerie alleen werk. In ons deurlopende werk het ons baie departemente in streke ernstig gesien en vasbeslote om saam te werk. Maar wanneer besluitnemers om die tafel bymekaarkom om 'n komplekse probleem soos 'n sirkulêre ekonomie uit te pak, is dit nie ongewoon om te besef dat daar nie genoeg tyd was om die regte gesprekke te voer om programme te koördineer nie, as wat oor verskillende begrotingslyne van die departemente of die ministerie strek. Binne ons diepgaande demonstrasies oor die sirkulêre ekonomie werk die Transition Policy Lab oor verskeie owerheidsliggame om nuwe beleide wat sirkulariteit in 'n nuwe reguleringsraamwerk integreer, te hervorm en te herformuleer.

A csirkelvormige ekonomie kan lei tot volhoubare en inklusiewe samelewings

Deur alle verskillende gemeenskappe en belanghebbendes te betrek, asook om ruimtes te bied waar enigiemand relevante vaardighede kan aanleer, ontwikkel en onderhou, kan burgers deelneem en aan die oorgange deelneem - om te verseker dat die uiteenlopende werklikheid van die bevolking in 'n streek in die fokus bly.

As die Europese streke op hierdie tydstip van ongekende samelewingsontwrigting hierdie geleentheid benut om meer inklusiewe en mededingende programme vir sirkulêre ekonomie op te stel, sal die samestellende voordele vanself spreek. Dit beteken om van individuele tegnologiese oplossings oor te gaan na 'n wyer portefeulje aktiwiteite wat nuwe vaardighede sal stimuleer en werk sal skep, 'n vrystelling sal hê en toegang tot 'n beter lewensgehalte sal verbeter. Dit beteken om op 'n regverdige en deursigtige manier saam te werk. Dit beteken om die beleid wat voorkom dat sistemiese innovasie plaasvind, te identifiseer en dan te verander. Deur die ondersteuning van diepe demonstrasies, integreer EIT Climate-KIC leerlinge, help dit om hierdie leer te deel en bou voort op beste praktyk en plaaslike aanpassing om volhoubare en inklusiewe samelewings in ander markte, streke en stede te skep.

Die beloning sal alles vergroot wat 'n streek beoog om te bereik: koolstofvrystellings tot nul bereik, streke in staat stel om mededingend te bly en niemand agter te laat nie.

Cliona Howie werk al meer as twintig jaar as 'n omgewingskonsultant en ondersteun sowel openbare as private sektore in gebiede soos bewaring, hulpbroneffektiwiteit, industriële ekologie en simbiose. By EIT Climate-KIC is sy die leier in die ontwikkeling en oorgang van sirkulêre ekonomie.

Laura Nolan is 'n kundige vir betrokkenheid by belanghebbendes met ervaring in die lewering van programme op die gebied van klimaatsverandering, hernubare energie en volhoubare ontwikkeling. By EIT Climate-KIC lei sy die ontwikkeling van die sirkulêre ekonomie en bestuur Europese projekte soos H2020 CICERONE.

Vir meer inligting kontak [e-pos beskerm]

omsendbrief ekonomie

Die impak van tekstielproduksie en afval op die omgewing

gepubliseer

on

Klere, skoene en huishoudelike tekstiele is verantwoordelik vir waterbesoedeling, kweekhuisgasvrystellings en stortingsterreine. Vind meer uit in die infografie. Vinnige mode - die voortdurende verskaffing van nuwe style teen baie lae pryse - het gelei tot 'n groot toename in die hoeveelheid klere wat geproduseer en weggegooi word.

Om die impak op die omgewing aan te pak, wil die EU die EU bespoedig beweeg na 'n sirkulêre ekonomie.

In Maart 2020, die Die Europese Kommissie het 'n nuwe aksieplan vir sirkulêre ekonomie aanvaar, wat 'n EU-strategie vir tekstiele insluit, wat ten doel het om innovasie te stimuleer en hergebruik binne die sektor te bevorder. Die parlement gaan stem 'n inisiatiefverslag oor die aksieplan vir die sirkulêre ekonomie vroeg in 2021.

Omsendingsbeginsels moet in alle fases van 'n waardeketting geïmplementeer word om die sirkulêre ekonomie 'n sukses te maak. Van ontwerp tot produksie, tot by die verbruiker.

Jan Huitema (Renew Europe, Nederland), llees MEP oor die aksieplan vir die sirkulêre ekonomie.
infografies met feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele Feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele  

Watergebruik

Daar is baie water nodig om tekstiel te vervaardig, plus land om katoen en ander vesels te verbou. Daar word beraam dat die wêreldwye tekstiel- en kledingindustrie gebruik word 79 miljard kubieke meter water in 2015, terwyl die behoeftes van die hele ekonomie van die EU neerkom op 266 miljard kubieke meter in 2017. Om 'n enkele t-hemp van katoen te maak, 2,700 XNUMX liter vars water word benodig volgens ramings genoeg vir 2.5 jaar om aan die drinkbehoeftes van een persoon te voldoen.

Infografies met feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstieleFeite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele  

Waterbesoedeling

Daar word beraam dat tekstielproduksie verantwoordelik is vir ongeveer 20% van die wêreldwye besoedeling van skoon water deur verf- en afwerkingsprodukte.

Wasmiddels word vrygestel 'n beraamde 0.5 miljoen ton mikrovesels per oseaan die oseaan in.

Wassery van sintetiese klere is verantwoordelik vir 35% van die primêre mikroplastiek word in die omgewing vrygestel. 'N Enkele wasgoed poliësterklere kan 700,000 XNUMX mikroplastiese vesels aflaai wat in die voedselketting kan beland.

Infografies met feite en syfers oor die omgewingsimpak van tekstiele     

Kweekhuisgasvrystellings

Daar word beraam dat die modebedryf verantwoordelik is vir 10% van die wêreldwye koolstofvrystelling - meer as internasionale vlugte en seevaart gekombineer.

Volgens die Europese Omgewingsagentskap, het tekstielaankope in 2017 in die EU ongeveer gegenereer 654 kg CO2-uitstoot per persoon.

Tekstielafval op stortingsterreine

Die manier waarop mense van ongewenste klere ontslae raak, het ook verander, en items word weggegooi eerder as geskenk.

Sedert 1996 het die hoeveelheid klere per persoon in die EU per persoon met 40% toegeneem na 'n skerp daling in pryse, wat die lewensduur van klere verminder het. Europeërs gebruik bykans 26 kilo tekstiele en gooi jaarliks ​​ongeveer 11 kilo daarvan weg. Gebruikte klere kan buite die EU uitgevoer word, maar word meestal (87%) verbrand of gestort.

Wêreldwyd word minder as 1% van die klere as klere herwin, deels as gevolg van onvoldoende tegnologie.

Die aanpak van tekstielafval in die EU

Die nuwe strategie het ten doel om vinnige mode aan te spreek en riglyne te bied om hoë vlakke van afsonderlike versameling van tekstielafval te bereik.

Onder die afvalriglyn goedgekeur deur die Parlement in 2018, sal die EU-lande verplig wees om tekstiele teen 2025 afsonderlik te versamel. Die nuwe Kommissie-strategie bevat ook maatreëls om sirkulêre materiaal en produksieprosesse te ondersteun, die aanwesigheid van gevaarlike chemikalieë aan te pak en verbruikers te help om volhoubare tekstiele te kies.

Die EU het 'n EU Ecolabel dat produsente wat ekologiese kriteria nakom, van toepassing kan wees op items, wat 'n beperkte gebruik van skadelike stowwe en verminderde water- en lugbesoedeling verseker.

Die EU het ook 'n paar maatreëls ingestel om die impak van tekstielafval op die omgewing te verminder. Horizon 2020-fondse RESYNTEX, 'n projek wat chemiese herwinning gebruik, wat 'n sakemodel vir die sirkelekonomie vir die tekstielbedryf kan bied.

'N Meer volhoubare model van tekstielproduksie kan ook die ekonomie bevorder. "Europa bevind hom in 'n ongekende gesondheids- en ekonomiese krisis, wat die broosheid van ons wêreldwye verskaffingskettings openbaar," het die hoof-parlementslid Huitema gesê. "Die stimulering van nuwe innoverende sakemodelle sal op sy beurt nuwe ekonomiese groei skep en die werksgeleenthede wat Europa sal moet herstel."

Meer oor afval in die EU

Lees verder

omsendbrief ekonomie

E-afval in die EU: feite en syfers  

gepubliseer

on

E-afval is die vinnigste groeiende afvalstroom in die EU en minder as 40% word herwin. Elektroniese toestelle en elektriese toerusting definieer die moderne lewe. Van wasmasjiene en stofsuiers tot slimfone en rekenaars, dit is moeilik om die lewe daarsonder voor te stel. Maar die afval wat hulle genereer, het 'n struikelblok geword vir die pogings van die EU om die ekologiese voetspoor daarvan te verminder. Lees meer om uit te vind hoe die EU e-afval aanpak in sy stap na 'n meer omsendbrief ekonomie.

Wat is e-afval?

Elektroniese en elektriese afval, of e-afval, dek 'n verskeidenheid verskillende produkte wat na gebruik weggegooi word.

Groot huishoudelike toestelle, soos wasmasjiene en elektriese stowe, word die meeste versamel, wat meer as die helfte van alle versamelde e-afval uitmaak.

Dit word gevolg deur IT- en telekommunikasietoerusting (skootrekenaars, drukkers), verbruikerstoerusting en fotovoltaïese panele (videokameras, fluoresserende lampe) en klein huishoudelike toestelle (stofsuiers, broodroosters).

Al die ander kategorieë, soos elektriese gereedskap en mediese toestelle, vorm saam net 7.2% van die versamelde e-afval.

Infografiese inligting oor elektroniese en elektriese afval in die EU Infografiese weergawe van die persentasie e-afval per tipe apparaat in die EU  

Herwinningskoers vir e-afval in die EU

Minder as 40% van alle e-afval in die EU word herwin, die res is nie gesorteer nie. Herwinningspraktyke wissel tussen EU-lande. In 2017 het Kroasië 81% van alle elektroniese en elektriese afval herwin, terwyl dit op Malta 21% was.

Infografies oor die herwinningskoers van e-afval in die EU Infografiese pryse vir herwinning van e-afval per EU-land  

Waarom moet ons elektroniese en elektriese afval herwin?

Weggegooide elektroniese en elektriese toerusting bevat potensieel skadelike materiale wat die omgewing besoedel en die risiko's verhoog vir mense wat betrokke is by die herwinning van e-afval. Om hierdie probleem die hoof te bied, het die EU geslaag wetgewing om die gebruik van sekere chemikalieë, soos lood, te voorkom.

Baie seldsame minerale wat benodig word in moderne tegnologie, kom van lande wat nie menseregte respekteer nie. Parlementslede het aangeneem om te voorkom dat hulle gewapende konflik en menseregteskendings per ongeluk ondersteun reëls wat Europese invoerders van seldsame aardminerale vereis om agtergrondkontroles by hul verskaffers uit te voer.

Wat doen die EU verminder e-afval?

In Maart 2020 het die Europese Kommissie 'n nuwe aanbieding aangebied aksieplan vir sirkulêre ekonomie dit het as een van sy prioriteite die vermindering van elektroniese en elektriese afval. Die voorstel skets spesifiek onmiddellike doelstellings, soos die skep van 'die reg om te herstel' en die verbetering van herbruikbaarheid in die algemeen, die bekendstelling van 'n gemeenskaplike laaier en die daarstelling van 'n beloningstelsel om elektroniese herwinning aan te moedig.

Parlement se standpunt

Die parlement gaan stem daaroor 'n inisiatiefverslag oor die aksieplan vir die sirkulêre ekonomie in Februarie 2021.

Die Nederlandse Renew Europe-lid Jan Huitema, die hoof-parlementslid oor hierdie kwessie, het gesê dat dit belangrik is om die aksieplan van die Kommissie “holisties” te benader: “Sirkeliteitsbeginsels moet in alle fases van 'n waardeketting geïmplementeer word om die sirkulêre ekonomie suksesvol te maak. ”

Hy het gesê dat die e-afval-sektor veral aandag moet gee, aangesien die herwinning agterbly by die produksie. "In 2017 het die wêreld 44.7 miljoen ton e-afval gegenereer en slegs 20% is behoorlik herwin."

Huitema sê ook die aksieplan kan help met die ekonomiese herstel. 'Die stimulering van nuwe innoverende sakemodelle sal weer die nuwe ekonomiese groei en werksgeleenthede skep wat Europa sal moet herstel.

Lees meer oor die sirkulêre ekonomie en afval

Vind meer uit 

Lees verder

omsendbrief ekonomie

Sirkulêre ekonomie: definisie, belangrikheid en voordele

gepubliseer

on

Die sirkulêre ekonomie: vind uit wat dit beteken, hoe dit u, die omgewing en ons ekonomie bevoordeel met die inligting hieronder. Die Europese Unie produseer meer as 2.5 miljard ton afval elke jaar. Dit is tans besig om sy opdatering op te stel wetgewing oor afvalbestuurderst om 'n skuif na 'n meer volhoubare model, bekend as die sirkulêre ekonomie, te bevorder. In Maart 2020 het die Europese Kommissie onder die Europese Green Deal en as deel van die voorgestelde nuwe industriële strategie, 'n nuwe aksieplan vir sirkulêre ekonomie dit bevat voorstelle oor meer volhoubare produkontwerp, die vermindering van afval en bemagtiging van verbruikers (soos die reg om te herstel). Spesifieke fokus word gelê op hulpbronintensiewe sektore, soos elektronika en IKT, plastiek, tekstiele en konstruksie.

Maar wat presies beteken die sirkulêre ekonomie? En wat sou die voordele inhou?

Wat is die sirkulêre ekonomie? 

Die sirkulêre ekonomie is 'n model van produksie en verbruikwat bestaande materiaal en produkte so lank as moontlik deel, verhuur, hergebruik, herstel, opknap en herwin. Op hierdie manier word die lewensiklus van produkte verleng.

In die praktyk impliseer dit die vermindering van afval tot die minimum. Wanneer 'n produk die einde van sy lewensduur bereik, word die materiaal waar moontlik binne die ekonomie gehou. Dit kan weer en weer produktief gebruik word en sodoende verdere waarde skep.

Dit is 'n afwyking van die tradisionele, lineêre ekonomiese model, wat gebaseer is op 'n take-make-consum-go-away patroon. Hierdie model maak staat op groot hoeveelhede goedkoop, maklik toeganklike materiale en energie.

Ook deel van hierdie model is beplan veroudering, wanneer 'n produk ontwerp is om 'n beperkte lewensduur te hê om verbruikers aan te moedig om dit weer te koop. Die Europese Parlement het gevra vir maatreëls om hierdie praktyk aan te pak.

Waarom moet ons oorskakel na 'n sirkulêre ekonomie?

Die wêreldbevolking groei en daarmee saam die vraag na grondstowwe. Die aanbod van belangrike grondstowwe is egter beperk.

Eindige voorrade beteken ook dat sommige EU-lande afhanklik is van ander lande vir hul grondstowwe.

Die verkryging en gebruik van grondstowwe het ook 'n groot invloed op die omgewing. Dit verhoog ook die energieverbruik en die vrystelling van CO2. 'N Slimmer gebruik van grondstowwe kan laer CO2-uitstoot.

Wat is die voordele?

Maatreëls soos afvalvoorkoming, eko-ontwerp en hergebruik kan ook EU-ondernemings geld bespaar die vermindering van die totale jaarlikse uitstoot van kweekhuisgasse. Tans is die produksie van materiale wat ons daagliks gebruik, verantwoordelik vir 45% van die CO2-uitstoot.

Om na 'n meer sirkulêre ekonomie te beweeg, kan voordele oplewer, soos die vermindering van die druk op die omgewing, die verbetering van die voorsiening van grondstowwe, die verhoging van mededingendheid, die stimulering van innovasie, die bevordering van ekonomiese groei ('n ekstra 0.5% van die bruto binnelandse produk), die skep van werk (In die EU alleen is daar teen 700,000 2030 XNUMX poste).

Verbruikers sal ook meer duursame en innoverende produkte voorsien wat die lewensgehalte verhoog en op die lang termyn geld bespaar.

Lees verder
advertensie

Twitter

Facebook

Neigings