Dis tyd dat die publiek wakker geword het van #LivestockFarming, sê die voormalige MEP

| Junie 18, 2019

Voedselveiligheidstandaarde in Europa, en veral in die Verenigde Koninkryk, is onder die hoogste in die wêreld, en tog is verbruikersvertroue en vertroue in die voedselstelsel nog nooit so lae, skryf George Lyon, voormalige parlementslid.

Ten spyte van die wye beskikbaarheid van goedkoop, voedsame kos, wanopvattings oor kwessies soos dierewelsyn en die gebruik van antibiotika, ry ongesonde en onrealistiese verwagtinge van voedselprodusente.

Die vee sektor verloor die stryd oor sy publieke beeld, aangesien verbruikers gebombardeer word met wilde eise oor die skade wat moderne boerdery stelsels veroorsaak, en die voorstel dat ons net die klok weer in 'n goue era kan verander.

Dit lyk asof ons vergeet het dat ons voor die na-oorlogse ontwikkeling van moderne boerderystelsels gereeld voedseltekorte, hoë pryse en voedsel van swak gehalte gekonfronteer het.

Dit is 'n bewys van moderne stelsels wat ten spyte van die wêreld se bevolking verdubbel, die deel van die inkomste wat aan voedsel in die Verenigde Koninkryk bestee word meer as gehalveer in die verlede 60 jaar.

En ons het daardie doel bereik terwyl ons sommige van die strengste EU-dieregesondheidsbeleid in die wêreld ontmoet.

Ons moet nou meer doen om verbruikers te help om die realiteit van veeboerdery en die belangrikheid daarvan vir openbare gesondheid en voeding te verstaan.

Eerstens moet ons die wanopvatting wat grootskaalse intensiewe boerdery betref, kompromitteer met die welsyn van diere.

Soos 'n boer jou sal vertel, kom die welsyn van die diere bo-op hul agenda, veral op groter plase, om die eenvoudige rede dat jy sonder lewendige diere na die veehoudery nie kan leef nie.

Tweedens word die gebruik van antibiotika in dierlike landbou te dikwels verwar as gevolg van die primêre oorsaak van antimikrobiese weerstand en uitstulpings wanneer die grootste bestuurder van weerstand teen dwelms steeds die gebruik van antibiotika in menslike medisyne.

Terwyl boere en veeartse duidelik bydra tot die versekering dat antibiotika verantwoordelik gebruik word, verbied die EU hulle om as groeibevorderers by diere gebruik te word en beperk hulle hul gebruik tot mediese noodsaaklikhede, wat op sy beurt weer 'n integrale deel van die welsyn van diere is.

En daar is streng beheer oor onttrekkingsperiodes om te voorkom dat enige residu's van dierlike medisyne in die voedselketting binnegaan.

Beide die dieregesondheidsektor en die veebedryf bedryf inisiatiewe om die verantwoordelike gebruik van antibiotika te bevorder, wat meer aandag verdien.

Laastens word die debat en ondersoek oor die omgewingsimpak van die lewende hawe sektor dikwels deur veralgemenings skeef.

In die lig van die toenemende vraag na dierlike voedsel, is baie Europese produsente 'n baanbreker presisie veeboerdery om hulle in staat te stel om die nodige voorsiening te lewer terwyl hulle hul omgewingsimpak verminder.

So 'n benadering maak dierlike landbou meer volhoubaar deur boere en veeartse toe te laat om gesondheidsprobleme vroeër te identifiseer en voer en water te reguleer en medisyne te administreer indien nodig.

Dit bied ook beste praktyk voorbeelde vir ander streke waar produktiwiteit of volhoubaarheid laag is.

Terwyl lewendehaweproduksiestelsels nie almal gelyk is nie, lei Europa die pad na die ontwikkeling van 'n volhoubare landbou wat die belofte bied om ander lande te help om steeds meer volhoubare praktyke te ontwikkel.

Vir verbruikers is daar 'n kloof tussen hul persepsies van die voedselsisteem en die realiteit van moderne boerderystelsels.

Dit is dus noodsaaklik dat die boerderybedryf sy spel staak en poog om daardie kennisgaping te sluit, anders gaan ons die massale voordele wat die moderne landbou vir ons verbruikers bied, die risiko verbreek.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Landbou, Dierewelsyn, Dairy sektor, ekonomie, omgewing, EU

Kommentaar gesluit.