Verbinding met ons

Aardgas

Die EU moet sy gasrekeninge vereffen of probleme op die pad in die gesig staar

DEEL:

Gepubliseer

on

In 2017 het Regulasie EU 2017/1938 verpligtinge op lidlande geskep om die sekuriteit van aardgasvoorrade te beskerm. Die inisiatief is geïnspireer deur die 2009-gaskrisis wat ontstaan ​​het toe Rusland en die Oekraïne nie ooreengekom het oor gaspryse nie en gaslewerings deur die Oekraïne is afgesny. skryf Dick Roche.

Na aanleiding van Rusland se inval in die Oekraïne in Februarie 2022, is Regulasie EU 2022/1032 uitgevaardig wat die vroeëre wetgewing bygewerk het. 

Die Regulasie het opdrag gegee dat gasbergingsfasiliteite ten volle aangewend moet word om "die sekuriteit van (gas)voorsiening te verseker", dat die fasiliteite nie "ongebruik moet bly nie" en dat bergingskapasiteit oor die Unie gedeel word, "in 'n gees van solidariteit".

Die 18 lidlande met ondergrondse gasbergingsfasiliteite moes die fasiliteite teen 80 November 1 tot 'n minimum van 2022% van hul bergingskapasiteit vul. Vanaf 1 November 2023 sou die teiken op 90% gestel word.

Die lidlande sonder gevestigde gasbergingsinfrastruktuur moes instem tot bilaterale reëlings vir voldoende hoeveelhede gas vir die gebruik daarvan om in 'buurlande' gestoor te word.

Regulation EU 2022/1032 was formally signed into law by the EU’s co-legislators on 29 June 2022.  EU Energy Commissioner Kardi Simson commended the “spirit of solidarity” that allowed the legislative changes to be made in record time.

Vraag en aanbod

advertensie

Met die nuwe wetgewing in plek, was spelers in Europa se gasmark gedurende die somer en herfs van 2022 verplig om die voorrade te verkry wat nodig is om die ambisieuse gasbergingsdoelwitte te bereik.

Namate die spelers in Europa se gassektor geskarrel het om die verpligte gasbergingsdoelwitte te vul, het pryse dramaties gestyg. 

Die primêre drywer van die opwaartse prysspiraal was die oorlog in die Oekraïne en kommer oor die voortdurende impak daarvan. Die volume gas wat gekoop word om die EU-bergingsdoelwitte te bereik, was nog 'n versnelling.

Teen die begin van die jaar is die EU-bergingsteikens bereik. Om dit te doen het 'n baie aansienlike koste gepaard. In Januarie 2023 het ramings die gasopbergingskoste op meer as €120 miljard beraam.

Teen die einde van die winterverwarmingseisoen 2022-2023 het 'n mate van kalmte na die Europese gasmark teruggekeer. ’n Sagte winter en sukses met die identifisering en benutting van nuwe bronne van gas het pryse vinnig laat daal.  

Pryse is ook beïnvloed deur die groot EU-reserwes van gas. Aan die einde van die 2022-2023-verhittingseisoen was byna 50% van Europa se ondergrondse gasberging vol. Minder spasie vir die berging van gas het afwaartse pryse versnel.

Die feit dat byna die helfte van Europa se ondergrondse gasbergingskapasiteit reeds opgeneem is, het 'n besondere probleem vir EU-gasverskaffers ingehou. Met minder stoorplek as gewoonlik beskikbaar, het hulle minder kapasiteit gehad om voorrade in te koop in 'n tyd wanneer gaspryse tradisioneel op hul laagste is: 'n 'geleentheidskoste' met langtermyn-implikasies.

'n Verwante en groter kopseer vir Europa se gasverskaffers was dat die gas wat hulle in stoor gehad het, gekoop toe pryse opwaarts beweeg het, nou baie aansienlik minder werd was as wat dit was toe dit in stoor 'ingespuit' is.

Dit alles het beteken dat die gasverskaffers wat 'n belangrike rol gespeel het om te verseker dat die EU genoeg gas in die hand het om deur die 2022-2023 winterverwarmingseisoen te kom, hulself op die horings van 'n dilemma bevind het. Hulle het te kampe gehad met die probleem om óf die koste te finansier om baie duur gas in berging te hou óf 'n massiewe 'treffer' te kry deur die gas te verkoop teen 'n fraksie van die koste om dit te bekom. Vir private verskaffers het enige van die opsies 'n groot finansiële bloeding of selfs bankrotskap gespel.  

Die Vergoedingsmeganisme

Diegene wat die EU se gasbergingsregulasies opgestel het, was bewus daarvan dat die ingrypings van die private sektor wat nodig is om ambisieuse gasbergingsteikens te bereik, risiko's inhou.

Om daardie risiko's aan te spreek en om te verhoed dat massiewe koste aan verbruikers deurgegee word, verplig artikel 6b(1) van die Regulasie lidlande om "alle nodige maatreëls te tref, insluitend voorsiening vir finansiële aansporings of vergoeding aan markdeelnemers" wat betrokke is by die nakoming van die ' teikens wat die Regulasie stel, te vul.

Die vergoedingsmeganisme wat in die Regulasie in die vooruitsig gestel word, moet, indien ten volle in werking is, die gasverskaffers beskerm wat hul rol gespeel het in die EU se pogings om deur die winter van 2022-2023 te kom. Ongelukkig is dit nie hoe dinge uitgewerk het nie.

Op 27th Maart het die Kommissie, soos vereis in die Regulasie, sy verslag oor die werking van die gasbergingsreëlings uitgereik.

Die verslag is streng onderskryf. Dit gee 'oorsigte' van maatreëls wat deur lidlande geneem is om bergingsverpligtinge na te kom, van die tyd wat nodig is vir sertifiseringsprosedures, van maatreëls wat deur die Kommissie versoek word om nakoming van "vulbane en vulteikens" te verseker en 'n ontleding van die impak op gaspryse en potensiële gasbesparings.

Terwyl die verslag indrukwekkende statistiese materiaal bevat, swyg dit oor die kompenserende meganisme. Die woord "vergoeding" kom slegs een keer voor.

As lidlande die kompenserende vereistes geïmplementeer het soos in die Regulasie in die vooruitsig gestel is, sou die stilte verstaanbaar wees. Nakoming van die vergoedingsvereistes van die Regulasie het egter alles behalwe eenvormig.  

Baie lidlande was traag om reëlings in te stel om hul kompenserende verpligtinge na te kom.

In the case of Bulgaria, there has been not only an outright failure to come up with an equitable arrangement to compensate private suppliers who supported the gas storage drive but the arrangements put in place support the state-owned operator Bulgargaz – to the detriment of private suppliers.

'n Laaste-minuut-stormloop en 'n gebrekkige uitkoms

In die weke voor die 28th Maart vergadering van die EU Vervoer, Telekommunikasie, en Energie Raad, die kwessie van vergoeding verskyn herhaaldelik in politieke verklarings in Bulgarye.

Vroeg in Maart het Bulgarye se minister van energie, Rosen Histov, aangekondig dat hy saam met belanghebbendes werk om 'n vergoedingsmeganisme te vind om die baie duur gas in Bulgarye se ondergrondse berging te dek.

Dae voor die Maart-raadsvergadering het Bulgarye se president Rumen Radev voorgestel dat die EU moet intree om lidlande, soos Bulgarye, te ondersteun om die daling in waarde van die gas wat in die stoor ingespuit word, te ontmoet. Die EU het nie 'gebyt' nie.

On the eve of the Council meeting Minister Histov announced that he was planning to raise the cost of gas stored by Bulgaria with fellow energy ministers in Brussels. Gas was on the agenda for that Council – it considered proposals aimed at setting common internal market rules for renewable and natural gases and hydrogen. 

Twee maande na die vlaag verklarings moet Bulgarye nog voorstelle lewer wat ooreenstem met die vergoedingsbepalings van Regulasie EU 2022/1032.

In plaas van 'n skema om alle gasverskaffers te dek, het die Bulgaarse administrasie 'n reëling opgestel wat lae-rente-lenings van tot € 400 miljoen aan die staatsbeheerde gasoperateur Bulgargaz verskaf, 'n maatskappy wat in 77 € 2018 miljoen deur die EU-kommissie beboet is vir blokkeer mededingers se toegang tot sleutelgasinfrastruktuur in Bulgarye, in stryd met EU-antitrustreëls.

Loans under the scheme have not been made available to Bulgaria’s private-sector gas suppliers, a clear case of market distortion. Those companies face potential bankruptcy unless the Bulgarian authorities allow them access to the sweetheart arrangements that are available to Bulgargaz – even as a temporary measure pending the adoption of a full compensatory mechanism.

Tyd om op die bord te tree

Nadat hulle deelgeneem het aan die vinnige skepping van die meganisme van die skema om die EU se gasvoorrade in Mei 2022 te verseker, moet alle lidlande nou ten volle 'na bo kom' oor die kwessie van vergoeding en meganismes aanneem wat billik en werkbaar is. Waar enige lidstaat in daardie opsig misluk, moet die Kommissie intree.

Deur die sekuriteit van aardgas te verseker in 'n tyd van unieke uitdaging, het die gasbedryf 'n beduidende diens gelewer, nie net aan gasverbruikers nie, maar aan die breër Europese ekonomie.

Sonder die samewerking van die gasbedryf as geheel sou regerings wat alleen optree, nie die ambisieuse ondergrondse bergingsteikens kon bereik het nie.

Versuim deur enige lidstaat om die vergoedingsverpligtinge na te kom wat in 2022 aanvaar is, plaas verskaffers en veral private gasverskaffers in moeilike indien nie noodlottige finansiële situasies nie.

Behalwe dat dit immoreel is, is dit nie slim om 'n finansiële geweer aan die hoof van die gasbedryf te sit nie. Europa moet al die energiebates wat dit het, bewaar. Die private gasverskaffers wat in 2022 sleutelspelers was, sal nodig wees om die uitdagings van volgende winter die hoof te bied.

Die Kommissie, die Raad, en inderdaad die EU-Parlement in plaas daarvan om op hul louere te rus oor die sukses van wat die afgelope jaar bereik is, moet wakker word tot die realiteit dat werk gedoen moet word om te verseker dat alle lidlande leef tot die volle reeks vereistes – insluitend die kompenserende verpligtinge – wat onderteken is toe hulle Regulasie EU 2022/1032 ooreengekom het.

Die EU moet sy gasrekeninge vereffen of probleme op die pad in die gesig staar.

Dick Roche is 'n voormalige Ierse minister vir Europese sake en 'n voormalige minister vir die omgewing.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings