Verbinding met ons

energie

Europese Raad stel 'n reeks maatreëls voor om die styging in energiepryse aan te pak

DEEL:

gepubliseer

on

Een van die dringendste kwessies waarmee Europese lande te kampe het, was die styging in energiepryse. Ursula von der Leyen, president van die Europese Kommissie, het gesê dat dit 'n meer wydverspreide wêreldsituasie is en die aksies uiteengesit wat Europa neem om die probleem aan te spreek. 

Eerstens kan lidlande op kort termyn aksie neem om kwesbare verbruikers en swaar blootgestelde ondernemings te ondersteun. Von der Leyen het gesê dat sowat 20 lidlande reeds maatreëls aangekondig het. 

Toe hy na die medium- tot langtermyn kyk, het Von der Leyen gesê dat bykomende stappe nodig is om die EU se veerkragtigheid en onafhanklikheid te verhoog. Die Europese Kommissie gaan die moontlikheid ondersoek om 'n strategiese gasreserwe te vestig en die moontlikhede van 'n gesamentlike verkryging. 

Die EU sal sy uitreik na verskillende verskaffers verskerp en die werk aan interkonneksies bespoedig. Terselfdertyd sal die Kommissie die funksionering van die gas- en elektrisiteitsmark self en die ETS-mark beoordeel met die hulp van die Europese Sekuriteits- en Markteowerheid (ESMA) wat later vanjaar verslag doen. Dit is as 'n geringe oorwinning vir die uittredende Tsjeggiese premier Andrej Babis beskou.

advertensie

Ten slotte het von der Leyen gesê dat dit duidelik is dat die energiemengsel van die toekoms meer hernubare en skoon energie sal benodig: “As jy kyk na die produksieprys van hernubare energie, het dit aansienlik gedaal vir sonkrag. Dit is vandag tien keer goedkoper as 'n dekade gelede. Windenergie is baie wisselvallig, maar dit is 10% goedkoper as wat dit 'n dekade gelede was. So dit is die pad om te gaan. Hulle is koolstofvry, en hulle word tuis gekweek.” Hulle sal ook sien wat die Europese Investeringsbank kan doen om belegging in hierdie gebied te bespoedig. 

’n Buitengewone vergadering van die TTE-raad (Energie) op 26 Oktober 2021 sal hierdie werk onmiddellik vorentoe neem.

Daar is baie bespiegel oor die rol van kernkrag en gas. Von der Leyen het gesê dat Europa tydens die oorgang stabiele energiebronne nodig het en het uiteengesit dat kernkrag en gas benodig sal word, wat in die Kommissie se taksonomievoorstel ingesluit sal word.

advertensie

Deel hierdie artikel:

Lees verder
advertensie

Foratom

Rol van kernkrag in 'n lae-koolstof Europa opgedateerde studie gepubliseer

gepubliseer

on

Volgens 'n verslag vervaardig deur Compass Lexecon, sal 'n toekomstige laekoolstofstelsel gebaseer op veranderlike hernubare (vRES) die rugsteun van bykomende buigsame kapasiteit vereis. In hierdie opsig bied kernkrag 'n belangrike mededingende voordeel aangesien dit die enigste versendbare, lae-koolstof- en nie-weerafhanklike tegnologie is wat die energiestelseloorgang onder veilige toestande kan ondersteun.

"Volgens die verslag sal die vroeë sluiting van kernkragsentrales nie net 'n toename in verbruikerskoste veroorsaak nie, dit sal ook negatiewe omgewingsimpakte tot gevolg hê," het FORATOM-direkteur-generaal Yves Desbazeille gesê. "Dit sluit 'n toename in CO2-vrystellings en ander lugbesoedeling, hoër grondstofgebruik en groter grondgebruikimpakte in."

Volgens die verslag sou die vroeë sluiting van kernkrag

 • Lei tot verhoogde CO2-vrystellings teen 2025, en belemmer dus die verhoogde 2030-klimaatversagtingsambisie;
 • vereis nuwe termiese vermoëns om voorsieningssekerheid te verseker, wat 'n toename in lugbesoedeling veroorsaak soos volg:
  • SO2: 7.7% toename in totale SO2-vrystellings oor 2020-2050
  • NOx: 7% toename in NOx-vrystellings oor 2020-2050
  • Deeltjies (PM): 12% toename in totale PM-vrystellings oor 2020-2050
 • vereis nuwe sonkrag- en windkapasiteit om omgewingsdoelwitte te bereik, wat 'n skatting sou genereer wat uit die literatuur van 9890 km2 van bykomende grondvereistes of 7% van totale grondgebruik tussen 2020-2050 sou genereer.

Verder het kernkrag die laagste grondstofvoetspoor van alle grootskaalse laekoolstofenergietegnologieë.

advertensie

Gebaseer op die assessering, het FORATOM die volgende beleidsaanbevelings geïdentifiseer:

 • Erkenning van die feit dat kernenergie 'n bekostigbare oplossing is wat die EU sal help om sy klimaatambisies te bereik en voorsieningssekerheid te verseker.
 • Vermy die vroeë sluiting van kernkragsentrales aangesien dit die risiko loop om langtermyn-ontkolingsdoelwitte te ontspoor.
 • Onderwerp alle laekoolstoftegnologieë aan dieselfde robuuste en wetenskaplike beoordeling om 'n volhoubare oorgang te verseker.
 • Ontwikkel 'n markontwerp wat alle laekoolstoftegnologieë ondersteun
 • Erken die bydrae van kernkrag tot 'n volhoubare waterstofekonomie

Die verslag neem die volgende ontwikkelings in ag:

 1. As gevolg van Brexit fokus al die Europese Kommissie se nuwe langtermyn-scenario's nou op die EU27.
 2. Die EU se bygewerkte dekarbonisasie-teikens vir beide 2030 (met 'n verhoging van 40% KHG-emissieverminderings tot minstens 55%) en 2050 (van 80 tot 95% KHG-emissieverminderings tot netto nul-vrystellings).

Die Europese Atoomforum (FORATOM) is die Brusselse handelsvereniging vir die kernenergiebedryf in Europa. Die lidmaatskap van FORATOM bestaan ​​uit 15 nasionale kernverenigings en deur hierdie verenigings verteenwoordig FORATOM byna 3,000 Europese maatskappye wat in die bedryf werk en 1,100,000-werksgeleenthede ondersteun.

advertensie

Deel hierdie artikel:

Lees verder

energie

Kommissie stel nuwe lys van projekte van gemeenskaplike belang voor vir 'n meer geïntegreerde en veerkragtige energiemark

gepubliseer

on

Die Europese Kommissie het die vyfde lys van energieprojekte van gemeenskaplike belang (PCI's). Dit is sleutel oorgrens-energie-infrastruktuurprojekte vir die bou van 'n meer geïntegreerde en veerkragtige interne energiemark in die EU en om ons energie- en klimaatdoelwitte na te streef. Hierdie vyfde PCI-lys bestaan ​​uit 98 projekte: 67 projekte in elektrisiteitsoordrag en berging, 20 in gas, ses CO2-netwerkprojekte en vyf slimnetwerkprojekte. Alle PCI-projekte is onderhewig aan vaartbelynde permit- en regulatoriese prosedures en kom in aanmerking vir finansiële ondersteuning van die EU se Connecting Europe Facility (CEF).

Die 67 elektrisiteitsoordrag- en bergingsprojekte op die PCI-lys sal 'n belangrike bydrae lewer tot die verhoogde hernubare energie-ambisie onder die Europese Groen Deal, terwyl vyf slimnetwerkprojekte doeltreffendheid van die netwerke, oorgrensdatakoördinasie en veiliger netwerkbestuur sal verbeter. Geen nuwe gas-infrastruktuurprojek word deur die voorstel ondersteun nie. Die paar geselekteerde gasprojekte, wat reeds op die 4de PCI-lys was, is projekte wat nodig is om voorsieningssekerheid vir alle lidlande te verseker. ’n Versterkte volhoubaarheidsevaluering het daartoe gelei dat ’n aantal gasprojekte van die lys weggelaat is.  

Vandag se lys is gestig onder die bestaande Trans-Europese Netwerk-Energie (TEN-E) Regulasie. In Desember 2020 het die Kommissie voorgestel a hersiening van die TEN-E regulasie wat die geskiktheid van olie- en gasinfrastruktuurprojekte vir toekomstige PCI-lyste sal beëindig en 'n verpligting sal skep vir alle projekte om aan verpligte volhoubaarheidskriteria te voldoen sowel as om die 'doen geen noemenswaardige skade'-beginsel te volg soos uiteengesit in die Green Deal.

Volgende stappe

advertensie

Na die aanvaarding daarvan deur die Kommissie vandag, het die Gedelegeerde Wet met die 5th PCI-lys sal aan die Europese Parlement en die Raad voorgelê word. Beide mede-wetgewers het twee maande om die lys te aanvaar of te verwerp – 'n proses wat met 'n verdere twee maande verleng kan word, indien nodig. Op grond van die toepaslike wetlike bepalings het die medewetgewers nie die moontlikheid om die konseplys te wysig nie.

meer iVoorlichting

Gedelegeerde regulasie op 5th lys van projekte van gemeenskaplike belang
Bylae op die 5
th lys van projekte van gemeenskaplike belang (5de PCI lys)
Personeelwerkdokument op die 5de lys van projekte van gemeenskaplike belang
V&A op 5
th lys van projekte van gemeenskaplike belang
Projekte van gemeenskaplike belang webblad
PCI interaktiewe kaart
Connecting Europa Fasiliteit (SEF)

advertensie

Deel hierdie artikel:

Lees verder

energie

Afskop van die vierde uitgawe van die Just Transition Platform Meeting

gepubliseer

on

Die vierde uitgawe van die Just Transition Platform Meeting - Steenkoolstreke in Oorgang virtuele week en Koolstofintensiewe streke seminare, aangebied deur die Kommissie, het begin - tot 17 November sal die vergadering in 'n aanlyn formaat verteenwoordigers van steenkool, turf en skalie versamel olie- en koolstofintensiewe streke rondom die EU.

Energiekommissaris Kadri Simson sal 'n toespraak by die openingsessie lewer. In die raamwerk van verskeie tematiese sessies sal lidlande, plaaslike en streeksowerhede, nie-regeringsorganisasies, maatskaplike vennote en EU-instellings ervarings uitruil en van mekaar leer in die reis na 'n regverdige oorgang na 'n klimaatneutrale Europa.

Die geleentheid sal deelnemers voorsien van opdaterings oor die stand van sake van die Net oorgangsfonds programmeringsonderhandelinge en die territoriale regverdige oorgangplanne, sowel as 'n opdatering oor EU-energie- en klimaatbeleide, ook in die lig van onlangse steenkool-uitfaseringsaankondigings deur verskeie lidlande. Die agenda sal ook die bekendstelling van die Just Transition Platform-werkgroepe oor chemikalieë, staal, sement en horisontale belanghebbendestrategie. 'n Multivlakdialoog is ook deur die Komitee van die Streke gereël as 'n bygeleentheid vir die Regverdige Oorgang-platformvergadering. Die Net oorgangsplatform help EU-lande en -streke met die regverdige oorgang wat omvattende tegniese en raadgewende ondersteuning bied as 'n enkele toegangspunt en hulptoonbank. Alle besonderhede kan gevind word hier afgelaai word

advertensie

Deel hierdie artikel:

Lees verder
advertensie
advertensie

Neigings