Verbinding met ons

Wetenskap

Wetenskaplikes wat daartoe verbind is om chemiese veiligheidstoetse te revolusioneer, het in Brussel vergader

DEEL:

Gepubliseer

on

Deur Jeanne Laperrouze, Altertox

Vooraanstaande wetenskaplikes van Europa en Noord-Amerika het in Junie in Brussel vergader om 'n toekoms te bepaal vir chemiese veiligheidstoetse wat etiek, akkuraatheid en doeltreffendheid prioritiseer. Die missie: om wetenskaplike toetsmetodes te bevorder wat beskerming vir menslike gesondheid en die omgewing teen giftige stowwe kan verbeter.

Aan die voorpunt van hierdie inisiatief is PrecisionTox, 'n revolusionêre projek wat deur die Europese Unie se Horizon 2020-program gefinansier word. PrecisionTox, wat in 2021 van stapel gestuur is, gebruik toonaangewende vooruitgang in genomika, datawetenskap, toksikologie en ander velde om nuwe benaderingmetodes (NAM's) te ontwikkel om chemiese risiko's te evalueer sonder om op gewerwelde diere te toets.

PrecisionTox se benadering is gewortel in evolusionêre toksikologie, wat beweer dat diere soortgelyke reaksies op chemikalieë deel as gevolg van hul gemeenskaplike evolusionêre geskiedenis. Hierdie konsep gebruik alternatiewe metaboliese model-organismes, soos vrugtevlieë en vroeë stadium sebravis, om chemiese effekte te voorspel.

Oor die afgelope dekade is aansienlike vordering gemaak met die ontwikkeling van NAM's. Hierdie metodes, wat tradisionele dieretoetsing vervang, sluit in: In vitro (toetse op selle), In silico (rekenaarsimulasies), In chemie (chemies-gebaseerde toetse) en toetse op alternatiewe organismes (biomediese modelspesies soos vrugtevlieë of Daphnia wat ook bekend is en lank deur wetenskaplikes gebruik word as sentinels om omgewingsgesondheid en besoedeling te monitor). 

Hierdie innoverende metodes beloof om in lyn te wees met maatskaplike etiese standaarde, terwyl dit verbeterde akkuraatheid, laer koste en vinniger resultate bied. "Wat menslike gesondheid betref, is chemiese besoedeling die eerste bekommernis op hierdie planeet, en is verantwoordelik vir drie keer meer voortydige sterftes as malaria, tuberkulose en vigs saam," verduidelik John Colbourne, koördineerder van die projek. “Die oorgang na presisie-toksikologie is meer as ’n bekommernis oor dierewelsyn; dit is ’n wedloop om skadelike chemikalieë uit die omgewing te identifiseer en te verwyder.” PrecisionTox-vennote deel almal die siening dat evolusionêre toksikologie die pad vorentoe is om chemiese veiligheidsbeoordeling te versnel en is gretig om die geldigheid van hierdie benadering te demonstreer.

Ten spyte van hul duidelike voordele, staar die wydverspreide aanvaarding van NAM's egter steeds verskeie uitdagings in die gesig. Daar is voortdurende kommer oor die betroubaarheid en voorspellende akkuraatheid van hierdie nuwe metodes. Bestaande regulatoriese raamwerke is dikwels traag om aan te pas by nuwe toetsmetodologieë, en behou 'n sterk afhanklikheid van tradisionele diere-gebaseerde toetse ten spyte van hul gebreke. Daarbenewens belemmer weerstand teen verandering, 'n gebrek aan vertroue onder belanghebbendes as gevolg van regsonsekerheid, en onvoldoende onderwys en opleiding in nuwe metodes vordering. 'n 2023 PrecisionTox verslag, gebaseer op onderhoude met belanghebbendes, insluitend bedryfsverteenwoordigers, reguleerders en beleidmakers, beklemtoon hierdie struikelblokke.

advertensie

Wat die beleidskant betref, het die regulatoriese landskap egter die afgelope dekade vordering gesien, wat begin met die EU se aanvaarding van die Skoonheidsmiddelregulasie in 2013, wat die verkoop van skoonheidsmiddels wat op diere getoets is, verbied. Hierdie regulatoriese verskuiwing is deur 17 ander lande gevolg, wat 'n presedent skep vir breër aanvaarding van NAM's in ander sektore en streke. In 2021 het die Europese Parlement 'n resolusie vra vir 'n EU-aksieplan om die gebruik van diere in navorsing, toetsing en onderwys te beëindig. Die Europese Kommissie is tans besig om 'n padkaart vir die uitfasering van dieretoetse in chemiese veiligheidsbeoordelings, reageer op die Europese burgerinisiatief “Save Cruelty-Free Cosmetics – Commit to a Europe Without Animal Testing” in 2023. Bykomende regulatoriese veranderinge word verwag met die komende REACH-hersiening en die hersiening van die Skoonheidsmiddelprodukregulasie, wat belowe om die nuutverkose lede van die Europese Parlement in die komende jare besig te hou.

Hierdie wetgewende agenda is 'n geleentheid om die oorblywende uitdagings vir die toepassing van hierdie nuwe metodes te oorkom. 'n Gesamentlike poging is nodig om wetenskaplike gereedheid te verbeter, institusionele struikelblokke aan te spreek en regsekerheid vir NAM's se gebruik te verseker. Verhoogde samewerking, omvattende onderwys en buigsame regulatoriese raamwerke is noodsaaklik vir die integrasie van NAM's effektief in chemiese veiligheidstoetsing. Hierdie pogings is van kardinale belang vir die toekomstige Europese Kommissie om die implementering van die Green Deal te beskerm, veral die EU se Chemiese Strategie vir Volhoubaarheid, mits die Europese Kommissie en Parlement se prioriteite nie verander nie.

Die Universiteit van Birmingham, saam met 14 ander vennote van Europa en Noord-Amerika, lei die PrecisionTox-inisiatief. Saam met twee ander EU-befondsde projekte, ONTOX en RISK-HUNT3R, verteenwoordig hierdie konsortia 'n €60 miljoen belegging om die volgende generasie risiko-assessering te bevorder. Hulle het kragte saamgesnoer onder die ASPIS groepering om data en oplossings met EU-reguleerders uit te ruil om weg te beweeg van tradisionele dieretoetsing.

Hierdie samewerking verteenwoordig 'n deurslaggewende stap in die rigting van veiliger, meer etiese en meer akkurate chemiese veiligheidsbeoordelings, wat 'n belangrike mylpaal in wetenskaplike en regulatoriese vordering merk. Namate hierdie innoverende metodes aangryping kry, beloof hulle om chemiese veiligheidstoetse te transformeer, menslike gesondheid te beskerm en die omgewing te bewaar terwyl dit in lyn is met ontwikkelende samelewingswaardes.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings