Verbinding met ons

ekonomie

Inflasie vreet Europa se toekoms op – en dit is ons politici se skuld

DEEL:

Gepubliseer

on

Deur Tobias Zander

Die koste van voedsel, energie en behuising het die afgelope twee jaar in baie Europese lande dramaties gestyg. Veral een groep ly as gevolg daarvan, een wat dikwels misgekyk word in al die openbare gesprek oor “benadeelde groepe”: jongmense. Politici en amptenare gee graag die blaam rond, maar hulle moet verantwoordelikheid neem vir hul aandeel daarin – buite-beheer monetêre beleid het die inflasionêre krisis aangevuur en jong Europeërs betaal die prys vir hul swak besluite.

Baie Europeërs kyk na die stygende lewenskoste en skryf dit toe aan eksterne oorsake—gewoonlik COVIDIEN, Poetin, of gierig sakemanne sameswering teen verbruikers. Dit is nie verbasend nie, want dit is juis hierdie narratief wat deur die politieke elite versprei word. Die meeste maatskappye het "van die geleentheid gebruik gemaak om die hoër koste geheel en al aan kliënte deur te gee", het ECB-direkteur Lagarde verwytend gesê.

 Maar dit is juis die uitbreidende monetêre beleid wat sy en haar voorstanders jare lank voorstaan ​​wat die groot oorsaak van stygende pryse is. 'n Uitbreiding van die geldvoorraad lei noodwendig tot 'n verhoging in beide verbruikers- en batepryse op lang termyn. Hierdie effek veroorsaak egter nie dieselfde skade aan alle dele van die samelewing nie. Sommige groepe ly meer as ander.

 Studente en jong professionele persone ly baie onder die stygende pryse van verbruikersgoedere, soos kos, klere of elektronika. Hulle het natuurlik laer salarisse omdat hulle minder professionele ervaring het. Studente het dikwels 'n selfs laer inkomste omdat hulle óf deeltydse tydelike werke saam met hul studies doen óf afhanklik is van hul ouers en dikwels karige staatstoelaes.

Danksy inflasionêre monetêre beleid moet hierdie jongmense hulself nou meer as ooit beperk en nie meer die geleentheid hê om finansiële reserwes op te bou nie. In plaas daarvan dat hulle hul energie kan gebruik om iets nuuts en groots te skep, is hulle die eerste geslag sedert die einde van die Tweede Wêreldoorlog wat daarmee moet reken dat hulle minder voorspoed as hul ouers sal hê. Ontnugtering vervang jeugdige optimisme.

advertensie

Stygende batepryse slaan ook jong Europeërs hard. Jongmense besit gewoonlik nog nie bates soos huise, aandele of goud nie. Alhoewel hul ouers en grootouers hulself ten minste gedeeltelik teen die devaluasie van geld kan beskerm deur tasbare bates te besit, is hierdie opsie nog nie vir studente en jong professionele persone beskikbaar nie. Terselfdertyd word dit moeiliker om hierdie bates, wat duurder word, te bekom.

 Werkgewers het ook minder kapitaal tot hul beskikking as gevolg van inflasie. Hulle stel dus minder werknemers aan of moet poste sny. Wie sal die swaarste getref word? Dit is onvermydelik jong mense wat nog min ervaring in die veld het. Hulle kry dus 'n drievoudige straf: hulle het nog geen bates nie, dit is moeiliker om hul bates uit hul inkomste te bou, en laasgenoemde self is moeiliker om te bekom. Gevolglik neem monetêre beleid ons terug na die feodale era, toe finansiële sukses byna uitsluitlik van familierykdom en staatsvoorregte afhang.

Mense word al hoe meer kwaad oor rykdom ongelykheid en 'n gebrek aan vooruitsigte. Dit is nie verbasend dat veral jonger kiesers aangetrokke is tot eise vir meer herverdeling en hoër belasting van linkse en regse populistiese partye. Miskien om hulle te paai, vra selfs "gematigde" establishment-politici toenemend 'n welvaartbelasting. Maar sou dit die probleem oplos? Nee, dit sal produktiewe mense se rykdom net met geweld wegneem en daardeur nuwe en onregverdige sosiale verdeeldheid skep.

 Elke dinamiese en groeiende ekonomie kom met rykdomsongelykhede en dit is nie per se immoreel as dit uit produktiewe werk voortspruit nie. Inflasionêre monetêre beleid verminder sosiale mobiliteit, benadeel jongmense en lei tot werklik onregverdige rykdomsongelykheid. 'n Welvaartbelasting is op sy beste 'n manier om simptome te bekamp, ​​in die ergste geval 'n manier om welvaart te vernietig. As ons Europa se jeug wil help, moet ons die wortel van die probleem aanpak en die werklike siekte, die inflasionêre monetêre beleid van die Europese state, beveg.

 As die vasteland nie in die volgende paar jaar 'n sterwende streek sou word nie, moet die inflasionêre monetêre beleid onmiddellik beëindig word. Europa se jeug het harde geld nodig sodat hulle vir die lang termyn kan beplan en vir hulself ’n toekoms kan bou. Verdere monetêre devaluasie sal daartoe lei dat miljoene hoogs gekwalifiseerde jongmense hul tuislande verlaat en Europa een groot opelugmuseum word. Wil ons dit regtig hê?

Tobias Zander is 'n finansiële joernalis en 'n beleidsgenoot by Young Voices Europe. Hy het voorheen Geskiedenis aan die Universiteit van Potsdam gestudeer en Filosofie, Politiek en Ekonomie by die CEVRO Instituut in Praag.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings