Europa neem 'n groot stap in die rigting van maatskappye wat 'sorg' het op #HumanRights

| Junie 12, 2019

Vorige week, net voor die oorgang van die Europese Unie-presidentskap, het die nuwe Finse regering planne aangekondig om maatskappye verplig om menseregte-kontrole uit te voer. 'N Jaar gelede sou dit uit die gewone gewees het. Maar die groeiende erkenning van die menslike koste van swak regulasies op besigheid, tesame met 'n erosie van openbare vertroue in markte, het daartoe gelei dat momentum rondom inisiatiewe geskep is om te verseker dat maatskappye misbruik in hul voorsieningskettings stop, skryf Besigheid en Menseregtehulpbron Sentrum Uitvoerende Direkteur Phil Bloomer.

Op 14 Mei het die Nederlandse Senaat nuwe wetgewing aangeneem wat sê maatskappye het 'n sorgsorg om kinderarbeid in hul voorsieningskettings te bestry. Hierdie jaar het alreeds sprake van 'n debat oor die voorsieningskettingwetgewing in Duitsland, waar 'n ministeriële konsepwet in Februarie bekend geword het, en daardeur parlementêre debatte wat in die Deense parlement afgeskop het. Op 3 Junie het die nuwe Finse regeringskolisie sy program gepubliseer. Dit sluit in 'n verbintenis om na nasionale wetgewing te werk, maar ook op Europees vlak, waar dit die EU-presidentskap vanaf 1 Julie sal beheer.

Die EU het wetgewing aangeneem oor spesifieke kwessies soos onwettig geoesde hout of 'konflikminerale' in die verlede. Maar om elke uitgawe afsonderlik te reguleer, het sy grense. Dit was Frankryk wat die eerste wetgewing geslaag het met 'n algemene omvang in 2017, die Wet op Vigsaamheid. En hierdie spoor is gevolg in die politieke debatte in Duitsland, die Verenigde Koninkryk, Denemarke, Noorweë, Finland, Switserland en Luxemburg.

Hierdie idees is nie radikaal nie. In 2011 het die Verenigde Nasies en die Organisasie vir Ekonomiese Samewerking en Ontwikkeling (OESO) deur konsensus nuwe, samehangende standaarde aangeneem oor hoe sake moet verseker dat dit die menseregte in sy globale kettings respekteer. 'N kern element was die vereiste om dringend op te tree oor menseregte risiko's om sulke nadelige uitwerking te voorkom. Sedertdien het die OESO meer gedetailleerde riglyne ontwikkel oor hoe goeie omsigtigheid lyk. Lande het egter stadig geword om hierdie internasionale sagte wet in harde wet te verander. Tot nou toe.

Maatskappye skyn dit te erken. William Anderson, interne raad vir die Duitse skoene-reuse-adidas, het hierdie week vir ons blogreeks geskryf dat "In kort is dit nie 'n vraag of, maar wanneer sulke wette in plek sal wees en hoe dit die huidige bedryfsaktiwiteite sal beïnvloed en praktyke ". In werklikheid, 'n groeiende aantal maatskappye ondersteun hierdie soort wetgewing, insluitend BMW, Coca-Cola en Trafigua, met die argument dat hierdie wette die speelveld vir verantwoordelike besighede regstel en regsekerheid bied oor hul verantwoordelikhede.

In die geval van die Nederlandse kinderarbeid wet, dit was die sjokolade maatskappy Tony se Choco wat 'n veldtog ter ondersteuning van die wetgewing van stapel gestuur, en het daarin geslaag om groter bedryf eweknieë soos Nestlé Nederland, Barry Callebaut en ander groot Nederlandse maatskappye soos Heineken agter tydren 'n ondersteunende brief aan die parlement. In Finland het die dinamika een stap verder gegaan: besighede en die burgerlike samelewing het gevoer om sulke wetgewing in die nuwe regeringsprogram as 'n gesamentlike koalisie te hê, wat 140-entiteite van Attac tot Coca-Cola Finland insluit.

Maar die meeste maatskappye is nie voorbereid nie, en daarom het ons hierdie wette nodig. Laaste November het die Corporate Human Rights Benchmark bevind dat 40 uit 101 van sommige van die grootste maatskappye in die wêreld nie behoorlike menseregtigheidsondersoeke nagekom het nie. In die lig van die verslae van 100-maatskappye in die EU se nie-finansiële verslagdoeningsrichtlijn, het die Alliansie van Korporatiewe Deursigtigheid bevind dat terwyl 90% 'n verbintenis aangaande menseregte nagekom het, slegs 36% hul menseregte-due diligence-stelsel in besonderhede beskryf.

Die spel kan nie hoër wees nie. Minstens 150-mense het gesterf toe Vale se dam in Brumadinho, Brasilië, op 25 Januarie ineengestort het. Daar is honderde hoërisiko-damme daar buite. 166 miljoen versteekte werkers sukkel vir die wêreld se grootste 50-maatskappye met geen direkte verhouding of verantwoordelikheid nie. Die groeiende krag van belangrike tegnologie maatskappye soos Facebook en Google raak toenemend al ons privaatheid. Verpligte menseregte-omsigtigheid op maatskappye sal 'n manier wees om te verseker dat maatskappye hul bedrywighede ontslae raak en misbruikskettings lewer en verantwoordelik gehou word wanneer hulle versuim om op te tree.

Dit is goed dat baie Europese lande dit erken, en nou kan hulle nie bekostig om te val nie.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , ,

kategorie: 'N Voorblad, ekonomie, Indiensneming, EU, Europese Hof van Menseregte (EVRM), Menseregte, Menseregte

Kommentaar gesluit.