Die Nederlandse presidentskap het sake en menseregte geïdentifiseer as een van die belangrikste prioriteite vir sy mandaat. Die gevolgtrekkings weerspieël die Nederlandse presidentskap en erkenning EU Lede State dat die maatreëls tot dusver gedoen om te verseker dat maatskappye respekteer menseregte en is verantwoordelik vir oortredings, onvoldoende bly.

Ons waardeer die besondere verbintenisse aangaande deursigtigheid, korporatiewe verantwoordelikheid om menseregte te beskerm en toegang tot remedies. Daar word ook aandag geskenk aan die aanvaarding van aksieplanne op nasionale en Europese vlak, leer van ewekniebeoordeling en die noodsaaklikheid om beter samehang in die beleid te verseker, insluitende die EU se eksterne aktiwiteite.

advertensie

Die verwysing in die Gevolgtrekkings van die behoefte vir 'n beter toegang tot die reg vir die slagoffers van korporatiewe misbruik moet die beginpunt vir 'n baie meer ambisieuse padkaart vir die EU en die lidstaten om die wetlike en praktiese hindernisse in die gesig gestaar deur slagoffers te spreek.

Die dringendheid van optrede in hierdie gebied is onlangs soos uiteengesit in die uitkoms van die EU Roadmap Besigheid en Menseregte konferensie, gesamentlik georganiseer deur die Nederlandse regering en die burgerlike samelewing organisasies, op 11 Mei 2016. Terwyl beide die Raad van Europa se onlangse Aanbeveling vir Mense- en Besigheid en die VN-kantoor van die Hoë Kommissaris vir Menseregte het ook erken hierdie belangrike kwessie.

"Vrywillige kodes alleen sal nie maatskappye aanspreeklik te maak; regering ingrypings is noodsaaklik in 'n gebied net so belangrik soos toegang tot die reg, "sê Filip Gregor, ECCJ stuur groeplid. "Die gevolgtrekkings vra die Europese Kommissie om die kwessie van toegang tot middels op wetgewende vlak aan te spreek. Dit is nie net noodsaaklik nie, maar ook dringend, as ons wil geregtigheid vir slagoffers van mishandeling in die wêreld te bring. "

advertensie

Benewens die versekering van doeltreffende toegang tot middels, moet die EU en lidlande ook wetgewing om te vereis en monitor dat maatskappye menseregte te respekteer in hulle globale bedrywighede en uit te voer menseregte due diligence om hierdie verpligting na te kom neem.

In hierdie konteks, die politieke ooreenkoms bereik het verlede week op die Regulasie EU Konflik Minerale is 'n eerste beperk stap in die regte rigting, Maar dit ongelukkig stel die oorgrote meerderheid van die EU maatskappye handel in minerale van die vereiste om due diligence uit te oefen wanneer die invoer van minerale uit 'n hoë-risiko's en konflik gebiede. Die tweejarige review klousule sal dus noodsaaklik om die werklike voordele te evalueer vir bevolkings ly misbruik naby myngebiede, en om die omvang te versterk.

'N Sterker skakel tussen die implementering van die Volhoubare Ontwikkeling Doelwitte VN en die UNGPs, soos voorgestel in die Gevolgtrekkings Raad, is welkom - maar nie voldoende in isolasie. Vrywillige en nie-bindende inisiatiewe moet gerugsteun deur robuuste aanspreeklikheid meganismes en bindende reëls vir almal.

Die gevolgtrekkings verwys ook die behoefte om die internasionale wetlike raamwerk verder te ontwikkel. Die EU moet dit vertaal in aksie deur konstruktiewe deelname aan die VN-proses om 'n bindende instrument op besigheid en menseregte te ontwikkel, om globale beskerming van menseregte en korporatiewe verantwoordelikheid te verbeter.

"Beyond enige verklaring van goeie bedoelings en beloof om verbetering te soek, wat ons nodig het is ambisieus aksies wat lei tot effektiewe resultate," het Gregor. "In die 21st eeu, moet korporasies verantwoordelik en aanspreeklik wees. Lidlande en die EU het die verpligting om toestande wat dit 'n werklikheid te maak skep en te balanseer die kragte wat 'n wedloop te ry na die bodem. "